95104

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Inkább az az érdekes, hogy a Szíriai hadsereg hogy fogy felszerelés terén. Feltehetően már nem sok harcképes T-72-esük van (amiken legalább Kontakt-1 EDZ volt), ezért vették elő az utóbbi időben a T-55-ösöket. Az eredmény látható. Furcsa valahol, hogy az orosz támogatás itt nem igazán tettenérhető, az oroszok könnyedén tudnának Kontakt-1-eseket, vagy akár Kontakt-5-ösöket adni a Szír hadseregnek, de úgy tűnik, nem teszik. Szóval a nagy támogatás korántsem olyan nagy, mint ahogy anno beharangozták... -
Igazából nem sok újdonságot látok a felsoroltakban, amit a ruha és sisak terén mondanak, azt kb. 15-20 éve tudják a nyugati modern felszerelések. Ami szintén megmosolyogtató, az az, hogy "láthatattlan a radarok számára", ami természetesen nem igaz, csak nehezebben érzékelhető, illetve a "hatékony fegyverek", amikről nem sokat tudni még, fejlesztés alatt vannak.
Azt pedig nem tették hozzá, hogy a megrendelési állományt alaposan visszacsapták, és a hadrendbe állítása is odébb csúszott csaknem 3 évvel a jelenlegi állapotok szerint...
-
Uh... Hát igen, egy sima apcélpánzélzat és ősrégi T-xx hk. ennyit ér egy félkomoly ATGM ellen is. Kb. semmit. -
http://i.imgur.com/6G8tQJp.gifv -
Az oroszok újra feltallták a melegvizet, vagy mi olyan unige amit más eddig nem tudott? Vagy csak az orosz oldalon unuqe mindez amit felsorolt, mert orosz részről nem igen látni , hogy a felszerelés részei lennének a túlélő eszközök, legalább is a ruhán. -
fonak #69768 Ez nem csak pénzkérdés szerintem, elsősorban hozzáállásé szerintem. A politika hozzáállása a honvédséghez kormányokon sőt rendszereken átívelően olyan, amilyen, sok évtizede. A felső "szakmai", katona vezetésé szintén. A vízfej, ami az egyre zsugorodó testen ül, a helyén van továbbra is stb. Persze lejjebb sem biztos, hogy minden rendben, de akkor sem ők a fő felelősök.
Utoljára szerkesztette: fonak, 2015.08.09. 14:36:07 -
Ehhez nehéz bármit is hozzáfűzni. Illetve annyit lehet, hogy a légierő ráadásul még kiemelt helyzetben van, mi lehet a kevésbé kiemelt egységeknél... :( -
Az első két-három rész után látni fogod, hogy tetszik-e, vagy sem. Ha nem Band of Brothers-t vársz, akkor bejöhet. ;) -
JanáJ #69765 Csak hogy "jól" induljon a nap: link :-S -
Freeda Krueger #69764 Köszi,akkor rászánom az időt. -
Érdemes, ha szereted a reális(abb) háborús sorozatot, de az első évad után a második-harmadik elég hullámzó lesz, legalábbis szerintem. A látványvilágon néha azért visszaköszön, hogy ez "csak" egy sorozat. Miután nem kábelcsatornás (HBO) sorozat, és persze még más korszak szülötte, ezért túl sok korhatáros dologra azért ne számíts... -
Először is az UMSC-ről beszélünk, náluk a merevszárnyú gépek közvetlen légi támogatásra szolgálnak, emiatt először is úgy kell elképzelni, hogy szárazföldi csapatok hordozható lézeres célmegjelölővel jelölik meg a célpontot. A célmegjelölésnél eredetileg is tervben volt a saját lézeres célmegjelölés képessége, de ehhez megfelelő eszközt kellett kifejleszteni, az F/A-18C/D-khez végül az AAS-38A/B Nite Hawk podot rendszeresítették, de ezt elég lassan hozták össze (az öböl-háborúban mindössze négy pod került ki az egyik VMFA egységhez). Az öböl-háború után pedig a Liteninget alkalmazták. -
Freeda Krueger #69761 féloff,de ismeri valaki a 'Tour of Duty" cimű sorozatot?Érdemes rá időt szánni? -
Freeda Krueger #69760 A-6e TRAM?
Utoljára szerkesztette: Freeda Krueger, 2015.08.07. 15:12:53 -
Az AGM-65E lézeres változatot az USMC-nál mi a túró vezette célra a '80-as években? Melyik gépen volt lézeres célmegjelölő akkoriban? -
JanáJ #69758 Szerintem félre értesz minket. Szerintem nem egy nagy durr, gondolom bármelyik jól képzett pilóta megteszi. A zene nélküli videón visítanak a kocsiban örömükben és össze vissza gyorsul és lassul a heli 150 és 200 km/h között. Amiben a többiek szerintem túlgondolják, hogy itt "csak" csöves cuccoktól és a manpadstól kellett félnie. -
Ezt megint nem vágom. Minek erőltetik a kis sebességű dogfigtot? Az erő manőverekben egyértelműen az EF a jobb amikor a TVC már amúgy sem megy...
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.08.07. 12:51:26 -
sulyid #69756 Szu-30MKI vs EF, 12:0 -
Freeda Krueger #69755 Sajnos az sem 3 as :(
-
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.08.07. 11:46:34 -
f16-os baleseti jelentés -
ambasa #69752 Szerintem, kezditek egy kicsit túlértékelni ezt a helikopteres sztorit. Amennyire én látom, itt semmi más nem történt, mint a helikopterpilóta vagánykodni akart, megkérte a haverját, hogy filmezze, és erre a legalkalmasabb egy autópálya, ahol a kísérő 120-130 km/h-val tudta követni. Ennek semmi köze nincs semmiféle katonai manőverhez.
Mellesleg Afganisztánban a szovjeteknél a helikopterek előírt minimális repülési magassága 50 méter volt, amit levittek 25-re, ennek ellenére volt olyan gép amely orrfutó nélkül ment haza. Amit itt a pilóta művel, látványos, de korántsem akkora nagy durranás
TG -
Az NVO (HизкоBысотного Oбнаружителя - Clam Shell) az alábbi radiális sebesség értékek között mér: Vc= 48-737m/s
Ebbe autó szabályosan már nem fér bele.
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2015.08.06. 17:22:19 -
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Szerintem (de Hpasp megmondja a tutit)
A heli hangja x méterről halható ami y időtartamot eredményez a befogására, a manpads-es elkezdi keresni hol is van szemmel, alapvetően a hangirányába ha azt a domborzat nem torzítja elég hamar meglehet találni kivéve ha olyan alacsonyan repülsz, hogy a fás területek kitakarnak néha-néha itt jön az, hogy egy vállról indítható rakétának is van pár mp mire befogja a célt és indítható. A legtöbb ilyen rakéta mondhatni egyenest a célnak tart ha van közben egy fasor kisebb domb akkor már gond lehet a befogással és a találat is kétséges.
Az autópálya fölött repülve akár a fák szintjével egy magasságban lehet utazni míg ha torony iránt menne akkor minden fás területet megkerülnie kellene ami nem egy veszélytelen mutatvány vagy felemelkednie előttük majd vissza utánuk ami viszont a manpads-nak adna könnyű célpontot.
Ha nagyobb magasságban hasít azt az oroszoknál is látják és már szolnak is rádión a manpads-nak honnan érkezik és bumm.
A földi radarok telepítési helyétől és antennájától függ mit lát, a háborúban vannak fix orosz radarok és vannak a katonai mobil radar állomások, a szűrést nem véletlen írtam, mert több dologra is szűrnek sebesség magasság, méret, távolság....pl méretnél a nagyobb madarak is látszódnak vagy madár rajok is , de ez összetett, mert amolyan kizárásos elv ha pl csak 130km/h-val megy, de a 100méter magasan az nem autó, és megjelenik a radaron, ha 200-al megy, de 15 méter alatt a magassága akkor az nem repülőgép hanem autó és nem jelenik meg persze ezek mind módosítható paraméterek és háború idején kilehet hegyezni a rendszert amikor már nem lófrálnak össze-vissza a civilek -
Kimész a budai hegyekbe és n+1 olyan helyet találsz, ahol lefelé keresve autópályára látsz rá. És ezek még nem is nagy hegyek... A radar lefelé is keres célt, mert onnan is jöhet cél.
Hpasp-ot erről kérdezni is akartam, hogy a SzDC/MTI-vel a Volhov és Nyeva gyorsan mozgó földi célokhoz mit szólt, vagy a HAWK alacsony célkerső CW radarja vagy a Clam Shell az Sz-300-nál. -
JanáJ #69748 Ok, félig hülyeséget írtam, nem a forgalom zavaró hatása miatt, meg gondolom nincs is ott semmi komoly földi cucc.
A repülőfedélzeti radarral nem számoltam, mivel nem életszerű. Ez egy ukrán madár, a lázadók meg nem repkednek. MANPADS veszély van, esetleg valami csöves cucc. (szerintem).
Komolyan egy földi radarnál ez életszerű probléma? Nem tudom elképzelni hogy lát rá. Már ha az elméleti full sík területen ahol egy magaslatra radart teszek és még a föld görbületével sem számolok. Repfedélzeti cucc, az oké. Ráadásul ez egy stráda, ahol a fák és a töltés is árnyékol.
Nem trollkodásból, de ha radar ellen menne, akkor elég lett volna 150 alatt maradni, nem 200-al "csapatni". :-)
Utoljára szerkesztette: JanáJ, 2015.08.06. 15:48:26 -
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Utolsó kép fake, nem jegyzetel senki :) -
Azokról a bojtokról az indiai teherautó stílus jutott eszembe, itthon begurulni egy ilyennel a műszaki vizsgára vagy közúti ellenőrzésnél "előre felé a szabad kilátást nem akadályozza semmi ?" őőő nem !? :)
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
A vezír és a bojtos fejtámlahuzat ,van ott felirat is.
Utoljára szerkesztette: ximix, 2015.08.06. 13:53:56 -
Ez nem így működik... A radar aszerint detektálja a célokat és szűri, ahogy képes rá. Ha doppler sebességlimitet alacsonyra veszed, akkor a gyorsan mozgó szárazföldi célok is látszanak. Már a '80-sa években az F-15 gépek rendszeresen futottak bele ebbe, mert a némat autópályán nincs sebességkorlátozás és a 200-220-szal repesztő autók gyakorlatilag a helikopterek sebességét hozzák. Emiatt lett manuálisan állítható a doppler sebesség limit.
Szerintem sem emiatt repült alacsonyan, de a radar ettől még bizony pont úgyanúgy érzékeli a mozgó célokat főleg, ha olyan tartományban van, ami repülőeszközökre is jellemző lehet. Ez lehet akár CW radar vagy digitális imp-doppler radar is. A vadászgpeknél kicsit más a történet, mert ők is mozognak, de egy álló földi radar, ami CW sugárzót használ, az pont ugyanúgy látja az földi járműveket is a doppler eltolódás miatt.
3 hete, ha linkeltem. Ez kifejezetten földi célok ellen van, de ez is pontosan a doppler eltolódást használja és ha jól látom, akkor ez CW radar. Pontosan a doppler eltolódás frekijét vitték ki hangcsatornára. A terep mindig áll, a hozzád képest mozgó jármű, meg nem. Ha a légvédelmi radar földháttérben keres célt és ott heli vagy autó megy 150-nel rohadtul nem fogja érdekelni, mindkettőt képes követésbe venni.
Ha tévednék, akkor Hpasp majd kijavít.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.08.06. 10:21:38 -
JanáJ #69744 Szerintem az sci-fi amit írsz. Nem hinném, hogy úgy telepítenének radart, hogy azon látszódjon a kamion forgalom. Magukat szivatnák. Eleve nem tűnik életszerűnek, hogy esély legyen erre. Itt szerintem simán annyi történt, hogy a sztráda felett nincs akadály és tájékozódási pontnak is jó, ezért lehet gyorsan alacsonyan repülni, hogy ne vagy csak nagyon rövid ideig tudjanak lőni rád. Ennyi. -
Papichulo #69743 Az NKAF-ban adnak a stilusra :)
-
Nem a mennyiség, hanem az a baj, hogy sokáig tart a tankolás. Azért 30-40 percig összekapcsolva lenni nem egy leányálom, ezen felül ha több gépet kellene tankolni maga a flow rate korlátozná a hadműveletet, mert a gépeknek sokáig kell várni egymásra és közben nem utazósebességen és magasságon repülnek. -
Az orosz csöves rendszer kapacitását nem ismerem, csak a jenkiét és azt, ami az A-400-on van.
boom
up to 1,000 US gallons (3,800 l) / 6,500 pounds (2,900 kg) per minute for the KC-135 tanker
basket A400
1500/2250 l/perc attól függ, hogy melyik pozíció. A jenki is valahol ezen a játon van.
Látható, hogy ha fogadó oldali gép képes a max. kapacitást befogadni, akkor a boom mennyivel jobb.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.08.05. 18:52:58 -
Hpasp #69732
Arról folyt a diskurzus ha jól értettem, hogy a Thunderchief miért csak 6 férőhelyes "bombarögzítő" sínt használt elviekben használhatott volna 3- ast is. A hármasra valószínűleg nagyobb súlyú és méretű függesztmények kerültek volna, (hogy azért üresen ne menjen). Ahogy elnézegetem a Vietnami konfig legtöbbször két szárnyalatti üzemanyagtartályt is tartalmazott ami behatárolta a lehetőségeket.
Amit linkeltél pdf-et abban van 2-2 darab gyújtóbomba a kerék melletti függesztőhelyen a BLU-1/B-nek ha jól láttam csak két rögzítő füle van így valószínűleg itt használták volna a 3-as rögzítő sínt a 2-2 bombához gondolom.
The BLU-1/B was a 340 kg (750 lb) class fire bomb, filled with about 340-380 liters (90-100 US gal) of napalm. Other than the BLU-1/B, which was filled in the field, the BLU-1B/B was filled in the factory. There was also a BLU-1C/B version, for which no details are available. The BLU-27( )/B series was similar to the BLU-1( )/B, but was filled with the heavier Napalm-B mixture.
Data for BLU-1/B:
Length: 3.30 m (10.8 ft)
Diameter: 47.0 cm (18.5 in)
Explosive: 260-290 kg / 340-380 l (575-640 lb / 90-100 US gal) napalm
A középső az nem 3 as ?
JanáJ #69733
Ha az ellenséges radarnak van rálátása arra a területre akkor az érzékelhet "minden" mozgó tárgyat, de ez zavarja a kezelőket, mert pl a kamionokat autókat is megjeleníti a radarképernyőn ezért szűrik a észleléseket sebességre, magasságra... és így akár alacsonyan kisebbséggel repülve meg sem jelenik a képernyőn egy helikopter.
A keleti helikopterek nem igazán napra készek a légelhárító rakéták ellen, passzív vagy aktív rendszerek híján nem vigéckedünk a technikával csak okosan lapulunk, nem veszélyesebb mint egy fáradt kamionsofőr szerintem.
Nem olyan rég volt egy lelövés ahol a MI-24 nagy sebességgel cirkált persze ez egy légelhárító rakétának csak egy cekkeres vénasszony tempó volt, hiába volt harci helikopter az egymagában "semmit" nem ér.
JanáJ #69735
"1. körülmény – 100 lábon kezdődik, a 1. sebességtartományban. A helikopter ebben az esetben a süllyedési vonalhoz képest teljes forgószárny átmérő profillal ereszkedik. Nagy a süllyedés sebessége, nem áll rendelkezésre felhajtóerő a lassításhoz. A szél iránya, a levegő sűrűsége vagy pl. a szélnyírás mind okozói lehetnek, hogy ez a körülmény lépjen fel az süllyedés utolsó 100 lábnyi szakaszán. A süllyedési sebesség növekedésének megállításához csak a kollektív állásszög változtatás áll rendelkezésre. Az esetek többségében keletkező felhajtóerő nem elégséges a biztonságos leszálláshoz.
Az ilyen feltételekkel végrehajtott durva leszállás látható vagy rejtett meghibásodásokat okozhat a légijárműben. Ez a sérülés elfogadható ha hajtóműprobléma miatti kényszerleszállásról van szó, de elfogadhatatlan a kiképzések során."
-
fonak #69739 Az oroszok Tu-95-öst, Tu-160-ast is tankolnak csöves rendszerrel, akkor az igazából csak kis mértékben növeli a hatótávot? Akkor érthető, hogy nem alkalmazták soha olyan mértékben, mint az amcsik.
Britek Vulcanokat tankoltak szintén csöves módon a falklandi hábprúban, ott jó sok tanker kellett egy gépre, szintén az átadható üzemanyagmennyiség volt korlátozott? -
Nem, nem elég. -
A Légierő soha nem menne bele. Először is egy C-5 vagy hasonló batár géppel szórakozzon az kosárba célzással, akiek két keresztanyja van.
Másodszor a hajlékony csöves rendszer kapacitása olyan röhejesen kicsi, hogy nagy gépeknél egy örökké valóság lenne az áttöltés. A boom-os rendszer kapacitása kb. kétszerakkora és még azzal is 15-20 perceket lógnak néha asszem a nagy gépek egy tanker mögött.
A vadászgépeknél félig kényelmi, de egyben kompatibilitási szempont, mert ott a rendszer maximális kapacitása nem használható ki, mert a gépek tartály rendszere nem bírán a max. áttöltési kaapcitásnál befogadni a kerót. -
JanáJ #69736 Mekkora szabadságot adna, ha végre csak egyfajta csatlakozót használnának. :-) -
JanáJ #69735 Hát én csak ugatom a témát, de szerintem a farok légcsavar az szinte állt, nem optikai csalódás.
Miért kell sebesség az autorotációhoz, elég a magasság is nem? Nem itt, úgy általában. A magasságból tudsz sebességet gyűjteni.
Ha nem volt gond a forgó szárny meghajtásával, akkor nem tudta volna letenni finomabban, még ha pörögve is? Vagy ez sem ilyen fekete - fehér?
Nem az orosz fikázás, de szemre ennél nagyobbat is koppant Apache és abból kuszáltak. -
Hát ha ellenséges vadászgép lenne és vadászna rá, akkor nemigen lehetne megkülönböztetni az autóktól...