95113

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Le vagyok maradva! Malajok rendeltek MRCA-t?
-
Passz...nagyobb kep jobb oldali sarkaban van par gep amin van tankolocso is.. -
Ezek vajon a Maláj gépek? :) -
Ou, bocs, Otomatic-ról találtam 9-et, Tornadorol is van 5, WildCat-ről 2, Trojanról is 2 (ami elég kevés). De ami furcsa hogy egy Francia-Német légvédelmi ütegről 1-et nem találtam! Bár nem is ért el nagy sikereket, mert már kiaknázott területeket célzott meg.
Azért irtam föl mindet, mert most olvastam roluk egy könyvben és nem voltak a gyüjteményemben
.
Thx a leírásokat!!!!!!!!!4
-
nagyitasban: 3db MRCa gyartosoron ("penge" lerx, 2 ules, nagy orkup)..melettuk SMT-k...
-
Mikre nem bukkanhat az ember, a TASS hirugynokseg fotoi kozott ;)(ha valakit erdekel megvannak 3000x pixelesben is!..azokon a reszletek is jol kivehetoek..de ertelem szeruen tobb mega..)
Ugyfest gozerovel folyik a gyartas az RSZK MIG Voronin-i gyartosoran! (Mig-23-asok (valoszinu 23-98 vagy 23S modernizacio), balsor hatul MIG-AT-k(eredeti 3000x pixeles kepen vehetoek csak ki!)..jobboldalt Mig-29SMT-k es a szurkek valoszinuleg M2-MRCA-k!...)

-
Wildcat (2×35mm gumikerekes önjáró légvédelmi gépágyú) - Németország
Az AAGS (Anti-Air Guns System) Wildcat nem egy jármű, hanem egy torony neve, amit különféle harcjárművekre lehet ráépíteni. A torony két 30mm-es Mauser gépágyúval rendelkezik, és lehetőség van 2x2db rövid hatótávolságú légvédelmi rakétaindító felszerelésére is (pl. Stinger vagy Igla). A németek ajánlották a lengyeleknek gumikerekes járműre szerelve (talán a Boxer alvázon?), illetve elviekben lehetséges a BMP-3 eredeti tornyának helyére is beépíteni. Egyenlőre egy vásárlójuk van, a Spanyol 'Ascod' járműcsalád légvédelmi verziója az AAGS Wildcat toronyal lesz felszerelve. Rajz az Ascod járműcsaládról és ott a Wildcat torony is.
Otomatic (76mm lánctalpas önjáró légvédelmi tüzérség) - Olaszország
Erről szerintem képet bőven találhatsz a Google-val, de tessék, egyet azért berakok:

Az Otomatic egy önjáró olasz légvédelmi ágyú terve volt, amely az Oto-melara 76mm-es L/62 csőhosszúságú 'szupergyors' haditengerészeti löveg ilyen célú alkalmazása lett volna. Az alváza a Leopard 1-esé, amelyet Olaszország licencben gyártott. A löveg fő előnye a 20-35mm-es légvédelmi ágyúkhoz képest nagyobb effektív lőtávolság, mivel akár 6km-re lévő cél ellen is hatásos tüzet tudott nyitni, így a helikopterek páncéltörő rakétáinak hatótávolságán túl is veszélyes volt. APFSDS lövedékekkel pedig a könnyen páncélzott járművek ellen is felvehette a harcot. Elméleti tűzgyorsasága 100lövés/perc, a légi célok ellen 6-os rövid sorozatot alkalmazott volna (el lehet képzelni micsoda repeszfelhőt csinálhat 6 egymáshoz közel felrobbanó 76mm-es lövedék...). A célok felderítése és a tűzvezetéshez két külön radart alkalmaztak, mindkettő a torony tetjén kapott helyett, és szükség esetén behúzhatóra lettek kialakítva. A tervet az 1990-es évek elején dobták az egyszerűbb és olcsóbb rövid-hatótávolságú rakéta alapú rendszerek ellenében.
MOWAG Tornado (IVF) - Svájc
A Mowag cég kisérleti lánctalpas járműve volt, aféle 'konkurencia' a német Marder lövészpáncélosnak (a fegyverzet szinte teljesen megegyezik). Azt hiszem a svájci hadsereg kis számban alkalmazta, de nem lett sem különösebben ismert, sem sikeres tipus a gumikerekes Piranha sokkal ismertebb (és üzletileg sikeresebb) lett. (nem vagyok benne biztos, de mintha a futóművének lenne némi köze a svájci Pz 68. harckocsihoz)

A MOWAG Tornado prototipus.

A sorozat MOWAG Tornado egyik példánya (a fegyverzete teljesen azonos a Marder 1.-el)
MOWAG Trojan (IFV) - Németország
A Tornado után a MOWAG 1980-ban elkezdett dolgozni annak utódján, ez lett a Trojan, ami 1992-re el is készült, de a svájci hadsereg már nem tartott igényt rá (a hidegháború vége ugye....). A jármű két fős személyzettel rendelkezkett és 8 főt szállíthatot, Delco 25mm-es vagy Oto-Breda 30mm-es gépágyútoronyal láthatták el, harci tömege max. 27 tonna, végsebessége műúton 72km/h. Alaphelyzetben a páncélzat előről egy 500 méterről kilőtt 14,5mm-es géppuskalövedék, egyéb helyeken 100 méterről kilőtt 7,62mm-es puskalövedéktől nyújtott védelmet, kiegészítő páncélzattal felszerelve 500 méterről kilkőtt 30mm-es APFSDS lövedék vagy 100 méterről kilőtt 14,5mm-es AP lövedék ellen.
Itt egy jó kis oldal róla képekkel.
Dragon (2×30mm ikercsövű lánctalpas önjáró légvédelmi gépágyú) - Francia-Német
Na erről anblock nem találtam semmit (és nem is hallotam még róla, valami egyéb info nincs?). -
ezt meg csak ugy erdekesseg keppen:

-
..hatterben a szebbnapokat latott afgan legiero...
-
Muha...nagyon jo 

ezt meg anno linkeltem, szal meg 1 adalek:

ez se rossz..bar a kepminoseg az az :P
-
neuro #5266 itt nézd meg, hátha megtalálod: http://www.fas.org/man/dod-101/sys/land/row/index.html -
marha jo ez a kep!
-
Mig-23-98
-
Van valakinek valami infoja, vagy képei a következőkről?
Wildcat (2×35mm gumikerekes önjáró légvédelmi gépágyú) - Németország
Otomatic (76mm lánctalpas önjáró légvédelmi tüzérség) - Olaszország
MOWAG Tornado (IVF) - Svájc
MOWAG Trojan (IFV) - Németország
Dragon (2×30mm ikercsövű lánctalpas önjáró légvédelmi gépágyú) - Francia-Német
Néztem egy pár helyen (google, globalsecurity, army-technology, ifrance, stb.) de nagyon kevés infot és képet találtam. Van amiről egyáltalán semmit. -
Ejha rakapcsoltatok rendesen ;)) -
Én is ezt találtam meg... :))) -
Kopjo radarcsalád
A Kopjo radar volt a Fazotron első 'civil' kezdeményezése, vagyis az első munkája, ami nem a sereg megrendelése alapján készült. A terv egy kis méretű, könnyű radar a nagyobb Zsuk radaron alapulva, amely a könnyű támadó illetve kiképzőgépekbe lehetne beépíteni. Az X hullámsávban működő radar mindössze 120kg-ot nyomot, a félméter átmérőjű tányérral rendelkezett és +/-40°-ban lehet kitéríteni. Egyszerre 8 célt tud követni és kettő ellen rakétát vezetni. Keresési távolsága egy vadászgép méretű cél esetén 57km szemből és 30km hátulról, földközeli célpont keresésekor mintegy 20km. A radar rendelkezik térképező üzemmódal illetve földi célok elleni üzemmóddal is, földi célok esetén egy nagy méretű hajót nagyjából 200km-ről, egy vasuti hidat 100km-ről, egy mozgó tankoszlopot 20km-ről képes érzékelni. A Kopjo lett a MiG-21 modernizálásnak szánt MiG-21-93 terv radarja. A Zsuk-származás miatt alkalmas az R-77 rakétákkal való együttműködésre is.

A Kopjo a MiG-21-93 prototipusának orrában.
Komar: A Kopjo oldalirányban +/-60° kitéríthetőségre kibővített változata a Szu-22 modernizálására.
Kopjo-25 (más néven N027): A Szu-25TM számára készített külső felfüggesztésű változat, ami a törzs alá lett felfüggesztve. A Szu-25TM e radar segítségével képes az R-27E/R-27ER/R-27EM illetve az R-77/R-77M rakéták indítására és célravezetésére is, de az elhelyezése miatt függőlegesen korlátozott a működési területe.

A Kopjo-25 egy Szu-25TM hasa alatt
Kopjo-29: Az indiai légierőnek felajánlott olcsó Zsuk-alternatíva, a MiG-29-es gépek részére, amelyel így képesek lennének az R-77 rakéták alkalmazására.
Kopjo-M: Jelentősen modernizált változat modernebb digitális elektronikával, 90kg-ra csökkentett tömeggel, megnövelt hatótávolsággal (vadászgép ellen 75km-es érzékelési és 56km-es befogási távolság), és 12 cél folyamatos követésével, és ebből négy cél elleni rávezetési lehetőség.
Kopyo-F (más néven Pharaon): A Kopyo család első fázisvezérelt antennálval rendelkező tagja, tömege tovább csökkent, immár csak 75kg-ot nyom, +/-70°-os látószög mind függöleges, mind vízszintes irányban. Szinten lévő cél ellen szemből 75km-es, hátulról 30km-es, alacsonyan repülő cél ellen szemből 70km, hátulról 20km-es észlelési távolsággal rendelkezik, egy nagy hajót 200km-ről, egy vasuti hidat 80km-ről, egy mozgó tankoszlopot 20km-ről észlel. Egyszerre 20 célt képes követni és ebből 4 ellen rakétát vezetni. A Kopjo-F került a Szu-27 család több kisérleti gépének (pl. Szu-27IB vagy Szu-37) faroknyúlványába.

A Kopjo-F (Pharaon) fázisvezérelt antennával rendelkező radar
Pharaon-M A Pharaon továbbfejlesztett változata, ahol a méretet és a tömeget tovább csökkentették modernebb digitális rendszerek alkalmazásával, így azonos képességek mellett tömege csupán 45kg lett. -
Skyflash #5259 Russian Avionics
Radarok, zavarók, stb. az 50-es évektől napjainkig. -
Skyflash #5258 Ezt a képet találtam róla.
-

-
Skyflash #5256 Forrás:
klikk -
Skyflash #5255 Igen.
"The aircraft can also carry a centreline Kopyo-25 radar pod. The Kopyo-25-equipped Su-25TM is described as being compatible with the BVR-capable R-27 (AA-10 'Alamo') and R-77 (AA-12 'Adder') air-to-air missiles." -
Hmm... Nagyon annak tűnik. De akkor mi vezeti rá az R-27/R-77 rakétákat? A törzs alatti Kopyo-25 (vagy annak modernebb változata, az RLPK-25) radar? -
Skyflash #5253 Neuro gyorsabb volt:)

Su-25TM with MPS-410 Omul ECM pod, R-77 AAM, and Vikhr M anti-tank missiles -
Na akkor a sok repülős téma után menjünk víz alá:
VA-111 'Shkval' torpedó

Fantáziarajz egy VA-111 indításáról (a tengeralatjáró Akula-osztályúnak tűnik (NATO: Tájfun-osztály))
Még az 1960-as években kezdték el a 'szuperkavitációnak' nevezett jelenség vizsgálatát, amelynél a vízben gyorsan mozgó tárgyak körül gőzbuborékok jönnek létre. A kavitáció az általános hajózásban káros jelenség, hiszen a hajócsavarok nem közvetlenül a víznek adják át az erőt, hanem a gőzbuborékoknak, így a hatásfokuk jelentősen csökken emiatt. Ugyanakkor ez a hatás pozitív lehet, ha csökkenteni akarjuk a vízben gyorsan haladó test ellenállását. Ezt használja ki a VA-111 jelű orosz torpedó is, amelynél a rakétahajtóművel felgyorsított kúpalakú test orránál gőzbuborékok keletkeznek, így a torpedó teste és a víz között egy vékony 'gőzfelhő' van, ami jelentősen csökkenti a közegellenállást. A VA-111-et szabvány 533mm-es torpedóvető csőből lehet indítani (de létezik légi indítású változata is), a torpedó nem irányított, csak egyenesen előre képes haladni, hatótávolságát 10-16km-re teszik, de ezt a távot igen rövid idő alatt képes megtenni, mivel végsebessége mintegy 200 csomó (~386km/h, más források szerint még ennél is gyorsabb). A feltételezések szerint az 1977-ben került hadrendbe, és aféle 'bosszú' fegyver, mivel nukleáris robbanófejjel látták el (becslések szerint ~10kT robbanóerejű, de más források 200kT-át említenek, ami viszont túl erősnek tűnik (az indító hajó is garantáltan odavész...), amelyet időzítővel robbantottak fel (az időzitőt az ellenfél feltételezett helyének megfelelően állították be). 1995-ben mutatták be a nyilvánosságnak a fegyvert egy Exportváltozattal együtt, amit 'Shkval-E' néven fut (az oroszok úgy nyilatkoznak, hogy nem félnek attól, hogy lemásolják, mivel a technológiát nem lehet visszafejteni) ez utóbbiból a francia és az amerikai haditengerészet is bevásárolt pár példányt, kína pedig 40db-ot vásárolt belőle. Ez pedig már irányított torpedó, bár nem önvezérlő vagy távvezérelt, hanem az indítás elött az indítószemélyzetnek kell megadnia az útvonalat, amin az indítás után a torpedó végighalad, és célba csapódva robban. Természetesen a robbanófejet hagyományos töltetűre cserélték. 1998 óta az oroszok kisérleteznek az önrítányításra is képes változattal (feltételezések szerint ez képes a sebességének változtatására, hiszen teljes sebességnél a szuperkavitácó miatt nincs közvetlen kapcsolat a vízzel, így a szonár teljesen használhatattlan, ezért keresés közben lelassul, majd elfogáskor felgyorsul a torpedó, szükség esetén újra lelassítva a kereséshez, ha elvétette a célt), amely már hagyományos robbanótöltettel rendelkezik (egyes feltételezések szerint egy ilyen felrobbanása okozta a 'Kurszk' vesztét).
Shkval-E:
Hossz: 8,2 méter
Átmérő: 533 mm
Indulási tömeg: 2.300 kg
Indulási (csőelhagyási) sebessége: 50 kts (93km/h)
Végsebessége: 200kts+ (386km/h+)
Hatásos lőtávolsága (80%-os találi esélyhez): 7.000 méter
Robbanótöltet: 210kg TnT

A VA-111 kinézete, feltételezett metszete és bevetési lehetőségei.

Egy másik metszetrajz.
-
neuro #5251 Nem erről van szó?

MSP-410 Omul / Gardeniya RF
-
Nem furcsa, hogy minden R-27/R-77 rakétához 'tartozik' egy ilyen (radar?)konténer? Csak nézd meg, amelyik esetben a 2.-es és 10.-es pillonon R-27 vagy R-77 van, ott az 1.-es és 11.-es pillonon ott van az R-60 helyet ez a konténer... -
Na, úgytünik jól sejtettem, ugyan a MiG-el kapcsolatban abszolute semmit nem találtam, de a Szuhoj Szu-27K utánjárás közben érdekes dolgokra bukkantam:
A T-10-20-at átalakították hajófedélzeti próbákhoz, egy repképtelen tesztmodellé T-10-KTM jelzéssel, amellyel a hajó fedélzetén és hangárjában való mozgatást tesztelték, ehhez a félszárnyak mellett a gép orrát és faroknyúlványát is felhajthatóvá alakították. Namost szerintem ez van a képen hátul. Megmondom miért: nekem úgy tünik, hogy a 'Kolsz' a tengelyvonalban van, mint az alap Szu-27 gépek esetén, holott a T-10K-1-en is már jobbra el volt tolva a töltőcsonk miatt. A másik a gép festése, ugyanis ez sem stimmel, ilyen szürke festése egyik repképes T-10K vagy Szu-27K-nak sem volt, és már az első, a Kuznyecovra leszált gépen, a T-10K-2-őn fel volt festve a gép orrára a száma (kék 39), itt meg semmiféle szám nem látható.
Ezek alapján feltehetően MiG-nek is volt egy hasonló gépe, de az nem egy korai prototipusból lett átalakítva, hanem úgy lett 'összetákolva', emiatt van pl. a KM-1 ülés, és ezt a gépet látjuk a képen elöl. Vagyis a kép feltehetően nagyon korán készült, a Kuznyecov (illetve akkor még 'Tbiliszi') egyik első próbaútján, 1986-87 körül. -
Cifu
Viszaterve a Su-32FN-hez. Erdekes hogy a Rosoboron Export-nal nincsen Su-34! 32-kent emlegetik mint arut ;) -
Marcell bácsinál a trafikban... Tudod, ahol az általánosban vettük az 50 filléres cukrot. Na ő most ilyenekkel foglalatoskodik
Na jóccakét :)
-
Grenzjager #5246 s az ára is elmegy -> $1,400,000 

, csak hol lehet kapni??
-
állat :DDD
-
Grenzjager #5244 egyszercsak volt egy tomahawk, na nem az a indián féle, látott egy bunkit

aszonta: "én bíz bemegyek"

be is kopogott

KOPP-KOPPP...na ki az???

aztán szépen bement
-
Nah ez elkepzelheto!
En is gondoltam mindenfele tesztekre (pl idojaras), hogy hogy viselkedik egy ilyen test...
De akar az sem elkepzelhetetlen hogy radioiranyitasu gep (bar az oroszoktol ez nem megszokott...de "akar" belefer) -
Az a baj, hogy 'átverősnek' azért gyenge, mert mégcsak imitálni sem próbálták a festést, pl. az egész gép egyszinű, még az orrnál is, holott ugye a MiG-29-eseknél az radarkúp általában más szinű, és a pilótafülke elött sokszor még feketére is levolt festve...
Ha viszont a légi vagy űrfelderítés átverése lenne a lényeg, akkor miért törődtek a futóművel, vagy a beömlőnyílással?
Amit esetleg még el tudok képzelni, az az, hogy a hajó személyzetének képzésére használhatták, mint a gép mozgatásának gyakorlására a hajó fedélzetén, liftjein és a hangárban. -
neuro #5241 része a nagy orosz átverésnek :) -
Jolvan..megnyugodtam :D
Most mar akkor ketten vagyunk olyanok akinek fogalma sincs mi a franc ez az ize a kepen ;) -
lehet..de mit keres benne egy KM-1 ules? -
neuro #5238 Lehet valami propaganda fotó, vagy makettek, hogy átverjék az amerikai műholdakat. -
Ez alapján írom az ismertetőt. :)