Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Kisendre
Kicsit pontosíts a kérdéseden, mert az "erõ" elég sokmindent magában foglalhat, nyilván páncélzatban a Leclerc gyengébb, de tûzvezetés, felderítés és fegyverzet szempontjából nincs számottevõ különbség a kettõ között, ezek az tulajdonságok viszont nem befolyásolják, hogy most mi a jobb, az automata, vagy a manuális töltõberendezés.
Itt most inkább arról van szó, hogy az újonnan megjelent, tehát a kb 1990-tõl megjelent modern hk-k nagyrészt már nem a klasszikus töltõberendezésekkel vannak felszerelve.

És a Leclerc többet tud pl egy Leopard2-esnél?(szigorúan erõ tekintetében)

Kisendre
Azok a csúcshk-k amire te gondolsz a 70-es évek vége, ill. a 80-as évek elejének szülöttei, azóta már kijött pl egy Leclerc, és egyre közeledik a koreai K2 ami szintén automata töltõberendezéssel rendelkezik.

Molnibalage
Szép dolog, hogy terveztett. És a jelenlegi csúcs hk-kban melyikekben van? Igazán egyikben sem. Érdekes kontraszt.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[NST]Cifu
A töltõautomata kérdése már megoldott - kell. Az összes modern (a XXI. században tervezett/épített) harckocsi tervnél automata töltõberendezés van.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

[NST]Cifu
Ami a két fõs harckocsit illeti: Már kb. két évtizede egy két-három fõs személyzet lenne az ideális. Egy fõ vezet, egy fõ a fõ fegyvert (löveget) kezeli, és esetleg még van egy parancsnok, aki miközben az irányzó az épp aktuális célt kezeli, figyeli a környezet, és meghatározza a következõ célpontot. A három fõ elõnye, hogy két fõnél az irányzó a célpontra koncentrál, így újonnan felbukkanó célok esetén meg kell osztania a figyelmét. Emiatt az Strv.103, T-64/74/80/90, Type-90, Leclerc, stb. esetében lévõ 3 fõs személyzet tûnik az ideálisnak. A két fõ esetén már általában azzal számolnak, hogy a modern felderítõ eszközök segítségével a személyzet egybõl átláthatja a harcteret. Ez az, amiben én kevésbé hiszek, de ez egy másik dolog.

A távirányított harckocsi egy olyan alternatíva, ami nehézkesen mûködik. Elõször is a személyzet alapból nem lehet egy fõ. Ugyanannyi kell, mint a valós harckocsinál, tehát legalább kettõ, de inkább három fõ. A távirányítás sebezhetõsége másik probléma, egy megfelelõ zavaróberendezéssel a harci robot egy rakás mozgás és harcképtelen ócskavassá válik.

Emiatt egy legalábbis félig önálló harci robotra van szüksége a hadseregeknek. Ez az a technológia, ami még nem áll rendelkezésre, és az USA-ban a DARPA ezért csinál Urban Challange-t és hasonló versenyeket. A harci robotnak legalább arra képesnek kell lennie, hogy a mozgást teljesen önállóan végezze, tehát ha az irányítóközpontba azt mondják neki, hogy menj el A-ból B-be, akkor erre magától képesnek kell lennie. A második lépcsõfok sem sokkal egyszerûbb, ez a célpontok automatikus észlelése, azonosítása, szükség esetén leküzdése. Ez az, ahol még csak tétova lépéseket tesznek például a BAe a már korábban belinkelt automata harckocsi-tesztjármûvével.

Miért jók az ilyen eszközök? Azért, mert elõre küldhetõek, hogy az ellenfél pozícióit felfedjék. Ahhoz, hogy lelõjjék a harci robotokat, fel kell fedniük magukat, és ezzel célponttá válhatnak. Itt jön a képbe a kard ellen szolgáló pajzs - olyan robot-ágyúk kellenek, amelyek képesek a közeledõ ellenséget leküzdeni, és az értékük azokénál jóval alacsonyabb lesz.

Még messze vagyunk a robotok által vívott háborúktól, de a technológia jelenleg ebbe az irányba halad...

Kisendre
Most kicsit átgondolva, lehet nem egyrõl beszélünk😊
Én arra a hsz-edre válaszoltam amit az orosz-indiai hk témában írtál, nem akarok belefolyni a távirányítós harckocsik vitájába, viszont pont beletrafáltál a kamerákkal, mert a T-95-rõl eddig megjelent infok alapján a személyzet kamerák segítségével fog tájékozódni.

Kisendre
Szerintem is ez egy sebezhetõ pontja a T-95-nek, - bár elfelejtettem említeni - , de még nem tudhatunk semmi biztosat a konkrét felépítésérõl, biztos megoldják a kamerakérdést valahogy, pl megoldás lehetne pótkamerák felszerelése, gyors szervízelhetõség, + szerintem biztos gondoskodnak arról, hogy ne lehessen sima gépkarabély lövedékekkel likvidálni.

Molnibalage
A harcmezõ ennél jóval dinamikusabb és kaotikusabb tud menni. Ez nagyon durva leegyszerûsítés. Az ilyen dolgok jellemzõen nem mûködtek soha.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
Ez csak egy példa volt. A legbanálisabb hibát sem lehet javítani, ha nincs ember. Egy UAV szenzorát kiiktatni nem lehet, magát a gépet kell lelõni. Egy hk esetén a kamerékat pikk-pakk szét lehet kapni. Ott egy teljesen vak eszköz. Vagy magát a rádióantennát teszik tönkre. A hk túlélhet egy találatot, de az antenna nem. stb.

Egy UAV esetén a találat = gépveszteség. A hk. esetén nem, de a legkisebb gikszer is a kontroll elvesztését okozza, de az eszköz viszont lehet ettõl még pusztításra alkalmas. Itt a bibi.

Nem támadás, de ez szvsz marhaság.
Miért kellene valakit gyalog harcra kényszeríteni. Amit írsz az létezik kicsiben, ha már 30-40mm-es ágyút teszel valamire, az nem lesz pici, legalább terepjáró méret. Akkor meg már miért ne ülhetnének benne. Ha nem ülnek akkor távirányítás, ha távirányítás akkor ugyan azok a problémák mint a hk.-nál. Persze ez csak "szerintem".
Kicsit futurisztikusan hangzik...

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Igazan az alapotletet a TVben lattam, ment elol egy katona, es kovette egy automata terepjaro. Miert ne lehetne ugyanezt tankal? Ha full automata nem kell olyan nagynak lennie. Lehetne dzsip meretu. Nem kell ra 120-as loveg, eleg egy 30-40 mm-es bofors/bushmaster. Mennek elore a katonak, ezek az automatak meg kovetik. Ha tuzharc van, akkor meg a katonak hasra vagjak magukat, a tankok elore mennek, es elkezdenek irtani. Mogottuk meg szepen lapul a gyalogsag, es ha esetleg kell beavatkozik.

Mondom, nem egy mai harckocsit kell elkepzelni, hanem egy joval kissebbet. Pl nem kell eloerot vedeni, lehet kissebb pancelzat. Ha kilovik nem baj, majd jonnek a muszakiak feldobaljak a trailerre es elviszik. A katonak meg kapnak ujat a tartalekbol. Ezek csak gepek!

Ezzel a javitasi problemat is megoldottam.
Az, hogy az ellenseg ne vegye el, az meg biometrikus azonositokkal megoldhato. Vesztes csata esetere meg fel kell keszulni eegy belso kisuto/robbano toltettel. Ha buknak mindent, hogy ne tudjak elvinni oket egy UATvol az osszeset meg lehetne semmisiteni.

Save yourself a penny for the ferryman Save yourself and let them suffer

Kisendre
A mai harckocsik lövegét is simán tönkrevághatja egy relatíve kisebb kaliberû fegyver, persze, ha eltalálják, mert arra viszonylag kicsi az esély, ezzel nem tudom mire akartál kilyukadni.
A jármû tömegcsökkenése elõny.
Nehezebb lenne álcázni? Szerintem ez már csak belemagyarázás.
Maradjunk annyiban, hogy a koncepció hátránya, a 2 fõs személyzet csak minimális karbantartási mûveletek végrehajtására képes, ill. a töltõberendezés esetleges meghibásodása esetén a hk nem képes tüzelni, de ez mondjuk igaz a többi orosz hk-ra is.

Az UAV-k nem nagyon szoktak földháttérben röpködni. :-)
Azt értem miért jó ha nem ûl senki a toronyban. :-)
Azt nem értem hogy a sofõr/löveg kezelõ/pk. hármasból hogy hagyhatják ki a pk-t?
Ha az UAVot tudjak iranyitani, ezt is tudnak.

Molnibalage
Juj, a második eset az kész életveszély. Õt lõné le elsõnek egy mesterlövész, aztán a tankot meg szépen viszi az ellen.

Ha találat éri a tankot abból szakadhatnak le darabok. Egy pácélos csata kellõs közpén ez a forgatókönyv = öngyilkosság szerintem.

A vegyes felállás meg nem jó logisztikailag. Vagy ilyen, vagy olyan legyen szerintem. Ha kilövik az emberes tankot akkor a távvezéreltbe meg nem tudnak beszállni.

Két csata között odamegy a szerelõ elv, meg szép, csak tarhatatlan. Nem te diktálod legtöbbször, hogy mikor hagynak békén. Mivel viszed oda a szerelõt? Heli. És mondjuk egy új lövegcsövet vagy lánctalpat? Ki vontatja el a sérült hk-t. Stb.

Én nem látom jónak a távvezérelt tank ötletét. A tankhoz rendelt kisméretû felderítõ eszköz ötlete sokkal jobb. Vannak mini UAV-k. A tank magával viheti és õ is indíthatja. Mondjuk ez is minek, ha van már annyi UAV, mint égen a csillag...

Punker
baszott erõs rádiók kellenének bele, a domborzat nagyban befolyásolja a jelet, valszeg nem véletlen hogy egyelõre a ksi robotoknál megálltak.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Akkor legyen 100 km-re egy hajo fedelzeten.

Ket csata kozott odamennek a szerelok, de akkor mar nem lonek az adott terepen.
Nem mondtam, hogy csak tavvezerelt tankok mennenek.

Azonkivul az sem lenne utolso, ha a tank mogott menne egy gyalogos egy konzollal, es o iranyitana. Ha kilovik a tankot, eldobja a controllert, es megy tovabb gyalogoskent. Addig van egy szemelyes tuzersegi tamogatasa.

Molnibalage
Cimbi kint volt San Diegoban. Ajánlottam neki ezt-azt. 😊

4 napig aktív csak a link, tessék igyekezni! 😊

Molnibalage
Mert 5km az még bõven nem biztonságos távolság. A hk-nak a a terepen is karbantartás kellhet két csata között. A full távvezérelt, akkor ezt ki oldja meg? És még számtalan ok van, amikor ember kellhet csatamezõn. Arra meg a saját személyzete ott van. A repcsit odafent nem kell szerelni. 😊

Az igazi az lesz, amikor a teljes kezelo szemelyzet (1 fo) a csatatertol 5 km-re lesz egy kontenerbe.

Tenyleg ha van mar felfegyverzett UAV miert nincs meg Uharckocsi? Pedig ott meg az sincs, hogy lepottyan.

Molnibalage
Az elõnye az, hogy a személyzet sokkal védetebb helyen van találat esetén. A gond az, hogy csak töltõautomatával lehet tölteni, az meghibásodhat. Harcérték = 0 ez esetben. Kisebb fegyver tüze is simán töknrevághatja az egész löveget. A jármû tömege valszeg kisebb egy sima hk-hoz képest.

Álcázni talán nehezebb a jármûvet, mert nem "tömb" jellege van.

Karbantartáshoz kevés lehet, harchoz nem. Nagyon elõremutató konstrukció, de egyáltalán nem új ötlet, már vagy 5-7 éve vannak errõl a ruszki csodáról fantáziarajzok és az amcsik is építettek 2 fõs hk prototípust anno, de asszem kukában landolt a dolog. Szvsz a jövõ korszerû harckocsijai ilyenek lesznek, kiszedik a legénységet a toronyból.

mondjuk a fedlapkészítõnek megtördelném az ujját a László Pál SZÁBÓ miatt. :-S (Mondom az 1/2-es helyesírásommal)
Mi a vélemény errõl? link

Nem arra gondolok mennyi a ráció az új orosz hk.-ban. Hanem hogy mi a véleményetek a 2 fõs hk-ról, ami távvezérelt tornyot kap? Nem kevés a két ember?
Pluskast
Na ja. Inkább rendeltek volna a britektõl vagy a franciáktól egy zsír új anyahajót.

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

Molnibalage
Lehet, hogy már volt. Szerintem elég durva kis oldal.

Punker
szó volt a honvédségi létszámokról, index fórumról:

"A szerzõdéses állomány feltöltése már a sorkatonás idõszakban sem sikerült. Amióta a továbbszolgálatot szerzõdésesre turbózták fel, azóta évente változóan 5-6-7-8 ezer fõben határozták meg a szerzõdésesek költségvetési létszámát. Évente 100 milliókat költöttek a szerzõdésesek toborzására, dübörgött a toborzó 6test. Volt olyan év, hogy több mint 4000 szerdzsót vettek fel. Közben leszerelt 5000, de a toborzókat kitüntették.

A létszámstop sem novum. Szabó Jánosnak kellett volna beállítani a 45000 fõs HM-MH közös létszámot. Végh Ferenc, a VKF jelentette, hogy a MH beállt az elõírt 37500 fõs létszámra, majd tapintatosan érdeklõdött, hogy a miniszter úr hogy áll a HM és háttérintézményei létszámával. Miniszter úr közölte, hogy nála bizony bentragadtak bizonyos létszámok, és hogy a bentragadtak illetményét fizetni lehessen, a szerzõdéses helyeket nem lehet feltölteni.

Juhász Ferenc ezt az állapotot örökölte, pedig a 2002-es, majd 50%-os illetményemelések komoly vonzerõt jelentettek, jelenthettek volna a szerzõdésesek számára, ha nincs a Szabó féle létszámstop.

A 2002-es ÁSZ jelentés 5 sz. melléklete szerint a szerzõdésesek költségvetési létszáma 6850 fõ volt, valójában feltöltve 4909, a különbség 1941 fõ (hiány mind a csapatoknál),ugyanakkor a közalkalmazottak költségvetési létszáma 5541 fõ, meglévõ 8314, vagyis "bentragadt"2773 fõ.(ka-k többlete mind a HM és háttérintézményeinél)

Juhász, késõbb Szekeres is a finanszírozási gondokat további létszámcsökkentéssel kívánták megoldani, csak beleütköztek a jelentõs érdekérvényesítõképességekkel rendelkezõ vízfejbe, azt nem tudták csökkenteni, így a szerzõdéses állomány feltöltöttségének további alacsony szinten tartásával - további létszámstoppal - próbálták a haderõ költségvetési létszámát és a meglévõt egymáshoz közelíteni.

A legutolsó ÁSZ jelentés szerint 2008 elején 1142 tiszt, 1357 tiszthelyettes, 2945 szerzõdéses hiány volt a költségvetési létszámhoz képest.

2009 a toborzás éve lesz!- jelentette ki az egyik fõ kommunikációs és toborzó ezredes. Nem lett, és ez nem meglepõ."

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

No igen, de ha pakisztan india resze.....😊

[NST]Cifu
Nem volt felhõtlen, köszönhetõen a zavaros belpolitikai helyzetnek. Nemrég látogatott az USA-ba Zardari, azóta úgy tûnik lassan rendezõdnek a helyzetek.

Mellesleg amíg az Afganisztáni ENSZ/NATO misszió tart, addig nincs mese, Pakisztánra szükségük van az utánpótlás szállításhoz.

"Az USA Pakisztánt támogatja elég decensen. Ez sokkal nagyobb tüske az Indiaiak személyben, mint az oroszok megbizhatattlansága a fegyverszállítások terén..."

No erre gondoltam én is. Kína és India nem úgy vannak mint Pakik és India. Ahogy olvasom mind a két országban szörnyen sok a baleset a légi erõknél. Szóval nem hinném hogy a minõség és a precizitás lenne az elsõdleges szempont (a politika után). Arról meg nem is beszélve, hogy ha mind a két ország jenki cuccal repûl akkor egy esetleges konfliktusba usa nagyon csúnyán belenyúlhat.
viszont us es pakisztan viszonya mostanaban nem valami felhotlen.

[NST]Cifu
Van még két lizingelt orosz Akula II.-sük (az elsõ már az Indiai személyzettel futott ki elsõ útjára).

Sokkal több szállal kötõdnek az Oroszokhoz, semhogy csak úgy hátat fordítsanak nekik.

De mégis, a legnagyobb, leglényegesebb dolog politikai. Az USA Pakisztánt támogatja elég decensen. Ez sokkal nagyobb tüske az Indiaiak személyben, mint az oroszok megbizhatattlansága a fegyverszállítások terén...

Molnibalage
Szép dolog a Brahmos, csak a többi dolog anyagi vonzatához és képességnyeréséhez képest az egy viszonylag ki léptékû valami. Az egy dollármilliárdos program lett volna? Kétlem. A dulpla költségû Szu-30 dupla idõ alatt kicsit nagyobb súllyel esik latba szerintem. Sok lé elfolyt.

A hordozó átépítésrõl nem apró gikszereirõl meg szó se essék, mert az valami förtelem. Ennyiért zsír új hajót vehettek volna, ami már talán kész lenne és nem egy õsrégi valami berhelése lenne és sokkal többet is tudna. Ennyi erõvel az óceánba is önthették volna a pénzt szinte.

Ennyi erõvel a Brhamos program lehetett volna grátisz is... 😊

[NST]Cifu
Szerintem az orosz seggbõl elegük van, mert gyakorlatilag ott k*rták át a palánkon õket, ahol csak tudták. Orosz fegyverbeszerzés = pénznyelõ. Ráadásul valódi háborús tapasztalat = 0 velük... Egy SH már repked egy ideje. a HARM-ról tudják, hogy mûködik úgy, ahogy.

Emlékeztetnélek, hogy volt egy sikeres közös BrahMos robotrepülõgép-programjuk, és jelenleg is folyik a Szuhoj PAK-FA / HAL FGFA repülõgép fejlesztés.

Semelyik képesség sem egy ígéret, most is létezik. Ez azért elég jó ajánlólevél szerintem. A Kitty Hawk átadása az túl durva lenne. Még a nagy SZU-nak sem volt soha szuperhordozója. Ez gyakrolatilag olyan szintû tech. transfer lenne, mint átadni a Polaris ICBM-et. Azért mindennek van határa, az óceán a jenkiké és gondolom szeretnék, hogy az övék is maradjon. Lehet, hogy a KH õsrégi belsõ elrendezés szempontjából, de nem kellene lehetõséget adni arra, hogy másd tanulámányozza.

A Kitty Hawk átadása sose volt konkrét terv. Anno 2007 végén - 2008 elején voltak ilyen hírek, de alaptalannak bizonyultak.

[NST]Cifu
Ez azért várható volt, nem? A Gripen gyengébb volt, a Hornetnek meg nem engedték volna a tech. transzfert. Meg tengóznak is a franciákkal, meg eddig is "jóban" voltak.

A Svéd ajánlat sem volt rossz, velük is van kapcsolatuk (pl. Erieye radaros Embaer AW&C gép). Az amerikaiak ajánlata sem volt rossz, és valószínûleg õk tudták volna a legrövidebb határidõvel leszállítani a gépeket.

Annyira lefutott tehát (szerintem) nem volt a tender.

Miért van dupla töltet? Tandem fejes?

Igen, az elsõ töltet kisebb, a fõ feladata, hogy a kiegészítõ ráncélzatba és a Reaktív páncélzatba lyukat üssön, és a fõ töltet már közvetlenül a harckocsi páncélzatát üthesse át.

Nem meglepõdés, értetlenség. Hogy a main motor miért van a második töltet elött.

Nagyon sok pct. rakéta esetében ott van, mivel a farokrsézbe kerül az irányító rendszer (pl. drótvezérlésû rakéták esetén).

Molnibalage
Nem példátlan eset. Oroszország adott el Kínának és Indiának is, szinte ugyanazt a gépet. (Szu-30). Mintha a franciák is csináltak volna ilyet. Õk nem kezelik annyira politikai kérdésként. A $ ugyanolyan illatú és ropogós bárhonnan is jön.

Az nem gáz hogy a pakik mellett indiának is adnak el az amik?
Nem meglepõdés, értetlenség. Hogy a main motor miért van a második töltet elött.
Nem a kittyhawk atadasarol nincs szo, ha jol tudom utoljara arrol beszeltek, hogy us+india+ausztralia kozosen uzemletetne.

degenerator

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Molnibalage
A kerdes, hogy orosz vagy US se..et fognak-e nyalni.

Szerintem az orosz seggbõl elegük van, mert gyakorlatilag ott k*rták át a palánkon õket, ahol csak tudták. Orosz fegyverbeszerzés = pénznyelõ. Ráadásul valódi háborús tapasztalat = 0 velük... Egy SH már repked egy ideje. a HARM-ról tudják, hogy mûködik úgy, ahogy. AZ orosz gépek SEAD képessége egy papíron levõ valami élesben soha nem használták.

Az orosz mellett szol, hogy barkinek barmit eladnak. Ellene, hogy eleg flexibilis arakkal dolgoznak...menetkozben. Azt a szot, hogy hatarido meg nem ismerik.

Errõl van szó. Az SH egy kiforrot valami és már a jenkikek is minden a megadott kereteken belül maradt. Nálam egyértelmû favorit.

US mellett szolhat, hogy jobb cuccaik vannak, raadasul ha meg ez a kittyhawkos dolog is osszejon, az nagy elony lenne. Hatrany, ha blacklistre tesz onnantol semmi sem repul.

Semelyik képesség sem egy ígéret, most is létezik. Ez azért elég jó ajánlólevél szerintem. A Kitty Hawk átadása az túl durva lenne. Még a nagy SZU-nak sem volt soha szuperhordozója. Ez gyakrolatilag olyan szintû tech. transfer lenne, mint átadni a Polaris ICBM-et. Azért mindennek van határa, az óceán a jenkiké és gondolom szeretnék, hogy az övék is maradjon. Lehet, hogy a KH õsrégi belsõ elrendezés szempontjából, de nem kellene lehetõséget adni arra, hogy másd tanulámányozza.

Ezen mit kell meglepõdni? Szerinted van értelem a 21. században olyan pct.rakétának, ami nem az?

Indianak nagyobb szuksege van valamelyik nagyhatalom joindulatara, franciaorszag pedig napoleon ota nem az. 😊
A kerdes, hogy orosz vagy US se..et fognak-e nyalni.

Az orosz mellett szol, hogy barkinek barmit eladnak. Ellene, hogy eleg flexibilis arakkal dolgoznak...menetkozben. Azt a szot, hogy hatarido meg nem ismerik.

US mellett szolhat, hogy jobb cuccaik vannak, raadasul ha meg ez a kittyhawkos dolog is osszejon, az nagy elony lenne. Hatrany, ha blacklistre tesz onnantol semmi sem repul.

Szerintem amcsi gepeket vesznek majd.

Amugy a rafale boritekolhato volt, az USA magatartasa, es a francia atomtengeralattjaro miatt.

Miért van dupla töltet? Tandem fejes?
Ez azért várható volt, nem? A Gripen gyengébb volt, a Hornetnek meg nem engedték volna a tech. transzfert. Meg tengóznak is a franciákkal, meg eddig is "jóban" voltak.
Molnibalage
Na, ha ott is a gall kakas gyõz, akkor örömtáncot járhatnak, mert akkor kb. mégegyszer annyi gépet lehet legyártani, mint eddig. Nemzeti ünnep lesz arrafelé. 😊