Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Az USA már kb. 20 éve akarja leváltani az M16/M4 családot, de szerintem még sokáig marad... 😊
[NST]Cifu
Na ez is megtörtént. Az US ARMY 24.000 darab M4/M4A1 gépkarabélyt rendelt a.... Remingtontól. A Colt és a Bushmaster volt a fõ szállító egy idõben, a Remington bár patinás gyártó, az AR-15 klónok terén eddig igazán átütõ sikert nem ért el a piacon.

Rövid távon persze marad a "jó öreg" M4, de azért készülget az utód:

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Fenrir
Duplája? 300 eurós napi bér alatt nem is nagyon éri meg külföldön dolgozni repülõgépen, itthon is az átlag 400e körül volt, én igazán még kispályás voltam a 280-ammal 😊

A halál csupán a kezdet...

[NST]Cifu
A Gripenekre nem is lesz egyhamar sok mûszakis, amíg 100-120e Ft körüli nettó bért visznek haza a bértábla alapján (és ugye a közalkalmazotti bértábla 2008 óta nem változott...), míg a civil szférában azért ennek a dupláját is simán megkereshetik...

Fenrir
A Malévnak dolgoztam február 3-ig 2003-tól mint repülõgép mûszerész.

Ezek szerint azért még mindig több közöd van a hajtómûvekhez, mint ha pék lennél. :-) Csak azért kérdeztem, mert nem tudom mennyi szaki van itthon aki a polgári gépekhez ért. A griffekre nem lehet túl sok mûszaki. Az "átkosban" a vasakat üzemeltetõk meg már nyugdíjas korúak lehetnek. :-(
lac coo
Lehet tudni, mikor lesz újra repülõnap Kecskeméten ?

Az ég kék, a fű zöld" a Fideszes főgecik gyermekeket erőszakolnak meg!

Fenrir
Nekem elvileg tanították, de nagyon felületesen érintettük mert nagyon ritkán használtam a munkám során. Amúgy meg ahány hajtómû annyiféle jelölés, a PW-150A-n is vannak amiket máshogyan hívnak, pl az EGT-t õk ITT-nek hívják.

Fenrir
Én a linket nem néztem meg csak a szöveget amit írtál, azért írtam, hogy én arra gondoltam mivel azt tudtam, hogy a CFM 56 családon nincs afterburner. Legalábbis nem láttam még pl utánégetõs 737-est 😄

Molnibalage
Egy részüknek igen. Ameddig nem tudtam, hogy mi az angol szakmai kifejezés, azt sem tudtam mit keressel. Hála istennek azért vannak itthon is olyan emberek, akiktõl lehet kérdezni.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Urak! Nektek ez szakmátok? Nem gondolnám, hogy mindenki "csak" hobbyból tudja ezeket.
Molnibalage
Meg itt.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage

Szerintem az 1.3, vagyis a ventilátor fokozat kilépõ keresztmetszet.

TG

karosszéktábornok.blog.hu

Molnibalage
Köszi, jó link. Már csak az indexelést kellene megfejteni. Pl. Pt13 vajh az elsõ ponthoz tartozó valami lehet?

Nem kell gondolni a linkem megmutatja az általános engine stationokat, a CFM56-t és a V2500-at csak azért írtam le, hogy látható legyen, hogy ez gyártótól független.

TG

Fenrir
Én is az utánégetõre gondoltam.

T7 = Forszázskoszorú utáni keresztmetszetben mért hõmérsséklet

TG

Molnibalage
A névleges turnia elõtti hõmérséklet mindenhol 2500 Farenheit. Ez 1370 fok. Régen baromi magas volt, de ma már azért annyira nem különleges.

Fenrir
Hol van akkor a Tt7?

Engine Station beosztás (van amikor elhagyják a tizedes jelet és és mondjuk az 1.2 = 12 stb

Csak viszonyítás képen a CFM 56 adatai (zárójelben a V2500)
0 (0) = környezeti érték
10 (1) = szívócsatorna belépõ keresztmetszet
12 (2) = ventilátor fokozat belépõ keresztmetszet
13 (12.5) = ventilátor fokozat kilépõ keresztmetszet
25 (2.5) = kisnyomású kompresszor kilépõ keresztmetszet
30 (3) = nagynyomású kompresszor kilépõ keresztmetszet
40 (4) = tüzelõtér kilépõ keresztmetszet
42 = turbina belépõ keresztmetszet
-- 4.5) = nagynyomású turbina kilépõ keresztmetszet
49 (4.9) = kisnyomású turbina kilépõ keresztmetszet
50 (5) = fúvócsõ

TG

Fenrir
Kéne hozzá egy metszet, hogy a belsõ áram melyik részén vannak a szenzorok mert így senki meg nem mondja, hogy mi mit mér 😊

Mondjuk van 1-2 érdekes hõmérséklet adat ami baromi magasnak tûnik nekem. Átszámolva 1500 celsius körül lenne ami szerintem túl magas pl az égõtérhez vagy a fúvókához ahol TGT/EGT-t mérnek.

Molnibalage
F100-PW-100

A hajtómûben levõ nyomás és hõmérséklet értékek. Az indexálás sajnos nem egyértelmû. Találkozott már ezzel valaki?

@Aquir, köszi neked is.

Bocs, hogy bele röfögök, de mit számít, hogy álló alakot 4 vagy 600 méterrõl találsz el? Nem túl életszerû sima gyalognál, hogy az ellen ne bújna el. Afganisztánban sem értem hova kell a 600 méter. Arra már ott az ötvenes a jármûveken. Nem?

A másik meg, hogy valami ami statisztika volt, hogy 400 -rõl (?) 9x%-os az átlag baka találati aránya álló alakra. Ez redukállódik 10%-ra (???) ha eközben rá is lõnek. A számok nem stimmelnek, de az arányok igen.
Ok, tehát nem az energia itt a szûk keresztmetszet hanem a találat, gondolom ebben egyetértünk.
De én azt a 600m-t ilyen szempontból - találat - erõs túlzásnak érzem, de inkább kérdezek.
Melyik az a gépkarabély aminél kielégiti ezt a 600m-es követelményt?Esetleg valami újragondolt/felújított M14/G-3/brit L-akármennyi puskáról tudnám elképzelni valami optikai irányzékkal (ACOG az 4x-es, nem?).
7,62-es kalasnyikov változatok is max távcsõvel, de azoknak már nagyon a végük lenne a 600.
5,56-5,45-tel szerintem reménytelen a 600m, optika ide vagy oda.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

[NST]Cifu
--- Mit tekintesz hatásos lõtávolságnak?

Azon távolságot, amelyen belül reális esély eltalálni a célpontot, és a lövedék elegendõ energiával rendelkezik ahhoz, hogy a célpontot (embert) le is küzdje.

Bakker, bocsánat!

Pont bejött a fõnök és gyorsan kellett válaszolnom. Nem figyeltem, hogy te a második felére reagáltál, ahol mesterlövészekrõl általánosítottam.

Ettõl függetlenül nem gyakori a 600m feletti lövöldözés a mai meserlövészeknél.

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

És direkt kiemeltem, hogy nem mesterlövész. Ráadásul 5.56mm-rõl volt szó.

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Éles helyzetben nem lövöldöznek ilyen távolságra. Szükségtelen hibaszázalék növelés.

Az hogy mire képesek, még nem jelenti azt, hogy effektíve rendszeresen lõnének kint a háborúban 600m felett.

Molnibalage
Köszi. Közben kutadkodtam én is.

Ezt tervezem beleírni egy cikkbe.

Röviden arról van szó, hogy az amerikai fegyveres erõk jármûparkjának rendszereiben mérhetõ (fém)szennyezõdést és olajminõséget folyamatosan monitorozzák az ’50-es évek óta Ez egyrészt az alkatrészek kopásának és hosszútávú korróziós vizsgálata miatt fontos,másfelõl magának a kenõanyagok és hidraulika folyadékok az alkalmasságának hosszútávú értékelése és üzemeletetési követelmények meghatározása is a program célja a mért adatok és tapasztalatok függvényében.

Molnibalage
Mármint mivel? Távcsöves mesterlövész fegyverrel egy álló alak eltalásása szélcsendes idõben 2 lövésbõl 1 km belül tudtommal egy képzett mesterlövész minimuma.

Fenrir
Joint Oil Analysis Program

A technikai blabla bõvebben itt.

Reguláris képzést kapott (tehát nem mesterlövész) harcos kb. 50%-os találati arányt még elér ezen a lõtávon?

Bár ez is bullshit. Szerintem a mai katonai mesterlövészek sem nagyon lõnek 600m felett. A távolsági rekordok nem hétköznapi körülmények között születtek.

"a gépkarabélyoktól (5.56mm included) általában az elvárt hatásos lõtávolság 600 méter..."

--- Mit tekintesz hatásos lõtávolságnak?

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

Ez a németes, konditermes beszélgetésrõl nekem annyira a predesztináció jutott eszembe. Kis + a témához. http://hvg.hu/w/20120419_intervencio

[NST]Cifu
Ezen lehetne hosszasan vitázni, egy része igaz, egy része féligazság, egy része csúsztatás/hazugság.

Utóbbiak közé tartozik, hogy az 5.56x45mm NATO gépkarabélyokat úgy kategorizálja, hogy 300 méter feletti lõtáv esetén már nem igazán célszerû használni, pláne felesleges a pontosságáról beszlni. Nem sokkal az után, hogy kijelenti, hogy a G36 gépkarabályhoz képest egy meglehetõsen pontos fegyver.

Lehet én vagyok alulinformált, de azért a gépkarabélyoktól (5.56mm included) általában az elvárt hatásos lõtávolság 600 méter... Szóval ez egy kicsit furcsán jön ki.

Az is említésre méltó, hogy a fegyver túlhevülését elõször a sorozatlövéshez köti, majd megjegyzi, hogy a körülmények (így az alkalmazott tûzmód) pontos ismerete nélkül nem lehet megállapítani, hogy mi is a szituáció. Amennyire én vágom, azért egy gépkarabély csöve nem csak sorozatlövéstõl hevülhet fel, hanem egyes lövéstõl is...

Nekem úgy tûnik, hogy a HK a G36-ost próbálja védeni, de rossz oldalról. Itt egy adott körülményrõl van szó (Afganisztáni hadszíntér), ahol a G36 (és minden 5.56x45mm-es gépkarabély) hátrányban van a 7.62x51mm-esekhez képest. Ezt három mondatban el lehetett volna intézni, és ez alapján viszont nem a G36-ost támadja a Spiegel sem, hanem egyszerûen rámutat a tényre, hogy az adott helyen és idõben a G36 nem felel meg az igényeknek. Errõl nem a G36 tehet - azt más igénylista alapján fejlesztették.

Aquir
szerintem maga az illesztés, többet nem tudok

A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n

Molnibalage
Tehát ez a program miatt kialakított gyûjtõ / szûrõ / leürítõ csatlakozó? Az összegyûlt fémforgácsot gyûktik itt?

Aquir
By 1955 OA (Oil analysis) had matured to the point that the United States Bureau of Naval Weapons began a major research program to adopt wear metal analysis for use in aircraft component failure prediction. These studies formed the basis for a Joint Oil Analysis Program (JOAP) involving all branches of the U.S. Armed Forces. The JOAP results proved conclusively that increases in component wear could be confirmed by detecting corresponding increases in the wear metal content of the lubricating oil.

A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n

Molnibalage
A JOAP FITTING az mi lehet? Ilyen szó nincs, értelmes rövidítést nem találtam rá. A típus saját kézikönyvében sem.

vásárolgatott - márminthogy szoktak néha így vásárolgatni

Szent Haba-kukk

Én példul régebben nem szimpatizáltam az orosz eredetû 7.62x39-el mert mikor még nézegettem "grafikonokon" úgy tûnt ez veszti a legintenzívebben az energiáját . Valamit-valamiért sorba azért nem áll végülis rosszul, sõt. Évelején ami ezzel kapcsolatos hírt "olvastam" errõl hogy az olasz Arx-160 a tájékoztató szerint fogadja a szabvány orosz AK-47 tárakat is - kérdés persze meddig -, plusz azzal lehetne variálni a Nato-kaliberekkel is . Kalashoz képest persze kényesebb portéka.
A töltény Usa változata 300BLK pont azért lett volna szimpibb , mert nagy távra elméletileg csak jobb lehet, bár nem láttam konkrét összehasonlítást.
Ezer-Párezer minõségibb skúló azért nem feltétlen jelentene hátrányt, a bulpup FN-bõl is vásárolgatott vki jódrágán ilyen kissebb mennyiségeket ,a híroldalak szerint

Szent Haba-kukk

[NST]Cifu
Nagy távolságra, a'la Afganisztán. Városi harcban, dzsungelharcban korántsem biztos, hogy kijönne a 7.62 elõnye, ellenben biztos kijönnének a hátrányai...

Minden körülmények között ideális fegyver nem létezik...

G27 és G3 is 7.62 NATO kaliberû, tehát mégsem olyan rossz egy bokorugrónak, puskalõszer ide vagy oda...

Az elme az önmaga saját helye és önmagában alkothat Mennyet Pokolból, Poklot Mennyből.

[NST]Cifu
Valamivel könnyebb és talán ergonómikusabb. De igen, látványos, jelentõs elõnnyel nem rendelkezik a nagy õreghez képest...

Mivel tud többet mint egy G3?
[NST]Cifu
A HK a G27k (leánykori neve: HK417k) ajánlja a német hadseregnek második szolgálati fegyvernek. A G36-al sok gond adódott Afganisztánban, ugyanis a csöve hamar felforrósodik, és ez rossz hatással van a szórásképére (cirka háromszor nagyobb lesz tõle). A német katonák még a G3A4-et is amikor csak tudták, vitték inkább, mivel a G36 a jellemzõen nagy lõtávon való tûzharcoknál nem vált be Afganisztánban...

Molnibalage
Hááááááááát... Nagyon elméleti szinten esetleg. Kérdés, hogy ekkora célt képes e észlelni és követni a radar. A cél kis mérete miatt még a pontos célkövetés esetén is nagy mázli kell szerintem.

Vogel
Illetve használ-e/rendszerbe állított-e az orosz Glonass által irányított fegyvereket?