Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

flashpointer
aki kurvának áll, ne csodálkozzon, ha megkúrják

Emancipate yourself from mental slavement!

Molnibalage
Az, hogy fogságba esés elõtt leszedik az egy dolog. De ez így enyénszólva, khöm...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Valószínüleg mindkettõ.
De mi rossz lenne abban?<#fejvakaras>

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Molnibalage
Ezt most ügyesen vágták össze vagy tényleg kivitték õket és simán lemészárolták õket?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Fenrir
Kicsit már overkill 😊

A zene egy szar sajnos alatta.

A halál csupán a kezdet...

Molnibalage
Mi-12.

(Nem, nem billenõrotoros)

karosszéktábornok.blog.hu

Mi ez a kép jobb alján. Egy helikopter szerû Opspray bigyó XXL-ben.
Molnibalage
Ilyen típusú festéssel amennyire én tudom csak kísérleti és protó gépek rendelkeztek, de még azok sem mindig.

Ez csak egy "whatif" festésû hosszúorrú Su-24,de jól néz ki ezért megcsinálnám.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Szu-24 a kép fájlneve alapján (tudtommal Szu-24 nem volt az amiknak "zsákmány", de ha lett volna akkor ez lehetett volna)
Molnibalage
Ez mi akar lenni? Mert olyan, mint egy kicsit átrajzolt Szu-24. Szerintem F-111 festés. Hát volt a változatoknak pár festése az idõk során...

LOL, az elsõ videóban azok Bren golyószorók?
Ja a wikin szerepel egy ilyen
"Type 73 Light Machine Gun. Indigenous design apparently based on the Bren light machine gun or the Type 99 light machine gun design" akkor az lesz az.
repvez
maradna ilyen szerintem, mert az ED az Edwards légibázisra utal.És a kisérleti gépeked általában ilyen jól látható festéssel látják el :
F16 Edwards

Ha ez a gép létezne,akkor a törzse fehér lenne mint a képen vagy inkább aluminium színû,esetleg szürkésebb?
Ahol találtam,ott nem nagyon térnek ki rá.
Más típusoknál is fehérnek látszik,de inkább rákérdezek.

qtab986

Molnibalage

Mondhatjuk úgy is hogy ez már nem oszt-szoroz a honvédségnél 😞

Az elme az önmaga saját helye és önmagában alkothat Mennyet Pokolból, Poklot Mennyből.

[NST]Cifu
Politikus mondta, annyit is ért a szava. 😊

A további 3 milliárdos leépítés (ami persze nem elhanyagolható) mégsem olyan drasztikus, ha azt nézzük, hogy a többi tárcánál arányaiba milyen megvonásokat foganatosítottak.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Az elme az önmaga saját helye és önmagában alkothat Mennyet Pokolból, Poklot Mennyből.

A 2. könyv már megvolt, az elsõt meg elkezdem felkutatni...
Kuti György: Páncélosok korunk háborúiban (10. fejezet)
Babos-Papp: A modern kor háborúi és csatái (3. fejezet)

TG

karosszéktábornok.blog.hu

Köszönöm! Kár, hogy valszeg 0%-os eséllyel fogok valaha irak-iráni háború páncélos vonulatáról olvasni...

Ui: Valaki betudná nekem scennelni a magyar médiában megjelent cikkeket az perzsacicákról (f-14) és a fantomokról (f-4)?
Nem hiszem, elég kevés megbízható információ van az irak-iráni háborúról (egyik fél állításai sem ellenõrizhetõk), repülõs ászokról már olvastam, de páncélos ászokról nem. Azt hiszem nem is volt jellemzõ, hogy nagyszabású tankcsaták lettek volna (talán még a háború legelején volt rá példa). Az egész háború az I. vh. harcaihoz hasonló volt leginkább, egy hasonlat szerint olyan volt, mint amikor két tolószékes nyomorék mankókkal csépeli egymást. 😊 Egyszerûen hülye volt mindkét oldal hozzá, hogy korszerûbb módon harcoljon. Irak próbálkozott az elején villámháborúval, gépesített hadmozdulatokkal, légi csapásokkal, de nagyon hamar elakadtak. Egyszerûen a szovjet doktrína alapján kiképzett, nagyrészt szovjet technikával felfegyverzett hadsereg alkalmatlan volt rá, hogy megismételje a németek II. vh eleji vagy az izraeli villámháborús gyõzelmeket (amiket le akart Szaddám másolni). Irán meg eleve kiirtotta a sah által felnevelt képzett tisztikart, a vallási fanatizmus által fûtött képzetlen milíciák voltak a jellemzõk, akik ezrével vetették magukat a géppuskatûzbe (vagy pl. összekötözött "gyermekmártírokat" küldtek az aknamezõkre).
Lenne egy eléggé extrém kérdésem: valaki nem tudja-e, hogy az irak-iráni háborúban (tehát az I. öbölháborúban) a legnagyobb páncélos ásznak hány gyõzelme volt, melyik oldalon szolgált, s milyen típussal harcolt?
Molnibalage

Molnibalage

m18
Hivatalosan is csõdeljárás alá került az IzhMash
Pár pillanatig csak tátogni tudtam a megdöbbenéstõl...

Molnibalage
F100-PW-100-ról maximálgázon (mil. thurst) van bárkinek tolóerõkarakterisztikája? Ölni tudnék érte.

Vagy csak tegyenek 1-2 db DMR-t a rajba. És tettek is. :-) Elég sok a G3/M14 arrafelé.
[NST]Cifu
Eugene Stoner is megmondta, hogy a 7.62x39 és az AKM ideális lõszer/gépkarabély páros. 😊

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

vagy egy filléres aknavetõt..

http://www.kurfurst.org - Kurfürst - The Messerschmitt Bf 109 performance resource site MA970-UD3, AMD FX-8350, 16 GB DDR3, GB nvidia 960 4 GB

Õszintén szólva én baromi szánalmasnak tartom ezt a megállás nélküli nyafogást afganisztánból, hogy nem jók a fegyverek, új fegyver kell, új gém cséndzser. Nem a fegyverektõl kell várni a megváltást, ez csak a fegyverlobbi érdeke. Nem volt jó a M14/G3/FAL, kellett helyett 5,56-os gépkarabély, most az nem jó megint kell 7,62-es gépkarabély.

Nevetséges. Azt sem értem hogy miért olyan nagy probéma ez, tekintve hogy az Tálibok ugyanolyan vagy rosszabb képességû, lerohadt AK-kal rohangálnak, mégis valahogy lassacskán veszik vissza az országot.

Adjanak minden NATO rajba két normális 7,62-es géppuskát, egy-egy bakát aki cipeli hozzájuk a lõszert, és meg van oldva a nagy távolságú tûzharc kérdése, ezerszer jobban mintha ugyanilyen ûrméretû gépkarabélyokkal szarakodnának. Tökéletesen feleslegesek az új fejlesztések, a megoldás 80 éve megoldott.

http://www.kurfurst.org - Kurfürst - The Messerschmitt Bf 109 performance resource site MA970-UD3, AMD FX-8350, 16 GB DDR3, GB nvidia 960 4 GB

Köszi. :-)
Molnibalage

A videó maradt le.

Molnibalage

Ez tényleg igaz? Nehezen tudom elhinni, hogy annyi háború alatt egyetlen eset sem volt, amikor bombákkal megrakott gép indított légiharc rakétát és ért el légigyõzelmet.

Molnibalage
TF-30-P-1

TF30-P-12.

Tolóerõ karakterisztikák üzemmód, fordulatszám és magasság szerint. Bár a hajtómû elavult, de az arányok és a jellegek szerintem igazi aranybányát jelentenek.

Vogel
Sõt SFC van kg/N*h is, hogy szép legyen a világ 😊

Molnibalage
A SFC is van lb/lbf*h, de kN-ban is. Ezek után én nem éreztem szükségét egyikhez sem ragaszkodni. Minek fárasszam magam azzal, hogy állandóa konvertálgatok? A végereményt meg fogod látni. Lehet, hogy egy konzervatív fizikus elhányná magát rajta, de az egyszeri user dolgát megkönnyíti, az ziher. 😊

Vogel
Természetesen a lövedék is lehet golyó, az elsütõbillentyû is ravasz. <#worship>

Molnibalage
Nem végzek termodinamikai analízist, ergo minek kelvinezzek...?

Tudományosnak nem tudományos, de azért finoman szólva nem primitív a cikk, máskülönben nem lenne a végeredmény 300 ezer karakter... (kb. ez a cél)

Ez a "buta tonnázás" és fontozás annyira elterjedt, hogy gyak. senki nem használja a kN a fizikusokon kívül. Gyakorlatilag minden könyv, amit olvastam, prospektusok, fórumok lbs-ban vagy kg-ban számolnak és dumálnak. Miért? Mert személetes. Most tényleg azon a 9.81-es szorzón kell lovagolni meg azon, hogy a kg nem erõ? Mindenki tudja gyak. senkit sem érdekel.

Szó se róla, az általam látott Szu-27 tolóerõkarakterisztika diagramján kN, az F-15-nél meg lbs van...

Vogel
A mai repülõmérnöki oktatásban ezek a mértékegységek a mérvadóak csak ezért. Természetesen lehet butítani, amennyiben nem tudományos az írásod.
A tolóerõnél erõ van és annak a Newton a mértékegysége, egy buta átalakítás ez a tonnázás. A Kelvin meg miért fontos? Mert minden számolás ezen alapul, a legegyszerûbb helyi hangsebesség is. Az egész hajtómûkört Kelvinben számolják.

Az elsõ keresztmetszet mindig nemzetközi egységes légkör alapján van megadva (NEL), mint ahogy a többi hajtómûnél is látható, de ez esetben eltérõ ami teljesen más teljesítménymutatókat ad az egész hajtómûre nézve. A körfolyamat úgymond elcsúszik, így nem összevethetõ a többi hajtómûvel a kapott eredmény. A beszívott levegõ a hajtómû rövid szívócsatornájában végighaladva minimális fojtásos nyomásveszteséget szenved. Oké, de a többinél is létezik legalább ekkora szívócsatorna darab, mégis NEL értékeket használ. Csak ezt a furcsaságot véltem felfedezni.

Molnibalage
Mi a meglepõ ebben? A szívott oldalon csökken a nyomás hiszen felgyorul ott a helyi áramlási sebesség.

A tolóerõt kg-ban adtam meg, mert ez a bevett. Átírhatnám kN-ba, de minek? (Egyébként az angol nem féletlenül használja az lbf egységet. Ez font erõ egyenértéknek fordítható talán a legszebben. Tehát az erõ ekkora tömeget tartana meg.)

A cikkben lesznek - pontosabban vannak - általam számolt fajlagos értékek és ennél a kg lesz a szemléletes. A fajlagos fogyasztást is teljesen szokatlan kg (üa)./kg (tolóerõ)*óra formában adtam meg.

Odaírható zárójelben a kN-t, de szerintem ez nem elvi hiba, hacsak nem vagy mérnök fizikus és nem tudományos cikket írsz. A kN egy szép mértékegység, de ismeretterjesztés szinten pont annyi haszna van, mint a kp-nak anno. Az égvilágon semmi... Nem is használják a kp-od idestova 30 éve...

A hõmérséklet meg minek legyen Kelvin fokban? Rohadtul nem szemléletes. Az életben nem láttam még ezt a mértékegységet soha, semmilyen szakcikkben vagy flight manualban sem. Celsius vagy Farenheit van. Pascal mértékegységet sem szokás használni, mert nem szemléletes, psi vagy bara/barg/atm a bevett.

A fajlagosításnál a levegõátfutás kg /s van.

A

Vogel
T1=p2

Vogel
És ha "európai" írást akarsz, akkor a mértékegységeket váltsad át. Használj Kelvint és Pascalt, a mass flow rate meg kg/s. tolóerõ meg maradjon kN, és ne tonnázz mert az elvi hiba. De gondolom tisztában vagy ezekkel. Hajtómûves oktatóm leszedi a fejemet, ha valami mértékegység nem stimmel 😄 Sok sikert a munkádhoz!

Vogel
Nem azért, de T1 miért 13.1 Psi (90kPa)? Mert a 288K (15C) hõmérséklet az standard érték, a 90 kPa viszont nem,ennek 101325 Pa-nak kéne lennie, mint a többi hajtõmû esetén.

fecska
megtaláltam 😊
a torziós karos lengéscsillapító rendszer miatt ilyen
bocs 😊

fecska
Hello!
Az lenne a kérdésem, hogy a Tiger II-nek miért asszimetrikusak a futógörgõik? (jobb oldalt az egész hátrébb van (elöl a hézag) baloldalt pedig hátrébb (hátul a hézag az utolsó futógörgõ, és a meghajtógörgõ közt)).
Köszi!

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-