Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

BEAST
Nem tudom, en inkabb favorizalnam a konnyebb jarmuveket mint peldaul a Stryker. A nagy mbt-khez kepest hihetetlen konnyu, igy konnyen szallithato, gyors, akar legi uton is eljutatthato egyenesen a celjahoz ... es nem utolso sorban rengeteg kulonbozo valtozata van.

Persze tudom hogy sehol sincs a vedelme a monstrumokeval szemben.

"Beware of the blindness of those who would follow, and the damnable lure of those who would lead."

[NST]Cifu
Nézd gyakorlatias szempontból. A reaktív páncélzattal szerelt hk. tömege a passzív védelmûhöz képest cirka 2/3-ad akkora az elsõ találat esetén a védelme azonos, annak pedig elég kicsit az esélye, hogy pont ugyanoda kapjon két lövést (megj.: a passzív védelem is gyengül valamit a találattól). Kisebb lesz a fajlagos fogyasztása, mozgékonyabb, könnyebb a szállítása, útvonaltervezésnél kisebb az esély, hogy olyan hídba botlasz, amely megerõsítés nélkül ne bírná el a hk.-t.

Továbbá még mindig egyszerûbb ERA téglákat lecserélni, mint egy passzív páncélzati elemet lecserélni / kijavítani...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Molnibalage
Mert ahhoz milyen infrastruktúra kell, hogy folyamatosan pótold a szétlõtt reaktív páncélzatot? Hát szerintem nem kicsi. Meg nyugalom is kell hozzá, hogy ne lõjenek rád. Azt meg gyakran nem te mondod meg, hogy mikor lõnek rád...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
Szerintem egyértelmûen a passzív. Lehet, hogy a 65 tonna, 65 tonna, csak nem kap szép az elsõ túlélt találat után minden jöttment vacak. Mert szép, hogy a T-72 állat a Kontakt-5-tel, de ha az eldurrant utána gyakorlatilag egy nagy 0 a cucc.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[NST]Cifu
Szerinted mennyivel voltak nagyobb biztonságban a nyugati harckocsizók az M48 és M60 harckocsikban anno? Szemernyivel sem. Akkor az amerikaiak sem törõdtek jobban a veszteségekkel, mint a szovjetek. De elég csak a géppuska-pajzs nélküli HMMWV-kre gondolni... Utólag mindig nekiállnak a katonákra gondolni....

Meg a ruszkik kicsit "rugalmasabbak" az emberi áldozatok terén.
[NST]Cifu
Lehet vitatkozni mi a jobb, a passzív vagy az aktív védelem, de jegyezzük meg, hogy a "nagy" nyugati passzív védelmû harckocsik (Leo2A6, Chally 2, M1A1/2 TUSK) mind 65 tonna vagy e felett vannak. Embertelen logisztikai problémát jelentenek ezek a monstrumok, az US ARMY nem véletlenül akart az FCS keretében legfeljebb 30 tonnás harcjármûveket. Az más kérdés, hogy ezért mit kell beáldozni...

heh, a nyugatnak meg pont az a baja hogy az övéik meg pöttyet nehezek...
SgtChris
Na így már értem mi az ami zavart ebben a dologban. Ezt aláírom én is, hogy faramuci (diplomatikusan megfogalmazva) és elképzelhetetlen a helyzet. Erre télleg nincs épeszû magyarázat szerintem...

ASUS ROG B350-F Gaming, Ryzen R5 1600, 8GB DDR4 3000Mhz, ASUS ROG Strix RX470 4GB, Adata 920SP 128GB SSD

Molnibalage
A reaktív páncélzatot simán lebontja. Ez meg már elég. Onnantól fogva az orosz harckocsik védelme szinte 0 a mai páncéltörõ lõszerek ellen, egyszerûen lepkesúlyúak, nincs kellõ passzív védelmük.

Molnibalage
A papíron levõ elképzelés ez. Emiatt van még mindig titkosítás alatt hivatalosan az üzemeltetési kézikönyve. Szerintem ez röhejes. Vagy talán erre is vonatkozik a szerzõdés?

[NST]Cifu
Noha valóban nem olyan erõs az M230, mint sok más 30mm-es gépágyú, azért a HEDP lõszerének 50mm-es RHA átütõképessége van 1000 yardról. Hátulról vagy felülrõl már ez is elég lehet...

Csak részben igaz, a 30mm-es gépágyúk egy része alkalmatlan MBT-k kilövésére, az amcsi Avengerrel vagy ATK Bushmaster II-esekkel lehet hatékonyan próbálkozni, ruszkik közül a GSh-30-asokkal, de pl. az AH-64 M230-asa nem erre a célra lett tervezve, a többi 30milishez képest sokkal kisebb a lõszere.

Punker
megsemmisült a honvédség fórumon volt róla szó még régebben több mint 1 éve, aztán pár hónapja írta valaki hogy a ruszkik lemondták.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Errõl forrást ha lehet, mert errõl még nem hallottam.

Punker
én utoljára azt olvastam hogy az oroszoknak nem kellenek vissza a 29-esek (roncsai)

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

errõl volt szó? Vagy csak te szeretnéd? :-)
no erre megint nem gondoltam. :-S
nem fújták le. Az se tudni, hogy áll a dolog. Ugyanis az utolsó pár évben szinte teljesen hírzárlat van a HM-nél.
Alig kerülnek ki az új beszerzésekrõl vagy tervekrõl infók.

SgtChris
Hol olvastad, hogy itthon valóban(!) tartalékként számolnak vele? Úgy érted, ha mondjuk egyszerre reptilalom alá vonnák a 29-est és a Gripent, akkor elõhúznának egy 21-es géppárt a keszibe? Ezt fejtsd ki lécci, mert érdekelne. (mindenféle cikizés nélkül mondom, komolyan)

ASUS ROG B350-F Gaming, Ryzen R5 1600, 8GB DDR4 3000Mhz, ASUS ROG Strix RX470 4GB, Adata 920SP 128GB SSD

[NST]Cifu
Az adott szituációtól függ, hogy mit használnak, nem feltétlen alkalmazhat rakétát minden esetben a helikopter, például ködös, füstöt harctéren egy lézer rávezetésû rakéta találati esélye konvergál a nullához...

[NST]Cifu
A 14.5 vagy 20/23mm-es gépágyú még jó PSzH-k, illetve páncélozatlan jármûvek ellen. De egy harckocsi kilövéséhez elégtelenek, ezért jött a 30mm-es gépágyú. Ráadásul a 30mm-es gépágyú élerõ ellen is jobb (nagyobb rombolóerõ és repeszhatás).

Úgy értem, hogy a 30mm-est csak kemény célok ellen érdemes alkalmaznia, amire már eleve ott vannak a rakéták. A 12.7-es szerintem puha célokra jó ami alatt én mak felpáncélozott jármûvekre gondolok, nem pszh-ra.
Molnibalage
Álljon meg a nászmenet. A gépeket, mint pótalkatrszét õrízhetik, de maga az egész gép 99%, hogy repülésre alkalmatlan.

Ott is elõfordulhat az, hogy egszerûbb ott hagyni, mint szétkapni. Azért ott sincs kolbászból a kerítés. Az AS-ben volt beszámoló és le volt írva, hogy ott is voltak szétesett ócskavas gépek és a környezõ bontó üzemekben is.

Attól, hogy papíron egy szerzõdés szerint tartalék a szerzõdés értelmében nemzetközi szinten, az nem jelenti azt, hogy itthon valóban, mint tartalékként kéne számolni vele, továbbá azt sem igazoljam, hogy miért tikos a kezelési utasítása, mikor a valóság ismert. A Su-27 rendszerben áll még több helyen is, de flight manualja fent van a neten...

Érthetõ mirõl beszélek. Jogilag a gép papír szerint bevethetõnek is lehetne miõsíthetõ, de errõl szó nincsen.

SgtChris
Okés, akkor nem érted! Azt mondtad, hogy hú de barom a HM, mert a rohadó 21-esekkel, mint tartalékkal számolnak. Stimt? Erre mondom, hogy persze, mert a szerzõdés szerint nem is lehet másképp, csak ha elõírás szerint megsemmisítik õket. Stimt? Mondod, hogy de akkor is ócskavas! Mondom, hogy értem, de akkor is létszámban és nyilván kell tartani, amúgy az általad sztárolt usákoknál is tartanak raktáron olyan gépeket, amik, hogy egy általam tisztelt személyt idézzek: "akkor emelkednének el a betonról, ha valaki hatalmasat rúgna beléjük!" Stimt?
Az, hogy most pont az F-105 és az F-104 jutott elõször eszembe, az sajnálatos, de mint írtam van ezen kívül még pár olyan típus, ami még régebbi és ócskább, mint ezek!!! (Canberra? Sabre? Intruder?) Jó, hogy van pénz ilyesmire náluk.
Végül is szerinted mit kellene csinálni a gépekkel, ha egyszer nemzetközi szerzõdés szabályozza a kezelésüket???

Molnibalage
Vannak ott érdkes gépek. 😊

Az adott kérdésre sajnos nem tudok válaszolni.

Hmmm, az a két Panavia Tornado hogy kerül a listára? Usákok mit kezdtek velük korábban?

A-10-est semmikép sem építenek, a 30mm-es gépágyúk között is igen komoly különbségek vannak, nem csak a fegyvercsõátmérõ számít.

Molnibalage
Hát 12.7-essel nem tudsz hk-t kilõni, de talán még egy PSZH is necces.

Molnibalage
F-104 nincs a 2. listában és F-105-bõl is van egy...

Szóval kijelenthetõ, hogy olyan szemszögbõl vizsgálva, amit te említettél nincs értelme annak, amit te írtál. Már 20-30 éve sem számoltak velük, mint tartalékkal, max. alkatrészbázis volt más F-104 üzemeltetõknek, de ma már ez sincs.

Én ha nem kerülne pénzbe akkor sem darabolnék valamit ami nem foglal helyet és nem nagyon veszít az állapotából. :-)
Megint lámáskodnék. Mire jók a 30mm-es gépágyúk a helikopterekben?
Mert úgye a 2xmm-esek még toronyban vannak és ezzel nagy szabadságot adnak a lövésznek, de a nagyok rögzítettek vagy alig mozgathatóak.
Azt értem hogy jelentõsebb átûtõképességével így nagyobb vasakat is lõhet, de ezzel nem teljesen más felhasznállási módot követel?

Arra próbálok kilyukadni, hogy régen kemény célpontra lõttek rakétával, puhára meg 20milissel. Most ha beteszik a "páncélvadász" 30 milist akkor nem A-10-est építenek helikopterbõl? A mi-24/35 a Mi-28 és a KA-52 is effelé tart. Na most biztos jobban látják a dolgot mint én, csak nem tudom mit látnak.
SgtChris
Hát ezen linkek szerint: AMARC típuslista AMARC összesítés

Nem az általam említettek a legérdekesebb és legrégebbi típusok amiket ott raktároznak. Ott se lenne pénz a feldarabolásra? Nem hiszem, hogy az F-22-esekhez kéne alkatrészbázisnak az a pár darab ilyen olyan alváltozatú Sabre, Shooting Star...

Én azt nem értem, miért kell hagyni szétrohadni. Szerzõdés ide meg oda.
Azt értem hogy fentrõl látható helyen kell tárolni, de leponyvázni/takarni csak lehetne. Vagy miért nem adjuk oda valakinek? Amíg még repképesek voltak el lehetett volna ajándékozni õket, asszem párat meg is vettek/kaptak múzeumok.
degenerator

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Molnibalage
Hát F-104 és F-105 így nem nagyon rémlik, pedig nézegettem már az AMARC-ot sokáig...

SgtChris
Ha így vágod, akkor miért állítod be úgy, mintha ez csakis tipikusan magyar sajátosság lenne???
Miért jössz a 9 évvel? Ha 100 évig nem semmisítik meg elõírás szerint, akkor 100 évig lesz létszámban.
Amúgy az amiknál nem áll ott a sivatagban pár F-105? Vagy Starfighter? De bizony... Akkor most mi van? Õnálunk persze komoly oka van... (persze más mint nálunk...) Ne legyünk már egyoldalúak.

Molnibalage
Csak hogy tisztán láss, elmondom, hogy van olyan, hogy CFE-szerzõdés, amit M.o. is aláírt.

Ezt tudtam, semmi új nincs benne számomra.

Ez meghatározza, milyen fegyverbõl mennyi lehet (na ezt maximálisan még csak meg sem közelítjük...).

Ezt is tudom.

És ez a szerzõdés azzal is jár, hogyha kivonsz egy típust, az automatikusan nem kerül ki ebbõl a mennyiségbõl, csak azért, mert azt mondjuk, hogy kivontuk.

Azért ne vicceljünk már. Ez 9 éve volt...

Ki kell tenni elõre meghatározott idõre és helyre (földi, mûholdas, illetve légi felderíthetõséget biztosítani (Nyitott Égbolt megállapodás pl.). Innét csak elõre egyeztetetten lehet elmozgatni, szállítani.

9 év, ismétlem 9 év. (Sponsored by Á.J.<#vigyor2>)

Aztán csakis akkor lehet leírni a technikát, ha a szerzõdésben foglaltaknak megfelelõen kerül megsemmisítésre az eszköz!

Most megfogtál. Hogyan kellene megsemmisíteni? Mellesleg hogy jön ez ide. Attól, hogy hivatalosan nincsenek kivonva a realitással nem lehet szembemenni. Azól ócskavasak. Ezen nincs mit szépíteni.

[igTehát a magyar MIG-ek még jó darabig létszámban lesznek, mert ugye a megsemmisítés pénzbe kerül, így költséghatékonyabb parkoltatni a betonon, amig az idõ meg nem oldja a dolgokat.

Már régesrég megoldotta.

Punker
29-esek helyett új több kopter jó lett volna, de az oroszok lefújták 😞

SgtChris
Csak hogy tisztán láss, elmondom, hogy van olyan, hogy CFE-szerzõdés, amit M.o. is aláírt. Ez meghatározza, milyen fegyverbõl mennyi lehet (na ezt maximálisan még csak meg sem közelítjük...). És ez a szerzõdés azzal is jár, hogyha kivonsz egy típust, az automatikusan nem kerül ki ebbõl a mennyiségbõl, csak azért, mert azt mondjuk, hogy kivontuk.
Ki kell tenni elõre meghatározott idõre és helyre (földi, mûholdas, illetve légi felderíthetõséget biztosítani (Nyitott Égbolt megállapodás pl.). Innét csak elõre egyeztetetten lehet elmozgatni, szállítani.
Aztán csakis akkor lehet leírni a technikát, ha a szerzõdésben foglaltaknak megfelelõen kerül megsemmisítésre az eszköz! Tehát a magyar MIG-ek még jó darabig létszámban lesznek, mert ugye a megsemmisítés pénzbe kerül, így költséghatékonyabb parkoltatni a betonon, amig az idõ meg nem oldja a dolgokat.
Szóval szerintem járd körül a témát, mielõtt valamit hibásan terjeszteni kezdessz.

Her Laca
Banyek! Megvilágosodtam!!
Lehet azért van mindenfele elszórva a sok vállapos,mert õk a rejtett haderõ. Megtévesztés hoppá!
Mert ha gebasz van akkor felpattannak az íróasztal mellõl oszt irány a had színtér. Mint annó a Luftvaffe-ben. Polgári pilótának voltak álcázva .
Itt is ez lehet a helyzet asszem.

Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.

Punker
dehogynem fogy el, idén összesen 48-at avattak.....

Her Laca
Az a baj,hogy mint mindenütt a világon a hadsereg nem népszerû itthon sem.
Gondolom sokan tudjátok de az Usa ban is hiány van a katonából.
De az ausztráloknál ,kanadaiaknál stb sincs ez másként.
Haveromat azonnal átvenné az ausztrál hadsereg ha akarja. Szerintem akarni fogja😊
A különbség annyi ,hogy vonzóvá teszik a katonáskodást ,magas fizetés,megbecsülés,adókedvezmények és még sorolhatnám.
Na ez nálunk hiányzik . Azért is írtam az elõbb a tisztekre vonatkozókat,mert azokból viszont annyi van hogy sose fogy el.

Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.

Nem tudom mit paráztok itt. Hiszen tudjuk, hogy egy szuronyos magyar baka felér 10 amerikaival, szlovákról nem is beszélve! 😊))

Her Laca
Szerintem az egy harcoló katonára esõ magas,avagy magasabb rangú tisztek aránya hazánkban a legnagyobb a világon😊 Rengeteg jól képzett tisztünk van.

Pluskast
"A július 1-tõl fél éven keresztül készenlétben álló harccsoportnak akkor van feladata, ha az országot valamilyen külsõ támadás éri."

Azért ezen a mondaton kicsit megakadtam. Ezek szerint fél éven belûl várható valami külsõ támadás?

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

Her Laca
Ez még lehangolóbb mint gondoltam😞

Punker
a max létszám 25 ezer, van 3000 betöltetlen poszt, elvileg kb 5000 lenne a valódi harcoló létszám (légierõ nélkül) de mivel a sor állományban van a hiány nagy része és a missziósokat is le kell vonni, szerintem ha gond van max 3000 fõ ami ténylegese tudna védekezni 1-2 napig..........

Her Laca
Patyomkin hadseregünk van,papíron léteznek dolgok,mint pl tartalékok amiket említettél. Az egésznek semmi értelme a jelenlegi formájában hacsak az nem ,hogy állást biztosítson sok sok hivatalban dolgozónak.
Ha megnézzük a MH tagozódását érdekes dolgokat lehet felfedezni.
Gondolj bele,ha egy influenza vírus leveri a lábáról pl a HK kat üzemeltetõ személyzetet akkor mi lesz. És ez csak egy szimpla minden napos járvány lehetõsége.
Arra azért kíváncsi lennék,hogy a 24000 fõs hadseregünk összetétele milyen arányokat mutat a ténylegesen harcoló valamint az adminisztratív állomány között.