-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Wildcat (2×35mm gumikerekes önjáró légvédelmi gépágyú) - Németország
Az AAGS (Anti-Air Guns System) Wildcat nem egy jármű, hanem egy torony neve, amit különféle harcjárművekre lehet ráépíteni. A torony két 30mm-es Mauser gépágyúval rendelkezik, és lehetőség van 2x2db rövid hatótávolságú légvédelmi rakétaindító felszerelésére is (pl. Stinger vagy Igla). A németek ajánlották a lengyeleknek gumikerekes járműre szerelve (talán a Boxer alvázon?), illetve elviekben lehetséges a BMP-3 eredeti tornyának helyére is beépíteni. Egyenlőre egy vásárlójuk van, a Spanyol 'Ascod' járműcsalád légvédelmi verziója az AAGS Wildcat toronyal lesz felszerelve. Rajz az Ascod járműcsaládról és ott a Wildcat torony is.
Otomatic (76mm lánctalpas önjáró légvédelmi tüzérség) - Olaszország
Erről szerintem képet bőven találhatsz a Google-val, de tessék, egyet azért berakok:

Az Otomatic egy önjáró olasz légvédelmi ágyú terve volt, amely az Oto-melara 76mm-es L/62 csőhosszúságú 'szupergyors' haditengerészeti löveg ilyen célú alkalmazása lett volna. Az alváza a Leopard 1-esé, amelyet Olaszország licencben gyártott. A löveg fő előnye a 20-35mm-es légvédelmi ágyúkhoz képest nagyobb effektív lőtávolság, mivel akár 6km-re lévő cél ellen is hatásos tüzet tudott nyitni, így a helikopterek páncéltörő rakétáinak hatótávolságán túl is veszélyes volt. APFSDS lövedékekkel pedig a könnyen páncélzott járművek ellen is felvehette a harcot. Elméleti tűzgyorsasága 100lövés/perc, a légi célok ellen 6-os rövid sorozatot alkalmazott volna (el lehet képzelni micsoda repeszfelhőt csinálhat 6 egymáshoz közel felrobbanó 76mm-es lövedék...). A célok felderítése és a tűzvezetéshez két külön radart alkalmaztak, mindkettő a torony tetjén kapott helyett, és szükség esetén behúzhatóra lettek kialakítva. A tervet az 1990-es évek elején dobták az egyszerűbb és olcsóbb rövid-hatótávolságú rakéta alapú rendszerek ellenében.
MOWAG Tornado (IVF) - Svájc
A Mowag cég kisérleti lánctalpas járműve volt, aféle 'konkurencia' a német Marder lövészpáncélosnak (a fegyverzet szinte teljesen megegyezik). Azt hiszem a svájci hadsereg kis számban alkalmazta, de nem lett sem különösebben ismert, sem sikeres tipus a gumikerekes Piranha sokkal ismertebb (és üzletileg sikeresebb) lett. (nem vagyok benne biztos, de mintha a futóművének lenne némi köze a svájci Pz 68. harckocsihoz)

A MOWAG Tornado prototipus.

A sorozat MOWAG Tornado egyik példánya (a fegyverzete teljesen azonos a Marder 1.-el)
MOWAG Trojan (IFV) - Németország
A Tornado után a MOWAG 1980-ban elkezdett dolgozni annak utódján, ez lett a Trojan, ami 1992-re el is készült, de a svájci hadsereg már nem tartott igényt rá (a hidegháború vége ugye....). A jármű két fős személyzettel rendelkezkett és 8 főt szállíthatot, Delco 25mm-es vagy Oto-Breda 30mm-es gépágyútoronyal láthatták el, harci tömege max. 27 tonna, végsebessége műúton 72km/h. Alaphelyzetben a páncélzat előről egy 500 méterről kilőtt 14,5mm-es géppuskalövedék, egyéb helyeken 100 méterről kilőtt 7,62mm-es puskalövedéktől nyújtott védelmet, kiegészítő páncélzattal felszerelve 500 méterről kilkőtt 30mm-es APFSDS lövedék vagy 100 méterről kilőtt 14,5mm-es AP lövedék ellen.
Itt egy jó kis oldal róla képekkel.
Dragon (2×30mm ikercsövű lánctalpas önjáró légvédelmi gépágyú) - Francia-Német
Na erről anblock nem találtam semmit (és nem is hallotam még róla, valami egyéb info nincs?).