Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

BEAST
Azert nem egy pelda van a tortenelemben ahol arab allamok segitettek egymast, az ellenteteik ellenere, csak azert mert Izrael ellen kellett menni. Igaz hogy Izrael ellen igy sem sikerult sokat tenniuk, de nem feltetlen kell katonai gyozelem. Eleg fanatikusok hogy a halalba vonuljanak, es igy mar nem is olyan nehez a vilagot Izrael ellen hangolni.

Ez teljesen theorycraft, szoval csak eljatszottam a gondolattal.

"Beware of the blindness of those who would follow, and the damnable lure of those who would lead."

Ha az IAF-nak szerencséje van nem veszi észre öket az Iráni légvédelemmel kapcsolatban álló Sziriai légvédelmi radarok . Mert akkor már nem lesz teljes a meglepetés egy vagy két izraeli sasmadarat vagy solymot lelöhetnek a földröl sörétes puskával az iráni vadászok . Meg azért mondjuk van egy pár modernizált Mig-29SMT-jök is az irániaknak megfelelõ irányitással azok is leduranthatnak egy pár darab " legyõzhetetlen " izraeli vasmadarat . Aztán hogy lesz-e bombázás vagy nem azt majd az idõ megmutatja hogy alakulnak a dolgok ez majd a nagyhatalmak egymás közötti viszonyától is függ , érdekeltségek stb .
Molnibalage
Ez a mondat önmagában értelmetlen. Egy katonai hatalom van akinek izraellel összemérhetõ hadereje van. Egyiptom. Õk többé-kevésbé rendezett viszonyt ápolnak. Nem puszipajtások pusztán rájöttek arra, hogy lehet egymás mellett is élni...

Az arab világ finoman szólva nem egységes. Vígan ölik egymást a testvérek. Lásd. síta - szunnita ellentét és palesztín polgárháborús helyzet, szíriai és jordániai megszállása a palsztín területeknek, stb..

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
Valóban nem akarják lenullázni, de ha 2-3 db Sz-300 üteg, néhány Tor is ott van, meg 25-35 vadászt emelnek ellenük az lehet, hogy kevés lesz. Az az izraeli pilóta akik lelõnek annak annyi... (vélhetõleg nem gyors halált szánnának neki)

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

BEAST
De azert az nem tul valoszinu hogy egy ilyen tamadast szo nelkul hagyna Iran, vagy akar az egesz arab vilag 😄

"Beware of the blindness of those who would follow, and the damnable lure of those who would lead."

[NST]Cifu
Nem háborúra készülnek Iránnal, nem akarják lenullázni az egész Iráni légierõt és légvédelmet, "csak" egy nukleáris infrastruktúra elleni támadás lenne egy ilyen támadásnál a cél.

Izraelnek van három Phalcon radaros AEW&C gépe Gulfstream G550 alapon, 10.000km feletti hatótávolsággal. Tehát ilyen téren gondjaik nem lennének. 😊

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Molnibalage
Hát... Mekkra az iráni légierõ? Azért 10-12 db F-4, ugyanennyi F-14 éd F-5E emelésére simán képesek... Ennyivel azért lehet kósza lelövéseket elérni + SAM-ek is ott vannak. AWACS-et tudna küldeni az IAF?

[NST]Cifu
80-120 gép teljesen felesleges. 20-30 gépnél többre semmi szükségük nem lenne. Mondjuk 10 gép a csapásmérésre, és 6-12 gép a légi-fedezet miatt, a maradék SEAD és EW feladatkörben.

Molnibalage
De. Csak nem 8 géppel támadnának, hanem 80-120 géppel. Ne feledd, akkor 8 F-16A volt 2 db Mk-84 bombával fejenként. Ma ennél kicsit precízebb és nagyobb hatótávolságú fegyverei vannak az IAF-nek.

A CCIP üzemmód használata asszem akkor debütált élesben sikerrel. Az össze bomba talált. Persze ehhez alacsonyan kellett oldani õket...

Molnibalage
Miért? Nincs az a légvédelmi rendszer ami képes hatékonyan operálni alacsonyan repülõ célok ellen. A Kubai dezertáló pilóták is simán berepültek az USA-be az kõkori gépeiken és nem szúrta ki a radar õket...

Viszont itt jön be a képbe a távolság. Alacsonyan repülés zabálja az üzemanyagot. F-15I esetén ez még belefér, de azért még az Sufa-nak is alaposan össze kell szedni magát, ha Iránban akar csapástmérni. Légiutántöltés nem jön szóba, mert csupa ellenséges / semleges ország felett kéne átrepülni (azért ez külön necces, hogy cikra 60-120 támadó gép megsérti a környezõ országok légterét...) Az F-15I képes HARM alkalmazására? Ez nagyon nem mindegy...

[NST]Cifu
Hogy ne lenne, Popeye és Popeye Lite, Delilah. A Popeye és a Popeye Lite olyan 70-100km-es hatótávolsággal bír, az újabb Delilah akár 300km-nél is nagyobbal.

F-15I és Popeye

Egy amerikai F-16-os Popeye Lite-ot indít

Egy Delilah egy F-16-os szárnya alatt

Ezek szerint egy iraki féle támadásnak esélye sincs? (odamegyünk, bombázunk, hazamegyünk) Csak úgy, hogy megindul a IAF és ledarálják Irán légvédelmét? Mit szólna ehhez a többi ország?
Molnibalage
Egyetértek. Egyedül az ár a kérdés. Az IAF az igazi XXI. századi légirõ. Az iráni a nyolcvanas évek eleji szinten van nagyjából. Van néhány modernebb légvédelmi egysége, de egy tömeges légitámdás ellen azok kevesek lennének.

Azt sejtettem hogy megoldják, de mivel? Az Irakban bevált 2 gép mélyrepülésben elmászik és szétbombázza már nem jöhet szóba. Gondolom Irán légvédelmének a fele az atom létesítményeket védi. Izraelnek van robotrepülõgépe?
[NST]Cifu
Azt nyugodtan elfelejthetjük, hogy nukleáris fegyverhez nyúl Izrael. Beláthatatlan következményekkel járna, szerintem lazán következne, hogy az EU biztosan, de még talán az USA is gazdasági és politikai szankciókkal élne Izrael ellen. Ezt Izrael nem engedheti meg magának.

Marad a hagyományos csapásmérés. E téren Izrael a két lényeges ponton jó eredményekkel bír:

1.: Megfelelõ eszközök birtokában van. (F-15I, F-16I, preciziós fegyverek, megfelelõ SEAD fegyverek, ECM/ECCM rendszerek - és a tengeralattjárókról indítható robotrepülõgépeket még nem is említettem)
2.: Megfelelõen kiképzett és tapasztalt pilótái vannak.

Ahol kérdéses, pontosabban nem ismert a dolog háttere, az a hírszerzés. Noha a fõbb Iráni nukleáris létesítmények helyzete ismert, a szükséges háttér-információk fontossága megkérdõjelezhetetlen. Légvédelem, légierõ, alkalmazott eszközök, lehetséges veszélyforrások, stb.

Ráadásul Izrael ugye nem szomszédos Iránnal, tehát odáig elrepülni, és onnan hazarepülni nem egyszerû dolog.

Ami nagy kérdés, hogy az új amerikai vezetés hogy fog viszonyulni az Iráni atomprogramhoz. Hogy mit nyilatkoznak vele kapcsolatban az egy dolog, a politikába a szavak és a tettek sokszor nem fedik egymást...

Punker
nem kétséges hogy sikerül, a veszteség már más kérdés.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

És annak mennyi az esélye, hogy egy ilyen csapás sikeres legyen Izrael részérõl? Atommal vagy nélküle?
[NST]Cifu
Nagypolitika. De per pillanat elég komoly annak a veszélye, hogy ha Irán tényleg atomfegyver közelébe jutna, akkor Izrael csapásmérést fog mérni az iráni nukleáris ipari célpontok ellen.

[NST]Cifu
Egy kérdést had tegyek fel : a nyugati MBT-k ben miért nem automata lövegtöltõs szerkezet üzemel (mint pl. a ruszki harckocsikban?)

Ahogy Gunslinger írta, bizony nyugati harckocsi is van automata töltõberendezéssel. Sõt. A nyugatnémetek a VT 2-1 programban két automata töltõs harckocsiágyút képzeltek el egy jármûben. A svédeknél ott van az Strv.103 (S-tank), a franciáknál a Leclerc, a japánoknál a Type-90, a koreaiaknál a K-2. De még az amerikaiak is készítettek automata töltõberendezéses kísérleti harckocsit közösen a németekkel (MBT-70), sõt, az XM-1 program keretében is készült automata töltõberendezéses változat.

Az automata töltõberendezés ellen a legnagyobb érv az, hogy 4-rõl 3 fõre olvad a személyzet. Ez elsõre inkább elõny, mint hátrány, hiszen azonos mennyiségû harckocsihoz kevesebb emberre van szükség, arányosan könnyebb és olcsóbb a kiképzés. Ugyanakkor a napi karbantartásoknál és az esetleges mûszaki hibáknál az kezelõszemélyzet egy fõvel való csökkentése káros is. Nincs kevesebb dolga a 3 fõnek, mint a négynek, tehát arányosabb tovább tart a karbantartás. Egy lánctalp szakadásnál két kéz egybõl hiányzik, tehát nehezebben és lassabban lesz újra mozgásképes a harckocsi.

Az az adott hadsereg vezetésétõl függ, hogy mit tartanak fontosabbnak, mik a prioritások. Az amerikai, angol és német doktrína egyenlõre az automata töltõberendezés ellen van...

Az a kerék billogtatás (1.30 körül) az elég durván néz ki, az mire való ? Légi szállításhoz ?

Az, hogy a futómûve hidropneumatikus, és képes a hasmagasságot változtatni minden futógörgõnél külön, nagyon hasznos. Elõször is "lehasalhat" egy fedezék mögé. Másodszor a bólintó irányú mozgásnál a löveg negatív és pozitív tüzelési szögét lehet kibõvíteni, ami jól jön, ha például egy domb tetejérõl akar tüzet nyitni a domb alatt lévõ célpontokra, vagy éppen egy magas dombon lévõ ellenségre a völgybõl.

Izrael és az USA feneke reszket az Iráni de eggyütvéve az egész közelkeleti atomprogramtól ( már a Szaudiak fejében is megfordult egy nukleáris fegyverprogram )de elöbb vagy utobb ugyis lesz majd valamelyik USA vagy Izrael ellenes államnak atomfegyvere . Ezt probálják megakadályozni több kevesebb sikerrel . Idáig még papiron Izraelen kivül nincs senkinek atomfegyvere a közel keleten . Egyedül Pakisztán hadseregének vannak atomfegyverei a muzulmán államok közül .
Mint mindenhol máshol,itt sem lesz semmi komoly dolog. Imádkozzunk,hogy ne legyen baleset,és itt is az lesz,mint máshol: Elmondhatják,hogy van nekik,de bevetni nem fogják.

Szerintetek mi a jövõje Iránnak és az õ atom programjának?
SgtChris
Lehet, hogy gondoltak...de õszintén a automata töltõberendezés miatti helyhiány eléggé megkötötte a kezüket feltételezem. Valamit valamiért, mint ahogy lentebb is írták. Nehéz eltalálni a megfelelõ arányt. Itt a lõszerek miatt sebezhetõbb, cserébe alacsonyabb, nehezebben felderíthetõ a sziluett, a nyugati típusoknál ugyan magasabb a felépítmény, de emiatt jobban védett a lõszertároló...

ASUS ROG B350-F Gaming, Ryzen R5 1600, 8GB DDR4 3000Mhz, ASUS ROG Strix RX470 4GB, Adata 920SP 128GB SSD

Az orosz hk.-nál hogy nem gondoltak a lõszer elrendezésre (pl: T-72)? Vagy csak nem számított egy esetleges tömeges hk csatában a nyugat ellen?
Nem csak a koreaiak harckocsijában, hanem a japók Type-90-ében, a francia Leclercben is automata töltõberendezés van. Ezen kívül lehet, hogy találsz még, szal nem igaz, hogy nyugaton nem használják. Akik nem használják, pl. angolok, németek, amerikaiak õ szerintük bonyolult, nem annyira megbízható, mint az ember és drága is. Az oroszok azért szeretik, mert kisebb lesz tõle a harckocsi, ha megfigyeled a ruszki harckocsik jó harmadával kisebbek egy nagy nyugati MBT-nél és ezt õk elõnyként értékelik. Egy másik kérdés, hogy szerintem az orosz harckocsiknál elõforduló lõszer elrendezés a legrosszabb, ez a kis méret átka.

Ahogy nézegetem a videókat, itt a kóreai XK2ben is automata lövegtöltõ rendszer van :

http://www.youtube.com/watch?v=YZ1seG7MHZU&feature=related

Az a kerék billogtatás (1.30 körül) az elég durván néz ki, az mire való ? Légi szállításhoz ? "Erõsebb ez a harckocsi, mint a leo2a6 ?

Y

Egyedül élem az életem, idegen tőlem a félelem, szabadon élek mindig hajt a vér. Kalapács József

Egy kérdést had tegyek fel : a nyugati MBT-k ben miért nem automata lövegtöltõs szerkezet üzemel (mint pl. a ruszki harckocsikban?)

http://www.youtube.com/watch?v=ZYoJ-jqheo8

Pl. ezen a videón elég lassan rakosgatja a töltõ a skulókat, csata közben szerintem elõnyösebb lenne töltõszerkezet nem pl. gyorsaság szempontjából ?

Y

Egyedül élem az életem, idegen tőlem a félelem, szabadon élek mindig hajt a vér. Kalapács József

Punker
majd kiúszik 1 önkéntes, vannak elegen.....

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Elég sok helyen irnak a kinai Dongfeng-21 tipusu közép hatotávolságú rakétáról . Ennek a rakétának az az érdekessége hogy állitolag átalakitják infrafejesre hogy a US Navy repülögép hordozokat szükség esetén ha nem birnak magukkal le lehessen küldeni " buvárkodni " az oceán mélyére . Csak kérdés mivel vezetik rá mondjuk 1500 km-röl a célpontra müholdal , rádioparancsközlõ távirányitással , vagy valami kombinált vezérlésel ??
Ha jól tudom, a régi orosz gépeknél a rakéta indításainak körülményeit rögzítik, és ha az tökéletes, akkor légi gyõzelemnek fogadják el. Függetlenül attól, hogy történt-e találat vagy sem. (Magyarul: semmi köze a másik gép megsemmisítéséhez.)
Persze az ellenfél ezt nem könyveli el veszteségként...

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

thx, már válaszoltam is, a légiorol meg a midnen egy picit erõs, még ha azért iylen alapokat tudok is, viszont azt senki se mondta hogy gépelni is tudok 😄DDD

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

Ment a privi ,mire megjött a másik.....de könyörgöm,mindent tudsz a Légióról.....Patria nostra...NOSTRA😊)
Vagy te is botswanaiul nyomod mint Bódi Guszti?😊)

Apám,nekem életem a kungfúúúúúúú!!!!!!!!!!!

😉

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

Üdv Thanatos
Már a témaleirásból tudtam hogy te vagy😊)))

Hello
A katonain (az Indexen)korrekten ki lett tárgyalva,keress rá,de szerintem felejtõs.
Cifu jól kombinál szerintem,mikor már bukott a mutatvány,én is visszaolvastam és mintha emlékeznék hogy az elsõ hozzászólásai
az Indexen repis témában voltak.
Igen,kóstolgatta Josicot.....
Prológként,egyébbként volt a folyamatban valami öngerjesztõ,
pld.mikor odaértem a katonaira,már ismertem pár embert akikrõl tudtam kik és mivel õk SF-ként kezelték,automatikusan én is annak vettem.Mikor jött az elsõ bomba,egybõl visszaolvastam mindent,de késõ bánat.
Tacskó amugy nem egy hülye gyerek,pld a türelmét csodálom.....az a baj vele,hogy rengeteg infót leszed(ami nem baj),de azután megrázza a buksit és kiönt egy megamixet😊

privibe nekem is jöhetne ez az info, én nem vagyok tacskó te is tudod (ha még emlékszel indexrõl 😄)

Azok a légigyözelmek nincsenek igazolva az oldal szerint sem.
Szerintem biztosan lenne róla fotó,ha sikerült volna.
Mármint a roncsokról.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Tényleg löttek le a Sziriai Légierõ pilotái F-16-osokat ? Mert mindenütt csak azt olvastam hogy F-15-bõl meg F-16-ból még nem vadásztak le egy darabot se a szovjet gyártmányú Mig-ek annyira jok ezek az USA gyátmányú gépek . Vagy csak ez amerikai és izraeli médiapropaganda nem merik bevallani hogy gyengébb teljesitményü Mig-21 és Mig-23-asokkal szemben azért volt olyan alkalom amikor alulmaradtak ? Mert még a Mig-23 angol nyelvû wkipedia-ján is ir F-16-os feletti légi gyözelemrõl . Most mi az igazság ?

http://www.acig.org/artman/publish/article_272.shtml
Hassel606
Bocs, ezt nem olvastam. Szóval így.😊

Hassel606
Külön lõporpogácsákat lehet rakni az alaptöltetre. Szóval a szög és a lõpor mennyiség fügvénye.

degenerator
nekem is elküldhetnéd privátban, és 1000%, hogy nem tacskó vagyok😊

E. beszólt josicnak?

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

[NST]Cifu
Eritelaz esetében én még élnék azzal az esetleges gyanúval, hogy azonos lehet azzal az illetõvel, aki anno a svéd légierõ pilótájának adta ki magát az Internettón/Indexen (talán Erik néven?)... Elõadott történeteket arról, hogy C-130-assal bombázott Irak felett, illetve hogy Gripennel is repült. Utóbbiról kiderült, hogy erõsen kamu, mert nincs (akkor legalábbis nem volt) a Svéd légierõ kötelékében olyan vadászpilóta, aki tudott volna magyarul. Miután ezzel szembesítve lett, eltûnt a fórumról, majd pár hónap múlva feltûnt Eritelaz. Meg is lett gyanúsítva, hogy ugyanaz az illetõ lenne, de végül nem sikerült fogást találni rajta, úgyhogy ez a szál elsikkadt.

Üdv
K.K=keyboard knight
A három katona nevét nem irom ki,de ha követed az indexet lehet hogy fogod tudni.
Mindhárom volt idegenlégiós,5év Rep,7 év 2REI.13DBLE,17 év szinte az összes ezredben.Ketten közülük a Cifu által emlitett PMC szakmában vannak,egyikük gyakorlatilag a galaxis minden szegletében.Alegidõsebb közülük Irántól Afrikáig dolgozott a Légió után,részt vett a balkáni háboruban,horváth oldalon õrnagyként szerelt le és megkapta a legmagasabb horváth katonai kitüntetést.Na most,ami engem berágatott,az az volt ,hogy három ilyen katonát valaki kioszt a saját maga által állitott piedesztáról.
Az elsõ kérdésedre,ha biztositasz róla hogy nem Tacskó vagy,elküldöm neked privátban amit tudok és ezzel lezárom a magam részérõl E.ügyet.
Nyilván nem tudom megcáfolni 100%ban ha valaki urban legendet akar teremteni,mondom,E.nem volt buta gyerek,jókat irt,ismerek olyat
aki többször beleellenõrzött abba amit irt,és elhitte neki ,hogy az aki,
pedig nem hiszem hogy a szakmájában nála találkozhatsz tapasztaltabb
emberrel a Neten.Igaz ezek csak felületi dogok voltak,nem hiszem hogy annyira érdekelte volna.(Cifu talán tudja kire gondolok😊,irt a topikjára)Mégis,én nem tudnék ilyeneket irni,tehát nem volt hülye gyerek.
Szóval döntse el mindenkimagától, mit hisz.
Nekem elég volt a véleményem kialakitásához.

Jézus szíve
Birodalmi sisak.

Üdv
Persze ,lehet hogy titkos akción van Iránban és még az is elõfordulhat hogy Tacskó normális.Csak nem valószinû😊

I.C.ram
Milyen sisak mar ez?

degenerator
mondjuk nekem még az is beugrott, hogy ugye tacsko felvetette az elején, hogy mi van, ha titkos akcióra készül, és ezér halottá nyilvánították...aztán olvasta a fórumot, ahol nem nyugodtak a kedélyek, mentek a találgatások, így megkérte egy régebbi ismerõsét, hogy terjessze el, nem is volt katona....bár a franc se tudja😊

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

qtab986
Több szálon is bebizonyosodott hogy sosem szolgált az amerikai hadseregben
Mik azok a szálak? Szerintem azok ugyanígy lehetnek tévesek. Nem bírtam végigkövetni az egészet, de volt valaki aki olyasmit írt, hogy akit árván hagyott itthon az árva ellátást fog kapni. Nekem az egész homályos.

de sok K.K beszivta
Mi az a K.K?

azonkivül jó alaposan megsértett három igazi katonát
Kiket?

Scottt
Akkor azt a kicsit közölhetnéd vagy ha egy kis Arma kinevezésért cserébe be is fejezheted😊

\"A békefenntartás nem a katonák dolga, de csak ők értenek hozzá\" \"De ki a fasznak kell ez?!Én inkább ezt választom!Imádom\" \"Brothers everywhere Raise your hands into the air we\'re WARRIORS\"

Molnibalage
És az AIM-9M? Mivel a gép tolóerõvektorált ez részben képes kompenzálni a kis indítási zónáját, persze nem az AIM-9X-szel összevetve. Egy +/- 45 fokos R-73-mal felveheti a versenyt simán. Õszintén, hol van olyan ellenfél ami még az AIM-9M ellen is hatékonyan képes lenne védekezni? Lehet akármilyen szép kinematikai jellemzõje egy R-73-nak, ha a rakéta orrában levõ szenzor talán még az AIM-9M képességeit sem éri el, megbízhatóságban meg aztán végképp...