95093

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
JanáJ #66395 Pontosan. Ha most akarnád felfuttatni a lőszer gyártást arra a győri Audi sokkal alkalmasabb lehet mint egy gyógyszergyár. :-) -
JanáJ #66394 Ukrajna ripsz-ropsz jött létre, a Szu "percek alatt" eset szét. Szerintem végigrögtönözték a rendszerváltást. Ahogy utána olvastam, hogy miről szól a Bp.-i egyezmény, szinte mindenhol azt írták, hogy hatalmas nyomás volt az ukránokon a leszerelésre. Tekintve, hogy milyen állam lett én örülök, hogy megtették. Azt meg értsd már meg, hogy kell hagyományos fegyverzet is az atom védelmére. De nem feltételen kell meggyőznünk egymást. -
A probléma csak annyi, hogy a 2. vh után Ukrajna mint bűnös került ki és így orosz irányítás alá kerültek ami tudjuk kb. mit jelent.
Ennek köszönhetően az oroszok döntéshozó pozíciókban voltak-vannak jelen Ukrajna mindennapjaiban ezáltal nehéz olyan döntéseket hozniuk ami csak Ukrajna érdekeit szolgálná, mert arról szinte azonnal tudhat az orosz fél + ez az ott maradt orosz vezető réteg megpróbál mindent megtenni ellene ha az nem az anya országuk , Oroszország érdekeit képviseli.
Kb. mint mi pár évtizeddel ezelőtt.
Utoljára szerkesztette: ximix, 2014.12.28. 12:28:23 -
fonak #66392 Hát azért a MH-t, amelyiknek a tüzérsége jelenleg tudtommal néhány D-30, a harckocsizó ereje meg 10-15 T-72 ne hasonlítsuk az ukránhoz. Arról se vagyok meggyőződve, hogy egy (elméletileg feltételezett, külföldről támogatott) borsodi szeparatista milíciát le tudnának verni, főleg ha ugyanúgy nem túl lelkesek alapból, ahogy az ukrán katonák nagy része is eleve nem igazán akart harcolni, ezért állítottak fel nemzeti gárdát az ideológiailag elkötelezettekből (mintha mi az ex-magyar gárdából, a betyárseregből, fociultrákból, az alvilág "katonáiból", meg külföldi kalandorokból és hasonló elemekből állítanánk fel egy "hivatalos" fegyveres testületet, amit persze részben saját pénzből finanszírozna néhány "hazafias" milliárdos, na ez van Ukrajnában). Mondjuk az oroszok legalább ilyen szánalmas teljesítményt nyújtottak Csecsenföldön 95-96-ban. -
Szerintem is valami hasonló amolyan vészforgatókönyvek lehettek ezek miszerint a lemez feldolgozás gépei adottak a hengertest gyárthatósága is megoldható, peremezőgépek stb.., a töltelék trotil keverésére megint adottak a feltételek, töltésre szintén, csomagolás megint oké ezért igen elképzelhető ha telibe trafálják a gránát gyárat valahol folytatni kell a termelést akkor valóban nem a lány suli a legjobb megoldás rá.
A cigi és a 7,62mm lőszer az érdekesebb szerintem ilyenkor inkább azt nézhették hogy a melósok milyen területen dolgoztak így a leggyorsabb átállni, ha dohány aprítás és töltés majdnem hasonló a hüvely lőporral töltéséhez passz.
-
fade2black #66390 Elég egyértelmű volt az Ukrán álláspont, csak akkor szerelik le a nuki fegyverzetüket ha garanciákat kapnak területi integritásukkal kapcsolatban. Ezt írta alá Oroszo is 1994 dec5.én. http://hu.wikipedia.org/wiki/Budapesti_Memorandum
Anyagiakat... meg nem értem Cifu + én hszem után kb avval akarod magas költségeket indokolni, hogy "Az őrzés nem csak 1 ezred bokorugró". Na nee... de legyen akkor kelljen 4 ezred a védelmére. Az 6000fő, kicsit sok de legyen. Cserébe ugye totális védelmet biztosít egy lokális nagyhatalom Oroszo ellen is. Ez még mindig a büdös mód olcsó kategória, mennyibe kerül ezt elérni ha hagyományos haderőben gondolkodunk? Mindha nuki alap tételekkel nem lennél tisztában. -
JanáJ #66389 Ukrajnának esélye sem volt megtartani az atomfegyvereit politikai okokból. Most, hogy látjuk mit sikerült alkotnia a hadsereg többi részével, így talán nem is baj. A ruszkik ugyan így keverhetnék a szart náluk. Akkor leatomozzák magukat vagy orosz o.-ot? Szánalom, hogy mi lett a hadseregükkel. Hozzájuk képest a MH egy siker story. :-( -
JanáJ #66388 Én az 50-es évekre hallottam valami RTL-es műsorban, hogy a hidegháború indulásával fentartottak nagy gyártó kapacitásokat lőszerre és egyébre. Majd mikor a rohadt imperialisták csak nem akartak minket megtámadni, akkor elkezdtek mást is gyártani civil piacra. Itt hűtőt, rádiót említettek. Ez nem azt jelentette, hogy a lőszergyártó sor hűtőt termelt, hanem ha már megvolt a kapacitás fémmegmunkálásra, raktározásra, akkro az ezt szintén igénylő hűtő gyártásnál is kihasználták, majd idővel leépítették a lőszer gyártást.
Szerintem meg rohadt sok pénz a nuki. Nézd meg mennyit költenek a fenntartásra az amik meg a ruszkik. 10 ilyen rakétát fenntartani, modernizálni, őrizni sok pénz. Az őrzés nem csak 1 ezred bokorugró, mert akkor kb sima bombázással szétverhetik. De nekik a harmadik legnagyobb atom arzenáljuk lett. Nagyon durva nyomás volt rajtuk, gyak esélyük sem volt megtartani. -
A dolog ott kezdődik, hogy Ukrajna a Szovjetunió széthullásakor a világ harmadik legnagyobb atomhatalma volt, ~1900 stratégiai és ~2500 taktikai atomfegyverrel a kezében. A stratégiai fegyverek gerince 130db UR-100N (SS-19) ICBM volt, amelyekből mintegy három tucat még ma is rendszerben van Oroszországban. Strapabíró, kiforrott, viszonylag megbízható típus. A másik fő típus 60db RT-23 (SS-24), ami szilárd-hajtóanyagú, vadonatúj ICBM típus volt (1989-ben állt rendszerbe), az SS-24 keresztje első sorban a START-II. volt, melynek értelmében ezeket ki kellett volna vonni, ám a START-II.-őt bár aláírták, nem ratifikálták, így az Oroszok csak 2000 után kezdték el kivonni a meglévő rakétákat (az ukránoktól hozzájuk került rakétákat a megegyezés értelmében szétszerelték). Ezen kívül volt ugye nagy számú robotrepülőgépük, Tu-95 és T-160 bombázógéppel. Ezeket egytől egyig leszerelétk ugye.
Ha Ukrajna elrettentő erőt szeretett volna, pusztán az RT-23-asokat megtartva is bőven elegendő pusztítóerő maradhatott volna a kezében, kb. Nagy-Brittania szinten tartva az országot. Mivel pedig van saját rakétatervező- és gyártó kapacitása (Juznoje és Juzmas), ezért a leváltásukat saját erőből is megoldhatta volna, atomipara szintén akadt, így a nukleáris fegyverek terén is önelláttásra képes lehetett szükség szerint. Kína az 1970-es évek végén sokkal rosszabb állapotok mellett is képes volt ICBM fejlesztésbe fogni, az Ukránoknak pedig nem nulláról, hanem kész eszközökről kellett volna elindulniuk.
Más szóval, ha meglett volna az akarat, akkor Ukrajna bőven bentarthatta volna magát a nukleáris fegyverekkel rendelkező országok klubjában. A békés megoldásban bíztak, és (mily meglepő) ráfaragtak... Sajnos a világ nem sajnálja, hanem eltapossa a gyengéket... :( -
fade2black #66386 Pécsen még a 10-15+éve leselejtezett ~30éves gépeket se lehetett átállítani lőszer gyártásra, az újabb protosokat meg végképp nem.
Jan: "Ha megnézed mennyit költöttek a hadseregre, hogy hagyták szétrohadni az eszközöket, akkor azok a rakéták is elrohadtak volna már. Szerintem."
imo egy silóban tárolt ICBMnél a kifejlesztés és a gyártás beindítása a drága muri. Ha már silóban és rendszerben ráadásul a potalkatrészeket amúgy is gyártod oroszoknak kvázi filléres tétel egy légierőhöz képest legyen az akár az Ukrán.
És bár gondolom nemkell mondani nuki fegyver + mai napig a leglegdurvább/legfélelmetes ICBM. Egyszerűen senkinek nem lehetőség egy olyan ország területi integritását megkérdőjelezni aki rendelkezik 10 ilyennel. -
JanáJ #66385 A régi magyar nyeles kézigránátnak konzerv méretű volt a feje emlékeim szerint. Bár a cigi-lőszer UL baromság, de az '50-es években a hadi termelés mellett volt civil részre is valami. Akkor még biztos könnyen álltak át hűtőről lőszerre. Nem azonos gépsor, de egy autó gyárban biztos könnyebb lőszer gyártásra átállni, mint egy lány iskolában. -
Egy kis évvégi elemzés az Amerikai és amerika-kapcsolatú haditengerészeti hírekkel.
LCS -> SSC: Az LCS (Littoral Combat Ship, alias a Perry-osztályú fregatt-utódnak szánt pénzügyi és képességbéli rémálom) lassan kezd elismerten a körmére égnie az US NAVY-nek. A lényeg, hogy az 'új' védelmi miniszter kérte, hogy a sérülékenynek és képességek terén kihívásokkal küszködő LCS programot szakítsák félbe, és egy jobb képességű utóddal váltsák le. Ez lenne az SSC (Small Surface Combatant). Valósznűleg senki sem hitte, hogy olyan könnyű lesz az LCS-től megszabadulni, de az még nagyobb meglepetést váltott ki, hogy a NAVY és a gyártók mit tesznek le az asztalra: egy feljavított, kikalapált LCS tervet. Mindkét meglévő LCS-hez. Kapnak némi páncélzatot a fontosabb pontokon, egy 25mm-es Mk.38-es gépágyút, egy új 3D radart, egy "könnyített" Elektronikai-hadviselési rendszert, egy beépített vontatott szonárt (ami az LCS-nél csak az ASW modulban szerepel) és egy meg nem vezett (de várhatóan az RBS-15 Mk.3 v. Mk.4-et takaró) rakétát hajó-hajó elleni hadviselés céljára (amit "Over-The-Horizont" képességű hajó-hajó rakétának neveznek diplomatikusan)... és ennyi. Nincs semmiféle komolyabb légvédelmi képesség, még csak ESSM sem, pláne nem SM-2/-3/-6. "Mission Module" szinten legyen lehetőség 11 méteres gumicsónak, MQ-8 drón, 32db Hellfire (AGM-114L) és 2db 30mm-es gépágyú felszerelésére, valamint MH-60 elhelyezésére a hangárban.
A döntés sokaknak meglepetést okozott, az LCS-ben konkurens Hunnington-Ingalsban pedig csalódást kelltett, ők ugyanis két nagyobb, 4600 tonnás tervvel is síkra szálltak, a PF4921 jelűnél ugyanis ők 8db Harpoon-t és VLS indítókban 12db ESSM-et is kínáltak (az egyszerűbb és olcsóbb PF4501 jelű mindössze a parti őrségnek leszállított NSC átfestett verziója 57mm-es és gépágyúval és Phalanx-al), igaz jóval alacsonyabb végsebességre képes hajótestben. A végleges döntés még nem született meg, de az első 32db LCS úgy tűnik leszállításra kerül még a modulokra épülő formában. Az eredetileg tervezett 52db-ból az utolsó húsz alakulna át SSC-vé, viszont nincs meghatározva, hogy a Lockheed vagy a General Dynamics féle LCS variánsból (vagy ami a lobby erőből sejthető, mindkettőből rendelnek 10-10 darabot...). Az SSC legérdekesebb vonása pont az, hogy effektíven továbbra se lehet "magányosan" használni, hiszen továbbra sincs légvédelmi képessége, illetve az, hogy elhatárolódtak az új, vagy a nem LCS-re alapuló hajóosztályra váltástól (kvázi egy LCS Plusz szintre "degradálva" az SSC-t), mindezt úgy, hogy a becslések szerint további 50-70 millió dollárral lennének magasabbak a beszerzési költségek (az LCS-5/-6 után a várt vételár nagyjából 440 millió dollár az LCS egységekre, vagyis az SSC hozzávetőleg 510-530 millió USD lehet FY2014), viszonyításképpen a németek mintegy 610 millió dollárt fizetnek egy lényegesen több képességgel rendelkező 5800 tonnás Sachsen-osztályú fregattért, az LCS-hez hasonló képességű (ám annál lassabb, és teljes méretű helikopterhangárral nem rendelkező) Braunschweig-osztályért 309 millió dollárt, míg a törökök az LCS-hez hasonló méretű, de lassabb, viszont RBS-15 Mk.3-al és ESSM-el rendelkező MILGEM-fregattért 250 millió dollárt.
Az SSC javaslat képességei a két LCS gyártótól
Az UCLASS partvonalra téve: Még Augusztusban került az UCLASS, az US NAVY (tervek szerint) első hordozófedélzeti, nagy hatótávolságú UCAV-ja parkolópályára, amikor a jövő évi költségvetésből kivették a támogatást, és a különféle UCLASS elképzelések finomításáig leállították a program következő szintre való emelését. Eddig még bíztak abban páran, hogy hátha az év végén mégis beindítják a pénzesőt, de csalódniuk kellett - az UCLASS leghamarabb a 2016-os költségvetésben kaphatt újra pénzt. Ezzel pedig végleg elúszott az eredetileg 2018-ra tervezett rendszerbe állítás, és még a módosított, 2020-as cél is kétségessé kezd válni....
A Lockheed-Martin UCLASS terve...
"A következő nagy méretű felszíni hajóegység...": Az USN küzd keményen a 3 egység után leállított DD-21/DD(X) (végül Zumwalt-osztály) és a teljesen partvonalra raktott CG-21/CG(X) programok utódjainak pótlásával. Addig ütötték a világmegváltó terveket, amíg kifutottak az időből, és most kénytelenek a kiöregedő Tico-kat felújítani, hogy képesek legyenek a CBG-nek megfelelő légi fedezetet nyújtani. Elfogadták 11db Tico felújításának költségvetését, ezek legalább 2040-ig maradnak rendszerben (ez egyben azt is jelenti, hogy a 27 egységből már kivont 5 mellé további 11-et szerelnek le az elkövetkező években). A hosszú távú tervek roppant ködösek, most az szerepel a táblázatokban, hogy a Tico-utód osztály első egységét 2028-ban kezdhetik építeni, és 2030-ban állhat rendszerbe. A fegyverzetébe "olcsó" elektromagnetikus ágyúk és energiafegyverek kerülnének.
Érdekesség, hogy az USN terveiben szerepelt egy Burke Flight IV. osztály, amely átvehette volna az AEGIS-parancsnoki központ szerepét a Tico-któl, ám ezt megtorpedózta a költségvetés az FY2015/2016 időszakban, az erre szánt pénzt átcsoportosították ugyanis az "Ohio-osztály utáni SSBN" program részére.
Tajvani hajótervek és fejlesztések: Tajvan nemrég bocsátotta vízre eddigi legnagyobb saját építésű egységét, a cirka 600 tonnás 'Tuo Jian' osztályú korvettet. A hajó 38 csomós sebességre képes, fegyverzetét 16db (!) hajó-hajó rakéta (eredetileg 8db Hsiung Feng II és 8db torlósugárhajtóműves, szuperszonikus Hsiung Feng III, de ahogy a képen alul látszik, homogén típusú rakétákkal szerelik fel feltehetően), egy 76mm-es Oto-Breda löveg és egy Phalanx alkotja. A hajóból 12db-ot terveznek építeni. A Tajvani haditengerészet a tapasztalatok gyűjtése után egy nagyobb, ~2000 tonnás egységben gondolkodik, hasonló, kéttörzsű kivitelben. A haditengerészet eleddig főleg a négy vén Kidd-osztályú rombolóra, valamint a 8 Perry-osztályú fregattra támaszkodhatott, amihez hamarosan érkezik további négy Perry.
A Tuo Jian próbaútja, itt még rakétakonténerek nélkül
A hajó már felfegyverezve, a 16db konténer a Hsiung Feng III-hoz való
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2014.12.27. 11:18:35 -
Renegade #66383 jaja konzervnél is van, löncshús: nyeles gránát, stb
mondjuk én nem tartom kizártnak, hogy ez régen így volt, illetve a globusnak volt egy részlege, aminek zacskós víz előállításra kellet átállnia, persze ezt is csak mesélték -
F1End #66382 Szerintem is kamu. Két dologról hallottam, hogy a gyártás során használt méretek megegyeznek valamilyen gyalogsági vagy tüzérségi lőszer űrméretével: cigaretta és konzerv termékek. Ezek nélkül azonban a modern hadviselés elképzelhetetlen, különösen utóbbi technológiája az, ami tulajdonképpen lehetővé tette az első világháború során is a milliós létszám fölötti haderő táplálását, s a katonák számára a dohány is egyike volt a legfőbb fogyasztási cikkeknek, ezért kizártnak tartom, hogy pont ezek gyártását csökkentenék egy fegyveres konfliktus alkalmával. Ettől függetlenül a gyártáshoz használt néhány műszaki eszköz könnyen lehet azonos méretű, ami inkább azt bizonyítja, hogy ezek előállítása is prioritást élvezett volna egy háború esetén, hiszen a szüksége berendezések egy része a lőszerekkel csereszabatos lehetett volna. -
Szerintem sincs sok, ősrégi UL-nek tűnik. Attól, mert egy méret kb. egyezik a lőszergyártás folyamata olyan közel van a dohány van élelmiszeriparhoz, mint Makó Jeruzsálemhez. Ez kb. olyan, mintha valaki azt mondaná, hogy pelenkagyártásról átállnak G ruha sorozatgyártásra... -
Kábé semmi valóság alapja sztem.Csak belegondolva milyen céget gyárat tudnátok mondani ami egyik napról a másikra fegyvert vagy lószert kezd gyártani? Az autógyárakban mindent kéne cserélni hogy audi helett tank jöjjön ki a szallagról.
Nem jut eszembe semmi ami egy kicsit is hasonliana arra amiből harci eszközt lehetne . -
én a konzerv gyártókról hallottam ilyet, nem tudom mennyi valóság alapja van -
fonak #66378 Van is az ismert urban legend, hogy a cigaretta és a lőszer átmérője azért egyforma, hogy a cigarettagyártó gépsorokat gyorsan átállíthassák lőszergyártásra háború esetén. -
A cigaretta pont belefér, őrségbe így is vittek anno cigit stikában magukkal. -
Köszi mégegyszer. -
Renegade #66375 nekem úgy rémlik még a seregből, hogy a 7,62-es az egy szép nagy lőszer (hüvely nélkül is), marha picinek tűnik az átmérő, de akkor csak simán rosszul emlékszem, csalóka a kép -
Itt rogyásig van infó az F-16CJ-ről. -
Na akkor kezdjük sorjában .
A képen egy AK-47-es vagy vaklamelyik modifikációja látszik, ami 7,62mm, vagy nem értem, hogy minek az átmérője kicsi, lángrejtő meg nem mindegyik verzión van csak kompenzátor.
A fordulósugárnál meg ne keverjük a hangsebességű repüléseket össze a fordulással, ez akkora hülyeség , hogy még a felső vezetés is azért nem akart venni hangsebességű vadászt M.O-ra mert ez volt a kifogás, hogy nem lehet megfordulni vele az országban akkor meg minek.
Attól , hogy valami tud menni hangsebességgel még nem azt jelenti, hogy annál lassabban sem tud menni.
Meg elég csak a hangsebesség képletét és számát összehasonlitani.
Szóval általánossan 1224 km/h a hang terjedési sebessége ez ugye azt jelenti, hogy 1 óra alatt ennyi utat tesz meg a gép , namármost az ország legszélesebb pontja talán 5-600km, tehát fél óra alatt ér igy is egyik helyról a másikra.
Gondoljátok ha a felszálláshoz szügséges 250km/h sebességet 15mp körül eléri akkor fél ora alatt nem tud hangsebbességre gyorsulni?
Ahhoz meg hogy hangsebesség mellett forduljon sokminden összejátszik, de a legnagyobb akadály a pilóta és a gép teherbiróképessége.Ha ezek nem számitanának akkor a fordulósugár a v2/9,8*tang alfa. vagyis a sebesség négyzete m/mp-ben és a bedöndés szögének a tangense. Igy hangsebességen 80 fokos bedöntésen 2km sugarú körön belül megfordulna,de ez akkora g erő lenne , hogy sem a pilóta se a gép nem birná.
Részletesebben ha gondolod: Rford=2G/9,8*cy*S*ro*sin alfa
G=gép súlya
Cy= felhajtóerő tényező
S=Szárnyfelület m2
Ro= levegő sürüsége az adott magasságon m3
Sin alfa= a bedöntés szöge
-
A leggyorsabb állandósult forduló szögsebesség tengerszinten a lenti konfignál 21,5 fok/sec, ez kb. M0,7-nél van. -
SImán.
F-16CJ F110-GE-129 hajtóművel, 22 ezer font tömeg (ez kb. 2/3 tüzelőanyag cirka 4500 font), tengerszinten 1 Mach mellett egy átlagos tavaszi napon kb. 14 fok/sec sebességgel tud fordulni és a fordulósugár kicsivel 4 ezer láb felett van miközben még akkora teljesítmény tartaléka van, hogy kb. 200 láb/sec emelkedés mellett nem lassul ebben a magasságban. -
Renegade #66370 milyen fegyver van a katonánál, hogy ilyen kicsi a csőtorkolat átmérője (ez egyáltalán a hivatalos megnevezés)?
-
Renegade #66369 látod, most elbizonytalanodtam, mert az angol wiki a turizmusra fogja, hogy nem mennek hangsebesség fölé és sehogy sem ugrik be, hogy hol olvastam annak a francia megyének a nevét, ahova berepülhetnek :( -
fonak #66368 Nem tudom, de gyerekkoromban a Balatonon mindennaposak voltak a hangrobbanások, sűrűn röpködtek a MiG-ek arrafelé. Svájcban talán nem engedik meg. -
fonak #66367 Elvileg egy SR-71 is meg tudna fordulni Mo. felett 3,2 Mach sebességgel is 100 km-en belül lenne a fordulósugara.
Anno a 21-esekkel úgy tudom a nagyjavítás utáni berepüléseken kipróbálták a végsebességet is, Aranysasban írt róla Kővári ha jól emlékszem (volt is esemény, amikor 2 Mach felett leállt a hajtómű, de a pilótának sikerült leszállnia álló hajtóművel). -
Nyilvánvalóan. -
Renegade #66365 hát, ha minden igaz, a svájci röpülők otthon nem tudnak hangsebesség fölé menni, mert különben átlógnak más országba, persze megoldották, mert van szerződésük a franciákkal, hogy fordulhatnak fölöttük is. -
Rue East #66364 Megtérni az mit jelent? Megfordulni? -
F-16 mondjuk 1 Machon, 1 km magasan, fegyverzet nélkül, tele tankkal. Igazából csak azért kérdem, mert egy beszélgetés alkalmával felmerült, hogy egy vadászgép max. sebességen meg tudna-e térni Mo. felett. -
Ez nem igaz, nem nem biztos, hogy van akkora felhajtóerő, ami ehhez kell ezen felül nagy sebesség nagy igénybevétel, a megengedhető max. G csökken a sebességgel még nagy magasságon is, amikor meg lenne felhajtóerő. Az F-16CJ-re és pár gépre tudtok konkrét adatot mondani, de a max sebességnek sincs értelme, mint milyen konfiggal..? AG/AG? Mennyi fegyverzet? -
JanáJ #66361 A MIG-25-re meg az F-15-re tuti vannak fix recordok. x magasságon y átmérőjű gép, z idő alatt tette meg. De ezek kibelezett célgépek voltak. -
Áhh, semmi, időközben rájöttem, hogy nekem igazából a v^2/r képlet kell. Azért kössz! -
erre igy nem lehet válaszolni.Milyen gép ,milyen magasságon, mekkora az a full sebesség és mekkora tulterhelés mellett.
-
Sziasztok, sacc/kb. mekkora sugárral tud megtérni egy modern vadászgép full sebességen. Tudom, nem igazán konkrét kérdés, de mégis, kb. 10 - 100 km? -
szegény pilóta sok jóra nem számíthat :( -
ha minden igaz akkor enyit tudni róla még, hogy F16-os volt