95104
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • JanáJ
    Szíriában volt olyan video - talán Cifu linkelte - hogy kilőtték a sofőrt így megbénítva a hk-t. Majd kilőtték AK-val a prizmákat oszt helló. Ha nem jön az erősítés, akkor ott maradnak.
  • SZUsszan

@Janáj. Ez egy jó kérdés. Nem tudom, hogy a mai harckocsik optikáit, külső kameráit nem védi semmi rétegelt üveg, vagy valami? Szimplán betörhetőek még dobott kővel is?
  • qtab986
  • JanáJ
    A vakítás a 72-re is igaz, bár azon nagyobb csúzli van.
  • Drazse23

És ez ellen? A kurd egységek kapnak MILAN és Panzerfaust 3 rakétákat is.

• SZUsszan
    Ellene beszéltem eddig is, csak a pisztolyos megszólalásodra mondtam azt, hogy reális körülmények között nem hiszem, hogy a közelébe jutsz, hogy pisztollyal rálőj a kerekeire. Bár akkor már gránátot is dobhatnál alá, ott biztos 0 a páncélja.

Szerintem nem fog ez meg .50-est, de még az SVD-t sem, csak vakítanak. Azért mert ráhegesztettek mindenféle kazánlemezt és lefestették még nem hiszem el, hogy kibírja az .50-est. Amúgy erre is értettem az ügyes lövészt. Simán ki kell lőni a kamerákat, vagy a géppuskát megrongálni 1-2 találattal és máris csak egy mobil fedezék lesz a cuccból.
  • JanáJ
    Nem értem. Ezt most mellette vagy ellene mondod? Nekem amúgy hihetetlen, hogy ez megfogja az .50-t. De ha meg is fogja, akkor RPG. :-(
  • SZUsszan
    Oké, feltételezzük, hogy közvetlen közelébe nem jutsz épp bőrrel a fegyveres mob miatt. De van ott azért ügyes lövész rendesen, elég ha a liveleakon rákeresel a syria sniper headshot összeállításokra.

Van egy lövés két fejes is itt-ott.
  • JanáJ
    Ügyesek, de egy pisztoly lövedék is kilövi a kerekét. :-)
  • SZUsszan
    Még hogy a sniperek ellen jó:

Szerintem meg egy SVD-vel is meg lehet állítani ügyes lövésszel. Hát még egy komolyabb csúzlival.
  • JanáJ
    Tudja valaki, hogy mostanában ez a sok HM gyakorlat betervezettek, vagy az ukrán helyzetre reakció? Valami Natio minősítéses gyakorlata van a különlegeseknek. Dolgoznak a győriek. Griff madarak Győr felett. Debrecenbe gépet "kényszerítenek" földre amit meg a TEK "foglal el". Meglepően sokat "izmozunk".
  • Molnibalage
    Hehe, jópofa, az egyik kedvenc Piano Guys számom megy a videó alatt. Akkor tényleg ennyire gagyiszar az átlag és van tényleg ennyire minőségi is.
  • SZUsszan
    Nem hinném. Azért a kiváló csapágy tud ilyet, vagy még többet is:

3:09-től 4:00-ig gurul...
    Utoljára szerkesztette: SZUsszan, 2014.10.01. 16:27:12
  • Molnibalage
    Ez nekem gyanús, mert amikro a jobb csapágy megy, akkor mintha búgást hallanék. Csak nem mágneses térrel forgatják a csapágyat valahogyan?
  • SZUsszan
    Vannak érdekességek, ha az ember orosz oldalakra megy:

pl1

pl2
  • Freeda Krueger
    Fel lehet szerelni egy plusz csövet,12.7mm eset.
  • qtab986

:)
  • JanáJ
    ez mi ez?
  • SZUsszan
    Kis érdekesség:

• ximix #65627
    Köszönöm a kiigazításokat.
    (nehéz dolog ez a POP szakma:) kimentem és levertem a Hobbi Ht.T.-os cégéremet .)

PowerWalk:
    Persze már így is jó, mert védi a sípcsontot a térdet, csak hát ha egyszer elkezdek fantáziálni akkor meneküljetek.
    Azért annyira én se gondoltam leterhelni a Hooah-kat .
    Egy sima nadrág melynek az első felébe integrálva lenne a powerwalk + a kimaradt részek elől ebből az erősebb szövetből lenének a hátsó része maradna sima katonai nadrág anyaga.
    Így hasonlítana egy sima nadrágra annyi kitétellel, hogy a felvétel után a szíjakat meg kellene feszíteni.

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

Rövid sportos :)

• [NST]Cifu
    "PowerWalk:
    Lehetne még tovább bonyolítani és egy kb 180° védelmet kialakítani vele a lábra szemből ami le-fel szerelhető kiegészítő elemekből állna vagy több féle típussal oldanának meg, attól függ mi a bevetés jellege. Lehetne ebből a liquid-es anyagból odaszabni valamit, kis kaliber és repeszek ellen.
    Így akkor egyszerre több feladatot is ellátna."

De akkor nőne a tömege, és egyre jobban akadályozná a mozgást. A vége az pedig, hogy akkor exoszkeleton módszerrel oldanánk meg a problémát - csakhogy ez esetben nem termelné, hanem fogyasztaná az energiát.

-jobbról-balról, aktív védelem, a kötényezés, lánc, futó görgök lánckerék, a tank oldalsó páncélja védené őket

Pont ez a probléma. A futógörgő nem teljes értékű védelmet nyújt, ahogy a lánc sem. Hatalmas üres területek vannak közöttük, amit semmi sem véd. Éppen az a probléma a test védelmével, vagy extrém széles lesz a jármű (és a test oldalfala ad védelmet, de ez esetben is alsó hangon 300-500 mm vastagságú páncélzatra lenne szükség *oldalanként*, vagy elfogadod, hogy oldalról extrém sebezhető vagy.

Nem véletlen, hogy az MBT-70 / Kmpfpz-70 programban a három fős személyzetet a toronyba száműzték. Úgy vélték, hogy nem lehetséges a testben megfelelő védelmet nyújtani a sofőrnek, vagy az túl sok helyet foglalna, és így a test befoglaló méretei nőnek meg exponenciálisan.

- fentről meg lehetne a nagy lapos automata torony ami mint egy ernyő védené a bent ülőket a fentről érkező találat ellen, ha esetleg kritikus találatot szenvedne és berobbanna lőszer akkor a robbanás erejét szintén a kifelé nyíló ajtókon elvezetné a külvilágba, de akár a teljes torony megsemmisülése esetén is a tank személyzete biztonságban lenne és a tank irányítható maradna.

Megint csak nem jó. A toronykoszorú alatt aligha fér el a személyzet, illetve ez esetben a toronynak hatalmas külső befoglaló méretekre lenne szüksége, hogy a lőszert, automata töltőt, érzékelőket befogadja. A nagy befogadó méret miatt nagy célpont lenne, tehát páncélozni kellene, ami újabb méretnövekedést és tömegnövekedést okoz. Ezért szokták a személyzet nélküli tornyot a személyzet kapszulája elé, vagy mögé elhelyezni.

Darpa FMBT elképzelés, a torony alatt van a lőszertároló

Egy másik, hasonló elképzelés

- alulról valami szendvics szerű páncélzat és valami aktív szenzor, ultrahang ect. kombi védelem az aknák ellen.

Akár páncélvastagsággal, akár eltérítéssel játszol, ez növeli a jármű magasságát...
  • JanáJ
    Csak minek?
  • ximix #65624
    PowerWalk:
    Lehetne még tovább bonyolítani és egy kb 180° védelmet kialakítani vele a lábra szemből ami le-fel szerelhető kiegészítő elemekből állna vagy több féle típussal oldanának meg, attól függ mi a bevetés jellege. Lehetne ebből a liquid-es anyagból odaszabni valamit, kis kaliber és repeszek ellen.
    Így akkor egyszerre több feladatot is ellátna.

FMBT és társai:
    Én is vártam a a videóban na és akkor a torony üres lesz éééss nem .
    Manapság már szerintem elfelejthetnék a toronyban az embert, én a tank testben rejteném őket amolyan pánik szobába, a tank belsejében elszigetelve.
    -jobbról-balról, aktív védelem, a kötényezés, lánc, futó görgök lánckerék, a tank oldalsó páncélja védené őket
    - szemből és hátulról, aktív védelem, páncélzat, kialakítástól függően motor és váltómű rekeszekben, egy irányba nyíló kisajtókkal, mely találat esetén a külvilág felé kiereszti az esetleges robbanás erejét
    - fentről meg lehetne a nagy lapos automata torony ami mint egy ernyő védené a bent ülőket a fentről érkező találat ellen, ha esetleg kritikus találatot szenvedne és berobbanna lőszer akkor a robbanás erejét szintén a kifelé nyíló ajtókon elvezetné a külvilágba, de akár a teljes torony megsemmisülése esetén is a tank személyzete biztonságban lenne és a tank irányítható maradna.
    - alulról valami szendvics szerű páncélzat és valami aktív szenzor, ultrahang ect. kombi védelem az aknák ellen.
    -persze ennyi erővel lehetne droid tankot is csinálni személyzet nélkül, csak gondolom félő hogy az enemi is beszerez valami zavaró vagy irányító egységet és magáévá teszi a technikát.

• [NST]Cifu
    Több, mint 10 éve mutatták be az első verzióját, a linked már a Falcon II.-est mutatja be, de továbbra se került sorozatgyártásba.
  • fonak
    Nem tudom ez végül is rendszerben van-e már vagy maradt proto: Falcon turret.
  • fonak
    Volt ennél nagyobb is anno.
  • [NST]Cifu
    PowerWalk: Nem rossz megoldás, de mindenképpen okoz némi plusz energia (erő) igényt a katonától. Ezzel együtt az egyik legjobb megoldás eddig - de komolyabb energiatermelésre nem használható sajnos...

FMBT és társai: Itt főleg a 140mm-es löveg és az akár 3 rétegben használt ERA az érdekes. Furi, hogy a személyzet nélküli tornyot nem lépték meg továbbra se.

T-90MSz: Marketing, kevés újdonsággal... :\
  • [NST]Cifu
    A PL-01-ről már volt szó sokszor. A BAe-nak ez a "második" könnyű harckocsija, az első a CV-90-105 ill. CV-90-120. Nagyon hasonló elképzelésekkel. Ami itt "újdonság" az a ADAPTIV, amiről 3 éve nincs új információ (éppen a Haditechnikának kellene írnom róla). Van rajta egy ADS rendszer... És ennyi.

Nem "láthatattlan", csak feltehetően ideiglenesen képes a hőképét álcázni nagy (500m+) távolságból. Azért ideiglenesen, mert a rendszer által generált hulladékhővel nem tudnak ők se mit kezdeni. Szóval rövid úton a hővel valamit csinálni kell (ezért vicces a körkörös láthatattlanság is, hiszen így még az az opció se lenne meg, hogy az "állcázott" oldallal átellenesen kisugározzák a hulladékhőt).

A 105 vagy 120 mm-es löveg nem ér fel az L/55-ös 120mm-es lövegekkel, pláne nem egy 130-140, esetleg 152/155mm-es löveggel. A páncélzata pedig "papír", hiszen 33-35 tonnába még a PUMA is csak annyira képes, hogy körkörösen nehéz géppuska ellen, szemből, 90°-os szögből pedig 23, esetleg 30mm-es gépágyúk ellen védelmet nyújtson.

Szóval tűztámogató eszköz, kvázi harckocsi, csak sem a tűzerő, sem a páncélvédettség terén nem ér fel egy rendes harckocsival, és hogy fele akkora tömegű, az keveseket hat meg. Annyi ilyen tervezet és proto látott napvilágot az elmúlt évtizedekben, hogy csak na. AGS, M8 Bufford, CV90-120, Szprut-SzD, stb. A PL-01 egy újabb proto a sorban. Talán a lengyelek megveszik, de nem fogja megváltani a világot. A komolyabb hadseregek maradnak a teljes értékű harckocsiknál...
  • ximix #65618
    Egy kis hadgyakorlat
    (6 részes )

a többi
    http://www.youtube.com/user/TheRaden5/videos
  • ximix #65617
    Uccu bizony szaladjunk, hadd lobogjon a...

http://www.youtube.com/watch?v=rhAEWjGS61g

http://defence.pk/threads/t-80-and-t-84-main-battle-tanks-information-pool.268820/page-2
  • qtab986
  • z0ty4

nagykirály képek.
  • Molnibalage
    Két retro és ritka kép, az AS face oldalán találtam.

• Molnibalage
    Akkor tévedtem.
  • Freeda Krueger
    Egy másik esetnél látni hogy nem beékelődött a torony mert mozog....odafordításnál is meg visszafordításnál is.

Értem amit írsz műszakilag,de a valóság ellentmond neki.
    Utoljára szerkesztette: Freeda Krueger, 2014.09.26. 18:52:03
  • fonak
    Olyan steampunk fílingje van ennek a gépnek. :)
  • ambasa
    Ezt már egyszer megvitattuk, az összes szovjet harckocsi tornya rögzítve van. Akkor a rögzítőkarmok rajzát is belinkeltem. Ugyanakkor számos német fotót is linkeltem amelyeken biztosan látszik, hogy azokon sem a gravitáció tartja a helyén a tornyot. lehet, hogy Te nem látsz semmilyen műszaki okot, de valahogy a harckocsitervezők máshogy látják. És mielőtt a hajópéldával jönnél, a hajó lövegeit mindig a hajó vízszintes állásakor sütik el, a harckocsival ellentétben, mert ott minden megengedett terepszög mellett biztosítani kell a torony szabad elforgatását (nem ékelődhet be) illetve azt, hogy a toronyforgatást biztosító fogaskoszorúról ne emelkedhessen el. Ja és mielőtt nagyon belemegyünk, veled ellentétben az én apám tanulta és szerelte a T-55-öst. De a legközelebbi Bólyai Makettversenyen konzultálj majd Páncélmatyival a kérdésről, mert ő pedig ugyanezt a T-72-esssel kapcsolatban fogja elmondani.

Mellesleg azt tudod ugye, hogy a lécbe vert szög esetében nem kell biztosítanod annak szabad elforgatását, talán ez a példa nem volt túl jó...

TG
  • Molnibalage
    Mert akkor már beékelődött. Mintha azt kérdeznéd, hogy egy csavar vagy szög, ami szorul miért nem esik le, amikor fejreállítod a lécet, amiben vannak. Egyszerűen semmiféle műszaki érv nincs amellett, hogy rögzítsék a tornyot, mert csak akkor lenne probléma, ha 45 fokos lejtőn és 45 fokos dőlésnél az ég felé tüzelne. Ilyen meg nem nagyon van.
  • Freeda Krueger
    Had tamáskodjak még egy kicsit,bár ez még jól is hangzik....
    Ez nem magyarázza meg hogy miért nem esik ki a torony a felborult tankokból.Amikor talpra állítják őket,akkor a testtel együtt mozognak,holott ez ezek alapján nem így kéne legyen.Amikor borítják őket akkor is.
    Vagy mégis?
    Utoljára szerkesztette: Freeda Krueger, 2014.09.26. 17:31:30
  • Molnibalage
    Gyakorlatilag mindenhol. Az összes régi ágyús hajónál is így volt, pedig a tenger még hullámzik is. Ha boruláskor nem esik ki a torony az azért van mert a "csap-lyuk" rendszerbe a súrlódás miatt odanyomódik a cucc a falhoz és szorul. Semmi értelem egy 20 tonnás toronynál rögzízést használni, mert amíg a tank fel nem borul a gravitáció ott tartja a helyén és az lövés reakcióerejével is így a legkönnyebb szembenézni...

Egy régi (10+ éves) dokufilmebn is említve volt. Lehet, hogy egyes tankok kivételek, de leginkább ez van tudommal.