Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Uh, bocs a duplázásért.

Szvsz semmi, csak ki kellett találni. :-)
Mert vagy gránátot lõsz, vagy lõszert. Most beteszik a csõ alá.
Van 6 és több lövetû cucc, de szerintem csak kevés esetben hatékony. Amúgy is kell vinni valami konzervnyitót, még ha az általában overkill is, de ugye az LGB is az...

@Freeda: Az AMP megint szolgál. Ez pedig szerintem a szánalom kategória. (Nem a fegyvert fikázom.)
Molnibalage
Az akkori technikai szinten mi gátolta azt, hogy legyen gránátvetõ?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[NST]Cifu
Elavult, mert a csõ alá szerelhetõ gránátvetõk kiszorították. Az mindig tûzkész (szemben a puskagránáttal), és független a mûködése a puskától/gépkarabélytól (ie.: ha puskával gond van, még a gránátvetõ mûködhet). A másik nagy elõnye a szabványosítás. Puskagránátot szabványosítani nehéz, mert nem egyforma a kaliber (csak a NATO-n belül is van ugye 5.56x45mm és 7.62x51mm), nem egyforma a csõhossz, sok fegyveren különféle csõszájfék van, stb. A csõ alatti gránátvetõt viszont bármilyen fegyver alá oda lehet aplikálni...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Nem elavult ,inkább csak nem divatos,a lehetõséget fentartják a modern fegyvereken is.
Az AMP-69 tán még ma is szolgál.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Molnibalage
Furcsa, nem értem, hogy miért avult el. Gyak. egy nagy távolságú kézigránát, ha nem függõlegesen lövöd ki. Tudom, hogy vannak ezt helyettesítõ fegyvercsaládok, de akkor rohangálhatsz kettõ fegyverrel.

(Gondolok arra, amivel Arnold lövöldözött a T2-ben.)

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Késõbb ezt megoldották, hogy élessel is indíthass, de addigra meg elavult a cucc. :-)
Igen,egylövetü fegyverekre is felszerelhetõ,és ki kell tárazni elötte.
Feltételezem szakaszonként volt egy két ilyen puskás.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Molnibalage
Tehát, ha az M1 be volt tárazva, akkor ki kellett tárazni lövés elõtt? Az "egylövetû" fegyverkre is felrakható volt?

Egy kép is van

A csõre külön eszköz is kell

csak hozzáteszem:
Indiába extrém nagyok a távolságok,tehát a végsõsoron inkább a logisztika miatt. Ezt tovább nehezítik a hegyvidékes,határmenti stb. területek. Vmelyik .in site-on írták a legújabb tankkoncepciójuk kapcsán.

Szent Haba-kukk

[NST]Cifu
Részemrõl a megtiszteltetés.

A HT-ben elég sok cikkem volt már forrásként megjelölve, mikor a Rafale-ról írt cikkem lejött, meglepõdve láttam, hogy az én cikkeim alapján egy ûrhajózás történetét követõ cikksorozat is fut... :)

Nemrég pedig szintén egy cikkem miatt találtak meg a Haditechnikai Intézetbõl (a Saab Adaptív-ról kérdeztek, telefonon, hát hirtelen köpni-nyelni nem tudtam, évekkel ezelõtt írtam róla, teljesen kiestem a témából, hebegni-habogni tudtam csak), meg most írtam a HT-nek egy F-35 cikket (kalandos volt az is, azért csak pusztán internetes forrásokat nem szeretnének látni, de amúgy viszont több hasznos infót találok az f16.net fórumán, mint a 2006 Jane's-ben (újabbat nem sikerült szereznem, illetve nem volt kedvem ~300.000 forintot fizetni a legújabb kiadásért :D).

A Haditechnika 2012/5. számában le vagy hivatkozva vagy Cifu a "Mikrohullámú mobil megoldás a különleges mûveleti erõk harctéri híradásának széles sávú infokommunikációs támogatására" cikk második részében. Fogadd gratulációm. Annak idején én is egy egyetemi cikkemben lehivatkoztam egy tüzérségi cikkedet. Remélem így utólag ez nincs ellenedre.
Tudtommal csak a vaktöltény gázai repítik el a cuccot. Azért szoktak le róla, mert elavult. Komoly cuccot nem szedsz szét vele, csak nagyon közelrõl. Famason mondjuk láttam kumulatív fejest is...
repvez
Józan paraszti ésszel gondolkodva, a puskagránát végében egy ugyan olyan gyutacs van mint a löszeren a neki ütközö löszer inditja a töltetet ami elöre repiti.Mert a lövedék energiája kevés lenne egy gránát 50 m vagy távolabbi elrepitésére.
Effe88
igen erre gondoltam

Effe88
Értem.köszi

Molnibalage
33:55-nél. Erre gondolhat. Én sem vágom, hogy ez mi és hogyan.

qtab986
Elég homályos megfogalmazás. Hogy lövik ki? Van, amit egyszerûen a lõszer FMJ lövedékével, és akkor a gránátba bele kell építeni egy csapdát, amiben megáll a lövedék. Régen voltak olyan gránátok, amikre pácát lehetett csavarozni, gondolom azokat is a lövedékkel lõtték ki.
Aztán van olyan gránát, amit indítótölténnyel lõnek ki. Direkt erre való. Nincs a hüvelyben lövedék. A gránát egyszerûbb lehet, több hely jut a robbanóanyagnak és a repesznek. De ez szerintem inkább tömeg kérdés és nem hely. Van olyan csõtoldalék, amibe kézigránátot lehet tenni. Nem nyeleset, hanem a tojás vagy henger alakút, aminek a testéhez kell szorítani a kart, amíg nem akarják felrobbantani. Azt is nyilván így lövik ki.

Effe88
Ezek a rifle gránátok, hogy mûködnek? Láttam a napokba az egyik filmen, hogy pl. m1 garandre(?) rászúrták a gránátot a csõre és ki lõtte.Valaki elmagyarázhatná röviden, hogy milyen mechanika alapján mûködnek.Köszi.

[NST]Cifu
Ehhez képest az indiai hadsereg továbbra is mindössze 248 Arjun-t igényel (megduplázva a 124 harckocsis megrendelést), miközben folytatja a T-90Sz 'Bishma' rendszeresítését, mégpedig 1657 darabra tervezett mennyiséggel, ami 355 további megrendelést jelent a T-90Sz-nek.

Az Arjun Mk.II jóval drágább, mint a 'Bishma', és ráadásul nem valósult meg az, hogy az Arjun "tisztán Indiai" lesz, ugyebár a tûzvezetõ rendszer és egyéb alrendszerek cseréje miatt már több, mint fele a beszerzési költségnek külföldi alkatrészekre megy el.

"Másrészt pedig azért már az oroszok sem adják olyan olcsón a cuccokat, mint anno."

Erre egyik kedvenc pldam az Indiai Su30MKI. Anno az elsõ batchoknál 30m$os áron kapták õket, most a legutolsó batchnél 110m$-os darabáron. Sok mindent hozzá lehetne ehez tenni de a számok akkor is beszédesek.

De nagyon hasonlóan változott meg a Mil-17ek árképzése is.

Hogy a legutolsó T90 verziót már had ne is említsem aminek az ára ugye az Orosz vezetésben is kivágta a biztosítékot.

"A T-90 erõforrása tényleg nem a legmodernebb desing, de ettõl még a fegyverzete, tûzvezetõ rendszere mindig jobb, mint az Arjun-é, és ez bizony nem esett jól a DRDO-nak, mikor összemérték a T-90Sz-t és az Arjun Mk.2-õt. "

O_o én anno nem ilyeneket olvastam. pl.
http://www.business-standard.com/india/news/arjun-tank-outruns-outguns-russian-t-90/389650/
de livefist is részletezte anno.
Az mk1el voltak a bajok pl analog volt a tûzvezetõ rendszere... de ezen már tullépett pl az Elbit segedelmével. Ennek hála már Lahat képes is. :)

Lenne egy tényleg elég jó ~50%ban hazai tankjuk erre a DRDO kért protection növelést ami miatt a tank felhízott 65tonnara, most emiatt megy a complain. Tipikus Indiai eset...

qtab986
http://www.youtube.com/v/s28bUJRcILg&fs=1&rel=0&color1=0x4E7AAB&color2=0x4E7AAB

[NST]Cifu
Abramseket stb. már kaptak nem?

Csak az "elit" egységek, és azok is butított M1A1-esek, tehát már 20 éves alapdesingról beszélünk, modern éjjellátók és kommunikációs eszközök nélkül, DU páncélzat és DU lõszer nélkül. Ráadásul méreg drágán...

És az F-16-osokról is alá van már írva a szerzõdés.

Igen, alá van 18+18 géprõl. Csak AIM-9L/M és AIM-7M rakétákkal együtt. Sem AIM-9X, sem AIM-120-at nem kapnak.

Másrészt pedig azért már az oroszok sem adják olyan olcsón a cuccokat, mint anno.

Azért egy M1A1 áráért (~7,5 millió dollár) még mindig két és fél T-90Sz-t vehetnek.

az Arjun pedig szerintem "papíron" azért jóval korszerûbb mint a T-90 (csak még több gondjuk volt/van vele), ami mégiscsak a T-34 egyenes ági evolúciós leszármazottja (a motorja a T-34 motorjának egy sokadik felturbózott változata ma is

A T-90 erõforrása tényleg nem a legmodernebb desing, de ettõl még a fegyverzete, tûzvezetõ rendszere mindig jobb, mint az Arjun-é, és ez bizony nem esett jól a DRDO-nak, mikor összemérték a T-90Sz-t és az Arjun Mk.2-õt.

az Arjun pedig azért már a korai Leo2, Challenger stb. kategóriája, több mint 10 tonnával nehezebb a T-90-nél, és nulláról, illetve nyugati alapokra fejlesztették.)

Az, hogy nehezebb, nem jelenti azt, hogy jobban védett. Ebben igazat kell adni az orosz elemzõknek, hiszen nem mindegy, hogy mekkora is az a test, amely ennyit nyom. A T-90Sz pedig azért markánsabb kisebb, mint az Arjun.

Másfelõl roppant sikeresen át is vették a Leopard 2A1-A4 egyik hibás döntését, a torony frontjába beépített irányzótávcsövet, amely a torony jobb oldalán egy "lyukat" képez, csökkentve a védelmi képességeit.

Abramseket stb. már kaptak nem? És az F-16-osokról is alá van már írva a szerzõdés.
Másrészt pedig azért már az oroszok sem adják olyan olcsón a cuccokat, mint anno.
(az Arjun pedig szerintem "papíron" azért jóval korszerûbb mint a T-90 (csak még több gondjuk volt/van vele), ami mégiscsak a T-34 egyenes ági evolúciós leszármazottja (a motorja a T-34 motorjának egy sokadik felturbózott változata ma is), az Arjun pedig azért már a korai Leo2, Challenger stb. kategóriája, több mint 10 tonnával nehezebb a T-90-nél, és nulláról, illetve nyugati alapokra fejlesztették.)
qtab986
Ulvar
jaaa...baze. -.-"

War Thunder AF & GF Thrash metal topic, V8 Supercars, HRC

[NST]Cifu
LoL. Ez egy politikai trollkodás. Hipotetikusan azt akarják, hogy mivel a HK gyár fegyverei több embert öltek meg, mint a Csernobili katasztrófa, egy, a Csernobilihez hasonló szarkofágot kellene a fegyvergyár fölé felhúzni.

Ulvar
Azt még értettem is hogy a Csernobilihez hasonló szarkofágot fognak köré építeni, de nem értem hogy miért kell ez? Bezárják a gyárat vagy micsoda?

V43 1105
Szerintem sugárzással kapcsolatos dolog lehet, ha megnézed az egyik képen egy komplett szarkofág van ráhúzva az épületre ..

ASUS P8Z68-V PRO || Intel i7 2600k @ 4.8Ghz || Corsair Vengeance LP 8GB 1600mhz || XFX HD7970 Black Edition || Cooler Master HAF 932 || Noctua NH-D14 || DELL U2311h

Ulvar
nem értek németül, nem néztem utána, miért is van erre szükség?

[NST]Cifu
Annyira nem bonyolult a képlet. Az USA nem nagyon akar Iraknak modern harceszközöket eladni, illetve irak sem engedheti meg ezeket magának. Itt a már jópárszor említett gondja az amerikai fegyveriparnak, hogy nincs olcsó "második vonalbeli" harceszközeik, mint anno az F-5, vagy levedlett, de még ütõképes eszközeik, mint az 1950-es és 60-as években a Shermanok és Pershingek, aztán a 80-as években az M60A1/A3-asok.

Az Irakiaknak sok választásuk nincs. A fegyverpiacon még van méregdrága európai választék, illetve az olcsó Orosz és Kínai választék. Pont. Oroszország pedig elég izmosan igyekszik minden lehetõ piacot megszerezni, tehát értelemszerûen nyomták a dolgot.

Egyébként el kéne már felejteni ezt a sok "amerikai bábállam" dolgot, nyilván Dél-Korea vagy Japán is bábállam akkor (mert õk aztán tényleg csak amerikai fegyvereket vásárolnak, kivéve, ha az adott fegyvertípusból nem készítenek, mint Dél-Korea esete a hagyományos D/E tengókkal).

Harmadrészt pedig az már párszor le lett tárgyalva, hogy az iraki MiG-29-esek és T-72-esek konkrétan erõsen export, butított, illetve elavult eszközök voltak, és a világ legjobban felszerelt hadseregeivel szemben álltak. Ha egy Indiának megfelelnek a T-90-esek (ok, sok gondjuk van vele, de még így is jobb, mint a saját Arjun-uk), akkor talán Iraknak is megfelel...

Hát azért a htka-n is írták, hogy ez még csak szándéknyilatkozat volt, az oroszok sem nagyon hiszik, hogy az amerikaiak ezt "hagynák". Persze lehet orosz-amerikai háttéralku is, mondjuk Iránnal vagy Szíriával kapcsolatos orosz engedményekért cserébe. Vagy csak az amerikaiak már mégsem tartják olyan jó ötletnek Irak felfegyverzését korszerû amerikai cuccokkal.
(Mondjuk az ember azt hinné, az irakiak eléggé kiábrándultak a MiG-29-esbõl, meg a T-72-esbõl (beleértve a továbbfejlesztett verziókat is) meg általában az orosz technikából. :)
Molnibalage

sötétség

Bocs szóval ott a link az alábbiakban, csak ki kell bogarászni:)
<object id="sbPlayer" width="650" height="500" type="application/x-shockwave-flash" classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000"><param name="movie" value="http://www.springboardplatform.com/mediaplayer/springboard/video/engr003/1441/573161/"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><param name="wmode" value="transparent"></param><embed src="http://www.springboardplatform.com/mediaplayer/springboard/video/engr003/1441/573161/" width="650" height="500" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" wmode="transparent"></embed></object>
Egy kis copy paste :

Irak 4,2 milliárd dollár értékben vásárol fegyvereket az idén Oroszországtól - jelentették be kedden Moszkvában, Núri al-Máliki iraki kormányfõ látogatása alkalmából.
Az orosz kormány közleménye a részletekrõl nem szól, de az orosz és az iraki sajtó értesülései szerint Bagdadot fõként harci repülõgépek és helikopterek érdeklik.

A Vedomosztyi címû orosz lapnál úgy tudják, hogy 30 Mi-28 típusú helikopterrõl és 42 Pancir Sz-1 típusú légtérvédelmi rendszerrõl van szó. Iraki források ezen felül Szuhoj és MiG típusú harci repülõgépek, valamint páncélosok beszerzését is említik.

Kérdés : Iraki kormány USA befojás alatt áll az USA leigázta Irakot hogy merik tõmni az Oroszok zsebeit " fedezetlen " dollárral ? Milyen háttéralku van ? Mert az USA fegyveripara is ki van éhezve a megrendelésekre hol az USA lobby ? Hogy mer az USA " csicska " Iraki kormány ilyet csinálni .
Eh, igazad van, összekevertem a GBU-27 -el.
Molnibalage
Mert két db GBU-28-at használtak fel, ami nem is azonos a maival. Olvasd el az F-111 cikkemet.

Akkor tervezék meg rohamtempóban azokat. Szerintem te valamit nagyon keversz valamivel...

Azért ezek az adatok szerintem nem teljesen megbízhatók, legalábbis az alapján, hogy az 1. szerint mindössze 2 db GBU-28 -ast használtak fel.
szabii98
hali!
a szír-török konfliktusról mit kell tudni? ha a törökök megindulnak, eltapossák Szíriát? és miben vonatkozik ez a dolog az ENSZhez ?

I met God. She's black

Vogel
És mi mást írjak helyette? Még sem írhatom, hogy szu-27 200x verzió.

mikománmikománmikor?
Molnibalage

CSak lõnek mindennel ami van. Tûz alatt lévõ ellen kevésbé tud mozogni, pontatlanabbul viszonozza a tûzet, akár meg is hátrál, jó eséllyel non komfort érzése lesz, ha hull az ólom. :-)
Nem egy olyan videó van, ahol a megtámadott amik vállról indítható cuccokból szinte salvót indítanak arra a féltucat afgánra. Én is ezt tenném.
z0ty4
Ez a megszokott taktika. Ha egy ember lett volna ott akkor is ennyit lõnek.

ASRock H570 Phantom Gaming 4 \ i5-10600K \ 64gb DDR4 \RTX 3070

Ulvar
Hmmm...az amik felhúzták az agyukat vagy mi a tök?

http://www.youtube.com/v/X1T4_EzWah0&fs=1&rel=0&color1=0x4E7AAB&color2=0x4E7AAB