Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

De amire tervezték öket,konkrétan emberölésre mindkettõ megfelel nem?
De miért csak "szar" fegyverekbõl lehet válogatni?

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Punker
pontosan az M4 sz@r, de a jelenlegi AK-k még sz@rabbak, csak 1-2 embernek ezt fáj elismerni.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Na ezt hívják teljes elfogultságnak.

Az M4 minden téren elõrelépés lenne az AK-63-hoz képest. Igazából ahhoz képest szinte bármi óriási elõrelépés lenne.

jóvanna, vicc volt.
nem a lõszerrel van a probléma, mert a jövõben úgy is az lesz.
M4-el én tutira nem akarnék menni háborúba. Egy fegyvernek minimális megbízhatósága azért legyen már.

BEAST
Arra nem lehet epiteni hogy majd ugyis talalunk loszert a foldon itt-ott 😄

"Beware of the blindness of those who would follow, and the damnable lure of those who would lead."

Én teli tárakra gondoltam.:-) És arra céloztam vele, hogy ha egy Black Hawk down-os akcióba keverednénk, nekünk nem lenne lõszer gondunk az AK-al. DE ez ugye sci-fi.
Optikát tenni rá nem lehetetlenség, és szerintem nem is nagy pénz.

Zenty: szvsz a 5.56/5.54 lõszer jó egy hadsereg-hadsereg háborúben, végül is erre lett kifejlesztve, de abban egyetértünk, hogy Irakba én is 7.62-vel mennék, ha választhatnék. Bár az én tudásommal nem a lõszer lenne a szûk keresztmetszet.
ilyen szélsõséges nézeteket is ritkán olvasni, és az a vicc hogy a vezérkar is effelé az írányzathoz hajt. Szélsõséges a vezetés 😊

csak a nato lõszer miatt nem kéne szerintem. Sportolásra biztos jó de háborúban..

mindenben 😊

Punker
b@szhatod a 2db AK tárad és az összes ezer éves cuccot, kérsz majd a helyiektõl minõségi kínai lõszert is? optikát szigszalaggal felnyomod stb 😄

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

kaliberben<#idiota>
Szvsz vagy marad és egy 2e Foritos optika sínt sen vesznek rá, vagy pedig a ami levetett M16/M4-eket kapunk/veszünk a külhonban lévõk könnyebb lelogisztikázása miatt. (hozzá teszem hogy el nem tudom képzelni hova kellhet menni, ahol nem lesz minden bokor alatt 2db ak tár, esetleg Ciprus)
Punker
vissza miben?

akkor már maradjon meg az ak-63! Az m4 visszalépés lenne..

Úgy hogy kiscsilliárdot költöttek egy puskára, ami utána nem kellett a kutyának sem. <#schmoll2>
Talán mi rendszeresíthetnénk. Annyi lõszert úgyse vennénk hozzá, hogy túl tudjon melegedni. <#idiota>
qtab986
Az USP meg az Mk.23 a '90-es évek. Akkor már az angolok tulajdonában voltak.

Én azt nem értettem sosem, hogyan sikerült a HK-nak csõdközeli helyzetbe jutnia? Elvileg az MP-5-öst az egész világon használják, minden valamirevaló SWAT/terrorelhárító csapat fegyvertárában megtalálható. Az MP-5ös elõtt ott volt a G3-as puska, azt is világszerte értékesítették. Pisztolyok terén is jól állnak, ott az USP és a Mk.23-as. Szóval megrendelésük volt bõven az utóbbi 40 évben, és õk aztán tényleg világszínvonalú fegyvereket gyártanak. Na most ilyen körülmények között hogyan sikerült csõdközelbe jutniuk?

A Gripen még mindíg egy 'p' betûvel van írva.

BEAST
Ertem, koszonom a valaszokat Sadist, Cifu. Ma is okosabb lettem valamivel 😄

Hmm most nezem hogy ez az FN HERSTAL jo kis europai, leginkabb belga ceg, a P90 is az o termekuk :o es 2006-ban Szlovenianak is szallitottak par FN F2000-es. Korulottunk mindenkinek van modernebb fegyverzete/hadserege, vagy sajat fegyvergyartasi programja, csak nekunk nincs? 😊

"Beware of the blindness of those who would follow, and the damnable lure of those who would lead."

Hypo
na max marad 14 grippenunk az is valami 😊)))

degenerator

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

degenerator
a dana tudtommal volt grúziában is.

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

[NST]Cifu
Ott is megvannak a saját gyártási / finanszírozási problémák.

A CZ gyár a rendszerváltás után még egy ideig próbálta a CZ 2000 / LADA gépkarabélyát (kb. Beryl szintû fegyver) eladni, de miután nem sikerült, a programot törölték, azóta csak maroklõfegyvereket és vadászpuskákat gyártanak.

A DANA önjáró löveg illetve más alvázakra plántált verziói kisebb megrendeléseket kaptak (pl. Örményországban is lehetett látni - hátrahagyott eszközként).

A T-72 modernizálás mind Csehországban, mint Szlovákiában csak a saját sereg szintjén mûködött, azóta kisebb módosítások születtek ezen programokban, de továbblépni, ne adj isten saját harckocsifejlesztésbe fogni nem sikerült forráshiány miatt.

Az L-159 Alca program nagy lendülettel indult, de végül csak a saját légierõjük rendelt belõle, de azokat sem vették át mind, most is vevõt keresnek nekik (ezek lennénk pl. mi). Az Aero Vodochody a rendszerváltás után lejtmenetbe került, jelenleg inkább csak beszállítóként kerül a képbe (a weboldalukon a legfrissebb hír is arról szól, hogy a gyár fogja készíteni a Gripenek pillonjait).

Szóval nincsenek csodák. Vagy eladható terméket gyártasz, jó áron / jó tulajdonságok mellett, vagy pedig kõkeményen adják alád a pénzt, és a kutyát nem érdekli, hogy mennyibe kerül, mert a lényeg az, hogy hazai fegyver, és a hazai fejlesztésekért semmi se drága.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

degenerator
no és akkor a szlovákok, meg a csehek hogy csinálják?

Sadist
Bullpup elrendezésnél a csõ sokkal hosszabb tud lenni ugyanakkorra teljes hosszhoz képest. A hátulütõ általában az, hogy a hüvelykivetõ nyílás is hátrébb kerül, pont a lövõ arca mellé. Egy jobb kezes lövõnél ez nem olyan nagy gond, viszont egy balkezes lövõnél, vagy fogásváltásnál elég kellemetlen, ha a forró töltényhüvely az ember arcába csapódik.
Az FN F2000-nél pont ezt a problémát oldották meg úgy, hogy a hüvelyek egy kis csatornán keresztül potyognak ki a csõ mellett, így balkezes lövõ is használhatja bármilyen átalakítás nélkül.
A másik probléma ami még felléphet, az a C-Mag táraknál jöhet elõ, hogy egyszerûen kényelmetlenül, vagy egyáltalán nem is lehet rendesen fogni a fegyvert.
Bár ez nem igazán jellemzõ, a nagy kapacitású tárakat úgyis nehezebb, hosszabb csövû fegyvernél használják.

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

[NST]Cifu
A gyártósorokkal nem nagyon tudsz mit kezdeni, ahogy a betanított / szakmai alkalmazottakkal sem (bár ez a gyártás technológiájától is függ), ha az egyik hónapban kézifegyvert, utána meg teszem azt terepjárókat kellene gyártani / tervezni.

Hiába szép dolog a hazai ipar támogatása, gazdasági oldala is van a dolog. Ha nem sikerült gazdaságilag rentábilissá tenni a gyártást, akkor az egészet megette a fene. Példákat lehet felhozni. Vagy az lesz, hogy aféle könyöradomány lesz, amint az történt az utolsó FÉG Army-s rendelésnél (amikor piaci ár felett fizetett az állam erõsen kritizálható minõségû pisztolyokat). Vagy az lesz, hogy tisztán piaci lesz a rendelés, és ez esetben a cég élete függ a megrendeléstõl - a HK és a SAKO ebbe bukott bele csaknem...

degenerator
gyártanak mást. elég sok mindent kéne modernizálni még.

[NST]Cifu
Ezzel az a probléma, hogy kifejlesztenek és legyártanak mondjuk 20.000 hazai gépkarabélyt a honvédségnek. Utána mi lesz a szellemi és fizikai kapacitással? Ha nem sikerül az amúgy is éles harcot folytató nemzetközi tendereken helyt állni, és megrendeléseket nyerni, akkor tiszavirág-életû lesz a magyar hadiipar feltámasztása. Ikarusz-betegség...

[NST]Cifu
Azt felejted el, hogy a Bull-pup fegyvereknél, mint a Steyr AUG, SA-80 vagy az F2000 a zárszerkezet a válltámaszban van, hátrébb, mint a hagyományos elhelyezésnél. Ezért az F2000-nek konkrétan 400mm-es csõhossza van - holott az M4A1-nek "csak" 370mm-es, a HK G36K-nak meg 320mm.

[NST]Cifu
az usákoknak milyen hasonló fegyverük van? vagy repülõkre koncentrálnak?

Ahogy írtam, az Iszkander éppen azért "páratlan", mert a nyugati országok, így az USA sem öl pénzt fejlett rövid hatótávolságú rakéta fejlesztésébe. A légierõ az elsõdleges, a haditengerészet a másodlagos csapásmérõ ilyen távolságokon, fõleg robotrepülõgépekkel (JASSM, Tomahawk).

A hadsereg és a tengerészgyalogság viszont nem rendelkezik olyan csapásmérõ fegyverrel, amely 250-500km közötti távolságon bevethetõ. A legnagyobb hatótávolságú ilyen eszközük szerintem az MLRS-hez rendszeresített ATACMS rakéta, a 128km-erével.

és mennyire strapabíró? akadások, ilyesmi...

Általában pozitívak az ezzel kapcsolatos tapasztalatok. A Szlovének az F2000-et választották a HK G36A2 helyett...

degenerator
vegyünk akkor már pps-t vagy m1 carbine-t....😞

BEAST
Bar abszolut nem ertek a temahoz, de valami olyasmi remlik hogy a fegyver/cso hosszatol fugg a lotav es a pontossag, ha ennyivel rovidebb mint az m16, vagy az m4 akkor miben jobb/rosszabb.

BEAST
Mindig is jok voltunk a hosszabbtavon jovedelmezo dolgokkal :d

Akkor ilyen alapon már vehetnénk M-16-ost is ? Szerintem G-36 lesz a befutó ha lesz ebböl valami .
degenerator
ha hozzágondoljuk, hogy a hazai gyártáshoz hány munkahely születne, értékes tudásanyag halmozódna fel, plusz enyhe mértékben növekedne a gdp, és végre megint lenne valami, amire ráfoghatnánk, hogy nézdmár, hadiipar, hát nem tudom, melyikkel járnánk jobban.

Beláthatod, hogy a jövõben(sajnos) jóval nagyobb a valószínûsége amcsi M4-esek beszerzésének, mint mondjuk G36-osok vásárlásának.

Mindenképpen olcsóbb, mint saját karabélyt fejleszteni, majd azt sorozatgyártani.

degenerator
ez az elmélet. és gyakorlatban?

Sadist
A hüvelykivetõt kritizálták, hogy fölfelé lõve nem dobja ki rendesen a hüvelyeket, de ahogy tudom alaptalannak bizonyult.

Akadás meg szerintem azért sem lehet túl jellemzõ rá, mert a hüvelykivetõ nyílás nem látszik a külvilág felé, mint akármelyik másik gépkarabélyon, így arra is kisebb az esély, hogy szennyezõdés kerüljön bele. A mûködése gázdugattyús, mint az AK vagy a HK G36-ok, úgyhogy onnan sem juthat bele semmi szennyezõdés.

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

Adam II
Meh...nekünk ilyen úgy sem lesz.

degenerator
és mennyire strapabíró? akadások, ilyesmi...

degenerator
és ha cserélni akarunk, legalább egyszer ne olyan dolgot vegyünk, aminek leszállóágban van a csillaga.

degenerator
szóval egy elég potens eszköz.

az usákoknak milyen hasonló fegyverük van? vagy repülõkre koncentrálnak?

[NST]Cifu
Hát tudja fene, azért "olcsónak" nem mondanék egy ilyen cserét...

[NST]Cifu
Anno írtam róla, de én sem tudom visszakeresni. ^^

Röviden és tömören: egy igen effektív, moduláris bull-pup gépkarabély, amely mindenféle átszerelés nélkül használható bármelyik kézbõl, mivel a kivetõnyílás úgy van kiképezve, hogy a kivetett hüvelyeket egy alagútban a csõtõl jobbra-elõre szórja ki. A fegyver amúgy az M4-eseknél is rövidebb kicsivel, és a modularitását képviseli, hogy lehet rá ballisztikai számítógéppel felszerelt számítógépet felhelyezni, az elõágyhoz gránátvetõt felrakni, stb.

degenerator
#36101?

Az ország jelenlegi helyzetében halál felesleges és értelmetlen lenne egy saját AK-továbbfejlesztési program. Fõleg hogy sokkal olcsóbb lenne helyette kivágni az összes AK-t a kukába, és olcsó amerikai M4-esekkel pótolni õket.

Nem mintha most, amikor a lakosság 40%-ának a mindennapi túlélés is gondot okoz, bármekkora esélye lenne bármiféle fegyverbeszerzési programnak. És ez nemigazán fog változni a következõ 10 évben.

[NST]Cifu
Az Iszkander valóban elég komoly a rövid hatótávolságú ballisztikus rakéták terén, de leginkább azért, mert más országok csak alacsony technikai színvonalon foglalkoznak vele (pl. Pakisztán, Észak-Korea), illetve egyáltalán nem, és helyette inkább a robotrepülõgépek felé fordultak.

Az Iszkander a visszatérési fázisban véletlenszerû elkerülõ manõvereket hajt végre, és csalikat dob ki (hogy miféléket, arról pontosan nincs információ), hogy az rakéta-elhárító rendszereket megtévessze.

[NST]Cifu
A finnek tovább is akartak lépni, ez lett volna az Rk.95 TP, ez egy tökéletesített, de továbbra is 7.62x39mm-es lõszer tüzelõ gépkarabély. Az F/A-18C/D gépek beszerzése miatt viszont a költségvetést lehúzta a megrendelést, ami miatt SAKO (aki megvette a Valmet fegyvergyártó részlegét) igen nehéz anyagi helyzetbe került, és végül abbahagyta a gépkarabélygyártást. Szóval a finnek sem állnak e téren jobban, mint mi...