Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Reaper
Ja, C-5-ös Amraam-okat vettünk és tudtommal itt vannak.

Two tails, two engines! Nem szeretem őket, mert nincs miért...

Jól is néznénk ki ha a hiperszuper Gripenünkhöz nem vásárolnának BVR rakétát. Hiszen ez volt a fõ érv az áttérésre.

"Jól tudom hogy csak Maverick és Sidwinder van egyelõre"
szerintem jól tudod.
AMRAAM beszerzése azt hiszem csak tervbe van véve. Legalábbis én nem találtam képet vagy infót, hogy lenne itthon..

nem 😄

a képek innen vannak: legiero.blog.hu

Reaper
A képek a legiero.blog.hu-ról származnak, legalábbis én úgy gondolom.

Erre a szlovakok is kivancsiak. 😊

Save yourself a penny for the ferryman Save yourself and let them suffer

Akkor hogyan állunk most a Gripennel? Hány gép van jelenleg és milyen fegyverek vannak már hozzájuk? Jól tudom hogy csak Maverick és Sidwinder van egyelõre, vagy megjöttek már az AMRAAMok is?

Kösz az infót! Te a CIA-nál vagy hogy ilyen tuti képeket tudsz szállítani? <#taps>

[NST]Cifu
A MiG-31 R-33-ast csak a törzse alatt vihet, a szárny alatti két pillonra R-40 (AA-6) vagy R-60 (AA-8) mehet, illetve a MiG-31M széria esetén négy szárny alatti pillon van R-73 vagy R-77 rakéták számára.

Lehet, hogy rosszul rémlik, de mintha a MiG-31 nem lenne képes R-23-as hordozására/indítására.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Molnibalage
Egy gyors kérdésem lenne. A MiG-31 képes a törzs alatt 4 db R-33 hordozására. A szárny alatti belsõ fügesztõkön is képes? Vagy oda csak R-23 vagy R-60 esetleg R-73 mehet?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[NST]Cifu
Köszi Zenty, jó képek és infók! <#worship>

"Összesen 20 darab AGM-65G infravörös irányítású, nehéz, repesz-romboló harci résszel ellátott rakéta és 20 darab AGM-65H televíziós (CCD) irányítású, könnyû, páncéltörõ harci résszel felszerelt rakéta, illetve 4 darab gyakorló (TGM) került beszerzésre"
air power blog

a másik pedig igen Litening G-III konténer, abból 5 darab

Molnibalage
Volt itt posztolva. Asszem Cifu tette még be tavaly valamikor.

Buren
Arról a makettrõl vannak képek?

A véleménycsere az, amikor bemész a főnököd irodájába a saját véleményeddel, majd kijössz az övével. Okos pilóta alagútban nem katapultál.

Hát én is. Szokásos orosz ígéretek. <#hehe>

De most tényleg van aki elhiszi nekik hogy majd õk pénz és tapasztalat nélkül összekalapálják azt ami az amcsiknak majd 20 évébe került? Pedig õk aztán nem sajnálták rá a pénzt, és már három generációnyi lopakodó gépet megterveztek és megépítettek, szóval tapasztalatuk is van, nem úgy mint az oroszoknak.

Molnibalage
A rajzok régebbiek, tavaly már makett is volt. Ettõl függetlenül az felvázolt idõtervet eléggé hurráoptimistának éreztem.

Szép képek. Már idén reptetni akarják a gépet amikor még csak fantáziarajzok vannak belõle? Az F-35 mennyi idõvel az elsõ fantáziarajzok után szált fel? 15 év? <#hehe>

Molnibalage
Mitha egyesek a Lopakódó címû förmedvény filmen alapulnának. Elvileg idén vagy jövõre már reptetni akarják a gépet, de emlékeim szerint nagyon nem hasonlít egyik rajzra sem.

Palinko
háát "kicsit" úgy néz ki mintha, x44 re rátették volna az f22 vezérsíkját és meg is van a vadi új orosz vadászgép 😄
Buren
Nagyon szép fantáziarajzok, nekem különösen tetszik az elõrenyilazott verzió!

A véleménycsere az, amikor bemész a főnököd irodájába a saját véleményeddel, majd kijössz az övével. Okos pilóta alagútban nem katapultál.

degenerator

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Reaper
Ez a svéd support érdekes dolog, ajánlom olvasgasd a légierõ blogot...

Scottt
Azért elég messzire ellehet vele látni,radar helyett is használható vagy kiegészíteni😊

\"A békefenntartás nem a katonák dolga, de csak ők értenek hozzá\" \"De ki a fasznak kell ez?!Én inkább ezt választom!Imádom\" \"Brothers everywhere Raise your hands into the air we\'re WARRIORS\"

No értem én, és nem mintha nem örülék a Litening beszerzésének, de lézerirányzású bomba nélkül minek veszük lézerirányányzó konténert a géphez? Ezért kérdeztem a Marvericket, tudtommal az 'E' változata lézervezérlésû.

Vagy tervben van más irányított levegõ-föld fegyver beszerzése is a Maverick mellett?

[NST]Cifu
Ennyiben tehát a Gripeneknél remélhetõleg nem lesz szükség alkatrész-kannibalizmusra ahogyan a MiGeknél.

Mivel a gépek nincsenek Magyar tulajdonban, ezért nem is csoda. 😊

[NST]Cifu
A Turul keretében a naptári élettartam helyett állapot alapú üzemeltetésre tértünk volna át. Ez megfelelõ karbantartás (és mondjuk hangárban csücsülõ gépek) esetén simán kitolhatta volna a gépek üzemeltetését 2015 körülire, annál hamarabb pedig nem kiemelt vásárlónak aligha lesz F-35-öse.

[NST]Cifu
IR, ha jól rémlik. A Litening konténer azért hasznos, mert így LGB-ket is lehet szükség esetén bevetni. LGB-nk ugyan nincs, de még lehet. 😊

A modernizációs programban nem, de gondolom az orosz gyártó boldogan elvégezte volna megfelelõ díjzásért cserébe. A Gripen helyzete ezen a területen annyiban jobb, hogy a svédekkel kötött szerzõdés eleve kiterjed a nagyjavításokra, ahogyan az alkaltrészellátásra is. Ennyiben tehát a Gripeneknél remélhetõleg nem lesz szükség alkatrész-kannibalizmusra ahogyan a MiGeknél. Kérdés persze, hogy mi lesz ha majd lejár a szerzõdés.

Az még egy érdekes szituáció lesz, ha valóban a térségbe kerül néhány F-35ös. De szerintem ennek öt éven belül még nincs realitása.

Amúgy az átalad leírt szituáció teljesen életszerûtlen, a valóságban így zajlana:
Felszáll az ellenséges 13 MiG-29. Ezt azonnal észleli a körzetben járõrözõ amerikai AWACS gép, aminek támogatása nélkül ugyebár az amerikai F-16osok sosem mennek harcba. Az AWACS a 13 MiG ellenében elegendõ számú baráti vadászgépet riaszt, és irányít a térségbe.
Mire a MiG-ek kiérnek az országuk légterébõl már várja õket a számukhoz igazított mennyiségû F-16os, pontosan ismerve minden rezdülésüket az AWACS-nak köszönhetõen. A F-16osok ezután az AMRAAMokkal egyesével lelövöldözik a MiGeket, mielõtt azok indíthatnák a rakétáikat vagy egyátalán fogalmuk lenne az F-16osok hollétérõl, számáról és típusáról.
Még ha a földi telepítésû ellenséges radarok miatt a flakonok holléte ismert is lenne a MiG-ek számára, jóval elõbb lesznek ócskavassá mint sem hogy tüzelési pozícióba kerülhetnének.

Ennek fényében teljesen érdektelen hogy kis távolságon gépágyúval meg infravörös önirányítású rakétákkal melyik gép gyõzne, na nem mintha egy ilyen helyzetben a MiG jobb helyzetben lenne.

Kisendre
Április 21-én készültek a képek Kecskeméten, repülés közben, tehát igen.😊

Molnibalage
Nem lézerest, de hogy IR vagy TV-s van -e azt nem tudom.

A MiG-29 modernizácóban lett volna strukturális nagyjavítás is? Mert a gépek naptári élettartama bizony elfogyott volna és tisztességes évi 120-140 óra repülés mellett (tudom, álom), a 2400 órás eredeti élettartam az 18-20 év után megint vadászgép beszerzés elé állította volna az országot. Mondjuk tekintve, hogy Románia és Lengyelek is F-35-re pályáznak nem lenne lehetetlen nálunk sem, ha nem mutyiországban élnénk.

És vajon a hozzájuk tartozó fegyverzet itt van e már? Megérkeztek már a Maverickek? Egyáltalán lézeres vagy TV-s Maverickeket rendszeresítünk a Gripenekhez?

[NST]Cifu
Tehát megérkeztek, itt vannak az országban?

Kisendre
Az Aranysas júniusi számában már volt szó róla, hogy van Litening kontér néhány (asszem 5) Gripenhez, kép is volt róla.

Ez így van. Nyilvánvalóan egy megfelelõen karbantartott és upgradelt MiG-29 flottával egészen más lenne a helyzet, ha mondjuk kaptak volna új radart meg R-77eseket. Rengeteg cég kínált felújítási csomagokat, köztük az oroszok is, így aztán lett volna mibõl válogatni. És akkor még kidobni se kéne õket.

Egyébként a Gripen ügy kapcsán készült Vadai féle államtitkári jelentés egyértelmûen leszögezi, hogy már a Horn kormány idején úgy döntött a honvédelmi minisztérium, hogy meg kell találni az orosz MiG-ek utódját. (tehát már akkor fel se merült a MiG-ek modernizációja, új gépet akartak) Ennek a hosszú folyamatnak az eredménye lett az Orbán kormány idején a Gripenekre kötött szerzõdés. Azt pedig hogy Orbán úgy döntött, hogy magyarországot a jövõben semmilyen szállal nem akarja oroszországhoz kötni, teljesen megértem. (ez az elgondolása ugyebár fényesen beigazolódott mikor az idei év elején az oroszok elzárták a magyarországra vezetõ gázcsapot pitiáner zsarolás céljából) Emiatt az új orosz gépek vásárlása is kikerült a képbõl.

[NST]Cifu
A magyar MiG-29-es a gyakorlatilag nulla BVR képessége miatt halott dolog, nem véletlenül vonja ki a légierõ még idén.

A Magyar Légierõ a MiG-29-es fejlesztésére egy buznyákot nem költött azóta, hogy hozzánk kerültek. Így nem csoda, hogy ha a képességei éppenséggel nem érnek fel a legfrissebb fejlesztésekkel felszerelt nyugati gépekkel.

10 év múlva majd kiderül, hogy a Gripen esetén milyen fejlesztésekre fog áldozni az ország (tippre semmilyent). Ugyanúgy érdekes kérdés, hogy mikor lesz a Gripenen teljes fegyverzet, ne adj isten célzó/felderítõ-konténer...

Én utólag kiváncsi lennék, mit sikerülhetett volna kihozni a Turul programból. Új radar, avionika, stb. Értelemszerûen a fegyverzetet is lehetett volna fejleszteni.

Molnibalage
Értem én a poénos példát, de inkább nevetséges, mert a világon rendszerben álló összes MiG-29 darabszáma messze elmarad az F-16C gépek számától. A MiG-29-nek nincs elektronikai zavaróberenezése az új gépeket leszámítva.

Scottt
Balázs mégegyszer olvasd el ha nem érted😊
13ból 12-t a rakétákkal szed le,tehát nem marad rajta rakéta.Fölösleges belemagyarázni a zavarótölteteket illetve gondolom, hogy azok is elfogynak a 12 MiG lerázása közben^^

\"A békefenntartás nem a katonák dolga, de csak ők értenek hozzá\" \"De ki a fasznak kell ez?!Én inkább ezt választom!Imádom\" \"Brothers everywhere Raise your hands into the air we\'re WARRIORS\"

Nekem meg úgy tûnik hogy neked nem esett le. Arról beszéltünk itt többen, hogy nyugodtan vizsgálgathatod te hogy mennyivel jobb a MiG manõverezõképessége, amikor a büdös életben nem fog közelharcba bonyolódni a nyugati gépekkel.

Arról már nem is beszélve, hogy egyáltalán nem vagyok meggyõzõdve róla hogy közelharban a MiG-29+R73 kombó legyõzné az F-16+AIM9X+JHMCS kombót.

A magyar MiG-29-es a gyakorlatilag nulla BVR képessége miatt halott dolog, nem véletlenül vonja ki a légierõ még idén.

Molnibalage
Még a te esetedben sincs elõnyben a MiG-29. Egyes minimális estekben, néhány paraméterben, de ez csak pusztán aerodinamikai.

Kevesebb zavarótöltet van a gépen, mint a manapság elterjedt F-16C vagy MLU gépeken. Az AIM-9X fölénye egyértelmû szerintem az R-73-mal szemben mind indítási zóna, mind pedig fejlettség és megbízhatóság tekintetében.

(A legújabb F-16 gépeken asszem már rajta van a passzív IR rendszer ami rakétaindításra figyelmeztet. Ez nagyon kemény elõny, de ha ez van is ezt nem veszem annak, mert ez nagyon marginális.)

Szerintem is barom ötlet, ha csak nem modulárisra tervezik a gép kialakítását, tehát kompletten kiszerelik a pilótafülkét és hasznos terhet raknak a helyére. Amúgy sztem ennyi + még nem jelent generációs ugrást.

6. gen

Ennek így mi értelme lenne? Az ok hogy még lopakodóbb/könnyebb/gyorsabb. De mi ez a hibrid vezérlés? Arra nem jó egy uav amibe nem kell katapult, ülés, kijelzõk, oxigén, stb. ?
Ez ilyen Tom Clancy-s 4. VH-sos volt. :-D
Vélhetõen Oleg az esélyesebb, mert mire Joe kikerül 12 légiharc rakétát, félhulla lesz...

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Úgy látom, nagyon nem esik le, hogy szó sincs nagy távolságból indított rakétákról, hanem csakis és kizárólag manõverezõ légiharcról. De hogy világos legyen:
Egy F-16-ost megtámad 13 db MIG-29. A Falcon a valóságnak megfelelõen 12 darab AMRAAM és Sidewinder rakétával 850 kilométer távolságból lelõ 12 MIG-29-est telitalálattal, miközben az összes ellene indított rakétát kimanõverezi, eltéríti, stb. Azonban az utolsó MIG-29 olyan közel kerül a Falconhoz, hogy fordulóharcra kerül a sor. Kérdés, ilyenkor milyen esélyekkel bír az F-16-os a MIG-29-eshez képest, ha mind Oleg, mind Joe messze a legjobb kvalitású pilóták, akik csak valaha a Földön éltek, mindkét gép tökéletes mûszaki állapotban van, és mindkét gép gyári felszereltségû és képességû.
Molnibalage

Lehetséges,én még ennyire sem vagyok képben.😊

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."