Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Vogel
Köszönöm a segítséget! Akkor amit láttam, valószínû hasonló fake kép volt. Ma majdnem hülyeséget akartam mondani a szakaszt oktató aleznek. Bölcs voltam, hogy nem szóltam.

A nyugat elsõ képi bizonyítéka a MiG-29 létezésérõl (és a Szu-27-rõl is) egy mûhold kép volt ami Ramenszkojét ábrázolta és a két gépet felülrõl, az elõbbit pont ezért Ram-L-nek az utóbbit pedig Ram-K-nak nevezték el. Ezek alapján a MiG-29-esrõl megjelent fantáziarajzok az F-15-ösre emlékeztettek, vagyis a szívócsatornák a törzs mellett voltak. Talán egy ilyen rajzot láthattál

Itt láthatsz egy-két a hiányos adatokon alapuló fantáziarajzot (van közöttük olyan amely nagyon hasonlít a MiG-25-re, pl az amely aFlight Internationalba jelent meg 1982-ben.

TG

karosszéktábornok.blog.hu

Molnibalage
Köszi. Az EF-eset nem is ismertem. Szerintem a Navy-s a legjobb. 😊

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
Nagyon nem.

A oroszoknák az volt a szokás, hogy a központi areodinamikai kutatóintézet hozott létre egy alapformát és azzal dolgoztak a többiek is. Ezért van az, hogy az adott korszakhoz tartozó gépek között hasonlóság van.

Lásd Szu-7/9, MiG-21, Szu-17 (bár ez már variaszárnyas) és Szu-27/MiG-29

Sajnos az evolúciós fáról nincs képem, egy régi Top Gun-ban benne van.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Vogel
Emlékeimben él egy kép, miszerint MiG-25 sárkányból fejlesztették ki a MiG-29 (lehet su-27?) prototípust. Lehet hatalmas baromság és csak megálmodtam, de emlékszem egy ilyen fekete-fehér képre. Tudja esetleg valaki, hogy melyik képre gondolok? Googlit már szarrá kerestem ez ügyben, de nem találtam meg.

[NST]Cifu
Korábban már linkeltem, de tessék:

Bird & Fortune - Admiral Sir George Parr

Bird & Fortune - General Sir George Parr

Bird & Fortune - Eurofighter (csak hanganyag)

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Hopp, ez viszont igaz, javítva! 😊
De akkor most 2012-tõl lesz kb 500 db Leopard és 400 db Abrams harckocsijuk? <#merges2>
Oké hogy az Abramsek vételára hihetetlenül alacsony lesz, de egy kis ország gazdaságát ennyi páncélosnak már a fenntartásai költségei is tönkreteszik.

Nem hogy egy, a sír szélén támolygó gazdaságú országot.

Na oké, de fõleg a nagy Európai bankok felé vannak eladósodva. Hogy gondolod, beveszik európát hogy ne kelljen törleszteni? <#smile>

És ahogy többen utaltak rá, egy háború csak kiadásokkal jár, bevételekkel nem, csak hosszú távon(pl:ásványkincsekben gazdag terület elfoglalása).

Molnibalage
Hol is van az a Royal Navy-s interjúparódia? 😊

I.C.ram
A Botondon tökre érthetõ, mert annak elõrébb volt az orra, mint a kereke.

Amúgy azt olvastam a Botondról, hogy azon kevés magyar harcjármûvek egyike volt, ami után a németek is sóvárogtak.
CSak ott van mögötte hadsereg.
[NST]Cifu
Volt ugye az a humoros videó arról, hogy a Royal NAVY-nek több admirálisa van, mint hajója. Na, A Royal Army utólérte a haditengerészet. 256 tábornokra jut (majd) 200 harckocsi.

Igen, bulvárhír, de azért nem árt látni, hogy még a klasszikus nagy haderõknél is probléma a vízfej, nem csak nálunk. :S

[NST]Cifu
Jogos az észrevétel, szó szerinti megfogalmazásban hibás voltam, megfedem magam. Én egy fokkal tovább mentem a gondolatmenetben.

A görögök sem VESZNEK Abramseket. Legalábbis nem abban az értelemben. Ugyanúgy ahogy mi sem veszünk UH-1-eseket. Viszont a cikk címe: 400 M1 Abrams-et vettek a Görögök.

Érthetõ mire utaltam a hasonlattal?

Egy kis szõrözés a részemrõl, de emiatt ugrik mindenki a cikkre. Nem vételrõl van szó, legalábbis nem abban az értelemben, ahogy a legtöbben gondolják. Vagy ha úgy értjük, akkor viszont mi is VENNI akarunk UH-1-eseket...

Cifu, mikor is írtunk arról a HTKA-n, hogy VÁSÁROLJUK a gépeket? Ha emlékezetem nem csal, beszerzést írtam csak.
[NST]Cifu
Itt egy kicsit másképpen néz ki a dolog.

Szóval van egy katonai segélynyújtási programja az USA-nak, ennek keretében a baráti országok lejárt / kivont harcjárnmûveket, fegyvereket kapnak aprópénzért. Görögország meg bejelentkezett, és nem csak Abrams-okról, de Bradley-król és AAVP7-esekrõl is szó van.

Másképpen fogalmazzuk: ez olyan, mint a Magyar UH-1 beszerzés. Igen, nekünk is kilóg a seggünk a gatyánkból, de 30 UH-1-est akarunk. Pardon, ahogy a HTKA-n fogalmaznak "veszünk", ha minden igaz.

Lefordítom: nagyon minimális pénzt kell kifizetniük, azért, hogy használható állapotba kerüljenek. Maguk a jármûvek meg effektíve ingyen kerülnek hozzájuk (a szállítási költség azért õket terheli).

Pluskast
A seggük kilóg a gatyájukból most bocsájtanak el 30 ezer embert a közszférából minden pénzügyi szakember ordítja teli torokból, hogy be fognak dõlni mert annyira szarúl állnak ezek meg erre vesznek 400 hk-t? Ezeknek elgurúlt a gyógyszer...

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

off
Érdekesek az ottani hozzászólások,némelyik fájdalmas.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Azért 400 hk elég jelentõs mennyiség,még a görög haderõben is,és jövõre szállítják õket.
Nem váltásnak szánják hanem mellé.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Molnibalage
Az a hk mennyiség nem oszt nem szoroz a görög haderõ jelenlegi képességeihez mérten. Úgy mellesleg mikorra is szállítanák le õket?

Miért? Mert lehet, hogy a mostani hk-ból 400-nak lejár az üzemideje. Pl a Leo 1-esek kb. ennyien vannak és bizony öregek. Valamivel pótolni kell õket. Nem ettõl a költségtõl fog összeomlani a görög gazdaság.

Ulvar
De valaki adhatna egy logikus magyarázatot arra miért kellett most ilyen helyzetben 400 tankot vásárolnia az országnak. Nem muszáj külsõ befolyású háború elég egy polgár háború. Ilyen instabil környezet ideális a szélsõséges csoportok megerõsödésére.

War Thunder AF & GF Thrash metal topic, V8 Supercars, HRC

Egy háborúval akkor is csak tovább rontanának a helyzeten.

Ulvar
Mennyire van eladósodva az ország? Totálisan...mi haszna van annak hogy most még szereznek 400 Abramset? Hülyeséget mondok nem eladósodva, hanem konkrétan eladva vannak. Mi lesz azzal a hitellel amit törleszteni kéne? Évek óta nem tudják, hétfõn vallották be, hogy nem képesek a feladat teljesítésére, de azért vesznek 400 Abrams tankot...Akik felé elvannak adósodva nem nézik jó szemmel hogy a pénzük feleslegbe ment azt elhiheted, valamit kapni akarnak majd. Azt nem nyelem be hogy csak úgy megbékélnek a gondolattal hogy elúszott a pénz a semmibe, pláne abba belegondolva hogy a Német kormány hogyan, milyen módon ment bele az egészbe.

Molnibalage
Kivel? Miért? Miért segítene az eladósodáson egy háború? A piacot még inkább megfektetné. Mi képviselné a bevételi oldalt...?

Ulvar
Készülnek ..... van egy rossz érzésem hogy háborúra az eladósodás miatt.

Még talán azt is beleszámolhatjuk, h a lövész számít a visszarúgásra, míg akit fejbe lõnek, az ritkán feszíti fel az izmait. Jelen esetben meg gondolom az a probléma, h a nyakcsigolyák nyelik el a fellépõ erõket, nem pedig az izmok vezetik el a csontvázra.
Lassan már a MH-t kéne lízingelni a finnektõl. :-) Õk legalább kedvelnek minket. Vagy barterben cserébe jöhetnek decemberben nyaralni a Balatonhoz. <#idiota>
Azt mondjátok, ha telibeküldik a sisakot és az megfogja a lövedéket, akkor max egy nyakfájása lesz?
Molnibalage

RatBaG
38M Botond-on hasonló

Per Aspera Ad Inferi.

I.C.ram
Erre is gondoltam, de aztán láttam, hogy mekkora malomkerekei vannak, és mennyire elõre van tolva. Gyakorlatilag semmit nem növel a terepszögön, mert egy ennyire elõretolt kerék már nem engedi, hogy fennakadjon az eleje. Szóval csak a motor ereje és a gravitáció párharca a szûk keresztmetszet 😊
[NST]Cifu
Gyakorlatilag a terepszöget növelik meg vele. Egy görgõ, meredek árokfalon feltámaszkodhat, és a hátul hajtó kerekekkel felmászhat olyan helyeken is, ahol amúgy felakadna. Ettõl függetlenül csak erre a típusra volt jellemzõ emlékeim szerint, tehát túlságosan nem váltotta be a hozzá fûzött reményeket. 😊

I.C.ram
Mi az a henger az orrán ezeknek? Látom még csillapítást is raktak rá a rugókkal. Gondolom nem csak egy sima lökhárító, vagy igen?
modellmaker
Gripen lízingre már meg is van a "megoldás":

HARCRA! HARCRA! Reszket a gyáva! HARCRA! HARCRA! Folyjon a vére! Hulljon a rómaiak feje, Villogtasd kardod Keve!

[NST]Cifu
Na, csak lecserélték a Harrier képét. 😊

[NST]Cifu
Igen és nem. Maga a lövedék ugyebár lassul a röppályája alatt, szóval már 50 méterre a torkolattól is kevesebb mozgási energiája lesz, mint amikor a csõtorkolatot elhagyta.

Másfelõl viszont a reakcióerõket sok minden befolyásolja. A fegyver tömege ad egy tehetettlenséget, aztán egy összetett erõkarrendszer tartja a fegyvert (váll és kezek).

Viszont ez a célpontnál is megvan, maga az ember feje is rendelkezik tömeggel, rajta a sisak. Ezek is rendelkeznek tehetettlenséggel. Másfelõl a nyak meglehetõsen komoly terhelést képes elviselni.

De minden szempontból: szerintem nagyon örülni fog az a baka, akit fejbe lõnek egy gépkarabéllyal, és csak a nyakát ért reakcióerõk miatt kell aggódnia. 😊

[NST]Cifu
A honvédség sötét jövõje.

Jövõre a HM költségvetése a GDP 1%-a lesz. A beszerzéshez és karbantartásra a selejtezett, kivont jármnûvek eladásából lehet pénz. Ez alatt Mi-8, Mi-24, MiG-29, L-39, BMP-1, BTR-80 és T-72-eseket lehet érteni. Gondolom mindenki kapkodni fog értük... 😛

A cikk amúgy sok téren problematikus, és itt nem feltétlenül arra gondolok, hogy az elsõ képen egy Harrier II. látható MiG-29 helyett, hanem arra például, hogy 4000 fõs hiány van zsoldosokból (létszámstop van mióta is?), vagy arra, hogy a Gripen lízing még ebben a terminusban lejár (2016-ban jár le).

Nem,igazából errõl a jármûrõl kéne egy jobb kép

ha van valakinek,régebben láttam,de nem találom sehol.

Úgy értem a lövedék kilövésekor ugyanakkora erõ megy a fegyverben hátrafelé. =)

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Abban teljesen egyetértek Cifuval, hogy a sisak a repeszek ellen hatékonyabban véd, meg a pisztolylõszerek ellen.

Viszont szerintem egy fegyver ugyanakkora erõt ad le a lövedék elõre küldésével, mint a hátraküldésével. Ebben javítson ki valaki, ha nem jól tudom. Ezt természtesen csökkenteni tudja a fegyver tusa, a rugózás.

Nem hiszem, hogy a nyaka kitörne, de a bordái nem sajognak tõle.

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

[NST]Cifu
A BTR-152-re illik a leírás valóban.

Az M3 Féllánctalpas ugye egy M3 Scout Car orra, plusz egy lánctalpas hátsó rész. Viszont az M3 Scout Car csak két tengelyes. Ha nem a BTR, akkor még erre tudnék gyanakodni.

Nem inkább a BTR-152-re gondolsz?
http://en.wikipedia.org/wiki/BTR-152
Segítségeteket kérném egy kép keresésében: M3 félhernyó aminek a teste 3 tengelyes teherautó alvázon van,vagyis a lánctalp helyén is kerekek vannak.
Nincs meg valakinek?

Anno nagy viták voltak errõl a bakák közt, ezért is volt 'divat' kicsatolt szíjjal hordani az M1 sisakot, hogy ne törje el a nyakukat.

A legérdekesebb számomra, hogy több olyan esetet is feljegyeztek, hogy a lövedéknek volt ereje átütni a sisakot, de ki már nem ment. Jobb esetben a bakának egyben marad annyira a feje, hogy meg bírja írni az emlékiratait :-).
Azért ha lõsz, akkor a békésebb felén vagy. Tube-on nem egy videó van, hogy a mellényen lõtt amik eldõlnek mint a zsák. Amúgy meg nem ezért van kigyengítve az állszíj?
Miért törne ki? Neked kiugrik a vállad, vagy eltörik valamid, amikor lõsz?

A CGB-on ezt írják:
"Jelenleg tervben van a leváltása. ECH (Enhanced Combat Helmet, javított harci sisak) néven terveznek rendszeresíteni egy sisakot, ami egyébként megõrzi a MICH formáját és súlyát, de a korszerûbb anyagának köszönhetõen a védettségi szintje magasabb egy fokozattal, ami azt jelentené, hogy képes karabély lõszereknek is ellenállni. Egyenlõre ez vágyálom, ugyanis az év elején kiszivárgott teszt eredmények alapján van még mit fejleszteni."

Nekem ez hihetetlennek tûnik. Hogy nem tõrik ki a user nyaka?

link

Hát igen! A legtöbbjére insurgent snipert írtak, ami gondolom egy AK-s ügyesebb arabot jelent 3-400 mrõl.

[NST]Cifu
Hmmm... gondolom mondjuk szép távolságból. 😊