Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Fenrir
Btw az is érdekes volt a filmben, hogy amíg eddig minden más filmben ha épületben mentek katonák/rendõrök/stb. és valaki keresztezte a másikat akkor a fegyver csövét lefelé irányították itt meg mindig felfelé mutatott.

Gondolom ez azért van, hogy gyorsabban vállba lehessen venni, viszont nem veszélyes ez így?

A halál csupán a kezdet...

Fenrir
Pedig az én kérdésem még ontopic volt, de a kollégák eléggé belemelegedtek a vitába :)

Mentségükre legyen szólva érdekesek voltak a hozzászólások <#eljen>

Molnibalage
OFF

Meg a lepkéknél évente van úgy generáció. A humán reprodukciós ciklus ennél egy "picit" lassabb és az utódok / szülõk aránya totál más.

ON

A HT topik átment valami egészen másbsa. Javaslom ezt.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Random work
Úgy képzeld el, hogy anno lehetett kismillió színû állatfaj, de amelyik ragadozó nem rendelkezett a megfelelõ kombinációval az nem tudott becserkészni zsákmányt és elpusztult. A párzás során egymással is viaskodnak a hímek és amelyik nem elég erõs, mert nehezebben szerez kaját az a rangsor aljára kerül és lehet nem is tud szaporodni.

A zsákmányállatoknál ugyanez a helyzet. Amelyik beolvad a környezetébe azt nem veszi észre a ragadozó és nem eszi meg, ergo tud sokasodni.

Lehet volt eredetileg bagolyból is sárga, kék vagy piros, de azon a tájon ez a szürke volt életképes és a többi elpusztult. Úgy ahogy a havas területeken a hóbagoly.

Olyan napom volt, amitõl Assziszi szent Ferenc gyerekeket rugdosna. Mûkutyától, mûkrokodiloktól nem kell megijedni, mindegyikben ember van.

[NST]Cifu
A modern embernél általában nem hullanak ki a "nem megfelelõ" génállományúak, következésképpen az ilyen durva mutációk nem terjednek el (pontosabban a velük nem rendelkezõk nem hallnak meg).

A szmog, pollen, stb. nem befolyásolja jelentõsen az életképességet a nemzési idõszakon belül, hogy 60 vagy 80 évesen hal meg a delikvens, ebbõl a szempontból pedig nem reveláns. Akadnak, akik nem érzékenyek a pollenre, kevésbé keseríti meg életüket a szmog, de ez látványosan nem jelentkezik.

A pillangós példánál azok a pillangók, amelyek nem alkalmazkodtak (mutálódtak) azok elpusztultak, tehát a változás látványos és drasztikus volt. Mi, emberek egyszerûen kiiktatjuk a Darwini elméletet a fejlõdésünkben, köszönhetõen az orvostudománynak és szociális intézkedéseknek, de legalábbis nem jelentkezik olyan drasztikusan, mint a vadvilágban.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

"Néhány évtized alatt egészen besötétedtek, majd a környezetvédelem beköszöntével , ahogy a fakéreg kivilágosodott, úgy a lepkék is visszafehéredtek."

Az ember meg ilyen béna, hogy nem képes néhány évtized alatt immunizálódni az UV sugárzásra, a pollenekre és a szmogra pár mutáció miatt?

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Na persze, tudományosan így hangzik.

De van x ragadozó, akik mennek a kaja után a szavannán barna rejtõ színnel. Eltelik pár száz év, a kaja fogy, néhány példány szerencsét próbál északabbra. Zöld környezet, a szín miatt a zsákmány hamarabb észreveszi.

Erre kialakul hopp egy mutáció, ami mit ad isten, csíkosra varázsolja a bundát, így el tud rejtõzni a növényzetben, több kajához jut, a nõstények is valami rejtély miatt inkább vele párosodnak, az utódai valamiért pont ezt a mutációt öröklik.

Na ne már. Ebben annyi a talán, meg a ha, hogy inkább azt is beveszem, hogy az állat direkt szándékosan az utódaiba más rejtõszínt eredményezõ genetikai utasításokat ad le, mert látja, hogy az övével handicap van...

Ez gyakorlatilag minden állatnál elõfordult, a random mutáció lehetõsége nekem nem hihetõ. Kifejezetten szándékosságnak tûnik.

A harmadik képen a bagoly pölö valaha szürke volt, de egy mutáció miatt szürke és pöttyös lett. Ettõl nem lett se nem sikeresebb, se nem sikertelenebb, de ettõl örökítette, késõbb lettek benne csíkok késõbb meg ez meg az, aztán végül teljesen fakéreg mintázatú lett??

Vagy az állat látta hogy mire lenne szüksége és upgradelte az utódai génjét?

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Az az állatot eszik meg a csordából, amelyiket hamarabb megtalálja a ragadozó. Vagy az a ragadozó lesz erõsebb jobban táplált, amelyik jobban rejtõzködik a préda elõl (már ha lesbõl vadászik). Amelyik életben marad, erõsebb lesz az szaporodik átörökítve utódaira a színét is. Így javul, illetve alkalmazkodik a természet.

Híres példa Birminghami lepkék esete. Alapból fehérek voltak, hogy a világos fakérgen ne virítsanak. Mikor az ipari forradalom következtében a fakéreg nem volt annyira világos (korom rakódott le), akkor a világosabb lepkéket ették meg, a sötétebbek megmaradtak és tovább szaporodtak, azok közül a sötétebbek megint jobban tudtak szaporodni ésatöbbi. Néhány évtized alatt egészen besötétedtek, majd a környezetvédelem beköszöntével , ahogy a fakéreg kivilágosodott, úgy a lepkék is visszafehéredtek.
Természetesen ha valakinek profi álcaruhája van, elõnyt élvez.

A természetben szoktam nagyon durva álcákat látni.

Az elõzõ havazásnál láttam egy dalmata szerû korcsot, ami egy a havas, árnyékos árokban feküdt. Amíg nem mozdult meg felém, észre sem vettem 3m-rõl!

Ilyenkor elgondolkodok rajta, hogy mégis lehet egy felsõbb hatalom, egy tervezõ, vagy akármi, aki ilyen szinten belenyúl a természetbe. Hogy alakul ki évezredek, milliók alatt ezekhez hasonló profi rejtõszín, "spontán mutációkból"?

Ilyenkor csod

Molnibalage
Én életemben egyszer paintballoztam kint a természetben, pont egy hete. Ott is 20 méterre úgy sétált be elém a kollega, hogy azt sem tudta, hogy honnan lõttem le. Pedig rajta volt a zöldes overall rajtam meg fekete.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[NST]Cifu
Ha egyszer befejezem az IFF cikk harmadik részét, akkor erre külön kitérek. A barát-ellenség azonosítás egyik kulcspontja, hogy lehetõleg az ellenség NE tudjon róla, hogy mûködik, ne ismerje a megoldás részleteit. Éppen ezért sokszor váltogatják a különféle megoldásokat, mert elég kínos, ha az ellenség ismeri, és lemásolja.

Idézet a következõ IFF cikkbõl:

A leghíresebb eset a 288-as magaslatért vívott csatában esett meg, ahol brit Argyll and Sutherland
Felföldiek (Argyll and Sutherland Highlanders) miután elfoglalták a magaslatot, a szomszédos, észak-koreaiak által birtokolt 388-as magaslat ellen légi támogatást kértek. Három amerikai F-51 Mustang jelent meg hamarosan, a skót egység fehér azonosító panellel jelezte hovatartozását, ám az észak-koreaiak ismerték az eljárást, és hasonló fehér panelt helyeztek el pozíciójukban. A három Mustang rövid ideig keringet még a levegõben, majd lecsaptak a 288-as magaslatra, géppuskatüzet és napalmbombákat zúdítva a baráti erõkre. Ez egy iskolapéldája annak, hogy a barát-ellenség azonosítás bizony kétélû fegyver...

Szerintem is ezért. Igazából rejtõzködni nem szoktak úgy az ilyen célorientált küldetéseken, hogy fogalmuk sincs merrõl jöhet az ellenség.

Tehát velük szembe fordulva rejtõzködni tudnak, viszont a haverok meg jól látják ki merre van. Az UAV is biztos könnyebben tudja kiemelni õket a susnyából.

Amúgy meg Airsoftos tapasztalataimból kiindulva az átlag ember elõl elbújni nem kell semmilyen extra rejtõ ruha. Lehet sima OD, vagy fekete, barna, kopott terep, de még akár fehér is. A legsötétebb bokor legmélyén mozdulatlanul feküdve pár méterekre mennek el az emberek elõttem.

Az meg a ráadás, hogy 2m-nél magasabbra nem sokan néznek fel. Komplett szakaszt mészároltam le egyedül egy fa ágán állva, fedezék és lomb takarás nélkül, csak mert 2.5m magasságban volt a lábfejem és hagytam õket elhaladni és hátbalõhettem mindet.

De ez már félig off! =)

Molnibalage
Már 20 éve is úgy menekk be necces rajtaütésekre az FBI-oskok, hogy a hátukon lecsatolhatóan ott az FBI felirat. Ez annak technológiaileg fejlettebb változata. Ha a rosszfiú van a hátad mögött, az régen rossz. Inkább ne lõjön le tévedésbõl a barát, mert annak nagyobb az esélye.

Fenrir
Értem. Mondjuk ezen a filmen kívül még soha nem láttam ilyen megkülönböztetést. Ezt csak a különleges egységek használják?

Molnibalage
Lehet, hogy azért, hogy az éjjelátós haver agy IR-es UAV tudja azonosítani õket.

[NST]Cifu
Barát-ellenség azonosítás szerintem. A fehér "hát" a levegõbõl is jól látható, a zöld háttérben (növényzetben) is.

Fenrir
Ez a 2 kép az Act of Valor-ból van. Ez a mozifilm elvileg hiteles vagy inkább hitelesebb mint az átlag hollywood-i kommandós mozifilm.

A kérdésem az, hogy miért fehér színû a seal-esek hátán a ruha? Elölrõl és oldalról teljesen terepszínû, de a hátuk már messzirõl világít. Van ennek valami értelme? Mert szerintem a fehér a havas tájon kívül sehol sem jó terepszín.

Molnibalage

A legalsó egy sima fegyvercsõ alatti gránátvetõ lenne, flare-rel.

Ez igaz, de ezekre a célokra praktiusabbak ezek a megoldások:

[NST]Cifu
Nem feltétlenül kell harci alkalmazásra gondolni. Fényjelzõ, világító, füst gránát is lehet, ott bõven el a hozzávetõleges irányt belõni...

Kreatív, de hogyan céloznak vele precízen? =)

Molnibalage

A GSF munkahengereknél nem biztos, hogy jól értem az elnevezéseket, hogy miért convergent és divergent. Az GSF lényegben ez változtatható keresztmetszerû Laval-fúvóka. Tehát, ha az áramlás irányában haladva elõször szûkül (convergent) aztán bõvül (divergent). Tehát a feliratozott munkahengerek az elsõ szekciót mozgatják?

Molnibalage
Most nézem, új bejegyzés is van. (Korfu)

Molnibalage
Ide. A cikkek elég nagy részét átraktam kétféle pdf-be.

Emberek, nem tudja valaki hogy Oli hajói hová költöztek? Zseniális cikkek voltak.

[NST]Cifu
Egy rakéta esetében elég 1x eltalálni a 100 lövésbõl. :)

Egyébként optikai rendszerrel lehet rávezetni kézzel. De igazából itt egyértelmûen "overkill"...

"De ha 400m-en nem talál el egy hajót, csak 100 lövésbõl 5x akkor egy repülõt, rakétát több száz méteren?"

Jav: álló hajót, száguldó repülõt =)

Nem pontlövésre való, nem vitatom.

De ha 400m-en nem talál el egy hajót, csak 100 lövésbõl 5x akkor egy repülõt, rakétát több száz méteren?

Arra nem gondoltam, hogy direkt alá célozva felkaszált a kezelõ. Gondoltam ennél vannak jobb megoldások is. Asszem jómagam a Tomphsonnal "céloztam" így a lõtéren, mikor rájöttem hogy milyen rof mellé micsoda felmászást produkál. De én nem vagyok profi lövész és nem is lõttem többet azzal a fegyverrel 100 .45-ösnél többet el.

Vagy ez az AK-630-as radarvezérelt alapból és hajók ellen nem szokták bevetni, ezért kézi célzással vették tûz alá a ladikot. Viszont erre nem szolgál megfelelõ irányzék, ezért locsolták?

[NST]Cifu
Elõször is, a pontlövésre nem Gatling való.
Másodszor, azért a pontosság terén nem biztos, hogy ez mérvadó (ha jól látom, kézzel irányíthatták az AK -630-ast a célra, mégpedig egy "alá célzok, majd felhúzom" módszerrel).

This is not fishing boat.

http://www.youtube.com/v/oTrkcQJ9i2I&fs=1&rel=0&color1=0x4E7AAB&color2=0x4E7AAB

http://www.youtube.com/v/nkYHjMwUNnc&fs=1&rel=0&color1=0x4E7AAB&color2=0x4E7AAB

Ha ez a gatling cucc ilyen pontatlan, akkor hogy szedi le a légbõl jövõ áldást?

[NST]Cifu
Elõször is, a videón látható, hogy figyelmeztették a hajót. Az nem reagált, a tenger nem éppen nyugodt, tehát most egy gumicsónakkal oda átvergõdni nem annyira egyszerû.

Másodszor, ha megnézed, a hajó farát és nem a hidat lövik (ahol a személyzet nagy esélyel tartózkodik). Még a tüzet nyitás után sem lassít egy ideig...

Természetesen ettõl még tény, hogy elég agresszívan álltak a témához, de mint említettem, ez egy eléggé hosszú ideje húzódó ügy, a halászok tudták, hogy bajba kerülhettek (nagyon sok halászhajót fogtak már el a(z) szovjetek és oroszok). Szóval ez nem tilosban parkolás, hanem rádvillog a rendõr, hogy húzódj félre, de te mész tovább még akkor is, amikor már elég egyértelmûen mutogat, hogy igenis TE húzódj le. Ilyenkor a rendõr is a fegyveréhez nyúl...

Molnibalage
És erre az a normális civilizált lépés, hogy lelövöd õket...? Nehéz lett vola odamenni átszállni és mondjuk akár elvontatni õket? A naaaaaaaaaaaaaagy orosz tengerészet erre képest?

Minha tilosban parkolásért lõne agyon a rendõr...

[NST]Cifu
Azért szerintem a légtérsértõ gépek a figyelmeztetésre elhagyják a kritikus légteret, szemben a halászhajóval, amely jól láthatóan nem változtatott irányt a flare-ek (és a rádiós) figyelmeztetése ellenére sem.

Amúgy a Kurir-szigetek körüli vita régóta tart, és nem kispályás téma. Japán halászatának kb. évi egy milliárd dolláros bevétele van a Kurir-szigetek környékérõl. A két ország között a mai napig nincs valós béke-szerzõdés a vita miatt...

Molnibalage
Hát igen. Bezzeg hogy meg lennének sértõdve, ha a légtérsértõ gépeik közül egy is csobbana...

Nem gondoltam volna, hogy ennyire eldurvul közöttük bármi.
Vogel
Így igaz. Az Il-2 topicban már kitárgyaltuk anno, és még forrás is volt róla. Nem tudom idézni.

[NST]Cifu
Pontosan nem tudni, de felteszem 14,5mm-es géppuskával. Az orosz parti õrségnek különbözõ hajói vannak (még Krivak-osztályú fregattjai is), de a videó alapján legfeljebb 30mm-es gépágyúra tippelnék, ám robbanások hiányában én inkább a géppuskát valószínûsítem. A videón egyébként egy 2006 augusztusi eset látható, a "célpont" a Kishin Maru 31, egy japán halászhajó, amely a vitatott Kurir-szigeteknél folytatott rákhalászatot. Egy matróz meghalt a találatok következtében.

Én úgy olvastam régebben, hogy ennél az esetnél a kalózok rövid tûzharc után megadták magukat és miután bekasztlizták õket az oroszok, a hajójukat megsemmisítették, miközben célba lõttek.

Ulvar
http://www.youtube.com/v/Woz2VraNRKY&fs=1&rel=0&color1=0x4E7AAB&color2=0x4E7AAB

Nem rossz ez a Holland tengerészet se, ha már kalóz irtásról van szó.

War Thunder AF & GF Thrash metal topic, V8 Supercars, HRC

Punker
rendszeresen eljátszották hogy õk csak halászok a hadihajó elment és folytatták tovább a rablásokat, az oroszok elérték hogy az õ hajóikat ne basztassák

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idõ után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsbõl pálinkát lehet fõzni!\"

Fenrir
Ezt mi az istennel lövik? Mert sok kárt nem okoz a hajótestben.

http://www.youtube.com/v/IldNCez8KeI&fs=1&rel=0&color1=0x4E7AAB&color2=0x4E7AAB

Fenrir
Az viszont a kalózokat nem zavarja amikor elfoglalnak egy fegyvertelen, kereskedelmi hajót és kivégeznek rajta x embert mert nem kapnak váltságdíjat.

Ahogyan írták elõttem is: bõven megérdemlik. Semmivel sem jobbak mint bármelyik random terrorista. Az pedig, hogy sokan csak ebben látják a megélhetésüket az egy szegénységi bizonyítvány arról, hogy mennyien nem becsülik a munkát, csak a gyors pénzszerzést.

"Meg kinek lenne arra ideje és pénze hogy a jogi eljárást lefolytassa."

Amik bohóckodnak ezzel. :-) Oszt lehet ha nincs ott a kamera akkor õk is megsorozzák õket és pont.
köszi
Pontosan errõl van szó.De ez régen sem érdekelt senkit.
Amikor megpróbáltak segíteni rajtuk (1993)akkor csúfos kudarc lett a vége.
Szerény meglátásom szerint ez semmivel sem rosszabb mint az akasztás,csak modernebb.
Meg kinek lenne arra ideje és pénze hogy a jogi eljárást lefolytassa.
És a maradékot eltakarítja a természet.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Molnibalage
A kalózkodásnak több oka is lehet. Arrafelé egyeseknek vagy ez, vagy az énendöglés marad. Persza attól tény, hogy a kalózokat soha senki sem csipázta. Kicsit sem.

Hidd el ez az enyhébb megoldás,végül is ezek bûnözõk.
Furcsa hogy pont TE kérdõjelezed meg.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

flashpointer
aki kurvának áll, ne csodálkozzon, ha megkúrják

Emancipate yourself from mental slavement!