Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

[NST]Cifu
A J-15 mellett még várható egy E-2 illetve Jak-44 szerû AEW (légi elõrejelzõ gép, magyarul egy repülõ radar) gép is.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Molnibalage
Átépítenek. A Kuznyecov testvérhajója az, amit látsz. Eredetileg kaszinónak vették meg. Jah, látjuk...

Gép az egyelõre még nincs. Saját J-15 gépük elvileg egy Szu-33 másolat, ukrán segítséggel.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Willenbrock
Repülõgéphordozót építenek a kici szájgák? Milyen gépek lesznek rajta?

Fenrir
Mindegy, én akkor sem álltam volna a közelbe, biztos ami biztos.

A halál csupán a kezdet...

Molnibalage

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

I.C.ram
Nem tudtam, hogy le van tiltva, meg ugye nekem nem is fog soha kiderülni, mert cachebõl betölti a képet, aztán a hibára fény se fog derülni 😊
Köszönöm. Ezek szerint a britek nem bonyolították sokat a 120 mm-esen.
A francia lövegekrõl nem sok információ van.

Az átütési adatokat ismerem. Mindegyik 60°-os páncélzatra vonatkozik (vízszintestõl számolva). A brit 120 mm L1-hez találtam átütési adatot:
1000 m - 255 mm
2000 m - 226 mm
Mindkettõ valószínûleg függõleges RHA páncélzatra.

Érdekesség képpen: A 90 mm-eseknél az AP lõszer a T33 jelû APBC-T típusú lõszer. HVAP pedig az M304 jelû APCR. Mindkét esetnél a NAVY-kritérium érvényes. Ami tudomásom szerint azt jelenti, hogy a lövedékek fele egészben átmegy. Ez magyarázhatja azt, hogy ilyen gyenge a 90 mm-esnek az átütése APC(BC) típúsokkal. Az ARMY-kritériumnál pedig minden második lövedék több mint fele tömegének kell átjutnia a tesztpáncélon.

(Az átütési adat amúgy Hunnicuttos. Vannak grafikonjaim 90 mm-es lõszerek átütésérõl, a NAVY-kritériumos grafikonok egybevágóak a Hunnicutt táblázattal. A WWII Ballistics értékei 90°-os páncélra jóval nagyobbak, mint a grafikonokból leolvasható átütés, az valószínû ARMY-kritériumos táblázat.)
Talán azé' mer' arra sokkal komolyabb esély van, mint arra, hogy "feldurran"...

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

Fenrir
A középsõ még a szemét is becsukta, gondolom jobban félt a szikrától vagy a lepattanó fémtõl minthogy feldurran az a skúló 😄

A halál csupán a kezdet...

[NST]Cifu
Friss Shi Lang képek:

Akkor bocsánat😄

[NST]Cifu

Éljen a dupla javítás😄

[NST]Cifu
A szánalmas.hu le van tiltva. Szóval valami normálisabb helyrõl érdemes ilyenkor linkelni, hogy a többiek is lássák (igen, az, hogy TE látod nem jelenti azt, hogy más is látni fogja 😄). A szánalmas úgy is onnan szedi ezeket. 😊

I.C.ram
[NST]Cifu

[NST]Cifu
Megjegyzés 1.: szétdarabolták, egy vesztes háború után. Meg lehet nézni a térképet, hogy egy-egy vesztes háború milyen kihatással volt egyes országokra. Sose jár jól, aki a vesztes oldalon száll ki.

Megjegyzés 2.: A Honvédség állapotán javítani meglehetõsen macerás lenne jelenleg. A nem pénz orientált döntések alapján (mint a biztonsági õrökbõl "önkéntes tartalékos" címû kabarémûsor) pedig a feltámadásra kicsi az esély.

Most hogy így 91 éve, hogy szétrabolták az országunkat, ideje lenne elgondolkozni, hogy milyen állapotban is van a Honvédség...

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB

[NST]Cifu
Cifu, CBU-87 kazettás bomba csak USAF gépeken van, vagy a USMC és Navy gépek is?

Csak USAF.

Ha nem, akkor mit használtak a 1980-1999 közötti idõszakban?

CBU-59, -79, -89, -99.

A modernebb kazettás bombákat mennyire exportálták a szövetségeseknek? (Korea + NATO országok?)

Még nem annyira szövetségeseknek is. CBU-97/CBU-105-öst konkrétan India, Dél-Korea, Omán, Egyesült Arab Emírségek számára. A CBU-87-est Japánban licenc alapján gyártják.

A JSDF milyen Sidewinderteket és Sparrow rakétákat kapott meg 1991 elõtt?

AIM-7E/F, AIM-9L/P. Az F-4EJ-k modernizálása az 1980-as években tette lehetõvé az AIM-7F használatát.

[NST]Cifu
"Mi a különbség az M103 nehéz harckocsiba szerelt 120 mm M58, a Conquerorba szerelt 120 mm L1 és az AMX-50-120-ba szerelt 120 mm-es ágyúk között? "

M58:

120mm AP 221mm @ 1000 yds./ 196mm @ 2000 yds.
90mm AP 119mm @ 500 yds./ 117 @ 1000 yds.
90mm HVAP 221mm @ 500 yds./ 199 @ 1000 yds.

Az L1 az ugyan az, mint az M58, csak elforgatták ballra 90°-al.

Az AMX-50 ágyújáról semmit sem találtam, de a Francikra nem volt jellemzõ ekkoriban, hogy brit / amerikai ágyúkat vettek volna át. Szvsz saját fejlesztés.

Molnibalage
Egy kommentelõ társ ajándékai a HTKA oldalról.

F-16
http://www.codeonemagazine.com/article.html?item_id=37

F-22
http://www.codeonemagazine.com/article.html?item_id=40
http://www.codeonemagazine.com/article.html?item_id=41

Személyellenes 😄 Ez olyan, mint az anti-szociális? <#hehe>

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB

Intruderrõl,személyellenes.Gyanitom a számozásváltozás a töltetre is utal,hogy mire jó.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Molnibalage
CBU-59?

CBU-78 at inkább használ(t) a vizes blokk.(Elnézést a szóért)

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Lol J....sorry

Apám,nekem életem a kungfúúúúúúú!!!!!!!!!!!

Molnibalage
Cifu, CBU-87 kazettás bomba csak USAF gépeken van, vagy a USMC és Navy gépek is? (1991 táján vagy kicsit elõtte?) Ha nem, akkor mit használtak a 1980-1999 közötti idõszakban? A modernebb kazettás bombákat mennyire exportálták a szövetségeseknek? (Korea + NATO országok?)

A CBU-97 hiperszupermodern kazettás bombát mire integrálták rá?

A JSDF milyen Sidewinderteket és Sparrow rakétákat kapott meg 1991 elõtt?

<#conf>
Cikk

While stationed as a lone sentry at a checkpoint in Afghanistan's Helmand province on September 17, Pun fended off an attack by up to 30 Taliban fighters.....
Pun's actions saved the lives of three fellow soldiers at the checkpoint and were the "bravest seen in his battalion over two hard tours in Afghanistan," according to his medal citation.

Balázs

Nem tudom kihagyni,de a mondatod ugye folytaódhat ugy:...és az õ szüleiknél is igy volt,meg az õ gyerekeiknél is igy lesz.Ugy értem,a dologhoz nyilván köze nincs a kornak?
Egyébbként a példádnál maradva,minden dohányosnak van egy nagyapja aki egész életében füstölte a mahorkát,mégse lett tüdõrákos.

Mert az alap ilyenkor az, hogy hsravágodsz/fedezéket keresel majd viszalösz. És jellemzõen semmi szükség nincs arra az AH64, A10re. A mujit lelövik vagy elmenekül.

Lol.Két kedvenc fórumos mondattipusom igy kezdõdik:"Mert ilyenkor (azt csináljuk)...Emlékeim szerint......😊)
A vitához viszont a kiragadott résznek semmi köze,azt példázta,hogy az esélyek 1-1 es szinten eléggé kiegyenlitettek még ma is.

Punker
egyedül volt a táborban?

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Boconadi
Molnibalage
Nem hiszen, hogy lenyírta a füvet, de a nyoma az bezony látszott. 😊

WTF? Ez lehetséges? Mert akkor elég gyorsan lehetne így füvet nyírni...

<#idiota>

Molnibalage

Ismét kéne egy kis segítség.
Mi a különbség az M103 nehéz harckocsiba szerelt 120 mm M58, a Conquerorba szerelt 120 mm L1 és az AMX-50-120-ba szerelt 120 mm-es ágyúk között?

Illetve melyik milyen páncéltörõ lõszerrel volt felszerelve?
Úgy tudom, hogy az amerikai M58-hoz csak APC(BC) lõszerek voltak. (Bár van egy átütési táblázat ami szerint a T43 nehéz harckocsi lövegéhez volt HVAP és APDS is.) Az angol L1-hez az APC(BC)-k mellett talán volt APDS is, de semmi konkrétat nem találtam. Az AMX-50 lövegének pedig még a típusjelzését se tudtam kiderííteni, nem hogy a lõszereit.

Illetve az angol 20 fontos löveg Mk1 és Mk3 jelû APDS lõszereknek mekkora volt a tömegük? Inkább a projectile tömege érdekel, de a teljes tömeg is jó.
Molnibalage
Ez tény. Viszont azért érdekes nem? Egyébként több ismerõsõm családjában is ez volt a helyzet az egyetemen. A szülõk borzalmasan rosszul láttak, a számítógép / TV korszakban felnõtt csemetével semmi difi.

Biztos a sasszemû postás gyerekei voltak. 😊

Hát megnyerni nem fogják.
Torzonborz
bocs <#idiota>

"War is hell" Start Citizen Referral kód: STAR-Y7FJ-ZQGX https://www.starcitizen.hu/

A világon minden 5. ember kínai. A családban mi is 5en vagyunk...

Statisztikát nem 3 példából szokás csinálni😊

És mégis simán lehet, hogy "elvesztik" a háborút.

Persze ha nincs (reális)célod nincs mit elérni ergó célba se érhetsz... nem is nyerhetsz.

Molnibalage
A maradék 30% is olyna, hogy lassan ott tartanak, hogy közlekedési és egyéb balesetekben többen halnak meg, mint az ellenfél keze által...

Anno olvastam, hogy az infrás hõképet keverni akarják az éjjellátóval. A kettõt valahogy átlagolja a kütyü és az csudajó lesz. A gond a hõképalkotó lekicsinyítése volt. Azóta lehet elkészült. :-)
(Nem kellene elengedni ezt a gumicsontot?)
"ma már talán más a helyzet,bár érdekes módon az összes video arról szól Afganisztánban,hogy a mujik rájuk lõnek a domboldalról,GI ék meg kuporognak amég oda nem ér az A10 es vagy az Apache.."

Mert az alap ilyenkor az, hogy hsravágodsz/fedezéket keresel majd viszalösz. És jellemzõen semmi szükség nincs arra az AH64, A10re. A mujit lelövik vagy elmenekül.
Nagyon érdekes és sokatmondo a statisztika:
Az ami veszteségek ha jól emlékszem (ha nem vki ugyis javít) jelenleg 5000fõ körül járnak ami egy 7+éve tartó háborúban szvsz nevetségesen alacsony szám. Ráadásul a veszteségek 70%+a! IED/öngyilkos merénylõtõl származik, nem direkt konfrontációból.

Az éjjellátó szürkület témát én sima technikai problémának látom, amennyit amik erre költenek pár év és olyan eszközt fognak markolászni amit a szürkület se zavar. (Meg persze fele olyan nehéz leszés 2*annyi ideig bírja az aksi....)

Molnibalage
Nem, csak egy tapasztalati érték. A családomban mindenki szemüveges és a két "monitorbámulónak" van a legjobb szeme...