Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Biztosan van ott is akit ez félelemmel tölt el.Ez természetes valahol,csak nem kell túllihegni.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Molnibalage

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Szolnok belvárosában lakok, a házunk elõtt minden nap minimum egy tucat motoros száguld el, tudjátok azok a nagyon hangosak. Este,reggel,hajnalban,mindegy.
Amikor itt repkedtek néhány éve a Migek,akkor kimentünk apámmal,és hiába volt az,hogy a fák magasságában repültek,mégsem tûntek olyan hangosnak,mert egész nap zajban élek. Budapesten is zaj van...
Így hát nem értem,hogy azok a hülyék mi miatt nyávognak.
Amíg a sok birka nem képes a saját problémáin túllépni ez az ország ilyen szar marad. Addig jó,amíg ezek a hülyék nem jutnak vezetõ pozícióba,mert akkor gudbáj honvédség,meg légierõ...

Jah, és még annyit.
Nem tudom miért írják, hogy jajj-úristen azt hitte zuhan egy gép és ez milyen félelmetes. Mi benne a félelmetes?
Ha hallom, hogy zuhan a repülõ elfutni már úgysem lehet. Gyorsan fel fogsz robbanni! Nagy dolog... úgysem fogsz érezni semmit csak kapute és így jártál. Ez van
De nem történt ilyen! Akkor minek görcsölni utólag rajta?
Aki nem tudja feldolgozni a hatalmas "traumát" az ne telefonálgasson meg keltse a feszültséget. Van pszichiátria, öregek otthona a félõs nyugdíjasoknak. ( lehetõleg hangszigetelt szobát kérjenek) stb. stb.

Nem hiszem hogy egy kamionos és egy rep század pk. egy szinten lenne. Ennyi erõvel miért kapnak díszlõvést a halott bakák, a portás sem kapott...

A motorral és a gyerekkel igazad van, de míg hetente/naponta érnek ilyen civil sérelmek, addig most egyszer katonai. Fél óra repülésen nyálaznak egy napja.

Az éhbéres dolgot nem értem. Nem értem hogy jön egy pilótához. Szerintem elég keményen meg kell dolgozni M.o.-on, hogy "játszadozhas" a gépekel.

Tény hogy jobban is lekomunikálhatták volna.
Nah ne vicceljünk már..
Budapestet nem kéne kis csöndes falucskának beállítani ahol ha valaki szellent egyet már kitör a harmadik vh...
Budapesten max a kerti város részen a kis családi házak "retteghetnek" bár az is vicc kategória. Mert én is azon a részen vagyok, de itt is van egy fõ út villamossal stb... nincs teljes csend. Aztán naponta szállingóznak repülõk amik éppen leszállni készülnek a Ferihegyre legalább ekkora ricsajjal.
Arról pedig ne is beszéljünk, hogy erõsen barnult emberkék szoktak non-stop ordibálni és terrorizálni a gyanutlan autóst vagy gyalogosokat az utcán. Bennem inkább az kelt félelmet 😊
De lényeg arra akarok kilyukadni aki valóban Budapesti annak nem kéne besz@rnia egy ilyentõl mert ebben a városban mindig van valami.

A kommenteket megnézve pedig röhejesek ahogy írták már, de ahogy nézem több a normális komment csak van egy két agyhalott aki kitûnik a tömegbõl. Például 8 kerõl beszél az egyik... aha a 8 ker aztán harmónia csöndességû... minden happy arra felé tényleg csak az ilyen csúnya repülõk zavarhatják meg a szent életét. Az ilyen szöveg mehetne egy vígjátékba.

Minden hadseregen belül vannak hagyományok. Az ilyen berepülések is azok. És ezt tiszteletben kell tartani, és pont! Ahogy vannak nemzeti ünnepek, és hagyományok egy temetésnél stb úgy a Honvédségnél ugyanúgy van ilyen.
A másik szerinted ha lesznek itt harcok akkor hol fog elsõdlegesen brunsztolni? Elárulom Budapest felett... Szóval nagyon nem árt ha legalább megismerik közelebbrõl is a bûnös várost.

Az pedig, hogy kell a légierõ az fix. Nem állnak jó, de még is van valami. Ha nem lenne teljesen semmi, és kéne mikor támadnak akkor persze mindenki azért rettegne, hogy miért nincs...
Egy honvédelmet nem lehet úgy felépíteni, hogy most béke idõ van akkor ne legyen semmi..
Lóf@szt! Úgy kell készülni, hogy bármi megtörténhet és tudják kezelni a helyzetet akár világbéke van akár nem.

Molnibalage
Aztán lehetne repülõnapokat, egyéb eseményeket szervezni, és hozzászoktatni az embereket elõre bejelentett idõpontokon, hogy gyönyörködjenek a gépekben, mert azok értük vannak, nem ellenük. Ennyi.

Ha nem lett volna válság, akkor 3 év alatt lett volna 3 db. Ez még sok is. Inkább nyílt nap legyen ahol lehet beszélni arról, hogy hogyan zajlik egy repülõs mindennapja és kifejthetik, hogy mi miért van és mi miért nincs. Stb.

Itt most nem az a kérdés, hogy szükség van-e rájuk. Igen. Szükség volt-e erre a repülésre? Nem.

Szerinted. Más szerint meg igen.

Mibõl lett kifizetve ez a repülés? Mennyi pénzbe került mindez? Vagy kiképzésnek lett eladva?

Gripen repóra keretbõl. Mégis mi másból lenne?<#fejvakaras>
Ez is egyfajta navigációs gyakorlat. Precízen érkezi adott pont fölé, adott sebeséggel.

Másfelõl rengeteg kamionos is meghal.
Azért egy kamionost ne hasonlítsunk már egy repülõszázad parancsnokához.

Meg kellene gyõzni az embereket, hogy szükségesek õk, még ha néha zavarnak is.

A blikken élõknek nehéz bármit elmagyarázni sajnos. A szellemi szintjük messze van attól, hogy egyáltalán fogékonyak legyenek az érvekre. A Honvédelem kérdése meg szerinten nem olyan dolog amit a dilettáns tömegekre kellene bízni. El kell fogadni, hogy van. Persze lehet kompromisszumokat kötni, de lásd. zengõi radar esete. A droid / km2 arányban valszeg világbajnokok vagyunk...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Vogel
De felbasz ez a sok birka. Hihetetlen, dolgozni sincs kedvem.

Mindkét oldalt megértem. Akinek ébredt már fel gyereke, mert egy barom motoros mondjuk szétbarmolt kipufogóval elment az ablaka elõtt, az tudja, milyen dolog újra visszaaltatni. A repülõ 100 méter magasan ugyanez a helyzet. Baromi hangos, baromira nagy zajt csap, baromira hirtelen jön, és baromira gyorsan el is megy. Ha teszem azt éppen 24 órás mûszakból érek haza, és éppen elaludtam, amikor felébreszt, és van nálam egy Stinger, akkor nem sokat gondolkodnék, hogy utánaküldjem-e.
Másfelõl rengeteg kamionos is meghal. Akkor is ekkora lenne a közmegértés, ha napi 2-3 konvoj áttépne a városon folyamatos dudálással?
Másfelõl meg persze, hogy kell honvédség, persze, hogy kellenek katonák, persze, hogy kellenek repülõk, persze, hogy költeni kell rájuk és persze, hogy nincsenek megbecsülve. Egy-két ilyen akció után még a feloszlatásukat is megszavazzák majd.
Itt most nem az a kérdés, hogy szükség van-e rájuk. Igen. Szükség volt-e erre a repülésre? Nem. Mibõl lett kifizetve ez a repülés? Mennyi pénzbe került mindez? Vagy kiképzésnek lett eladva?
Az emberek most csak azt látják, hogy soktízmilliárdos eszközökkel röpködik néhány emberke a város felett, mikor akár dolgozhatna is éhbérért. Ezt kellene megváltoztatni a katonáék marketingeseinek. El kellene tudni adni a hadsereget. Meg kellene gyõzni az embereket, hogy szükségesek õk, még ha néha zavarnak is. Aztán lehetne repülõnapokat, egyéb eseményeket szervezni, és hozzászoktatni az embereket elõre bejelentett idõpontokon, hogy gyönyörködjenek a gépekben, mert azok értük vannak, nem ellenük. Ennyi.
Gundark 1 1
Egyszerûen nem bírom ki hogy ne osszam meg veletek a kiváló kommenteket amik azon rugóznak hogy mindenki megijedt mert vadászgépek mentek budapest légterébe. Sok jó van, ami arról informál minket hogy már igen alacsony a szinvonal, de ezek..

"Nos azon gondolkodom már egy ideje, hogy nekünk civileknek igazából mi közünk van a légierõ speciális, némiképpen tán arcoskodónak is nevezhetõ kegyeleti szertartásaihoz, meg aztán arra is gondoltam, hogy ha mi civilek le tudjuk küzdeni magunkban az õrjítõ vágyat, hogy leutazzunk Kecskemétre és ott egy bazi nagy árkot ássunk a repülõtéren, akkor tán a vadászgépeknek se kéne a pesti belváros háztetõi fölött 50 méterrel páros repülést bemutatni, különösen úgy nem, és ezt szeretném hangsúlyozni, hogy senki sem kapott egy hang információt se arról, hogy éppen mi történik, tehát legfeljebb találgathatunk, hogy katonatemetés van éppen, vagy esetleg kitört a 3. világháború. Lenne ugyanis itt egy finom distinkció: a gyászszertartás magánügy, a köznyugalom meg közügy, ekként kéne végre elbírálni talán a dolgokat, nem tudom lehetséges-e."

"Minden háborgónak!
Édesanyám igenis megijedt, mert õ átélte a háború borzalmait, és sírva hívott fel, mert nem tudta mi történhetett...Hiába "nem nagy dolog", igenis lehetett volna elõre szólni, hogy nem rémítsék halálra az embereket!
Irgum-burgum, sünt nekik!"

"Õszintén:mekkora csorba esett volna azon a fene nagy katonai büszkeségen(csak tudnám mire olyan büszkék) ha elõtte bejelentik, hogy a mélyrepülés része egy bajtársuk búcsúztatásán.Semekkora.
Jó lenne ha a repülõs urak kicsit lejjebb adnának ebbõl a határtalan nyegle modorból.Vettünk nekik közpénzen repülõket, hogy játszogathassanak velük(másra úgysem jók)de ettõl még nem õk találták fel a langyos vizet.Különben is csak óvatosan mert még földhözverik a Griffeket pedig még ki sincsenek fizetve.
Brien
laknál a kecskeméti repülõtér körzetében,majd megértenéd.Este 8 körül 100m magasan a házad felett elszálló 2 Grippen-azonnal rájönnél mi a probléma."

Most már csak egy a kérdés: Van e lejjebb?
Az eredeti angol szöveg szerint nem 102 percenként kezdi idegesíteni a pilótát mindenféle üzenetekkel a gép, hanem 1,7 óránként adódik egy "critical failure", azaz kritikus hiba, ami azért kicsit más kategória szerintem, legalábbis megítélésileg. Másfelõl azt is írják, hogy az utóbbi egy évben nõtt meg az egy órányi repülésre jutó javítási költség a duplájára, hála a radarabszorbens bevonat javításának.
itt meg itt nézz körül, illetve holnap küldök egy újságot apáddal.

TG

karosszéktábornok.blog.hu

nem kell általánosítani. Van egy két hazátlan emberke. Nem kell velük foglalkozni 😊

Punker
a népbutítás hatása 😞

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Kisendre
Az a baj, hogy aki(k) ezt felvetette az indexen az nem ilyen irányból közelítette meg a dolgot, hanem, hogy milyen hülyeség a honvédségre költeni "több 100 milliárd forintot", bármikor beleegyezne abba, hogy megszüntessék az egész honvédséget, azért, hogy cserébe évente "100.000 ft"-al több maradjon a zsebében...
nevetséges

Punker
az az igazság hogy nincs honvédelem, a MH jelen állapotban képtelen bármit is kivédeni, a saját laktanyáikat is külsõs cégekre bízzák, hát persze hogy az emberek nem hisznek benne.....

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

degenerator
szatírikusan

érdekes kérdést vetett fel, a red bull race az nem hangos?

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

hehe én észre se vettem, hogy egyáltalán elhúztak csak volt egy pici morajlás. Annyira hangosak nem lehetek.
Egyébként indextõl nem tudom mit vártok... ott elég iq alatti emberek mászkálnak. Hivatásos rettegõknek is lehet nevezni a legtöbbjét.

Molnibalage
Ja. Az elmúlt 20 év összes vezetõje egyformán bûnös -e téren. Mutassatok még egy országot ahol azt kérdezik, hogy miért van HONVÉDELME!

Punker
nem csak az indexesek ilyenek, és valahol az átlagot meg is értem, amíg õk azon gürcölnek hogy ne dögöljenek éhen, hihetetlen pazarlásnak tûnik az ilyen röpködés. 20 évek kemény munkájával építették le ilyenre a Honvédség megítélését.

degenerator
"ÉS ha történik vmi a gépekkel a város fölött akkor mi van?
Ciki?"

<#zavart2>

komolyan, ilyen nyárspolgár idióta civilek laknak itt?
végre egy örömteli hír, a nép láthat repülõ honvédeket, erre tiltakoznak ellene. hihetetlen.

(remélem, csak az index olvasói ilyenek.)

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Punker
most mutatják a hírekben is és még mindig 4 Grippen, közben a képen egyértelmûen a 29-es, szánalom 😄

Molnibalage
Igen, az. A többit meg nem is minõsíteném. Minek...

Gundark 1 1
R.I.P.

De a kommentek.. Milyen hely ez? Óvoda nagycsoport? Megijedt a hangjától.. Gratulálok.
Molnibalage
Magyarán keverik a szezont a fazonnal...

[NST]Cifu
Especiel a cikk is csak annyit állít, hogy a többi vadászgéppel nem tud kommunikálni, bár kissé félreérthetõ, hiszen kommunikálni a pilóta tud rádión keresztül, csak a gépek közötti adatkapcsolat esetén tud egy Raptor csak egy másik Raptorral információt megosztani.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Ott cifu olyat írt hogy a többi géppel nem kompatibilis az õ adatkapcsolatuk. De azért a földdel csak tudnak komunikálni.
Kisendre
Én úgy emlékszem errõl már volt szó itt a forumon nem olyan rég, és tényleg így van, de már dolgoznak a megoldáson.
Többet nem tudok mondani, mert a repülõgépek nem a kedvenceim, de szerintem, ha visszakeresel találsz róla hsz-t.

Azért vannak jó fej kommentek is. :-)

Itt egy másik index gyöngyszem: f22

Ebbõl mi igaz? Mert ez kicsit erõsnek tûnik: "például ez az egyetlen gép az amerikai haderõben, aminek a pilótája nem tud kommunikálni a többi vadászgéppel, csak az F22-esekkel"
Kisendre
Pedig milyen öröm látni, hogy van aki (velünk ellentétben pfúújj), nemhogy meg van elégedve a honvédséggel, sokallja is, sõt inkább ne is legyen csak kevesebbet kelljen fizetnie "100.000 Ft-al"<#banplz>

Pont így jártam én is.Ijesztõ.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Kösz. Elkezdtem olvasni a kommenteket, de hamar elértem a fájdalom küszöböm. Ennyi taplót. <#violent>
Reaper
Az a 4 Gripen egy 29+Gripen vegyes géppár volt, csak 2x húztak el a fiumei úti temetõ felett, mivel ma volt Németh Gabi temetése. A cikk(index.hu) is no comment, de a kommentektõl fog el igazán a hányinger. Ez is olyan magyaros...

Two tails, two engines! Nem szeretem őket, mert nincs miért...

Nem tudja valaki mit repkednek Bp. felett a Grippenek? Kolega járt a városban és õ mondta, hogy "alacsonyan" repült pár Grippen Bp. légterében. Aug. 20.? Már nincs spórolás?
helyesbítek: dísznek sem funkcionálnak mert "erõdemonstráció" mutogatás sincs 😊
De persze ha titkosan kezelik, és a 40 darabot öröké akarják megtartani...
Akkor elhiszem, hogy van valahol.

de az sem rakják fel 😊

Ezért kételkedem, hogy van egyáltalán

akkor minek vannak dísznek? Egyébként készenlétben igencsak illene 120-at is felrakni a gépre ha tényleg van.

Molnibalage
MiG-21PF, MF vagy bisz típusok üzemeltetési utasítása nincs meg valakinek? A teljeseítménygörbéi kellenének.
A paraméteres görbékre gondolok amik a hajtómûteljeseítményt, max. sebességet, fordulási szögsebességet stb. mutatják az adott magasság és sebesség függvényében.

[NST]Cifu
A repülési közbeni hatásokkal kapcsolatos tapasztalatszerzésre a CATM-120 is tökéletes.

[NST]Cifu
A Francia légierõt sose érdekelte a Mirage 4000. Eredetileg a közel-keleti piacra, a Szaudiaknak lett tervezve, az F-15E ellenében. A Szaudiak ugyan párszor még "visszatértek" érdeklõdni a Mirage 4000-ért, ami miatt az 1980-as évek elején fel is újították, ám végül nem lett belõle semmi. A francia vélemények szerint a Szaudi-Amerikai kapcsolatoknál szóltak rájuk az Amerikaiak, hogy nem kellene francia gépet venniük, az amerikai gépek úgy is jobb vételek lennének. A Dassault az 1970-es évek végén még megpróbálta a Mirage IV. könnyû bombázók utódjaként eladni a Francia légierõnek, de õket nem érdekelte, inkább a Mirage 2000N felé fordultak. Miután a Dassault az 1980-as évek elején/közepén a Rafale kifejlesztésébe fogott, a Mirage 4000 program partra vetett halként kimúlt...

Molnibalage
Azért nem árt, ha idõnként repülnek vele, mert szokni kell azzal is a vezetését a gépnek. Az AIM-120C verziói a tapasztalatok szerint kibír 400-800 órát is meghibásodás nélkül reptetve.

Reaper
Az AMRAAM darabára már elég régóta 500 ezer dollár, szal le vagy maradva erõsen...

Reaper
Miért cirkálnának velük ember? A rakétáknak van repidejük, szal nem fognak 500k dolláros raksikat reptetni tök feleslegesen.

Molnibalage
Mondjuk volt infláció is azért azóta és egy AIM-120A azért nem C-5.

az is lehet 😄

Én sem értem igazán, de gondolom ezeknek is megy fel az áruk mint a gépeknek.
Bár az air power blognál valami ellentételezésrõl is beszélnek, hogy a rakétákért cserébe ide hozták azt a "szerelõ gyárat".
Lehet ezért ilyen magas az áruk...

A fele megy szegény hadügyminiszterünk, alkohol gyógykezelésére 😊

A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk

Molnibalage
Én a darabáron hidalok le. Mitõl mérték ez ilyen sokba? A '90-es évek elején alig 150 ezer dollár volt tudtommal az elsõ verzió ára.

erre gondolsz?
"AIM-120 AMRAAM: A magyar gépekhez 2004-ben 40 darab AIM–120C–5-ös éles rakétát (ezek darabára 530 004 USD volt) és 10 darab gyakoroló CATM–120-ast (ára 32 328 USD) vásároltak, a szerzõdés összértéke 25 389 904 USD volt"
wikipedia

én úgy vagyok vele hiszem ha látom 😊
vagy van róla kép ahogy a magyar gripenek cirkálnak velük?

Ha ezt a Mirage 4000-et rendszeresiti a Francia Légierõ ez kb mit tudott volna ? F-15 kategoria lett volna francia modra ? Bár nemtudom elektronikába fegyverzetbe mit tudott volna , de mivel nagyobb gép biztos hogy több cuccot is bele lehetett volna pakolni mint a Mirage 2000-be .