Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
\"Damnant quod non intelligunt.\"
https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás
Amivel ugrik a gyári gari is ugye...
Ott a pont! Arról már nem is beszélve, hogy elég körülményes békeidõben is ez a szervizes dolog. Megvan, hogy hány km-enként kell bevinni. Namármost a gyakorlat azt mutatta, hogy mire az alegységnek egyáltalán érkezése lett volna, hogy bejuttassa a gépet (feladatok, szállítás, stb.), már régen a dupláját is megtette a gép.
"Az Uralt legalább lehet egy darabig kanibálkodni, kókányolni."
Az Uralt MINDIG lehet kannibálkodni. 😄
Egy technikus kolléga mondta:
"Recept az Ural javításához:
1. Vegyél egy másik Uralt.
2. Szedd szét õket.
3. Csinálj a kettõbõl egyet."
;D
Vajon egyszeri magyar baka hogyan magyarázná meg a "donorgép" fogalmát egy nyugati kollégának? 😊)
"Amúgy érdekes, hogy a legjobban hangzó ideológiákat, érveket, szakértéseket a sorkatonai szolgálat fölös - sõtt idõnként káros voltáról - olyanoktól lehet hallani akik nem voltak katonák..."
De legalább határozottan állítják! 😉)
A Magyar Királyi Honvédség külföldi gyártmányú harcjármûvei 1920-1945
>Borító<
DOWNLOAD - DATA.HU
(Miért emlékeztem 7-re? Mindegy.)
"Pont annyi amennyi nem akar gyalogolni, se több se kevesebb... 😊))"
Ez így van. ... És milyen JÓK ilyenkor az emberek, mert ilyen roppant kis helyen is elférnek irtózatos mennyiségben. 😄
Mercinként 27 millát fizetett a Honvédség értük (G-270). (Bár egyes verziók ára 33 volt.) És ez alapfelszereltségû merci volt; volt (van) hozzá szerszámkészlet, hólánc meg elakadásjelzõ háromszög. Egy nyüves csörlõt nem bírtak rárakni, hogy legalább magát ki tudja húzni, ha elakad.
Csak megsúgom, hogy ha közvetlenül a Mercedestõl veszik (és nem megy át másik kézen is a közbeszerzés során), akkor ugyanez akkoriban 13-14-be került volna. Ha meg fullextra (abban a légkondi is benne van) akkor 17-18.
Szóval egyeseknek ment Mercinként úgy 10 milla zsebbe. Lehet számolni, mennyi az.
De ez volt a Rábákkal és a buszokkal is. (Ültetek már 67 milliós buszon? Én már nem egyszer! 😊 ) Ja, ha nincs a honvédségnek "nélkülözhetetlenül fontos igénye" a busz átalakítására, akkor 35-45-bõl meg lehetett volna úszni.
Az átalakítást értsd:
- le lett festve zöldre
- van benne fegyvertartó (amibe csak karabélyt lehet tenni - mikor a katonák 1/3-a nem is karabélyt használ) ami gyönyörûen szétveri az ember térdét, ha aludni akar, emellett még embert nem láttam, hogy használja, mivel ilyenkor a fegyverek általában ládában utaznak. (Új buszra nem megy fegyver, mert tönkremenne, kopna! 😄 )
- Több részbõl lett összekókányolva, több gyártótól
És pont. Ez került + 20 millába buszonként. 😉
Egy normális közbeszerzéssel súlyos milliárdokat lehetett volna megtakarítani. És a Gripenekrõl már nem is beszélek.
27, 3x8 ha van középsõ pad + 3 a fülkében.
"Cucc nélkül meg nem mondom, mennyi emebr fér fel."
Pont annyi amennyi nem akar gyalogolni, se több se kevesebb... 😊))
Nem vagyok gépjármûves szakember, ill. - aki ismer tudja 😄 - meglehetõsen elfogult vagyok a ruszki motyókkal szemben, kéretik ennek fényében(?) tovább olvasni vagy átugrani a hozzászólást.
Ha mögöttes területen, földútnál nem rosszabb területen kell szállítani valamit akkor - szerintem - bármelyik Rába változat jobb mint bármelyik Urália járgány. Kivéve talán a személyszállítást... Aki kitalálta azt a vékony lécekbõl összerótt padsort, meg a paltó végén lenyíló fellépõ leffentyûket azt a saját letépett f*szával kéne nagyon csúnyán felpofozni... Meg azt is aki átvette így... A platón utazni, le és felmászni messze jobb Uralon...
Utaktól elszakadni, ne adj Isten harcászkodni, ha nem is toronymagasan de azért - megintcsak szerintem - az Ural jobb.
Ha egy ország seregszerûsége - minek nevezzelek??? 😄 - olyan logisztikával rendelkezik, vagyis inkább úgy mondanám, olyan anyagi helyzetben van mint kicsiny hazánké akkor megintcsak az Ural a jobb. Az Uralhoz a sorkatona is sikeresen hozzányúlt a szerszámkészletével, a Rábához szakszervíz kell. Szakszervízhez meg pénz, nem kevés, az meg ugye nincs. Ha nincs pénz alkatrészre akkor meg ugye tök mindegy, hogy a ruszki nem szállít vagy a Rábától nem veszzük meg... Az Uralt legalább lehet egy darabig kanibálkodni, kókányolni. A Rábánál szó sem lehet ilyesmirõl, túl bonyolult, precíz szerkezet.
OFF
A "kiskatona" dologhoz. A kifejezés nem civilnek mondanám, a kifejezést a civilek közül is csak azok használták akik nem voltak katonák.
Amúgy érdekes, hogy a legjobban hangzó ideológiákat, érveket, szakértéseket a sorkatonai szolgálat fölös - sõtt idõnként káros voltáról - olyanoktól lehet hallani akik nem voltak katonák... 😄DD
ON
Lehet, csapatnál kellene megkérdezni ezt? 😉
"Mondjuk ez nem a Rába hibája hanem a honvédség nem kérte, csak "teher hordózónak" a gépet..."
Nem igazán. Sokkal inkább a hatályos törvények hibája. Az URAL esetében nincs lehetõség biztonsági öv használatára, így nem is kell használni. Emellett hivatalosan is szállíthat asszem 24 embert összesen (ebbõl 21 hátul).
A Rába papírján viszont 16 (vagy 17) szerepel, holott menne több is. Ja, és biztonsági öv is van, tehát kötelezõ használni. Ami nem is lenne nagy baj; csakhát behatárolja a lehetõségeket.
Anno Urallal volt, hogy hátul 23 ember teljes személyi cuccal volt felpakolva; ami azért nem gyenge. (Cucc nélkül meg nem mondom, mennyi emebr fér fel. ... Sok jó ember kis helyen is. De volt, hogy 30 legény kászálódott le a végérõl. 😊 )
"Honvédségen belül van két nagy tábor. Vannak az amerikai mániások, és fõleg a régi szovjetesek. Mind a két oldal a lehetõ legelfogultabbak, és nem látnak az orrukon tovább."
Ezt te honnan szedted? Én 10 évig dolgoztam ott, de nem tapasztaltam egyszer sem. Pár (nagyon kevés) kivételtõl eltekintve nem amerika/oroszmániások a katonák, hanem típusonként megvan a véleményük (tapasztalatuk!), hogy mi jobb, mi kevésbé.
"Mondjuk az is egy hülye szokás, hogy ami magyar illik fikázni akár jó akár nem."
Ezt megint nem értem, honnan jön.
"Hanem a rendelések ellenére a kedves oroszok tojtak küldeni bármit is."
Csaxólok, hogy ez nem igaz.
1. Az igény hiába megy el, ha nem megy mellé lóvé is. A papírral az oroszok is csak egyvalamit tehetnek, az is a hátsó fertályt érinti.
2. Egyik kollégám (harckocsizó) egyszer bepillanthatott egy raktárba, ahol T-72-khöz olyan mennyiségben volt alkatrész, hogy meglátása szerint nemhogy az (akkori) 3 zászlóaljat, de 3 hk. dandárt is kényelmesen el lehetett volna látni vagy negyed évszázadig. Azt mondta, hogy akkora hodály volt, mint amekkorát még soha nem klátott. Benne meg emeletnyi polcok tele cuccal, alkatrésszel, mindennel, ami csak kellhet egy hk. üzemeltetéséhez.
Õk meg csapatnál cigánykodtak, hogy kapjanak egyáltalán valamit. Általában a rendelt mennyiség töredékét kapták a központi raktárból.
Az csak üres kifogás, hogy nincs alkatrész. ... Vagy már nem üres, mert idõközben eladták, és így tényleg nincs már (valaki(k)nek lehet, zsebbe ment).
De anno volt temérdek cucc T-72-höz, URAL-hoz, BTR-hez, stb. Mig-et nem tudom.
Mondjuk ez nem a Rába hibája hanem a honvédség nem kérte, csak "teher hordózónak" a gépet...
"Valahogy mindenki be van sz@rva az orosz függéstõl" nem csak vannak akik józanabbul értik a politika háttereket is 😊
Honvédségen belül van két nagy tábor. Vannak az amerikai mániások, és fõleg a régi szovjetesek. Mind a két oldal a lehetõ legelfogultabbak, és nem látnak az orrukon tovább. De van egy harmadik fél aki józanabbul gondolkodik, és megérti, hogy kéne igazán. Sem az amcsiktól sem pedig az oroszoktól nem szabadna fegyvert vetni. Kisebb országoktól mint az olaszok, svédek még elmegy, de igazi saját iparban kéne gondolkodni. Mondjuk az is egy hülye szokás, hogy ami magyar illik fikázni akár jó akár nem.. 😊
Egyébként nem csak pénz kérdése. A mig, mi-24, t72, btr80 nagy része nem csak azért ment tönkre mert nem foglalkoztak vele. Hanem a rendelések ellenére a kedves oroszok tojtak küldeni bármit is. És ezért kénytelenek voltak itthon darabolni a raktáron lévõket.
A Rába meg nem fog updatelni mikor van saját terméke amit kínáljon.
Ott a pont!
A századunknál Ural volt rendszeresítve jó ideig, majd pár éve átváltottunk Rábára (egy Ural azért maradt + a zászlóalj még mindig rendelkezik egy rakással). Van mindkettõvel bõven tapasztalat; még nemzetközi is.
- A Rába sík, homok talajon leakadt.
- A Rába elakadt sík, sáros talajon, ahol a sár nem volt térdigérõnél mélyebb. (Az URAL húzta ki, miután megkerülte a méteres sáron átgaloppozva.)
- Az URAL betolatott felpakolva olyan helyre, ahol a víz 1,5 méter volt, ebbõl tetemes része sár. Majd utána (10 perces helyben álldogálás és megsüllyedés után) kijött (kifele még felpakolva sem volt).
Mielõtt bárki is jönne, hogy a RÁBA sofõrök bénák voltak, megsúgom, hogy csak a legjobb sofõrök kerülhettek rá. Azok, akik mind URAL, mind BTR alatt bizonyítottak már. (Meg lehetõleg más gépeken is.)
A németek sem tesztelnek azért sokkal keményebben, mint a magyarok. Viszont lehet, hogy teljesen más altípust használnak. (Pl. olyat, aminél a gumi kifejezetten terepre való, stb. stb.) Anno nálunk is tesztelték, de késõbb módosítva lett, és azért olyan, amilyen. (Ezt is írtam.)
Az oroszoktól semmi függés nem lenne. Tekintve, hogy akár a Rába is gyárthatná a felújított URAL-ba a motort meg a többit.
(Valahogy mindenki be van sz@rva az orosz függéstõl, pedig csak egy dolog kell, hogy szállítsanak: pénz. De az mindenkinél adott. Ha hímezünk-hámozunk a tárgyalások során, meg hol így, hol úgy haalsztjuk a fizetést, könnyen megorrolnak õk is. ... Meg más is.)
De mindegy is. Nem egy nagy kunszt a 21. században egy teherautóhoz alkatrészt gyártani.
az nem jutott eszébe senkinek, hogy amit le tudnak gyártani az oroszok, azt mi is? talán nem kellett volna anno szétverni a hadiipart, és az alkatrészellátó bázist.
tud mondani valaki olyan országot a környéken, amelyiknek nincs?
"Az MH-nak az tett volna jót, ha a rengeteg Uralba tesznek új motort meg erõátvitelt, utána meg pofoznak kicsit rajta (karosszéria, stb.). Ha jól csinálják, a Rábához képest töredék áron meg lett volna."
Ez hülyeség mert megint az oroszokhoz lennénk kötve, és kényük kedvük szerint küldenének alkatrészt.
A Rába pedig lazán küld mindent, még ha esetlegesen háború van akkor is, és folyamatosan fejlesztve van a teherautó család. Például a lentebb linkelt újabb cucc, nagyobb motoral stb.
"Lehet, hogy a németek nem panaszkodnak, viszont náluk olyan utak vannak még egy lõtéren is, mint nálunk egy átlag betonút. Ott nem csoda, ha elmegy a gép."
Elhiheted, hogy a németek háromszor keményebben tesztelik csapatpróbákon ( minden féle terepen), és gyárban a gépeket mint itthon.
És nekik olyan az alap felfogásuk, hogy bármilyen helyzetben a legjobbak lehessenek. Ha a Man-Rába féle katonai teherautó csak közútra jó akkor egyszerûen nem veszik meg.
Ezek után én semmit sem olvasok tõle. Minek...
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Földi Pál olykor ír egész jó könyveket. Pontosabban fogalmazva jópárszor elõfordul nála, hogy jó könyvekbõl szemezgeti ki (ha úgy tetszik lopja) a sajátjába az anyagot.
Pl. észrevehetõ nála, hogy a Hajja&Fiai sorozat könyveit gyakran felhasználja. És amit abból merít, az általában nem olyan nagy sületlenség.
Nyugodtan el lehet azt is olvasni, csak - mint minden irományt - érdemes ezt is kritikus szemmel nézni.
Szerintem.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
"A terepjáró képesség hasonló az uralal."
Én tapasztalatból mondtam, hogy a Rába terepjáró képessége közelében nincs az Uralénak. Láttam, tapasztaltam, és mások is tapasztalták a környezetemben.
Te honnan tudod mindazt, amit állítasz? Reklámanyagból vagy magazinokból?
A Rábának 2 verziója lett volna ilyen szempontból.
1. Terepjáró
2. Közúti
Ehelyett az MH úgy döntött, hogy mindkettõre szükség van. Így egyik sem lett.
Tud terepen mozogni, de az URAL-hoz képest siralmas.
Közúton is tud menni, meg jó és szép, de a guminál nagy a kopás és magasabb a fogyasztás is a vártnál.
Tehát kötöttek egy kompromisszumot, amivel voltaképpen mindkettõ feltételnek meg akartak felelni, de végeredményben egyiknek sem sikerült.
(Ez utóbbi pedig nem csak tapasztalat, hanem egy gépjármûtechnikai mérnök állítása, aki a tesztelési próbáknál is jelen volt.)
Más az, ami le van írva papíron, és más a gyakorlat.
De azért ha gondolod, cáfolhatsz. Kíváncsi vagyok, honnan az infód.
Rendszeres olvasója vagyok a topicnak de csak read-only módban. Csak akkor beszélek, ha annak oka van és szerintem ez olyan alkalom. 😊
Most kaptam egy érdekes 2022 oldalas olvasmányt a II. vh -ról magyarul rengeteg képpel .djvu formátumban. Ez hasonló a pdf-hez de eddig nem ismertem az egész olyan, mint ha valami embertelen hosszúságú nyomtatvány lenne. Remek dolgok vannak benne, és a végén ami nagyon tetszik van egy személynév mutató ami megmutatja, hogy egyes személyekrõl hol is esik szó! 😊 Nagyon hasznos szerintem.
Lefotóztam a borítót a tartalomjegyzéket és a névjegyzékbõl egy részletet.
Borító
Tartalom 1.
Tartalom 2.
Tartalom 3.
Névjegyzék
Fölraktam DATA-ra, és a hozzá való viewer progit is. 535MB a cucc 6 részre végva az upload limit miatt jelszó nélküli rarban.
DjVu Viewer
Hadikrónika Part 1.
Hadikrónika Part 2.
Hadikrónika Part 3.
Hadikrónika Part 4.
Hadikrónika Part 5.
Hadikrónika Part 6.
És egy pár másik ami szerintem nagyon jó még:
Földi Pál - Konvoj csata az Északi-Tengeren PDF - 60MB
Hikoki - Hungarian Air Force - 1920-1945
Illustrated Directory of WarShips from 1860
Ez meg csak érdekesség:
Csomók, hurkok, kötések
Remélem ezekkel semmilyen szabályt nem sértek meg pusztán azért osztom meg, mert rengeteg hasznos dolgot, infot, fejtegetést olvastam itt és gondoltam sokaknak hasznos lehet vagy pusztán csak érdekes az ilyesmi.
Dataról törlésig lehet tölteni viszonylag jó sebességel. Bármi hiba lenne a linkeléssel nyugodtan jelezzétek itt vagy privátban.
Üdv.: -Jammer-
Az jó radarháló nem csak statikus elemekbõl áll.
A hiszti az egészségkárosítás miatt megy. Ebbõl mi bizonyított?
Mivel látják el addig míg lesz valami?
A logisztikának, és a hazai iparnak valóban jót tenne ha egységes Rába lenne a jövõben.
A sorkatonaságot én sem támogatom, de a sorkatonaság eltörlésének a lényege hogy fejlett legyen a honvédség. A sorkatonaság, és a tömeg hadsereg eltörlésével annyi pénz szabadult fel, hogy akár teljes magyar ipar is lehetne. Vagy legalábbis részben.
De mivel minimális hazafiság sincs ebben a kérdésben sem, így elszállnak a pénzek a semmibe. Ez a probléma
Én meghülyülni nem láttam embert. Talán csak alapkiképzõ központban lehetett ez gyakoribb, mivel ott háromhavonta ugyanazt csináltatta a kiképzõ. Pár év után ritka unalmas lehet.
A kiskatona egy civil kifejezés a sorköteles állományra. Hivatalosan nem létezik.
Azt meg érdemes azért hozzátenni, hogy a bevonuló "kiskatonák" az elsõ hónapokban általában igencsak behúzták a fülüket-farkukat. Majd pár hónap elteltével már nagyon kemények és bátrak lettek. Fõleg leszereléskor látszott, hogy nagy többségük értelmi színvonala hagy némi kívánnivalót maga után.
A vandalizmus nem biztos, hogy helyes kifejezés arra, ami leszerelések során zajlott. Egy idõ után a laktanyát elhagyó "szegény, ártatlan kiskatonákat" rendõrök kísérték végig. De egyes útvonalakon (beleértve pl. a vasútállomásokat, vonatokat is) még napok elteltével is látszott a nyoma, hogy merre is vonultak azok a "szegény drága gyerekek".
Tehát leginkább emiatt nem szeressem ezt a kifejezést.
A sorozások ott a legsikeresebbek, ahol a legnagyobb a munkanélküliség. Tehát ennek nem az az oka, amit próbálsz elõadni.
Leginkább annak köszönhetõ az, amit írsz, hogy a seregnél nem igazán van az a hajde magas fizetés, mint ahogy azt sokan képzelik. Fõként a legénységi és a tiszthelyettesi álomány az, akinél ez eléggé szembetûnõ.
Egyébként általában egyszerû katonának tényleg nem az egyetemi végzettségû megy. (Bár újabban igencsak megugrott az átlag végzettségi szint. A volt századomnál alig egyharmad volt azok aránya, akiknek csak 8 általánosuk volt. Kb. 1/3 volt, akinek szakközép vagy gimnáziuma volt. A maradék egyharmad fõként szakmunkás, de volt egy rakás technikum is. Na meg volt két fõiskolai meg egy egyetemi diplomás legénységi állományú. És nagyon sokan a sereg mellett tették (teszik9 le az érettségit vagy a diplomát.
Hadkiegekhez általában mindig is csókosak kerültek (tisztelet a kivételnek). Oda egyszerû katona csak akkor juthatott, ha volt kapcsolata, ismerõse. Most is így van általában.
"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."
Azért AZ a magyar hadsereg minden volt, csak nem lehetõség. A sorozottak életébõl elraboltak jópár hónapot vagy évet, mert a hazát védeni azt nem tanították meg õket. Nonszensz, hogy 9 hónap után valaki 5 kilót felszedve keveredett haza, vagy hogy esténként hazazavarták vacsorázni, mert a laktanyába nem volt vacsora. Természetesen otthon is aludtak. Az akkori katonatisztek többsége is meghülyült a végére, befelé fordultak. Kevés olyan embert ismertem, akivel mondjuk 20 év szolgálat után normálisan lehetett volna beszélgetni. Nekem az már beteg ember, aki 45-50 évesen azzal tölti a szabadidejét, és a felesleges munkaidejét, hogy repülõmaketteket készít, és ez a hivatása is. De a legrosszabbak a hadkiegnél voltak. Nem tudom, hogy kit tettek oda, de gondolom, nem oda kerültek a legjobbak. Mint ahogy ma is az áll katonának nagyrészt, aki a civil életben nem boldogul másként, tisztelet a kivételnek. Nem véletlen, hogy a nyilvános sorozások Szabolcsban a legsikeresebbek.
Egyébként a kiskatona valóban a SOROZOTT katona volt. És nem pejoratív értelemben használták.
De hallottam már õrvezetõre, tizedesre, szaakszvezetõre is alkalmazva. Most akor hogy is van?
Amúgy értem, csak utálom, ha használják. Undorító egy szokás. Még abbból az idõbõl ered, mikor a "szegény kis gyámoltalan katonácskák"-nak be kellett vonulniuk. BROÁF