Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

[NST]Cifu
Hajdan valóban volt egy cikk-kezdeményem a zsoldosokról, PMC-krõl, de sajna félbemaradt, így már rémlik, hogy kicsoda õ. 😉

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

[NST]Cifu
Ez csak mentegetése a lényegnek - van egy fegyverrendszere az F-22A-nak, amit a 3 évvel rendszerbe állítása után sem képes használni, holott a tervezési fázistól szerepelt a programban (dedikált fegyvertár a számára). Hogy ez most a fegyverprogram hibája, egy dolog. Akkor is mókás, hogy gyakorlatilag egyedül az AIM-120C az, amit integráltak és bevethetõ fegyvere a típusnak.

"A nickem amúgy még mindig szögletes zárójel - NST - szögletes zárójel bezár Cifu. 😊"
Ok,bocs,ha nem gond használom a Cifu-t,azt fogom,egyszerû lélek
vagyok,mint egy szeneslapát😊

Rudolf Steiner egy volt légiós altiszt,OAS tag,indokinai és algériai veterán.Pajkos legény (volt),késõbb Afrikában zsoldoskodott.
Na most,felfedeztem hogy régebben kutatgattál a témában,legalábbis ugy vettem ki a Vadludakból az Indexen,most megint emlitve volt az ürge,de nem találok fényképet(közelit)
Gondoltam rápróbálok😊,ahogy figyeltem ,jó hamar tudtál képet tenni minden témában.

Rolf Steiner<#integet2>

Apám,nekem életem a kungfúúúúúúú!!!!!!!!!!!

Molnibalage
Miért meredek? Az AIM-9X egy just in case fegyver. Jelenleg elég nehéz olyan helyzetet elképzelni, hogy valami egy F-22 közlébe jusson. Ha fennálna a veszély akkor meg szépen lelép. Semmi sem képes õt követni..

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[NST]Cifu
Most is van átfedés az F-15 és az F-16 gépek feladatköre között. Ez tehát nem lesz újdonság. Az F-22A lenne elvileg a "csúcsragadozó", eredetileg elsõ sorban légifölényre kihegyezve. Az F-35 egy olcsóbb "tömeg-vadászgép", még mindig tele minden mai szuper-kütyüvel, de jóval általánosabb célokkal - többfunkciós vadászgép. Látszólag tehát mindkét gépnek megvan a saját "vadászterülete".

Elvileg. Itt jön a képbe az F-22A sokszor keresztre feszített csapásmérõ képessége, amire kidobtak rengeteg pénzt, és még ma is sokszor rácsodálkoznak, hogy ezzel meg mit is akarnak. Miután az F-22A létszámot laposra klopfolták, végképpen értelmetlennek tûnik a csapásmérõ képesség erõltetése. Az F-35 (ill. rövid távon még F-16 és F-15E) gépek végzik a babramunkát, a fejük felett pedig az F-22-esek tartják tisztán az égboltot. Látszólag egyszerû.

A légierõ fejesei azonban másképpen gondolják. Õk továbbra "szuper-ragadozót" akarnak, egy mindenre képes, mindenre jó gépet. Sokat. Csak ahhoz drága.

Szóval megy a kötélhúzás ezerrel. Ilyenkor jönnek még közbe az olyan dolgok, mint az, hogy alaphangon az F-22A és az F-35-ös adatkapcsolata nem kompatibilis (tehát egy F-22A radarja által felderített célpontra csak egy másik F-22A indíthat rakétát, F-35A nem - igaz ezt a képességet 2012-ben már kiterjesztik az F-35A-ra is).

SgtChris
És akkor lassan megkezdõdik az F-35-ös szériagyártása, amirõl szintén szuperlatívuszokban nyilatkozgatnak... hogy így forradalmi, úgy forradalmi. Szintén csomó új technológiával felvértezve. Mi lesz, ha az F-22 mellett elterjed az F-35, mint a US légierõ két fõ típusa? Mi lesz itt? Persze nem megy egyik napról a másikra, lesz átfedés, de akkor is fura.

ASUS ROG B350-F Gaming, Ryzen R5 1600, 8GB DDR4 3000Mhz, ASUS ROG Strix RX470 4GB, Adata 920SP 128GB SSD

[NST]Cifu
Õszintén szólva azt sem tudom így hirtelen, hogy kicsoda az a Rolf Steiner. 😊

A nickem amúgy még mindig szögletes zárójel - NST - szögletes zárójel bezár Cifu. 😊

[NST]Cifu
Ez valóban így van, de csak kevés területen. Az, hogy a mai napig nem képes AIM-9X-et indítani, elég meredek, például. A gyermekbetegségek érthetõek, de ezzel együtt is homlokráncoló, ami az F-22 körül történik...

Nem, nem a gránátban van a lõpor hanem rajta, kívülrõl. A vége felé elvékonyodik, ott ahol a szárnyak vannak (feltéve, hogy simacsövû vetõrõl beszélünk) oda kerülnek a lõporkarikák (vagy lõporcsomagok, típustól, lõszertõl függõen) a kívánt röppályának megfelelõ mennyiségben.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

Scottt
Akkor ha nem volt SF akkor nm lõtték le akkor mi lett vele(nem olvasom az indexet csak 1-2 néztem bele)

\"A békefenntartás nem a katonák dolga, de csak ők értenek hozzá\" \"De ki a fasznak kell ez?!Én inkább ezt választom!Imádom\" \"Brothers everywhere Raise your hands into the air we\'re WARRIORS\"

Üdv Insticifu
Nincs véletlenül egy képed Rolf Steinerrõl?
Az a kép lenne jó ami Mickey fórumán is fennt volt,amin rajta van az általa tervezett jelvény.....talán Biafrában készült?

Üdv
Erik vagy Eritelaz ahogy ismered,volt katona a magyar hadseregben,ez bizonyos.Részt vett Cipruson békefenntartásban.
Több szálon is bebizonyosodott hogy sosem szolgált az amerikai hadseregben,a Különleges Erõknél meg végképp nem.
Személyes véleményem róla egyébbként nem mindenben negativ,másnak adta ki magát de sok K.K beszivta,pedig észosztásban élen járnak.
Nekem,azért fájt inkább,mert gyerekkorom egyik idolja az SF,
azonkivül jó alaposan megsértett három igazi katonát,mindhárom a legtapasztaltabbak közül valók itt a neten.
Azért nem volt buta srác,Isten nyugosztalja.

Molnibalage
Attól, hogy az elvárt képességeket nem hozza azért még így is messze a többi elõtt jár. A 62%-os hadrafoghatóság valóban nem jó, de minden típusnak vannak gyermekbetegségei. Az F-15, B-1 és Galaxy gépeknél is volt ilyen rossz arány.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Szerintem lehetett tudni,hogy a Raptor nem lesz annyira jó.Én legalábbis számítottam rá. Drága,nagyon sok forradalmi dolog van rajta,de ettõl csak bonyolultabb. Ráadásul,ha jól tudom a YF-23, az F-22 nagy vetélytársa jobb eredményt nyújtott a teszteken. Érthetetlen számomra ez a gép...

[NST]Cifu
Szegény Raptort is csócsálják a kongresszusban. Jövõre lezárul a gyártása, hacsak nem rendelnek további példányokat, de húzzák a dolgot, hátha sikerül az Obama-kabinetet meggyõzni az F-22-esek fontosságáról (ami érdekesnek tûnik, lévén a védelmi miniszter nem változik, õ pedig nem rajong az F-22-esekért). Mindezt úgy, hogy most kértek 8 milliárd dollárt (gépenként több, mint 50 milliót!) egy feljavító programra.

A Raptor pedig semmivel sem szolgált eddig rá, hogy elismerjék, sõt. Idén a bevethetõségi rátája 62%-ra zuhant, amivel a légierõ legrosszabb értékét nyújtja. A Raptor üzemeltetése a jelek szerint nagyon bonyolult, ahogy fogalmaznak The F-22 had failed to meet most of its "key performance parameters" in operational tests last year and the trend was negative. Vagyis az F-22-es nem képes a várt képességeket hozni, és az idõ elõre haladtával csak romlanak az eredményei.

Jelenleg 2012-re várható az, hogy integrálják az AIM-9X2-õt (az AIM-9X-et nem képes indítani, mivel annak az indítás elõtt kell befognia a célt) és az AIM-120D-t, illetve az új, bõvített adatkapcsolatot (jelenleg csak két Raptor képes megosztani egymással adatokat, ezt kell kibõvíteni a B-2A és az F-35-ösökkel való együttmûködésre).

qtab986
Komoly technika lehet. Ki/be kapcsolni a hangszórókat sokkal egyszerûbb mint szûrni.

[NST]Cifu
Egy elektromos szûrõ van benne. Nem 100%-os azért, néha elnyel olyan frekvenciákat is, hogy lövések közbeni beszédnél egy-egy szelet elveszik a szóból. De arra tökéletes, hogy ne kelljen levenned folyton, ha beszélni akarsz valakivel, ugyanakkor ne is sípoljon este a füled...

qtab986
Hogy néz ki a mûködés? Amikor valami hangosan durrog akkor minden hangot lezár vagy pl. a normális emberi beszéd átmegy közben? Szóval ez egy szûrõ vagy ki/be kapcsol?

[NST]Cifu
Próbálni próbáltam. Jó, mûködik, lõtéren, maroklõfegyverek mellett. De ennyit nekem nem ér meg. Ha a lõtér a munkahelyem lenne, vagy hivatás miatt sûrûn lennék lõtéren, akkor mondjuk nagyon elgondolkoznék rajta.

qtab986
Ahol dolgoztam nagy zaj volt. A munkáltató füldugót adott de voltak akik nem használták, mert amikor valamit el kellett magyarázni a másiknak akkor meg nem értette. A füldugó nem olyan, hogy kiveszem meg beteszem. Oda talán jó lenne.
Próbáltál ilyen fülvédõt vagy valaki más?
80.626HUF-t nem kicsit túlzásnak tartom.

[NST]Cifu
Még nem hallottam olyat, hogy akció közben valaki ilyesmit viselne, de amúgy léteznek lõtérre szánt elektronikus fülvédõk, amik valóban ilyesmi hatással bírnak.

Itt is kapható ilyen. Az ára persze kicsit borsos...

nemtudom, olyanról hallottam, hogy fülbedugósból is van ilyen kütyü, ami akkora mint egy nagyothalló készülék, de látni még nem láttam róla semmit.
Ezek szerintem csak sport lövészetre, vagy vadászatra jók.
Én idáig abban hitben éltem, hogy az aknavetõknél a gránátban van a hajtótöltet, de mindig tanul az ember 😊

Aknavetõnél a lõtávolságot a csõ emelkedési szöge ÉS a lõpor(korongok) mennyisége (ill. megléte, a régi ruszki vasnál csak az indítópatron önmagában kilövi a gránátot 500m-re) határozza meg, a kettõt kombinálva meg lehet találni az ideális röppályát.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

qtab986
És ezt használja a SWAT meg a katonák?

Ilyen valóban van, elektronikusan továbbítja a hangokat és belehet állítani egy max zajszintet, így nem folyik ki az agyad a föleden ha melletted lõnek vagy betonttörnek, de közben mégis tudsz komunikálni a melletted levõvel.

pl
degenerator
egy jól informált civil. meg valami asszisztens. olvass utána az indexen.

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

qtab986
Akkor mi volt?

degenerator
a fickóról, akit említesz, kiderült, hogy soha nem volt katona...

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

qtab986
Erik Varga Libby írt valahol arról, hogy ha épületben kell fegyvert használni akkor olyan fülvédõt használnak ami egyben fejhallgató vagy fülhallgató (most nem tudom). A normális erejû hangokat közvetíti a nagyokat nem. Hogy néz ki? Nem bírok rátalálni.

Tudtommal nincs semmi ilyesmi. Egyszerûen a dõlésszöggel lehet állítani a kivánt távolságot. Pl az amerikai 81 mm-es M252 esetén 80-5600 m között. Bizonyos gránátokon lehet a gyujtót állítani, hogy hol/hogyan robbanjon (különbözõ távolságokra a földtõl, becsapodáskor, késleltetve)

Molnibalage
Az égvilágon semmi..

vmi ilyesmit olvastam korábban, ha jól emléxem. de ahogy eln éztem ilyen afganisztáni videókat, ott simán csak belebodja a csõbe a gránátot, ami ugye fix indítótöltettel rendelkezik. van külön aminek nagyobb, meg kisebb?

I.C.ram
gondolom 90 fokhoz kozeli dolesszogge.
PrasCo
Több egység töltetet szórnak a csõbe.
Miaz tán a kinaiak ellopták az F/A-18 Hornet terveit ? Az uj JL-15 Falcon tipusu gyakorló gépeiket amiket szeretnének europába is piacra dobni ugy néz ki mintha arról másoltál volna ( sárkányszerkezet stb ) .
Kiváncsi leszek europai fegyverpiacra sikerül-e betörniük , mert ha sikerülne igencsak meglepödnék .
Növeled a dõlésszöget, így közelebb fog leesni Pl.:90°-nál pont oda ahonnan kilõtted(Persze ha a szél nem fújja vmivel. odébb)

Két dolog végtelen: az univerzum, és az emberi hülyeség.

már kérdeztem korábban, és cifu mester akkor válaszolt is rá bõvebben.

de azóta elfelejtettem, meg hátha mást is érdekel a dolog

szóval az aknavetõnél hogy állítják be hogy milyen messzire lõjjön? nyilván a csõ dõlésszöge meghatározó, 45 fokban a legmesszebb visz

de mi van ha mondjuk nagyon közelre kellene lõni vele? azt hogy oldják meg?

Punker
pl gore tex parkát kivehetõ béléssel.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

üdv!
ha már úgyis öltözékekrõl volt szó nomeg úgyis esik hó és közeleg tél akkor feltennék a kettõt kombináló kérdést. A terepruha alatt/mellett milyen plusz ruhákat,felszereléseket hordanak a katonák télen (nem konkrétan magyarokra gondolok)...

\"Ritterlich im Kriege, wachsam für den Frieden\"

Bocs, talán OFF, de van-e valakinek tapasztalata EZZEL a surranóval? (Lökött kutyáim szétrágtak 4 pár régi honvédségit, és most sürgõsen kellene...)

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Punker
akkor a felsõ körök nem tudnának ennyit lopni!

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

akkor gyártsák a távol keleten mint mindenki más, csak legalább az expediciósok kapjanak már rendes cuccot :-s
Punker
na ja, ezért nincs értelme sajna az itthoni gyártásnak 😞

Ez tény, de szerintem a minõség nem változna, max a szabás minta, meg a minta. A 60M alatt meg ugye a 65M-re gondoltam.
ezek már ilyen digitálisak 😊?

qtab986
Rendõrök jobban járnak ha helyette revolvert kapnak.

Punker
még mindig a minõséggel van a gondom, eddig bárkivel volt szó a ruhákról mindig az a vége hogy egy Propper cucc fele, harmada árban, és mégis sokkal jobban bírja.