95128

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Ugy latom csak azoknak mindegy a pontos kifejezes, akik nem voltak legalabb sorkatonak. Ugyanugy lenezik azt a mernokot aki lyukat mond furat helyett. -
JanáJ #68355 Engedjük már el a dolgot. Nem véletlenül volt zárójelben. Erre írtam, hogy a golyószóró lövedéket lő golyó helyett vagy hogy egy tizedesi rendfokozattal lehet valaki rangidős. :-)
A rotor/forgó szárny engem nem zavar, mert ugyan az. A légcsavar / rotor sem, de a propeller már sok. :-) Mindenkinek máshol van a fájdalom küszöbe. -
Pontosan az első mondatot akartam leírni. Ezért fing hámozása az egész. -
millerius #68353 Amíg két ezredes közül az számít RANGidősnek, aki régebben viseli ugyanazt a RENDFOKOZATOT, addig szerintem tényleg csak fölösleges lutballonhámozás az egész. A hivatali bikkfanyelv egyik csapása. Mint ahogy a világon minden repülőgépen lajstromjel vagy lajstromszám van, de a MH repülőgépein "oldalszám", mert pár évtizede valaki ezt álmodta meg mikor elaludt az íróasztalnál. Ezzel a hivatali bikkfanyev-vírussal már sikerült továbbfertőznünk is, azóta az EUROCOPTER céget AIRBUS HELICOPTERS-nek hívják (bosszú Trianonért?). Nekem ez olyan egymásnak ellentmondó, tehát semmit sem jelentő szókapcsolat, mint mondjuk a "traktor vízibusz". -
Félelmetes, hogy mennyi buta ember van és az FB miatt az már arccal is vállalja. Tényleg ennyire nem érik, hogy lövésük sincs a témában? Úgy pofáznak, mintha Einsteinnel vitatkoznának a speciális relativitás elméletről úgy, hogy összeadni sem tudnak... -
Ráverhetik a Gripen-pilótákra a 12 milliárdot
és végreeee, annyira vártam egy ilyen cikket és itt is van. ilyenkor egyből annyi "szakértő" van hogy hogy ajajjjj
-
Na akkor elmondanátok mi a különbség a rang és a rendfokozat között? Van sejtésem, de nem gondolom, hogy itt arról lenne szó. Őszintén érdekel, kicsit szőrszálhasogatásnak tűnik ebbe belekötni egy beszélgetésben. -
n+1 könyv, film rosszul használja. -
Senkibe nem kötök bele az anyahajó miatt, de a válaszban repülőgép hordozó fog szerepelni. Egyébként meg az nem nyelvtannáciskodás, mert funckcióban tér el, azért van más nevük... Ez olyan, mint keverni a szezont a fazonnal. Csak azért használja az anyahajót, merz az eredeti hidroplán anyahajók kihaltak és így egyértelmű a mára néve.
Ellenben, ha a rendfokozatot rangnak hívod, akkor mivel kevered össze? Hát a nagy büdös semmivel. Ezen felül tök vicces, mert n+1 könyvben és filmben is úgy szerepel, hogy "rangban felette áll" és hasonló terminussal és nem csak az, hogy magasabb rendfokozat... -
SZUsszan #68347 Haditechnikai topicban ilyet kérdezni.
Akkor neked mindegy az is, hogy elsütő billentyű-ravasz, vagy anyahajó-repülőgép hordozó, tank-harckocsi? -
Lacusch69 #68346 "Kinemszaraje le? "
Akikbe anno ezt beleverték... -
millerius #68345 Caslavban a kifutó hossza több mint 2600m, ezen egy jó karban lévő és rendben üzemelő Griffnek háromszor is meg kell állni. Hó és jég májusban nem lehetett a pályán, legfeljebb esővíz, és azt is kétlem, hogy annyira elnézték volna a küszöböt (leszállási pontot), hogy csak a pálya felén túl tették volna le a gépet, Gróf G. állítólag az egyik legtöbbet repült Gripen-pilótánk, és Ugrik Csaba se kezdő a katapultülésben. Nekem az a feltűnő, hogy ugye ott voltak a csehek is, a svédek is, a mieink is - mindhárom csapat Gripenekkel repült a gyakorlaton, és nem volt semmi problémájuk. Úgyhogy nekem gyanús, hogy nem minden volt 100% azon az egy gépen. -
Levonják a fizuból? Vagy ugrik a kötelező bónusza? :) -
Mégis az első óra anyaga az alapkiképzésen... -
Ez a rang vs rendfokozata vita nyelvannáciskodás és a fing hámozása között van nálam. Kinemszaraje le? -
JanáJ #68341 És vajon mi van ha tényleg pilóta hiba? Mert ugye az emberek hibáznak. Jár érte bünti? -
Ő is csak ember. "Szállt" már le MiG-29-es zárt futókkal, ami a 44-esen túl landolt.
A 6-800m pedig a legkisebb féktáv, mely igen erősen igénybe veszi a tárcsákat. Valójában a csík 2/3-át ki szokták használni, hogy kíméljék az üzemi féket. -
JanáJ #68339 Topi szerint (lásd TV" interjú) 6-800 méteres megáll a Griff madár, a reptérre 1-2 km-t mondott. Létezik, hogy ennyire benézte a valahol leg rutinosabbnak nevezett pilótánk? -
Gripennel kapcsolatban:
Nem gondol senki pilótahibára? Hosszúra tette a gépet, és elfüstölte a fékeket. Ennyi.
Rang vs. rendfokozat kérdése a MH-ban olyan, mint a golyó vs lövedék. Igen vicces, mikor rangoznak, és golyóznak :) A rangjelzés is rendfokozatjelzés (inkább paroli). De nyugodtan lehet "ravaszozni" is, de bizonyos körökben nem elfogadott. A rangidős kifejezés az, ami még él ma is. Egy, ami kiüti nálam a biztit: "rotor", amire van szép szakszavunk: forgószárny, avagy légcsavar (légijármű függő).
Ja a HUD = Szemmagasságú kijelző, létező magyar kifejezés =) -
freelac #68337 Az-az!
Elmaradt egy repülés, amikor vitték elfelé, ti még nem láttatok olyan futkosást hadseregben, mint akkor. Ha érdekel a neve, megkérdezem, mert én elfelejtettem, de még röplabdáztam is vele, egy barom volt ettől függetlenül. A kiértékelőknél volt zászlós vagy törzszászlós. Azzal adta el magát később, hogy ő segített lebontani a határokat... -
fade2black #68336 MIG29eket még modernizálni se kellett volna, lokálisan elég korszerű tipusnak számítottak és bőven volt még bennük rep óra.
Megfelelően üzemeltetni kellett volna őket. Még ennyire se volt/van képes a honvédség (és a politikai vezetés). -
Lehet én tudom rosszul, de az A/B alaphangon nem kapta meg az integrációt, AMRAAM-ot csak az integrációs tesztlövészeteken indítottak, széria A/B-t nem lehetett soha (éles) AMRAAM függesztménnyel látni 2010-ig. Ekkor jött ugyanis az MS19 upgrade csomag, aminek keretében a fedélzeti rendszerek egy részét lecserélték, és a gép megkapta az IRIS-T és az AMRAAM (valamint a későbbi METEOR) integrációt. -
millerius #68334 Ha valakinek túl hosszú szó a lövedék, írja azt, hogy skuló, igaz hogy szleng, de a golyónál még mindig jobb szerintem. A propellerről meg nekem (dunamentén felnőve) mindig a "dunai propeller" jut eszembe, régen így hívták a dunai kishajókat. Szóval inkább légcsavar, az pontos is, magyar is. -
Én is így tudom, az A/B Griffenk is AMRAAM shooterek voltak. -
fonak #68332 AMRAAM-ot (lehet, hogy a C -7verziót nem) és Mavericket az alap változat is tudott alkalmazni, tudtommal. -
A képességnövelés gyakorlatilag (pl. légi utántölthetőség) felesleges volt Mo-nak, viszont megdrágította a szerződést.
A 'képességnövelés' nélkül nem lenne AMRAAM, vagyis csak Sidewinder rakétával lehetne a légteret védeni. Az Osztrákoknak "megfelel" ez az állapot, de lássuk be, ez féllábú óriás esete, amikor egy nem rossz gép a megfelelő fegyverzet hiánya miatt nem képes szükségkor a feladatát ellátni megfelelően.
A légi utántöltés képessége megint olyan, hogy ha megvan, akkor nagyon hasznos tud lenni. Ez egyébként benne volt a JAC-39C/D programban, tehát az EBS HU változatnál nem is lehetett volna kihagyni (a C/D sárkányban ugyanis ott figyel).
Szóval a lényeg, hogy kilóg a seggünk a gatyából (persze politikai akarat esetén lehetne többet is költeni a honvédségre), de anno felállítottunk egy NATO-színvonalú törpe légierőt, más kérdés, hogy a szerződésben biztosított rep. időt nem tudjuk kihasználni,
Félreértés ne essék, én is érzem a féloldalas fejlődés esetét, amikor a légierőnek van 14 (13) modern harci gépe, a szárazföldi haderőnek meg effektíve 25 éve nem volt komolyabb fejlesztése a Mistral ASTRA-t leszámítva. De ha már lett egy modern harci gépünk, akkor ugyan már ne egy félig felszerelt, elavultabb változatot akarjunk már, hanem egy teljes értékű változatot...
(Baltic air policy)...sőt a románokat nézve korszerűsített 21-essel is.
Emm... 2007-ben voltak a románok. Azért az már nyolc éve volt. Persze lehet jönni a lengyel MiG-.29A/G-kkel is, de ettől függetlenül ha már egy feladatban részt veszünk, megfelelő harceszközökkel... -
JanáJ #68330 Persze, többek között ezért volt zárójelben. ;-) Nekem az anyahajó sem bántja a fülem. Én a golyónál és propellernél szoktam elfogyni. -
fonak #68329 '91 körül bukott le egy zászlós (?) Taszáron, aki a jugoszlávoknak adott el infókat állítólag (ugye ez épp a jugoszlávia háborús események kezdete körül volt). -
Elnezest de milyen taszari "arulo"? Somogyi gyerek vagyok, a kozelben nottem fel, voltak/vannak is a seregben ismeroseim de ez az eset nekem kimaradt. Ha publikus akor erdekelne, sorry az off-ert. -
millerius #68327 Igen, ma már állítólag golyószóró sincs, könnyű géppuska lett belőle ha igaz.
De a rang és rendfokozat kérdésén kár összeveszni, amíg mindenki tudja, hogy mit is jelentenek. Lennének itt sokkal komolyabb szakkifejezések, amiket magyarítani kellene, hogy mást ne mondjak, melyik a robotrepülőgép, a Tomahawk vagy a Predator, és mi a szabatos magyar műszaki szakkifejezés a HUD-ra? STB.!
-
JanáJ #68326 Az a baj, hogy M.o.-on minden közbeszerzés így mehet, nem csak a Grifek, meg a metró. Gondolom autópályát, meg stadiont is lehet olcsóbban építeni. Ha a 29-eket modernizáltuk volna, az is ilyen "jól" ment volna. Ha vettünk volna hk., tüzérséget, torony órát lánccal, azt se használnánk még ennyire sem, mert harckocsit nem kell emelni egy eltévedt arab kamionosra, vadászt meg igen.
Amúgy meg ugye a most lenullázott gépnél is jönnek az okos kommentek, hogy ez mennyi pénz volt...
A politikusokat meg lehet köpködni, de ugye ők kicsiny nemzetünk kivonata. Gondolom nem lop-csal több közülük, mint a buszsofőrök vagy artisták közül. :-( -
JanáJ #68325 Igen. És? A golyószóró sem golyót lő. Mi már ilyenek vagyunk. -
freelac #68324 Hát, én ilyen rakétát nem láttam, az biztos. Ugye sorállományúként egyrészt nem is érti az ember, másrészt nem is kötnek az orrárra semmit, de én akkor voltam ott amikor Romániában volt a "forradalom".
Azt tudom, hogy mivel a második felében műszaki írnok voltam a századparancsnok mellett, nyitott ajtónál voltunk és torpedóztunk egymással a nyitott ajtón keresztül kiabálva a lépéseket, sok mindent hallottam, de ilyesmiről soha. Persze ettől függetlenül bármi is lehetett.
Csak érdekességnek: volt a kezemben - nem tudtam mi az - gravitációs gyakorlóbomba komplett gyújtója mind a két fél amit szórakozásból össze-szét csavargattam, mert rájöttem, passzolnak egymásba... Szerencse, hogy még itt vagyok, vagy van kezem.
Láttam öngyilkos szerencsétlen surranótársamat egy büdös ribanc miatt a saját vérében, és ott voltam, amikor helikopternyi pizsamás faszkalap elvitte a híres-hírhedt taszári árulót.
Érdekes dolgok ezek.
Ja, az biztos, hogy amikor jött az éles riasztás a román események miatt, olyan kurva gyorsan kellett feldobálni a függesztményeket a gépekre, hogy nem volt elég emelő, kézzel tartottuk azokat, amíg a fegyveresek beakasztották a... azt a piropatronos izéket. EMO-s voltam, nem fegyveres, hangsúlyozom. De régebben egy NIR-nek a hátsó védőburkolata volt az autómban az utólag beszerelt ford. mérő doboza. Meg láttam, amikor farmerban hozta a gyári nagyjavításról a faszi vissza a gépet. Meg kockás ing volt rajta...
Érdekes dolgok ezek.
Utoljára szerkesztette: freelac, 2015.05.20. 09:12:59 -
fonak #68323 OK, el fogom olvasni, ha lesz időm. Nyilván fel lehet vonultatni sok érvet mellette, én is örülök valahol, hogy van egy "légierőnk", amire kicsit büszkék lehetünk, ha már egyszer anno eldöntötték, hogy erre lesz pénz. Ahogy amúgy tetszik a 4-es metró is például. :) -
Ez így megint nem igaz. Elolvastad a linkelt Gripen FAQ-t....? -
fonak #68321 Hát lehet hogy csak legenda, de régi sztori, hogy valamelyik hozzá megrendelt raktáron lévő rakétát nem tudták volna használni a magyar Szu-22M-3-ak, állítólag azért, mert a hozzá való spéci felfüggesztősínt nem kaptuk meg (elfelejtettük megrendelni, vagy az oroszok "felejtették el").
Ja megnéztem a magyar wikipédia cikk is említi. ("A H–29L-t a magyar gépeken is rendszerbe állították, azonban a hozzá tartozó AKU–58E indítósínt nem rendelték meg (később sem), így a rakétákat nem lehetett a gépekre függesztve alkalmazni." Akkor ezek szerint ez.)
Utoljára szerkesztette: fonak, 2015.05.20. 08:54:39 -
freelac #68320 Én Taszáron, a 4. századnál voltam EMO-s, műszaki írnok. Milyen felfüggesztőt írsz? -
fonak #68319 http://hu.wikipedia.org/wiki/Rendfokozat
Nekem úgy tűnik, hogy a rang az a rendfokozat szinonimája, csak kevésbé hivatalos :)
Lásd pl. rangjelzés -
Szkeptikus vagyok. A minta/színváltást valami ki kell, hogy váltsa, vagyis energiaforrásra van szükség. Ha a hátteret veszi figyelembe, akkor már optikai érzékelőkre is szükség van. Ha infravörös tartományban is működik, akkor a test hőjét csapdába ejti, és a katona túlhevülhet.
Meglátjuk mi lesz belőle... :) -
fonak #68317 A képességnövelés gyakorlatilag (pl. légi utántölthetőség) felesleges volt Mo-nak, viszont megdrágította a szerződést. Egyáltalán a koncepcióval, hogy nekünk olyan csúcs harci repülővel kell rendelkeznünk, amit felajánlhatunk a NATO-nak bármilyen művelethez, nem értek egyet. Ekkora és ilyen gazdasági erejű országnak talán nem feltétlen a légierő az a terület, amiben "képességeket kellene felajánlania". A baltic air policing-ben meg nyugodtan részt vehetnénk a JAS.39A-val is, sőt a románokat nézve korszerűsített 21-essel is. Szóval a lényeg, hogy kilóg a seggünk a gatyából (persze politikai akarat esetén lehetne többet is költeni a honvédségre), de anno felállítottunk egy NATO-színvonalú törpe légierőt, más kérdés, hogy a szerződésben biztosított rep. időt nem tudjuk kihasználni, a képességek egy részének használatára sosem képezték ki a hajózókat, vagy csak több mint 10 év után próbálták ki először, erre mondtam, hogy luxus. Mondjuk utóbbi már a VSZ-nél is megvolt, vettünk Szu-22-est hozzá levegő-föld rakétát, de felfüggesztőt elfelejtettek kérni, vagy vettünk egyszázadnyi MiG-23-ast ami egy életveszélyes sz.r volt a típust anno kipróbáló amerikai berepülőpilóták szerint is (bár nem az MF változat), mi is elvesztettünk 16-ból 5 gépet és 5 pilótát... na de ez már tényleg off gripen témában.