Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Legutóbb az eddig még magát tartó német hadsereg adta be a derekát, és az új PUMA lövészpáncélos tornyára majd Spike LR rakéták kerülnek. 311 darab MELLS indító és rávezetõ rendszert (35 millió euró értékben), továbbá 1160 Spiker LR rakétát (120 millió euróért) rendeltek eddig.
A Spike LR/ER egyik "mókás" képessége, hogy optikai kábel kapcsolata van az indító jármûvel, a kezelõ pedig képes menet közben új célpontot adni neki.
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Ezen kívül már csak egy nagyobb "nyilt" tender van folyamatban, az Indiaiaké...
A véleménycsere az, amikor bemész a főnököd irodájába a saját véleményeddel, majd kijössz az övével. Okos pilóta alagútban nem katapultál.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
TG
karosszéktábornok.blog.hu
....
Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)
TG
A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"
TG
Voltál már esetleg ott? Engem világháborús német/magyar szabályzatok, tapasztalati jelentések stb. érdekelnének, elsõsorban a hadirepüléssel kapcsolatosak.
Ilyenek találhatók ott?
http://www.kurfurst.org - Kurfürst - The Messerschmitt Bf 109 performance resource site MA970-UD3, AMD FX-8350, 16 GB DDR3, GB nvidia 960 4 GB
"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."
A probléma felvetés az valójában, amirõl veled beszéltem.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
TG
1. Akkor még egyszer, hiába mantrázot és rágod mint egy gumicsontot, nem a Magyar Köztársaság hatásköre az adott irat titkosságának feloldása, hanem az Orosz Föderációé és ezt államközi szerzõdés szabályozza. Amikor megvettük, a Magyar Népköztársaság kötelezettséget vállalt rá és a Magyar Köztársaság ennek jogutódja. Akár mennyire ez a vesszõparipád a MiG-21, de ugyan ez vonatkozik még sok más eszközre is ami nem, vagy csak részben tartozik az érdeklõdési körödbe (pl rakétatechnika).
2. Nem engem érdekel, hanem téged, akkor miért én járjak utána? Az alapfelvetést, meg hogy titkos nem én állítottam, én csak kétségeimnek adtam hangot ezzel, kapcsolatban. Csak, hogy érts a lényeget, te tényállítást tettél, én meg véleményt nyilvánítottam, úgy hogy a bizonyítási kötelezettség nem az én oldalamon van.
Egyébként a ZMNE Szabályzattára szabadon látogatható minden hétköznap 8-15 óra között az egyetem honlapján megtalálod a részleteket. A nyílt iratokból még fénymásolhatsz is.
3. Ezért légy szíves olvasd el, hogy te mit és milyen stílusban írtál StgChris-nek (aki szerintem adatokkal érvekkel vitatkozott, pedig itt ezen fórumon ez elég ritka, természetesen tisztelet a kivételnek, mert azért vannak egynéhányan) és ennek fényében minõsíts légy szíves az írásomat. Nem hiszem hogy letámadtalak. Egyszerûen szeretném megtudni StgChrishez hasonlóan az állításod hátterét. Ha meg ezt csak homályos utalássokkal tudod igazolni, azért ne engem hibáztass. Szerintem, ha valamit nem tudsz (akár önhibádon kívül, mint jelen esetben) igazolni akkor inkább ne állítsd!
TG
Puding próbája az evés. Próbáld ki, hogy akkor tudsz -e szerezni. Nem kötekedem, de te úgy estél nekem a téma kapcsán, hogy ehaj. Mondom, a MiG-21bisz-hez képest csúcsszuper gépé elérhetõ...
Más, a MH szabályzatokat úgy tudod keresni, hogy van két, "Szolgálati könyvek jegyzéke" az egyik a nyílt iratokat a tartalmazza míg a másik a titkosakat a titok fokával, természetesen a megfelelõ személy mind a két könyvet megnézheti. De gondolkozz logikusan ha egy irat titkos, akkor úgy tudod védeni a titkosságát a legjobban, hogy ha az arra nem jogosult még a létezésérõl sem tud.
Egyébként meg ha egyszer bemész a ZMNE szabályzattárába olyan Szabályzatokat is elolvashatsz, mint pl az amelyik leírja hogy a repülõgép vezetõk kiképzési feladatait és azok értékelését, pl leírja (ezt legalább két éve olvastam), hogy pl egy MiG-29-el hogy kell végrehajtani egy földi célra történõ lövészetet és annak értékelési kritériumait. Vagy pl benne van, sorszám szerint az a kiképzési feladat, amiben annak idejém a MiG-23 összeütközött a Szu-22-essel.
"Beware of the blindness of those who would follow, and the damnable lure of those who would lead."
Ez persze nem nagy küölönbség.
itt a lényeg! Azt nem mondod hogy olvashatod éppen azon a héten Avianoban melyik F-16 bevethetõ és melyik nem.
A véleménycsere az, amikor bemész a főnököd irodájába a saját véleményeddel, majd kijössz az övével. Okos pilóta alagútban nem katapultál.
Az külön vicc, hogy a modernebb MiG-23 más nyelven simán elõrhetõ sõt, egy oldal tetszõleges nyelvre lefordítva mág árulja is õket...
Azért normális országokban nyílt fórumokon nem szoktak hadrafoghatósági mutatókat tárgyalni.
Nem tudom, hogy az Egyesült Államokat a normális országok közé soroljuk-e, de ott especiel nyilvánosak a hadrafoghatósági adatok (persze nem folyamatosan, naprakészen, de azok)...
De továbbra is fenntartom, hogy megvan a véleményem arról a "C típusú" titokgazdáról aki titkos adatokat szivárogtat ki, úgy, hogy az egy nyilvános fórumon feltûnhet, vagy nem is olyan hülye és ez adat nem titkos, csak nem nyilvános, ami óriási különbség. Viszont akkor az én szememben csak fontoskodott.
Tudod annak idején apám nekem is elmondott dolgokat (nem titkosakat), de ha olyan volt mindig hozzá tette, hogy ezt csak neked mondtam.
Ha, valóban titkos a MiG-21bisz repülõgép vezetõi utasítása az könnyen eldönthetõ a Szolgálati könyvek jegyzékébõl, ha benne van abban a mit kiadnak neked, akkor nyílt, ha nincs a akkor abban van benne amit nem láthatsz és akkor titkos, de ebben az esetben egy oka van az általam lentebb idézett törvény 5. §-a.
Az meg a magánvéleményem, hogy nálunk sokan hajlamosabb mindenféle fejléces hivatalos papírt titkosnak hinni és fûnek fának elmondani, hogy mit láttak benne, csak hogy fontosnak tûnjenek. Nem teljesen ez, de nézd meg mi zajlott, még nem is olyan régen a makettinfo MiG-29 topikjában. Azért normális országokban nyílt fórumokon nem szoktak hadrafoghatósági mutatókat tárgyalni. Illetve, szerintem aki tényleg tudja az nem is teszi, mert tud a törvényi következményeitõl, a többirõl meg már leírtam a véleményem.
Ne mond nekem, hogy a debreceni dandár zászlóalj parancsnoka csak azért mert van olyan jogosítása elkérheti a Gyõri légvédelmi rakétások napi harckészültségi mutatóit mert kíváncsi meg mert ismeri a parancsnokot.
Az hogy C tipusú jogosítása van, az csak azt jelenti, hogy a rá vonatkozó iratokat olvashatja el és nem akármit. Apámnak pl. minden minõsített iratba volt betekintési joga, de ez csak addig terjedt, hogy annyit olvashatott el belõle ami az irattározáshoz szüksége volt, és neki korlátlan olvasgatást, csak mert kíváncsi volt rá.
Az utasítás jelenleg még mindíg "Titkos" minõsítésû, mivel a 21-esek még "háborús tartalékot" képeznek, így nem (nagyon) publikus, nekem is csak hosszas unszolás után küldték el, amiben közrajátszott a személyes ismeretségem, és hogy még megvan a nemzetbiztonsági C besorolásom.."
Nem tudom, hogy ez mit jelent, de akkor hajtson fel valaki egyet a repülõgép vezetõ utasításból és meglátjuk, hogy sikerül -e. 😊
"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."
TG
Most már engem is kíváncsivá tettél, légyszíves mutass nekem már egy olyan hivatalos iratot, nyilatkozatot (pl. a vezérkari fõnök beszámolója az Országgyûlés Hon- és Rendvédelmi Bizottságának ülésén, írást HM.gov oldalon, SIPRI aktuális évi adata, Eurostat, hivatalos NATO beszámoló/jelentés stb.) ahol valaki is mint hadrendben lévõ bevethetõ géppel számolnak a MiG-21-eseinkkel.
Mert pl ezen az egyesek szerint propagandának tartott oldalon sem szerepel ilyen adatt:
Magyar Repülõ Csapatok fegyverzete
Továbbá az. hogy a MiG-21-es bármilyen technológiásja Magyarországon még titkos lenne, mutass rá iratot (már arra is kíváncsi lennék, hogy mennyire titkos, mert annak különbözõ szintjei vannak).
Az 1995. évi LXV. törvény errõl a kérdésrõl két féle képen rendelkezik. Idézem a törvényt:
"Átmeneti rendelkezések
28. § (1) E törvény hatálybalépése elõtt keletkezett és már irattárba helyezett „Szigorúan titkos”, „Különösen fontos”, „Titkos”, „TÜK iratként kezelendõ”, „Szigorúan bizalmas”, „Bizalmas”, „Szolgálati használatra” jelöléssel ellátott iratokat - a (2) bekezdésben foglaltak kivételével - az irattárat mûködtetõ köteles 1999. december 31-ig számba venni, jegyzékbe foglalni és felülvizsgálni.
(2) Az 1980 elõtt keletkezett, minõsített iratok minõsítésének felülvizsgálatát e törvény hatálybalépésétõl számított 1 éven belül be kell fejezni, e határidõ elteltével minõsítésük megszûnik."
"Külföldi minõsített adat
5. § Más állam vagy nemzetközi szervezet által átadott minõsített adatot, ha nemzetközi szerzõdés másként nem rendelkezik, az átadó fél által meghatározott érvényességi idõ lejártáig a minõsített iratok kezelésérõl szóló rendelkezések szerint kell kezelni."
Vagyis nem mi vagyunk a hülyék ebben a kérdésben , már ha mégis titkos lenne, amit erõsen kétlek. Ugyanis a titkos iratoknak megsemmisítésérõl jegyzõkönyvet kell felvenni és meghatározott módja van. Ehhez képest ma mesélték nekem, hogy a PG TÜK-jének a felszámolása, hogy zajlott. Ott már nem titkos iratokat semmisítgettek meg.
forrás
TG
Harci tömeg (feltöltve, felszerelve, személyzet nélkül):
Leo2A4: 55 tonna
Leo2A5: 59.5 tonna
Strv.122: 62 tonna
Leo2A6: 62 tonna
Leo2A6M: ~64 tonna (Leo2A6 + akna védelem miatti plusz haspáncél)
Leo2 PSO / Strv.122B: ~75 tonna (városi hadviseléshez kiegészítõ páncélzat, reaktív páncélzat, távirányított fegyvertorony és tolólap)
Az adatok az Armor Site! oldalról, illetve az MP.net fórumáról származnak.
Itt van a lényeg, szvsz nincs akkora különbség a kelet és nyugat modern hk-i között, hogy az lényegesen befálysolni tudná egy csata kimenetelét, ha megfelelõen alkalmazzák õket, és képzett a legénység.
Szent Haba-kukk
Az Strv.122-õt nem illik összekeverni a Leo2A5-el, külsõre ugyan hasonlítanak, de amúgy eltérõ alváltozatok. Mellesleg pedig az már régen nem az 50-55 tonnás kategória, az Strv.122 ugyanis 62 tonnás...
Szent Haba-kukk
Szent Haba-kukk