95105
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • karajjj
    semmilyen weblap nem kell saját fórumok kategóriába belépsz és ot nyitsz topikot, nem kell hozzá weblap, csak annyit jelent, hogy a tiéd lesz a topik és kész
  • Wampa
    azért a best of.-ba ez is beleférne:)

"még lehet ma nyitok az ilyen attrakív gondolkodású embereknek egy topicot."
    Nem lehetne az a topik csak simán attraktiv hölgyeknek nyitva?:)
  • drevil666
    úgy lesz de ahhoz weblap kell
  • drevil666
    A másodikkal se értesz egyet?
    A tegnapi hozzászólásomat nem tudom ki törölte ki, ÉN nem rimánkodtam senkinek.
  • karajjj
    sajátba nyissad, ott leszarják
  • drevil666
    Ezek szerint te úgy gondolod az atom, biológia, vegyi fegyverek kifejlesztői és alkalmazói tizenéves faékek? Nem hiszem.... szeretném, ha olyan rózsaszín lenne a világ mint amilyennek ti gondoljátok.
  • drevil666
    Udvarias voltál. Én pedig belátom, hogy itt (SG mert saját topicomban akartam hangot adni az elképzeléseimnek) nem vevők semmilyen háborús konfliktusra.
    A valóságban is provokatív ember vagyok (debreceni fősulin 2x volt fegyelmim). Ilyen vagyok, így kerek a világ.
    Az amit fentebb a fővállalkozókról és családjukról írtam, azt komolyan gondoltam. Ezen ügyek és impotens kezelésük miatt is szar most a gazdaság Magyarországon és mernek egyre kevesebben vállalkozni..

Ezt HZ-t is lehet törölni...
  • bgabor
    Pedig milyen csodálatos volt!

drevil best of:

"Látom még nem tudod elképzelni, vagy nem mersz belegondolni, hogy milyen kis befektetéséssel milyen nagy számú ellenséget lehet kiiktatni.
    pld ebola 10 millió magyart beoltani az ellenszerrel utánna 10000 Euroért/fő árulni a szomszédoknak:) (persze ez vicc, nem adnánk nekik az ellenszert)"

"Embert ölni lehet, de annak világos reális célja legyen.
    pld.: nem fizet fővállakozó> lelöni a feleségét, ha továbbra se a gyerekét ha akkor se akkor balt....
    Érted a logikám. Egyenesen kell gondolkodni, nem mindig azon agyalni, hogy lehetne megúszni a konflantációt."
  • bgabor
    Pedig én is emlékszem rá, roppant magasröptű volt.

Valami olyasmi volt, hogy végleg elmész, és a továbbiakban egymást traktáljuk a kitalált hülyeségeinkel.

Mi lett a nagy elhatározással? És érdekelne, hol sírtad ki hogy töröljék az ominózus hozzászólást, hiszen non-VIP tagként nincs jogosultságod hozzászólásaid utólagos törlésére. El is gondolkoztatott, hogyan tudtad kivitelezni.
  • Fenrir
    Igazából az elmúlt 2-3 oldalt lazán törölhetné.
  • Her Laca
    Na most már csak leírom. Majd Cifu törölje ha kérhetném.

Na szóval szerintem te simán provokálni akarsz. Ez most vagy egy kísérlet a részedről,vagy csak jól szórakozol . Vagy tízen pár éves gyerek vagy.
    Hogy mire alapozom? Egyszerűen arra , hogy szerintem nem lehet egy ember ennyire idióta (főleg aki egy felsőoktatási intézményt abszolvált) .
    Én ismerek sajnos személyesen jó pár egyszerű embert (még annál is egyszerűbbek mint a faék) de amiket te leírsz az minden határon túl megy,sérti a jó ízlés minden formáját.
    Nagyon kérlek bárki vagy is ezt ne folytasd tovább. Asszem udvarias voltam,és meg kell mondjam nehezemre is esett.

Cifu! Nyugodtan töröld,sőt megkérlek rá.
  • Fenrir
    Tévedsz ha azt hiszed, hogy bármi közöm is volt hozzá, annyira engem egyáltalán nem érdekelt. Amúgy sem vagyok az a mószerolós típus, én megmondom bárki szemébe, hogy ha f@sz az illető, megmondtam neked is, hogy baromságokat írsz.
  • Cowie
    Az általad nyitott topikba akartam írni, de "sajnos" már nem lehet.

Mért akarunk megállni ilyen kicsinyes terveknél. Világhatalomra kell törni mégpedig 5 éven belül. Az elgondolást már a a Judea Népe front is felvetette 2000 évvel ezelőtt. Lásd itt

Komolyra fordítva a szót.
    Mégis ki a fene akarnak háborúzni!? Normális ember nem akar háborúzni. Egyébként tényleg megfordulnak olyan dolgok a fejedben, hogy egy szomszédos országot támadni pl. nukleáris, vegyi vagy biológia fegyverrel? Hogy mást ne mondjak, közelebb élek Pozsonyhoz mint Budapesthez. És akkor, ez csak egy gyakorlati probléma. Morális oldalról még nem is néztem.
    Természetesen egy szuverén országnak fontos hogy fenntartson valamekkora haderőt. Pontosan azért kell, hogy az ilyen terveket fontolgató embereket elrettentse attól, hogy ténylegesen cselekedjenek.
    Ennek megfelelően kell felszerelni, fejleszteni és pénzt költeni a hadseregre (nem annyit mint most).
  • drevil666
    Köszönöm közbenjárásod. Valóban célszerűbb inkább egy weblapban összefoglalni a gondolatokat és abba nyitni egy SG fórumot.
  • Fenrir
    Gratulálok drevil, 1 órát sem élt a topikod :D
  • Fenrir
    Én viszont igen, írni is akartam rá egy frappánsat, de ventrilon a többiek leszólítottak egy BFBC2 meccsre.
  • drevil666
    nem emlékszem ilyenre!
  • Fenrir
    Láttam, rettentően népszerű lesz...
  • Her Laca
    Nyitott a srác magának egy topicot:) remélhetőleg el lesz benne:)
  • Fenrir
    Tegnap minta láttam volna egy hozzászólásodat amiben rettentő szívhez szólóan elbúcsúztál tőlünk, az hova lett?
  • Voyager5
    No offense, de pontosan a hozzád hasonló gondolkodású emberek miatt tervezem elhagyni kicsiny hazánkat.
  • drevil666
    "Attraktív. A tömeggyilkos népirtó gondolkodás az attraktív gondolkodás?"
    Lehet.
    30-40 év alatt sem:) ez túlzó! az 50% 15 éven belül elérhető lenne, de ehhez még legalább 2 új a.erőmű kellene. Hőszivattyús/levegőkazános megoldások meg már régóta léteznek, ehhez kellene támogatási csomagot a lakosságnak dobni.
    Egy újabb dolog amiben nem értünk egyet.... sebaj.
  • Molnibalage
    Attraktív. A tömeggyilkos népirtó gondolkodás az attraktív gondolkodás? Ha másol is ezt csinálod, akkor a modik előbb uttób úgy dobnak ki innen, mint azt a bizonyos macskát. Röviden, húzz a francba innen...

A gázfüggőség csökkentése meg álom. Több olyan erőmű épül itthon vagy áll tervezés kivitelezés alatt, ami gázüzemű lesz. És nem pár MW-ról van szó. Kb. 1000-2000 MW-os kapacitásokról beszélek. Ez a mostani csúcskapacitás 1/6-a 1/3-a.

A gázt itthon sem eneregetikaliag sem távhő és közvetlen gázfűtésben nem váltható ki még 30-40 év alatt, még a -50% is olyan kolosszális eredmény lenne, ami már sci-fi kategória. Az ország úgy rászokott a gázra, mint a narkós a heroinra.
  • drevil666
    Amit írtam az valóban nem haditechnika téma a közeljövőben, még lehet ma nyitok az ilyen attrakív gondolkodású embereknek egy topicot.
    A gázveték téma: amíg nem állunk át nukleáris/geotermikus fűtésre nem is lehet szó offenziváról. És számos más dologban is csökkenteni kell a függőséget!
  • Molnibalage
    Nyilván nem lenne sétagalopp, de egyetlen brutális vegyi-biológia támadással+télvíz idején a teljes infrastruktúra (gáz, energia, élelmiszer, víz ellátásának szétzúzásával) a min 800e-1 milliós főleg civil veszteséggel (ellenséges országonként), olyan előnyre tennék szert és akkora ütközőzónát hoznánk létre, amit tartósan fent lehetne tartani.

Milyen előnyökről beszélsz egyáltalán? Úgy húzna el minden befektető a környékről is, hogy a szennyezett és fertőzöt romokon lengethetnénk a magyar zászlót. Az külön vicces, hogy a határ mentén sok magyar él, az országhatár túloldalán.

A gázvezeték szétkapása tényleg értelmes lenne, mikor rajtuk kerersztük kapjuk a gázt (és az olajat) te hatökör...

Ezután minimum egy permbant érdemelnél, ha én lennék itt a modi. Megáll az eszem. Te itten népirtásról beszélsz...
  • Her Laca
    Drága ecsém:) Benned egy Asimov vagy minimum egy Arthur C. Clarke veszett el:)))
    Vagy bátran lépj fel a Showder klubb ban:) Bár ez még viccnek is rossz:)
    Tudnám ajánlani neked a Heart of Iron sorozatot,jó kis stratégiai játék.
    Na ott leigázhatod európát kis hazánkkal:) már ha sikerül.
    További jó tervezgetést:)
  • drevil666
    Nyilván nem lenne sétagalopp, de egyetlen brutális vegyi-biológia támadással+télvíz idején a teljes infrastruktúra (gáz, energia, élelmiszer, víz ellátásának szétzúzásával) a min 800e-1 milliós főleg civil veszteséggel (ellenséges országonként), olyan előnyre tennék szert és akkora ütközőzónát hoznánk létre, amit tartósan fent lehetne tartani.
    Az F-15E egyenként 9 db B-61-es típusú nukleáris bombát tud hordozni. Ennek hatóerejét 0,3 és 300 kT között lehet "állítani". nyilván ezt nem kapjuk meg az F-15'H'-hoz. De hasonló nagy rombolóerejű, de vadászbomázóról indítható fegyver mindenképp szükségeltetik egy gyors és sikeres csapássorozat végrehajtásához. Az ellenséges országok fegyverkezésnek megakadályozása inkább titokszolgálati, diverzáns-katonai feladat.
  • Her Laca
    És ebben a témában az uccsó:) lévén nem idetartozik.
    Arra gondoltál,hogy bárkit akiket felsoroltál csesztetnék,(még ha erőfölényből is)
    a szomszédos szláv testvérek azon nyomban összefognának ,oszt úgy lennénk kipicsázva ahogy kell. Na ott szűnne meg Magyarország.
    Remélem elgondolkoztat a dolog.
  • Her Laca
    No de akkor milyen előnyt akarsz kovácsolni a fegyverek használatából?
    Gondold tovább. Ne adj isten lenne rá pénze az országnak ,és elkezdenénk fegyverkezni. A szomszédok ezt hogyan tolerálnák? Hiszen egyértelműen fenyegetésként fognák fel. Meddig hagynák? Esetleg ők is fejlesztenének?
    Abszolút erőfölényt nem lehet kialakítani ,számomra ez teljesen világos.
    A nagyhatalmak hogy állnának hozzá? Netán kialakulna egy közép európai konfliktus?
  • drevil666
    Én is nagyjából meg vagyok a környezetemmel fajra, nemre, vallásra való tekintett nélkül.(bármily hihetetlen nem gyűlölöm a zsidókat (ezt a jelzőt egy viselkedésre aggatom), nem utálom a buzikat (génhibának titulálom, attól még lehet értékes és hasznos ember). Én a háborúkat eddig úgy látom mindig gazdasági érdekek mozgatták. Ütőképes haderő bevetését szintén gazdasági érdekek kiszolgálásának rendelném alá. Az etnikális tisztogatások felszámolása, terroristák felszámolása, atomreaktor építésnek megakadályozása (még ha tudjuk hogy békés célt szolgál) csak ürügy...
    A legnagyobb probléma az szerintem nem is az, hogy lehetetlenítsük el pld Ukrajnát, Szlovákiát, Romániát, Szerbiát, hanem az, hogy a nagyhatalmak, hogy reagálnak, kinek mit tudunk ajánlani a tortából, ki, hogy húz hasznot egy nagy közép európai mesterséges konfliktusból? Ez már inkább politológiai kérdés.
  • Her Laca
    Akkor eljutottunk (a szavaidból ezt veszem ki) arra a pontra,hogy te egy agresszív ,háború párti politika híve vagy, ha tényleg jól értelmezem a szavaid.
    Nos csak egy megjegyzés. Az emberek többsége nem szeret háborúzni. nagyon is jól megvan a környezetével fajra ,nemre ,vallásra való tekintet nélkül.
    Van egy hangos kisebbség (mindig is volt jelzem) mint te is ,akik ha olyan pozícióba keverednek mesterségesen olyan hangulatot teremtenek ,hogy kedvenc időtöltésüknek a háborúnak rendeljék alá a tömegeket. Megbocsáss ez számomra nem tolerálható.
    Én erre a mondatodra gondolok
    " Ha pedig ezek használatából nem kovácsolunk előnyt beszerzésük valóban túlzó és erőforrás-zabáló."
    Mert a haditechnika érdekes dolog ,én is szívesen olvasom a hozzáértők írásait,de pusztán technikai érdekesség pl a számomra ,isten ments ,hogy használni kelljen. Pedig hidd el nem vagyok pacifista .
  • drevil666
    Hali!:)
    Abban egyetértünk, hogy a hadsereg siralmas állapotban van és abban is komplex megoldás kell.
    Most itt az F-15E a legparázsabb téma.
    De vitára adhat okot: a 60000 aktív állomány elképzelése, a Leopard 2A6 (most már A7) 80-100-db-os beszerzése+ 40 páncélvadász, az Sz-400-as és Arrow rendszerek hadrendbe állítása, a Tunguzka h.r.á-sa a Szu-25T h.r.á, a Mi-24 modernizáció, C-17 vétel, BM-30 vétel, kilépni az atomfegyver, vegyi és bio. fegyver, kazettásbomba, teflon b.lőszer stb. használatát korlátozó szerződésekből. sok sok ezer milliárd forint....
    Nyilván ezekbe a mostani tutyimutyi, ambició-nélküli gazdasági politikával nem lehet belevágni. Ha pedig ezek használatából nem kovácsolunk előnyt beszerzésük valóban túlzó és erőforrás-zabáló.
    De ha nem lépünk csak sopánkodunk az se jó megoldás (bár az a legolcsóbb, így pazarolhatják a pénzt másra)
  • JanáJ
  • MuldR
    Valamit lehet tudni rola, hogy mit fejlesztettek? Mik a parameterei?
  • Her Laca
    Szia.

Nem akarok e nemes vitába beleszólni,nem is neked címzem csak a mondandómat.
    A haderő fejlesztésről beszéltek ,beszélünk már jó pár hozzászólás óta.
    Csapongsz te is a különböző haderő nemek közt,ötletelsz,ami végül is vitát generál ,evvel nincs is semmi baj.
    De neked mint mérnök embernek azért tisztába kéne lenned bizonyos alapfogalmakkal.
    Nem ,nem a fegyver ismeretre gondolok az részemről mellékes is ,hiszen én sem és gyanítom itt sokan mások sem ismerjük behatóan őket.
    Arra gondolok,hogy egy jól működő hadseregben nem elég valamit ,valamiket fejleszteni,hiszen csak akkor ér valamit a dolog ha komplexen megy végbe .
    Minden összefügg ,mindennel,nincs olyan ,hogy a légierőt fejlesszük belerakunk X db gépet és jaj de jó. És olyan sincs ,hogy a veszünk 500 db hiper szuper páncélost és milyenk a világ.
    Magában mindennek megvan az ellenszere , mindez csak akkor ér valamit ha teljes körűen mindent fejlesztenek,de ez jelen pillanatban vágyálom.
    Mert lehet nekünk egy raklap jó rep gépünk ,ha nincs hozzá fegyverzetünk ,avagy csak egy vagy két repterünkön van meg a használatukhoz nélkülözhetetlen infrastruktúra. Vagy nincs awacs,vagy komoly földi radarhálózat.
    Avagy a páncélosok mit érnek ha nincs körülöttük megfelelő védőfüggöny ,légelhárítás,gyalogság? Azt lásd be ,hogy jelen pillanatban a hadsereg majdnem a nullán van ,és így gondolkozz tovább. Mondjuk víztisztító egységünk az korrekt van:)azt láttam ,mellesleg az is fontos.
  • Molnibalage
    Az eredeti üzemidőt is csak foltozgatással érte el több gép is. Ez különösen igaz a régbbi Hornetekre. Az F-14 gépeket nagyon komolyan kellett kalapálgatni és sokszor voltak korlátozás alatt.

Az üzmeidő kitolásra természetesen volt példa. Olvasd el az F-111 cikket. Horribilis költsége van ennek. A C-5 gépek és Intruderek új szárnyat kaptak, ahogy a auszi F-111 gépek is. Ez utóbbiakon ez sem sokat segített...
  • drevil666
    Mint lentebb írtam az újat preferálom mindenből. És legeslegeslegshamarabb 2017-ben tudnám elképzelni, hogy F-15E (akkori színvonalon legmodernebb specifikációját). A használtat akkor hagyjuk ha 86-92-es a java. Bár újból megkérdem: üzemidő kitolásra nem volt példa valaha (nem ennél bármilyen vadászgép: F-18, F-16, F-14-nél szerintem igen stb.)
  • Molnibalage
    Az USAF számára a jelek szerint tényleg 2001-ben szállították le az utolsó F-15E-t, de a gépek nagy része ennél jóval régebbi.

Itt van.

Az, hogy egy darab készült akkor, az lényegtelen...

236 gép épült a USAF-nak. Ebből 1992-ig 209 (88%) db. Tehát a 16 ezer órás élettartam / év felhasználást 1986-1992-es gyártással számold.
    Azután összesen épült a maradék, azoból viszont egy egységet nem lehet fenntartani, mert azok élettartam szórása túl nagy, a felálított egység alól elfogyna a gép.

• drevil666
    Trollkodás
  • drevil666
    Az utolsó F-15E 2004-ben gurult le a gyártósorról.
    Még ha akarnánk is venni ebből a gépből kb. 2015 körül rendelhetnénk meg, mondjuk 2017-re leszállítanák, akkor 2030-35-ig lenne hadrendben.
    Üzemidő kitolására meg volt szerintem precedens:).
    Köszönöm a cikk LINK-jét, gondolom nekem szólt, mert nemigen látok mást akivel harcolnotok kéne (Cifu, bgabor, TE). Bár a legtöbb hozzászólásod általában korrigálás, kijavítgatás. Nem olvastam tőled spontán haderőfejlesztésről, vagy katonai beavatkozás lehetőségéről (kivéve egyszer amikor külön kértem)