Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Vagy nem. Apám hozzám képest 0 szinten bámul monitort és az ikertesóm is. Mindkettõnek bõven 4 dioptria feletti szemüvegük van. Nekem 0.75...
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
PLusz ott még a természetes szelekció is jobban mûködik, szóval aki rosszul lát, lehet már nincs ott...
Gondolom ,mikor ilyen válaszodra,ami a csusztatott palacsinta kat.ba esik,valaki nem ir vissza,az értelmesebbje (tehát nem én),te ugy veszed,szétriposztoltad az agyát😊
1.Azok a cuccok elszórt jellegûek nem általános jellemzik az ellenfelek. A németeknek is volt Mr-262-je. A háború alatt gyárotott cikra 100k gépbõl volt olyan ~600-800.
Viszont nem is az számukról volt szó,hanem ,hogy nemcsak gatyás parasztokkal álltak szemben,a másik állitásom is áll kb a 2GW ig,hogy a katonák egyéni felszerelése (fõleg visszafelé menve az 50 éves intervallumban)egyáltalán nem a rettenetes amerikai fölényrõl szólt,ma már talán más a helyzet,bár érdekes módon az összes video arról szól Afganisztánban,hogy a mujik rájuk lõnek a domboldalról,GI ék meg kuporognak amég oda nem ér az A10 es vagy az Apache..de ez már más téma,viszont visszamehetünk az 50 éven belül vietnamig,épp két könyvet olvasgatok,az egyik a különleges erõkrõl egy ilyen képes könyvecske,nem látom be a zöldsapkások Madsenje mitõl lenne csodásabb dolog mint a pizsamások AK ja.
(A másik könyv is témába vág,afganisztáni heroic story,az Op Red Wings tulélõjének a könyve,de mintha a seal osztagot meg a felmentõ lovasságot is lezuzták volna,ha jól emlékszem.
2.Nem értem, hogy a gyakorlati tapasztalatnak és orvostudománnyal meg miért mész szembe. Pl. azzal, hogy a magasan elõ emberek szemét nagyobb UV terhelés éri.
A hegyek nem a magasság, hanem a távolságok miatt lettek emlitve,a tenger mellett,de lehetne a puszták népét is hozni.A gyakorlati tapasztalat az,hogy az ilyen helyeken az embereknek jobb a távollátásuk és nemcsak azért mert kevésbbé "civilizát"körülmények vannak.Az általam emlitett gyakorlatokat is szemészek dolgozták ki,hozzá egy Bates nevû orvos gyakorlataira alapozva.
Az egész a kötõszövetek,meg izmok tornásztatásáról szól.
Arról nem is beszélve,amit itt emlitett valaki,hogy az az érzékszerv mûködik jobban ,ami kényszeritve van (lásd a vakok hallása) és gondolom a tengeren,vagy a Himalájában nagyobb távok vannak mint Alsódisznóröcsögén.Vagy akár egy kaliforniai kisvárosban.
3.Egyébként Amerikában nincsnek hegyek, ahol hasonlóan éleslátó emberek vannak, ha nem állnak meg az állításaim?
De vannak,csak az amerikai hadsereg nagy részét nem a montanai hagyományõrzõ cowboyszakkör teszi ki,hanem Rodrigo meg Juan ,a nagyvárosok barriojából,aki legmesszebb az utcasarokra nézett,de ugyanugy a szemét rontotta a tv vel,meg a számitógéppel mint bármelyik nyugati kölyök.
Amugy én még mindig UB nek tartom ezt a dolgot,valószinû annak a srácnak van igaza ,aki szerint szürkületkor nem érzi magát annyira láthatónak a mókus,a sötétben meg nem látja hova lép.
Részemrõl ennyi
Apám,nekem életem a kungfúúúúúúú!!!!!!!!!!!
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Amúgy én is el tudom olvasni a táblán levõ szövegeket- pedig szemüveges lennék, csak nem hordom. Simán olvasok 6-os betûméretben nyomtatott lapot. Ennek ellenére a feleségem sokkal jobban olvas messze levõ szövegeket -> élesebb a látása. A szaglása is jobb, mint az enyém. Ez normális.
De nem jelenti azt, hogy a magyarság minden tagjának kiváló a látása, a szaglása. Kivételek pedig vannak.
Még annyi, hogy szvsz én elég jól látok, értsd messzirõl jól olvasom a szemvizsgálaton a betüket. Ennek ellenére van egy "mutáns" barátom, aki airsofton olyanokat észrevesz amit senki más a rajból. És hiába próbálja elmondani, hogy hol mit lát, mi soha nem vesszük észre. :-(
ON
Ami biztos, hogy a nyugati technikai fölény (nw/távcsõ) nem érvényesül szürkületbe. Hogy ezt most elõnynek veszed, vagy úgy hogy csökken a hátrányuk, az más kérdés. :-)
Amúgy az, ha egy népcsoport elhanyagolja az orvosi vizsgálatokat, mert mondjuk amúgy is elég gyenge az ellátás, abból azért következni fog, hogy a jóléti társadalmak magas szintû ellátása miatt jóval betegebb lesz a társadalom. Gondolom, elég csak arra célozni, hogy a mai itthoni szegényebb társadalmi rétegek milyen kiváló fogazattal bírnak, hiszen egy tömés is ezrekbe fáj. Aztán amikor belemosolyog a Maunika sóban a kamerába mind a két fogával, mindenki rajta röhög.
Viszont az is igaz, hogy a fejlett világ környezeti ártalmakkal jár együtt. Az afgán hegyekben valszeg jóval tisztább a levegõ, mint a városban, ami eleve javítja a látást. Jóval kisebb az éjszakai fényszennyezés, ami rontja az éjszakai éleslátást sötétben. A szennyezett levegõ meg alapból látásproblémákat okoz, nem véletlen a gyakori kötõhártya-gyulladás az embereknél. Biztos igaz, hogy a szemet lehet tréningezni, ami alkalmas arra, hogy valamilyen szinten fejlessze a látást. Aki folyamatosan közelre koncentráltan néz (monitor), annak a távolba látása romlik. (Nem véletlen az az elõírás, hogy napi maximum 6 órát engedélyeznek monitornál az EÜ elõírások, és óránként 10 percet pihenni kell mindenkinek. Persze, hogy ki tartja ezt be...)
Egyszóval kétlem, hogy az afgánok jobban látnak sötétben. Kétlem, hogy az ottani katonák rosszabbul látnak, mint az afgánok. A szürkület az oka, és maga a környezet. A katonák kivilágított bázisokon élnek, az éjszaka vándorló afgánok meg nem világítanak, ha mozognak, és titkolni akarnák. A két csoport látása valahol egyforma kell, hogy legyen.
Nem értem, hogy a gyakorlati tapasztalatnak és orvostudománnyal meg miért mész szembe. Pl. azzal, hogy a magasan elõ emberek szemét nagyobb UV terhelés éri.
Egyébként Amerikában nincsnek hegyek, ahol hasonlóan éleslátó emberek vannak, ha nem állnak meg az állításaim?
Te Balász,nagyon bele tudsz feküdni a saját igazadba,néha jelzõs szerkezetig idegesitõ.
Nyugodj bele,hogy abban van valami,hogy a magas hegységekben élõ emberek szeme átlagban ugyanugy élesebb lehet,mint a tengerészeké,engem ugyan nem érdekel a dolog annyira,de ha utánanézel,szemjavitó gyakorlatok épülnek "távolba nézésre"
Ha megfigyelted,arra az eget verõ csusztatásra se reagált igy senki,hogy az amerikai hadsereg ellenfelei 50 év óta AK s gatyás mókusok,akik csak álmodhatnak olyan cuccokról amit az ami gyalogos használ .Kivéve talán koreát,vietnamot,grenadát,panamát,dél amerikát,Irakot (ahol még az embargo ellenére is francia testvéreink osztották az éjellátokat mint a cukrot)ezeken a helyeken 1-1 es baka felosztásban egyáltalán nem volt tekhnikai tulsuly,de most se vagyok ebbe biztos,mert a kabuli fekete piacon minden szart lehet kapni,amit amerika bevisz az országba.
Vietnamban pld amugy se sokat értek a szarrá ázott kezdetleges elsõ generácios szarok,tán nem véletlen ,hogy valami visszaemlékezés szerint, Bika Simmonsék is civil cuccokat vettek a Son Tay elleni rohamhoz.
Az viszont szerintem is hülyeség,hogy szürkületben stb.nehogy egy afgán mókus
Kettõs légigyõzelem volt szaúdi F-15-tel.
Ez pedig jelentõs túlzás lenne.
"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."
Ez valami amerikai tanulmányban volt megemlítve. A többi 'hatékonyságnövelõ tényezõ' a kopott, alig karbantartott fegyverek, és a durr-bele Allah majd megsegít hozzáállás voltak.
Nem azt mondtam hogy supermanek, azt mondtam hogy egy átlag ami/magyar bakánál jobban látnak. Van helyismeretük és ezen idõszakban még a technikai fölényt is ki tudják küszöbölni.
Ez mondjuk így hülyeség, hogy az afgánok infralátással bírnak, vagy a szemük jóval fényerõsebb, vagy hasonló. Inkább arról van szó, hogy szürkületkor nehéz észrevenni bármit is. Jó példa rá a szürkületben kivilágítatlan gyalogos. Az afgánoknak még van elég világosság, hogy tudjanak tájékozódni, mert van helyismeretük, de az amcsiknak már nincs elég fény ahhoz, hogy észrevegyék az afgánokat. Éjszaka már világítani kell, hogy mozogjanak, azt már könnyû kiszúrni, nappal meg sokkal nagyobbak a kontrasztok, jobban látszik minden.
<#csodalk>#csodalk>\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-
A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"
A Max. nulla áldozatban azt írták brutál jól látnak az afgánok.
De nem ez a lényeg, hanem hogy akkor nem tudtak a szövik a technikai fölényükkel élni.
Ne mond hogy még nem hallottál ilyesmirõl.
"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."
CombatGear blogon volt, hogy mennyit javítottak a veszteségi rátán az egyéni eü csomagok. (CAT és egyebek, lusta vagyok mozaik szót keresni hozzá)
A 10/1000 katonára számold rá, hogy nem kell annyi ember, mert ami egy szgk.-nál nagyobb arra már meg a CAS.
Ez a katona télen, nyáron, sivatagban, hóban, este harcol. Mind ezt komfortban.
Mondjuk az éjjellátóról annyit, hogy a magyarok mondták, hogy az afgán "terroristák" mindig szürkületben mozgolódtak, mert akkor még/már nem jó a NW-n, õk viszont hihetetlenül jól látnak.
Nem, ez nincs benne a 17 000 dollárban. Ez abban a napi 1 000 dollárban van benne, amit lent említettem. 😊
A napelemes tengerészgyalogos cikkben említettem, hogy van olyan része Afganisztánnak, ahova 1kg hasznos teher eljuttatása (legyen az egy literes palackos víz akár) cirka 100 dollár...
A másik fele viszont az, hogy ha a katonáknak nem biztosítják az "elvárt" kényelmet, akkor a katonák morálja romlik. Egyszerûen változnak a társadalmi elvárások.
A II.Vh alatt még önként jelentkeztek a Korvettekre a tengerészek, akik addig nem is láttak pocsolyánál nagyobb vízfelületet. Olyan körülmények között, hogy a hánykolódó lélekvesztõn még függõágy sem volt, ha nem voltak szolgálatban, akkor ahol tudtak, ott lerogytak és aludtak valamicskét, ha tudtak. Ehhez képest a csatahajók luxusszállodáknak számítottak. De a II.Vh után még az Angol vagy Amerikai hadihajók legénységei sem nagyon akarództak a szûk, zajos, bûzös körülmények között dolgozni és élni. Nézz meg ma egy hadihajó kajütjét, a személyszállító hajókkal felveszi a versenyt...
Teljesen jellemzõ volt, mikor a magyarok átvették valamelyik iraki amerikai katonai tábort, akkor dobtak egy hátast a klimatizált sátrak láttán, komplett zuhanyzók, teljes távközlési arzenál. Ez is benne van a 17000 dollárban. A 170 dolláros ember ezt nem igényelte.
Amúgy a 170 dolláros embertõl is elvárás volt, hogy 200 yardról eltalált egy emberi felsõtestet a fegyverével. 1000 ilyen ember biztosan nagy "golyósûrûséget" generálna a 10 überGI körül. Ha az elméleti találat arányokat figyelembe vesszük, valószínûleg nem tartana sokáig az ütközet, és legalább 900 ember ünnepelne.
Azért is fals a táblázat, amit Cifu mond. Az orovostudomány és MEDEVAC fejlõdött gigantikusat.
Továbbá elég meredej, hogy a II.Vh-s húsdaráló csatáit is tartalmazó átlagot összeshasonlítani a mai knofliktusokkal. Mindenféle tevékenység által (alsó hangon 2/3-a IED...) 7 év alatt kevesebb veszteség volt Irakban és Afganisztánban, mint a Kurszknál a népetek egynapos nappali halottainak száma. Totál más dimenzió, totál más veszélyekkel. Vagy nézzük meg a paraszállási mûveleteket. Ha ma az Omaha parta kellene kirohanni a jobboldalt álló bakának, a partig sem jutna ki, mert megfulladna a tehet alatt. Mennyire tengervízálló a cucc, ami azon a képen van? Lehet, hogy csupasznak tûnik az a baka, de legalább kijut a partra...
HARCRA! HARCRA! Reszket a gyáva! HARCRA! HARCRA! Folyjon a vére! Hulljon a rómaiak feje, Villogtasd kardod Keve!
A jenki katonára ki puffogtat 50 éve? Ugynaz a kalás gerillaharcos egy szál ingben és gatyában. Éjjellátó és egyebek max. vágyálmaikban van.
Igazából nem nagyon látni olyasmit, hogy igazán törõdnének a hatékonyság kérdésével. A katonák felszerelése politikai és lobby érdek. 😊