Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

[NST]Cifu
1.: A földközelben repülõ harci gépeket szokás álcafestéssel ellátni, mégpedig azért, mert fentrõl nézve az elfogó vadászgépeknek így nehezebb a vizuális azonosítás.
2.: Egyfelõl a természeti behatásoktól (nap, esõ), másfelõl az ellenség nem tudja egy mûhold vagy felderítõgép által készítet kép alapján eldönteni, hogy hány gép is van az adott reptéren valójában.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Megint lenne két hülye kérdésem:
ad 1 Miért festenek terep mintát egy vadászgépre? Úgy is a betonon áll, akkor mikor rejt? Mert az égen meg feltûnõbb, nem?

ad 2 Mitõl véd a "bádog" hangár amik alatt álnak? Mert fegyvertõl nem. Naptól, víztõl? Vagy csak a szerelõket védi az idõjárástól?
Dobtár egyik AK-hoz sincs, csigatár lesz amire gondolsz. 5,10,20-as tárról nincs értelme beszélni RPK-74-es esetében csak a 45-ös kapacitásút "erõltetik", ritkán a 30-ast, 75-ös csigatár nincs hozzá.

Szvsz külföldre ment.
Valaki mutatott már linket magyar PKM-ekrõl amit az amik "öntöltõ"-re butítottak. Rendes magyar papirokkal.
Elméleti síkon, sorozatlövés esetén a rövidebb csõ általában kisebb szórással rendelkezik, mert kevésbé kezd el vibrálni az elõzõleg kilõtt lövedékek nyomán.

http://www.kurfurst.org - Kurfürst - The Messerschmitt Bf 109 performance resource site MA970-UD3, AMD FX-8350, 16 GB DDR3, GB nvidia 960 4 GB

Elvesztettem a fonalat. Én 5.45-ösökrõl beszélek.
Ott van 5,10,20,30,4x és 7x kapacitású.
A 75-ös (asszem) az olyan ami linkeltél. Én úgy tudtam 5.54-hez nincs használható dobtár a lõszer alakja miatt.
A lenti típúsúra írtam, hogy nem értem hogy lehetett használni.
Kisendre
Ja igen, ezt a 100-as tárat kihagytuk. 😊

qtab986
Eladták külföldre vagy kohóba ment?

Kisendre
A 75-ös már nem ív-, hanem dobtár.

A 30-as az tiszta. A 75-ös jogos, de ez a 40-42-45-ös téma nekem követhetetlen. Gondolom a 2 fajta lõszer és a túltárazás miatt keveri mindenki.
A 75-ös nem is értem miért jó. Hogy lehet azt használni.
Kisendre
Ja bocs, 40-es nincs, csak az rpk-47-hez.

Kisendre
Igazából olyan van hozzá amilyet beleraksz😊
30,40,45,75

Akkor ezért nem találtam róla semmit.😞

Tudtommal semmi, minek az nekünk... :-S
Érdekes összehasonlítás :-)
Ha az a kérdés hogy az AK-74 és az RPK-74 miben tér el, akkor tudtommal a tok sem azonos, ott is meg van "erõsítve" és a csõ is "vastagabb", valamint nem 30-as, hanem 40 v. 42-es tár van hozzá.
Mi lett helyette?

Kivonták õket már elég régen.

qtab986
Nálunk mi lett a sorsa az RPK-nak?

Önmagában a csõhossz szerintem ott játszik szerepet a pontosságba, hogy a kilõtt lövedék oldalirányú mozgását mekkora hosszon tudja stabilizálni. Nagyon szélsõségesen fogalmazva a csõ hátsó-alsó és elsõ-felsõ pontja közötti egyenes mekkora szöget zár be a vízszintessel.Minél kisebbet (tehát minél hosszabb a csõ), annál párhuzamosabban repül ki a lövedék a csõ hossztengelyéhez viszonyítva, tehát annál pontosabb is egyben. Persze itt már minden egyéb el van hanyagolva, mint a csõ bemozdulása, feltételezi a tökéletesen egyenletes vastagságot, stb.
Ööö... ezt magyarázd meg légy oly' szíves, nem értem.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

degenerator
valószínûleg van egy enyhe oldalirányú mozgása a csõben, ami stabilizálódik (nagyon kicsi mozgásra kell gondolni)

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Palinko
ja bocsi most olvasom én is hogy azonos mozgási adatok, áh nagyon elméleti kérdés volt ez 😄
Palinko
hosszú csõben hosszabb ideig hat a lövedékre a nyomás szvsz...
Kisendre
Rendben értem amire gondoltál(talán<#vigyor3>), ha az elméleti síkon nézzük, akkor úgy gondolom a leírtak alapján (tehát, a lövedék azonos mozgási adatai) teljesen mind1, hogy rövid, vagy hosszú csõbõl lõjjük ki a lövedéket.

Olvasd el még egyszer amit írtam... Figyelmesen... 😉

Kisendre
A kisebb ûrméret miatt a fegyvernek csökken a "visszarúgó" ereje, így könnyeb célon tartani, ez szerintem befolyásolja a pontosságot, pláne sorozatlövésnél.
A hosszabb csõnél már jobban elbizonytalanítottál. Csak az M16-bõl és az M4-bõl indultam ki, úgy tudom, hogy az M16 a pontosabb, pedig ugyanazt a lõszert használják, persze lehet, hogy nem mind1 milyen lõtávon.
"rövidebb és egy hosszabb csõböl ugyanolyan lövedéket, ugyanolyan sebességgel,"
Ez viszont szerintem lehetetlen, mert ha két különbözõ méretû csõböl ugyanolyan lövedéket lövünk ki, akkor a kisebb csõnél kisebb lesz a lövedék kezdõsebessége. lásd pl: ak-74 vs ak-74szu.

Még egy dolog, szigorúan elméleti síkon, indokolja-e valami egy kisebb és egy nagyobb, de mindkét esetben ideális fordulatszámon forgó lövedék esetében, állandó környezeti viszonyok mellett, hogy eltérés legyen a szórásban? Mégegyszer: elméleti síkon.

Attól, hogy kisebb az ûrméret nem lesz pontosabb szerintem.
A másik dolgon viszot elmélkedni kezdtem. Önmagában a csõhossz milyen szerepet játszhat a pontosságban, vagy kicsit gyakorlatiasabban ha egy rövidebb és egy hosszabb csõböl ugyanolyan lövedéket, ugyanolyan sebességgel, ugyanolyan forgási sebességgel lövünk ki, ugyanolyan átmeneti ballisztikai jellemzõkkel akkor vajon lesz-e eltérés a szórásban? Nem vagyok teljesen elveszett a ballisztika területén - tudom, hogy sokkal sokkal többet nem tudok mint amit tudok - de se pro se kontra nem tudnék indokot mondani...

Kisendre
Igen van, az RPK-74 5,45x39-es lõszert használ, szerintem a hosszabb csõ és a kisebb ûrméretû lövedék miatt az RPK-74 a pontosabb.

Animefox
RPK-74 és az AK-47 között van valami más differencia is a csö hosszán és a táron kivül? Pontosságban a 47es jobb???

qtab986
vagy ügyes csúsztatás vagy kivágták azokat a részeket ahol nem jött be...Nem szabad bedõlni az ilyen videóknak.
Jogos. Türelem + vágás és minden lehetséges, látszólag.

Molnibalage
Az. Azért, mert divat hypolni a német technikát. Lassan már ott tartunk, hogy már a kereket is õk találták fel...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

degenerator
szóval te vagy kisendre.

íme

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Nem fake, de azért vagy ügyes csúsztatás vagy kivágták azokat a részeket ahol nem jött be a sompoly. Ugyanilyen videót lehetne készíteni - szerintem - az M-4-rõl is. Vagy akár olyat is ahol egészen kis, jelentéktelennek tûnõ szennyezõdéstõl elakad az AK. Nem szabad bedõlni az ilyen videóknak.
Szerintem...

Mondom mindezt úgy, hogy "megrögzöttõskommunistaruszkifegyverhívõ" vagyok. <#hehe>

Kisendre
A hsz-t most nem keresem ki, Recon írt arról, hogy mennyire kedveli az M4-et, belekotyogtam, hogy én úgy hallottam, az amcsik éles helyzetben már annyira nem vannak oda érte, erre azt a választ kaptam, hogy rosszul hallottam. Ennyi érdekességet írt amcsi viszonylatban😊
Még a végén elhiszem, hogy az M4 jó fegyver.😊

qtab986
Érdekes dolgot ir a srác arról is,hogy az amik szeretik e a fegyvert.
Ezt elsõre nem találtam. Szeretik? Vagy hányadik hsz?
Azért olyan videót még nem láttam ahol így bánnak M4-el. Vagy ez egy fake AK videó.

Palinko
hogyan halásszunk harci eszközökkel?
rpg:

vagy akár gránáttal:
Azé' mert így megnézik a NG-on a mûsort. :-)
Zsolo007
Azt nem értem egyébként leginkább, hogy miért írnak arról, hogy ha hamarabb kész van akkor komolyan befolyásolhatta volna (vagy legalábbis meghosszabíthatta volna) a háború menetét. Vadászgépnek túl nagy és túl sérülékeny, bombázónak meg kicsi a bombaterhelhetõsége és túl sérülékeny. Két db 500kg-os bomba? Még viccnek is kevés...nem?

legyen
Molnibalage
JN is már kísérletezett vele a 30-as években. Nem kellett neki semmiféle ihlet. Nem ez volt az elsõ eset a történelemben mikor párhuzamosan doloztak emerek úgy ugyanazon, hogy egymásról nem tudtak.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Erre a csúnyaságra gondoltam. Ezt bõven ihlethette a 229-es.
Mondjuk a NG-en mikor a B2-rõl volt film, akkor azt mondták, hogy teljesen véletlenûl vették észre, hogy a csupaszárny kialakításnak elég kicsi a radarkeresztmetszete, meg hogy a gépet a nehéz irányíthatóság miatt dobták ki. Hiányzott hozzá a fly by wire.
Molnibalage
Szegények elfeledkeznek egy Jack Northrop nevezetû emberrõl és az YB-49-rõl. Meg arról is, hogy Glenn Edwards ki volt.

Elöbb járt a kezem mint a szemem...
Mondjuk az ebbõl lett a B2 célzás picit erõs az indexes cikkben. Az viszont lehet, hogy a B2-t ihletõ csupaszárny bombázóhoz viszont õ adott ihletet.
nem hinném hogy 1:1-es model
Vogel
Biztos nem eredeti hajtómûvel és mûszerezettséggel repülne és nem is 1000km/h-val. Csak odafigyelnek a pilótára 😊 meg volt már benne katapult is anno.

Repülésre még várni kell, ha jól olvasom az eredeti cikk szerint ez csak egy méret- és anyaghû makett a radarteszthez.

http://channel.nationalgeographic.com/episode/hitler-s-stealth-fighter-3942/Overview
http://news.nationalgeographic.com/news/2009/06/090625-hitlers-stealth-fighter-plane.html

Érdekelne, hogy anno a pályázat három ezresébõl valóban tudott-e egyszerre mindent teljesíteni.

Megmondtam Orvillenak és megmondtam Wilburnek, és most megmondom magának is: ez a vacak sose fog repülni.

Molnibalage
Nekem is ez a tippem.

Zsolo007
Nem azért volt nagyrészt fából, mert kevés volt már akkoriban a fém?

Molnibalage
Nem tudom, hogy a jogi szabályozása milyen. Ez milyen teljesítmény kategóriájú gép? Stb...