95085

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
JanáJ #66347 "A másik meg, a kémműholdaknak csali dolgokat raktak ki mindenféle repülőgépre hasonlító dolgot, majd mielőtt odaért a műhold elpakolták és a műhold hő kamera képein látszódott a kamu tárgy sziluettje annak ellenére, hogy a tárgy már nem volt ott."
Szerintem ezt az amik játszották, hogy a sivatagba kitettek kamu repülőgép sablonokat, majd mikor jött a ruszki műhold és az látta a hőképét a "gépnek" mert árnyékot vetett és ott nem melegedett fel a talaj. -
Én mint amatőr is megakadtam azon, hogy a radar képe nagyobb, mint egy madár,de kisebb, mint egy ember, de amerre elrepül rakétákat lőnek ki rá ...hmm akkor most mi van :) (persze vágom, hogy a radar kezelőnek feltűnik egy 3M-el hasító gólyamadár)
Jó pár éve láttam valami docu filmet erről a korszakról, de két dolog maradt meg az emlékezetemben az első hogy a titán amiből egy része épült az oroszoktól vásárolták szerezték be, hogy megépítsék a repülőgépet amivel az oroszok ellen kémkednek eddig zsír.
A másik meg, a kémműholdaknak csali dolgokat raktak ki mindenféle repülőgépre hasonlító dolgot, majd mielőtt odaért a műhold elpakolták és a műhold hő kamera képein látszódott a kamu tárgy sziluettje annak ellenére, hogy a tárgy már nem volt ott.
Kb ennyi.
Ui:
Jaj, a mindent agyon vágó kis balta (SR-72) meg hát majd egyszer, talán, majd , ha ,lehet hogy..
Utoljára szerkesztette: ximix, 2014.12.22. 22:56:42 -
Meg magasan repülni... Az U-2 is akkora "fiaskó", hogy mai napig repül. -
JanáJ #66344 Erre két cikket tudnék hozni az indexről, az egyik hogy fogadd el, hogy szart kapsz, mert gyors és sok cikkre van igény és ez a minőség rovására megy. Ezzel nem értek egyet. A másik meg egy szaki által írt cikk a palagázról hozzá nem értő laikusoknak. A cikk azzal kezdi, hogy aki ért hozzá, az el se olvassa, mert annyira le van egyszerűsítve, hogy hülyét kap tőle egy hozzá értő.
Amúgy az SR-71 ha lopakodó lett volna, akkor hova a tökbe kellett úgy sietni? :-) -
Számomra egyszerűen felfoghatalan egyébként a lassan általános újságírói arrogancia, hogy szart adnak ki a kezükből, de beismeri ezt az már nem megy vagy csak megköszönni azt, ha valaki javít... -
Gondoltam, hogy írok én is tételes cáfolatot, linkekkel, forrásokkal. De ez lenne kb. a tizedik ilyen levelem, és eleddig egyetlen egyszer sem vették a fáradtságot, hogy legalább egy "bocs, de így sikerült" szintű választ adjanak. Akkor meg minek pazaroljam az időmet rá? Lehet öregszem, de 10 éve még lazán 6 oldalas doksit küldtem az egyik cikkre válaszul (igaz később aztán cikké bővítettem), ma meg legyintek már rá...
Az meg, hogy a sok szót angolul hagyott, jelzi a szakmai felkészültséget (ramjet -> torlósugárhajtómű).
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2014.12.22. 18:40:54 -
Dícséretes az erőfeszítés, de oltári nagy baromságok és félrefordítások vannak sajnos az anyagban. Képtelen vagyok megérteni, hogy miért nem fogadnak fel egy lektort. Öcsém, én ingyen is megnézném, csak hogy már ne ilyet adjanak ki a kezükből....
Utoljára szerkesztette: Molnibalage, 2014.12.22. 17:23:55 -
Épp tegnap kerültem megint vitába pár hívővel, akik szerint az SR-71 még, ha nem stealth is volt, akkor is csökkentett észlelhetőségű volt. Azt nem tudták megmagyarázni, hogy akkor honnan vannak azok a képek, amik bizonyítják, hogy a '60-as évek radarjai is folyamatosan nyomon követékk több száz km-ről, mert ugyebár a VSz is küldött fel MiG-25-öt kísérgetni és a svédek rendszeresen gyakorolták az elfogást a "balti expresszre"... Azt sem tudták megmagyarázni, hogy hogy a francba van az, hogy a F-117 szubszonikus gépnek 20+ évvel később miért toxikus volt a festéke pedig annak nem is kellett hőállónak lennie. Az SR-71-nél eleve nehéz volt olyan festéket találni, ami a hőterhelés és a hőtágulást is kibírta, nemhogy abszorbens legyen. Ez az egyik legkiirthatatlanabb UL... -
JanáJ #66339 Tudom index, de nem arról volt szó, hogy nem lopakodó és nem is volt cél hogy az legyen? link -
Ugye milyen smartpants vagyok? :D
Egy érdekesség, igaz ez sem mai. Egy Chilei tengeralattjáró terv. Igazából törpe-tengeralattjárónak kategorizálják (midget submarine), de a 250 tonnás vízkiszorítása hozzávetőleg megfelel a Type XXIII osztályú II.Vh-s tengónak, amit inkább partvédelmi tengeralattjárónak (coastal defense submarine) szokás nevezni. Egyébként nagyon hasonló a teljesítménye is a Type XXIII-hoz, leszámítva, hogy ennek négy torpedóvető-csöve és ezáltal négy torpedója (vagy 2 torpedója és 2 hajó elleni robotrepülőgépe/rakétája) van. A program érdekessége, hogy igazából nincs érdekessége - semmi rendkívüli, világmegváltó technológiát vagy teljesítményt nem ígérnek, igazából egy teljesen földön járó elképzelés, sőt, szemben sok papír (vagy CGI) programmal, azért itt legalább láthatunk érdekes folyadékszimulációs videókat is. Kérdés, hogy megvalósul-e, a Chilei kormányban visszafogottan támogatják, a külföldi vásárolók pedig (legalábbis látszólag) nem kapkodnak utána. Chilének egyébként két Type-209-es (5 éve felújított) és két vadonat új Scorpéne-osztályú tengója van jelenleg.
-
kiskorúbézoltán #66337 Nem mondod? :) -
Amiről te beszélsz, az a vadászrepülőgépeknél használatos adatkapcsolat. Ott meg kell jegyezni, hogy a Link 4(A) már az 1950-es évek legvégén megjelent, és az 1960-as évekre el is terjedt, első sorban az USN/USMC, majd az USAF gépeinél is. A svéd adatkapcsolat, amire te gondolsz, a STRIL 60, ami a 60-as évek közepén jelent meg a J35B Draken verzión (később egyébként a J32 Lansen is megkapta a J35A-val együtt). A STRIL 60 legkomolyabb újítása az erősen zavarvédett, és titkosított digitális adatkapcsolat volt, a NATO szinten ezt csak a Link 16 tudta, jó 25 évvel később. A másik, hogy ez egy digitális rendszer volt, ami könnyen értelmezhetően és pontosan vezette rá a pilótát a célra, megadva a cél összes fontosabb adatát, ami a viszonylag alacsony sebességű Link 4A/C rendszerhez képest hatalmas előrelépés volt.
A szárazföldi adatkapcsolat az Amerikai Hadseregnél az 1990-es évek legvégén kezdte meg elterjedését az FBCB2 (Force XXI Battle Command Brigade and Below) programmal. Ezt amerikai harckocsi először 2001-ben kapta meg az M1A2 SEP-el. A svédek valóban mindenki előtt jártak ebben, az 1997-ben rendszerbe állt Strv.122-esen már ott figyelt a TCCS (Tactical Command Control System). Ehhez képest az, hogy a németek 2014-ben kapták meg az első adatkapcsolatos harckocsijukat... hát...
@Kiskorúbézoltán: Egen, lehet, hogy a németeknél mindenki ott van, ahol lennie kell, de azért a sima rádiózásnál egy kicsit hatékonyabb, ha adatkapcsolat segítségével látják a térképen, hogy ki hol van - ahogy azt is, hogy a megjelölt ellenfelek merre sertepertélnek éppen. :) -
kiskorúbézoltán #66335 Semmit évekkel ezelőtt otthagytam a céget, ez azóta történhetett. -
JanáJ #66334 @Kiskorú: erről hallottál valamit: pkm hungarikusz -
JanáJ #66333 Így értettem, nem kell megkülönböztetni őket.
@kiskorú: az atom óta biztos nem, meg meg is szelídültek. -
Hát ha ez ilyen lesz(futó szög), sok futó gumit kell cserélni majd.... 
Utoljára szerkesztette: Seaweed, 2014.12.20. 16:16:46 -
kiskorúbézoltán #66331 Háááát, mintha valami teszteken okoztak volna meglepetéseket a ruszki tankok a németeknek... Szóval nem feltétlenül egyértelmű, hogy meglenne-e most. :) -
millerius #66330 Hivatalosan "Bundesrepublik Deutschland", vagyis Németország(i) Szövetségi Köztársaság, mivel az NDK szűnt meg mint önálló politikai és gazdasági rendszer, és területe a lakossággal együtt csatlakozott az NSZK-hoz. Más kérdés, hogy az élő nyelvben így már nemigen használják (inkább csak a diplomáciában), mivel ha csak Németországot mondanak, akkor sincs már kivel összetéveszteni őket. -
JanáJ #66329 Mert ezzel már meglesz Sztálingrád. ;-) -
kiskorúbézoltán #66328 Mer' a fricceknél minden tank pontosan ott van ahol azt a szabályzat előírja és pontosan azt csinál amit a szabályzat előír... Ergó mindenki pontosan tud mindent a többiekről, minek ide adatkapcsolat?! :D -
JanáJ #66327 Értsd jól. :-) -
A svédek az adatkapcsolat úttörői nem? Már a '60-as években digitális data link volt a Drakeneken. -
Bő egy hetes hír, hogy a németek rendszeresítették az első 20db Leo2A7-est. Érdekesség, hogy ez az első Leo2 ott, ami harci adatkapcsolatot kapott (a svédeknél már bő tíz éve is volt az Strv.122-esekben).
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2014.12.19. 19:19:34 -
Nem azt mondom, hogy könnyű és egyszerű lenne a megoldás, azt viszont nagyon tudom utálni (és ezért a politikusokat is), hogy adott pillanatokban még csak a gondolat felvetését, kísérletet is alig látni tőlük/ENSz-től a problémák ilyen megoldására.
Mert érdekellentétek vannak. Nehéz igazságot tenni, és a látszólag jó megoldások sem mindig válnak be. Ott van példának az "angol" módszer a II.Vh után, amikor létrehozták Indiát, csak éppen hatalmas vallási és társadalmi krízisbe taszítva őket (Muszlim vs. Katolikus vs. Szikh vs. Hindu, stb.), a Pakisztáni eset még nagyobb baklövés volt (a Kelet-Pakisztánból létrejött Banglades története). Éppen ezért nem is csodálkozom, hogy az ENSZ tehetettlen... Másik oldalról nézve pedig nem feltétlenül a politikusokban kell keresni a hibát. Az egyszerű emberi megértés és empátia is sokszor hiányzik a problémák megoldásánál, és innentől esélytelen a békés megoldás. Lásd például Kurdisztán esetét...
Érdekes, hogy az angolok meg tudják oldani népszavazással Skócia hovatartozását, Kanada is Quibec-ét , hogy lehet, hogy nekik sikerült?! Vagy ők a hülyék, be kellett volna vetni ott is a hadsereget?!
Valami Észak-Írország nem rémlik véletlenül? :)
Szóljatok, ha valahol ferdítettem volna, vagy ha csak tévedtem, ha meg se beszéljük, örökre tudatlan maradok.
Elnézést kérek, lehet, hogy némileg túlreagáltam, bocsánatot kérek érte... -
American Sniper - Official Trailer 2
ez a film nagyon ott van
-
Freeda Krueger #66322 De bizony van. -
JanáJ #66321 NSZK sincs. Németország van. -
millerius #66320 Hát, szerintem lehet "címkézni", vagyis más néven nevezni mindent, de akkor hova lett az NDK területe? Teljesen igaz, hogy önként csatlakoztak, de az NSZK ettől nem kisebb, hanem nagyobb lett, vagyis területet nyert. Nem katonai erővel történt, de attól még megtörtént békésen, és szerintem mindenhol így kellene csinálni, vagyis rákérdezni a népességre, hova is akar tartozni. Ezt hívják önrendelkezésnek - mint Szlovákia esetében is történt. De Ukrajnában nem így történt, és most se így történik, és ennek már megint tömeges emberhalál az ára. -
JanáJ #66319 Hogy a német egyesítés, vagy Csehszlovákia felbomlása terület szerző. Utóbbi nevében benne van, hogy "egyesített" ország. -
millerius #66318 Miben nem értünk egyet? -
JanáJ #66317 Menjünk át mondjuk ide: link -
JanáJ #66316 "Az Ukránok pedig egy nagy hibát követtek el anno. Feladták az atomhatalmi státuszukat elhitték azt, hogy Oroszo garantálja a területi integritásukat. Csak 10 sátánt tartottak volna meg."
Szerintem az sem segített volna. Ha megnézed mennyit költöttek a hadseregre, hogy hagyták szétrohadni az eszközöket, akkor azok a rakéták is elrohadtak volna már. Szerintem. Ha meg lett volna rendes hadseregük, akkor talán a ruszkik sem kóstolták volna be őket. -
JanáJ #66315 A Csehszlovák példa után felesleges vitáznunk. Nem értünk egyet. -
ManoNegra #66314 A második VH topikban válaszolok erre. -
millerius #66313 Ha úgy definiáljuk a területszerzést, hogy az az, ami egy másik fél számára területvesztéssel jár, akkor szerintem mindegyik. Még a két No. egyesülése is az volt, más kérdés, hogy ezt az NDK-sok túlnyomó többsége közfelkiáltással megszavazta volna, ha lett volna ilyen szavazás. Szlovákia a saját területét Csehszlovákiától szerezte - népszavazás útján, ott nincs is háború és gyilkolászás. Viszont a Szu se adta ingyen a függetlenséget, mintha a Baltikumban is lett volna némi tömegvérengzés akkoriban, Groznijt is porrá rombolták egyik csecsen háborúban (mert több is volt), én emlékszek némi örmény-azeri eseményekre is (az se díszvacsora volt), na meg a Balkán háborúk egyike sem a zászló színéről/mintájáról szólt, hanem az új államok területeinek hovatartozásáról. Ugyanez folyik most Ukrajnában is szerintem. -
JanáJ #66312 Melyik Európai határmódosítás volt terület szerző? Egyedül a szerbek hisztiztek hogy nem adják a "területeiket". -
millerius #66311 Már elnézést, mondtam én hogy bármelyik fél is jól csinálta a szabad önrendelkezés szempontjai szerint?? Ja és ha jól tudom, Csecsenföld is mintha a Kaukázusban lenne, én meg mintha említettem volna az önrendelkezés háttérbe szorításával kiprovokált kaukázusi háborúkat is a többi között. Nekem az a véleményem, hogyha bárki változtatni akar a határokon, akkor talán az ott élőket kellene először megkérdezni, hova is akarnak tartozni, és ha valaki egy területen kisebbségbe kerül, ő maga eldöntheti, marad, vagy megy, ha van rá lehetősége (tudom, ronda dolog a tömeges lakosság-csere és költöztetés, a feleségem szüleit is a Csallóközből telepítették ki, de jobb a vérengzés és a háború?!). Tudom, hogy a Szu-ban mindenkinek kuss volt, de a felbomlás pillanatában rá lehetett volna kérdezni az ENSz-be tóduló új jelöltekre, hogy hogy is álltok barátocskáim egy-két alapvető emberi joggal, ja, majd ha emberi módon ezt megoldottátok, akkor érdemes ide bekopognotok. Kivétel mindig van, pl. a balti államok, akik pár évtizedig idegen megszállás alatt éltek, gondolom, ők nem szívesen adtak volna szavazati jogot a volt megszállóknak, dehát ezt nekik kell elrendezniük. Húsz évvel később persze már veszett fejsze nyele az egész, mikor már túl vagyunk vérengzéseken és háborúkon, de ha még ebből se tanulunk, akkor ugye a közmondás szerint ne tessék csodálkozni, mikor majd újra meg újra átélik ezeket valahol a világban. És át is élik, most éppen Ukrajnában. Nem azt mondom, hogy könnyű és egyszerű lenne a megoldás, azt viszont nagyon tudom utálni (és ezért a politikusokat is), hogy adott pillanatokban még csak a gondolat felvetését, kísérletet is alig látni tőlük/ENSz-től a problémák ilyen megoldására. Érdekes, hogy az angolok meg tudják oldani népszavazással Skócia hovatartozását, Kanada is Quibec-ét , hogy lehet, hogy nekik sikerült?! Vagy ők a hülyék, be kellett volna vetni ott is a hadsereget?!
Szóljatok, ha valahol ferdítettem volna, vagy ha csak tévedtem, ha meg se beszéljük, örökre tudatlan maradok. -
Nekem rémlik valami a Csecsenföldről, például...
Ha már önrendelkezésről beszélünk...
Semmivel sem vagy tárgyilagosabb, mint Molni, csak te a másik oldalról nézed a témát.
Ezzel együtt szerintem a politikai részt lehet nem kéne erőltetni, mert máris alakulnak ki a személyeskedős, nekem akkor is jobban igazam van megmondások, és ahogy általában, most is értelmetlenül, ugyanis a hűvős, reális érvelést elnyomják az egyéni világnézetből fakadó ferdítések... -
fade2black #66309 Az első részt talán nem az Ukránoknak kéne felróni. Nem ők csinálták.
Második dettó. A Szu magát bomlasztotta föl, szted milyen beleszólása volt amikor fölbomlott vagy elötte 40évig az ENSZnek vagy akárkinek a Szovjet belpolitikába? kb körbe röhögték volna őket, ha vmi önrendelkezésről, vagy emberi jogokat megpróbálnak csak előhozni.
Itt azért említsük meg, hogy ha már annyira evvel dobálozol akkor Oroszo soknemzetiségű állam, pl 2millió Ukrán él Oroszoba, a Szu szétbomlásakor ők oda kerültek, nem ők választották. Akkor most nekik meg csatlakozniuk kéne Ukrajnához? Csecsenek? Tatárok?...
és akkor a felszínt kapargatjuk tessék ránézni a földgömbre. -
millerius #66308 A Szu névleg állt tag-köztársaságokból, mivelhogy nem választották a vezetőiket (legalábbis nem a népesség). Novorossziját valami Lenin vagy Sztálin nevű demokrata csatolta Ukrajnához a 20-as években, a Krímet meg egy hasonló demokrata az 50-es években. A felbomláskor nem volt semmiféle önrendelkezés, sehol se tartottak népszavazást, hogy az adott területeken élők kihez is tartoznának szívesen, aki kapta az marta. A nyugati demokrácia meg az ENSz-el együtt úgy ..arta le ahogy csak jólesett nekik, lényeg, hogy az oroszok kárára ment a játék, tőlük mentek el területek, és oroszok milliói kerültek külföldre olyan területeken, amely területek "kommunista ajándék"-ként kerültek oda! Hogy is szól az ENSz alapokmánya az emberi önrendelkezésről?!