95087
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    Házi gyártmány, két külön fegyverről van szó, az első talán ZsU-23-2 csövéből lett kialakítva, a második pedig feltehetően már nulláról lett legyártva.

Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.08.12. 13:16:35
  • SZUsszan
    Mi ez, házi gyártmány, vagy valami recoilles gun?
  • [NST]Cifu
    A badge lehet kitűző is, de az értelmezése összetettebb, mert például a military rank insignia a rendfokozati jelzés inkább szerintem. Szóval függően attól, hogy pontosan miről is van szó, lehet jelzés/jelölés, kitűző és jelvény is.
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.08.12. 10:32:51
  • Jeffjohnson
    Kitüntetéseknél a magyar katonai nyelv tesz különbséget a Badge és az Insignia között vagy csak mindkettő jelvény?
  • repvez
    Kici delta :)
  • molnibalage83
    Hátha valaki nem ismeri. Különleges RF-4 változat lett volna.
  • molnibalage83

Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.08.11. 14:01:37
  • ximix #69789
    Érdemes mindig több irányból megvizsgálni a kérdést, a cikk szépen felvázolja az egyéb lehetőségeket, de a téma indító nagyjavítás részleteiről semmit nem ír vagy linkel, ha jól sejtem erről van szó melyben minimum 18 hónap garancia is szerepel a motorra és légcsavarra 7 év/600 óra ill. 6 év/1000 óra melynek ideje a nagyjavítástól indul, azontúl ha jó állapotú vagy szinte újakat veszünk azoknál mekkora a garanciális idő és az első repülés előtti átvizsgálás és rendszerbeállítás mekkora összeg ?
  • repvez
    no comment ...
  • Random_
    Ebben a podcast-ben pont most hallgattam hogy teleszórtak minden rendelkezésre álló helyet lőszerrel.
    http://katpol.blog.hu/2015/07/27/katpol_kavehaz_vii_az_otvenocsi
    20 perctől
  • Master91
    Fain videó, de megnézném más talaj típussal is hogy mit kezdene
  • molnibalage83
    Ha fel kell ásni a kertet, csak füttyents ennek. :)
  • ximix #69784
    Egy kis föld meló.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Ebből már futná aszfaltra és pár új Gripen-re is :)

Utoljára szerkesztette: ximix, 2015.08.10. 23:31:24
  • [NST]Cifu
    Nem hiába építették a T-14 Armata-t, igen rossz reklámjuk van keleten ezeknek az öreg T-xx harckocsiknak.

Ha egy korban kb. egyidős M48-ast vagy Centuriont kap el a rakéta, a végeredmény hozzávetőleg ugyanez... Az már a sors iróniája, hogy az elmúlt bő húsz évben csak ott vannak komolyabb csetepaték, ahol ex-szovjet technikát használnak.

A T-14 Armata egy külön kategória, effektíve negyed százada nem terveztek és építettek teljesen nulláról rendszerbe állított harckocsit rajta kívül...
  • SZUsszan
    Néztem én is. Szép lőszer rekesz találat.

• ximix #69781
    Nem hiába építették a T-14 Armata-t, igen rossz reklámjuk van keleten ezeknek az öreg T-xx harckocsiknak.
    Így lecsupaszítva nem sok esélyük van fölég szólóban.

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

A 101 kép az utolsó ahol a rakéta még nem érte el a célt

A 102-en már becsapódik

• [NST]Cifu
    Szíria hadiipara nagyon kezdetleges szinten van, a sok éves polgárháború pedig pluszba rátesz erre egy lapátra. Meglepődnék, ha képesek lennének maguktól erre. Mástól megvenni pedig elég nehéz úgy, hogy Szíria embargó alatt van a világ fejlettebb országai által (mínusz Oroszország és Irán).

Ehhez még hozzájön, hogy Szíria gazdasága is romokban van, tehát ha tudnak is vásárolni, a kifizetések nem lehetnek egyszerűek...
  • qtab986
    Furcsa valahol, hogy az orosz támogatás itt nem igazán tettenérhető, az oroszok könnyedén tudnának Kontakt-1-eseket, vagy akár Kontakt-5-ösöket adni a Szír hadseregnek, de úgy tűnik, nem teszik.
    Miért nem tudják lemásolni vagy mástól megvenni?
  • Sequoyah
    "The gear also features pockets for flight documents."
    Beszarok miket ki nem talalnak az oroszok. Vilagmegvalto ujdonsag a ZSEB:D
  • SZUsszan
    Miért vagyok troll? Mert előbb kérdeztem?
  • fade2black
    Dont feed the SZUtroll.

amúgy wikiről is el lehet indulni. wiki
  • [NST]Cifu
    The Moscow Times minek számít? Google-val sok-sok orosz forrást találsz még...
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.08.10. 11:29:02
  • SZUsszan
    Ki harangozta be ezt, az orosz fél, vagy a nyugati?
  • [NST]Cifu
    Inkább az az érdekes, hogy a Szíriai hadsereg hogy fogy felszerelés terén. Feltehetően már nem sok harcképes T-72-esük van (amiken legalább Kontakt-1 EDZ volt), ezért vették elő az utóbbi időben a T-55-ösöket. Az eredmény látható. Furcsa valahol, hogy az orosz támogatás itt nem igazán tettenérhető, az oroszok könnyedén tudnának Kontakt-1-eseket, vagy akár Kontakt-5-ösöket adni a Szír hadseregnek, de úgy tűnik, nem teszik. Szóval a nagy támogatás korántsem olyan nagy, mint ahogy anno beharangozták...
  • [NST]Cifu
    Igazából nem sok újdonságot látok a felsoroltakban, amit a ruha és sisak terén mondanak, azt kb. 15-20 éve tudják a nyugati modern felszerelések. Ami szintén megmosolyogtató, az az, hogy "láthatattlan a radarok számára", ami természetesen nem igaz, csak nehezebben érzékelhető, illetve a "hatékony fegyverek", amikről nem sokat tudni még, fejlesztés alatt vannak.

Azt pedig nem tették hozzá, hogy a megrendelési állományt alaposan visszacsapták, és a hadrendbe állítása is odébb csúszott csaknem 3 évvel a jelenlegi állapotok szerint...
  • molnibalage83
    Uh... Hát igen, egy sima apcélpánzélzat és ősrégi T-xx hk. ennyit ér egy félkomoly ATGM ellen is. Kb. semmit.
  • RatBaG #69770
    http://i.imgur.com/6G8tQJp.gifv
  • repvez
    Az oroszok újra feltallták a melegvizet, vagy mi olyan unige amit más eddig nem tudott? Vagy csak az orosz oldalon unuqe mindez amit felsorolt, mert orosz részről nem igen látni , hogy a felszerelés részei lennének a túlélő eszközök, legalább is a ruhán.
  • fonak
    Ez nem csak pénzkérdés szerintem, elsősorban hozzáállásé szerintem. A politika hozzáállása a honvédséghez kormányokon sőt rendszereken átívelően olyan, amilyen, sok évtizede. A felső "szakmai", katona vezetésé szintén. A vízfej, ami az egyre zsugorodó testen ül, a helyén van továbbra is stb. Persze lejjebb sem biztos, hogy minden rendben, de akkor sem ők a fő felelősök.
    Utoljára szerkesztette: fonak, 2015.08.09. 14:36:07
  • [NST]Cifu
    Ehhez nehéz bármit is hozzáfűzni. Illetve annyit lehet, hogy a légierő ráadásul még kiemelt helyzetben van, mi lehet a kevésbé kiemelt egységeknél... :(
  • [NST]Cifu
    Az első két-három rész után látni fogod, hogy tetszik-e, vagy sem. Ha nem Band of Brothers-t vársz, akkor bejöhet. ;)
  • JanáJ
    Csak hogy "jól" induljon a nap: link :-S
  • Freeda Krueger
    Köszi,akkor rászánom az időt.
  • [NST]Cifu
    Érdemes, ha szereted a reális(abb) háborús sorozatot, de az első évad után a második-harmadik elég hullámzó lesz, legalábbis szerintem. A látványvilágon néha azért visszaköszön, hogy ez "csak" egy sorozat. Miután nem kábelcsatornás (HBO) sorozat, és persze még más korszak szülötte, ezért túl sok korhatáros dologra azért ne számíts...
  • [NST]Cifu
    Először is az UMSC-ről beszélünk, náluk a merevszárnyú gépek közvetlen légi támogatásra szolgálnak, emiatt először is úgy kell elképzelni, hogy szárazföldi csapatok hordozható lézeres célmegjelölővel jelölik meg a célpontot. A célmegjelölésnél eredetileg is tervben volt a saját lézeres célmegjelölés képessége, de ehhez megfelelő eszközt kellett kifejleszteni, az F/A-18C/D-khez végül az AAS-38A/B Nite Hawk podot rendszeresítették, de ezt elég lassan hozták össze (az öböl-háborúban mindössze négy pod került ki az egyik VMFA egységhez). Az öböl-háború után pedig a Liteninget alkalmazták.
  • Freeda Krueger
    féloff,de ismeri valaki a 'Tour of Duty" cimű sorozatot?Érdemes rá időt szánni?
  • Freeda Krueger
    A-6e TRAM?
    Utoljára szerkesztette: Freeda Krueger, 2015.08.07. 15:12:53
  • molnibalage83
    Az AGM-65E lézeres változatot az USMC-nál mi a túró vezette célra a '80-as években? Melyik gépen volt lézeres célmegjelölő akkoriban?
  • JanáJ
    Szerintem félre értesz minket. Szerintem nem egy nagy durr, gondolom bármelyik jól képzett pilóta megteszi. A zene nélküli videón visítanak a kocsiban örömükben és össze vissza gyorsul és lassul a heli 150 és 200 km/h között. Amiben a többiek szerintem túlgondolják, hogy itt "csak" csöves cuccoktól és a manpadstól kellett félnie.
  • molnibalage83
    Ezt megint nem vágom. Minek erőltetik a kis sebességű dogfigtot? Az erő manőverekben egyértelműen az EF a jobb amikor a TVC már amúgy sem megy...
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.08.07. 12:51:26