95113
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Seaweed
    Viszont legierejuk nelkulozi a harci gepeket! (Par szallito gep (L-410, PC-6), Helikoptereik (Bell-412, AS-332 Super Puma) es Pilatus (PC-9M) kikepzogepeik vannak csupan)
    De az is jo mutato, hogy a PC-9-est rendszeresitettek!
  • Glpetyus
    Tudom,de ki tudja mit hoz a jövő :S
    Azt meg nem hiszem,hogy a mi időnkben a magyar hadsereg újra érni fog valamit is :/
    Nade mindegy ez már féloff :)
  • [NST]Cifu
    Pár kép az ESI-ről, egy Belga anti-terrorista egységről:

[center]

• [NST]Cifu
    A Szlovénok azon kevés szomszédaink közé tartoznak, akiknek az ég egyadta világon semmi bajuk velünk, sőt! Csak a népi ételeiket ne kóstolja meg senki, iszonyúúúak...:)))
  • Glpetyus
    Ezek lerohannak minket,akkor nekünk annyi
  • Seaweed
    Mindenestre en kijelentem hogy nekem tetszik a J-10, szerintem egeszen szep vonalvezetesu gep!
  • [NST]Cifu
    Az "egykalap ala"-ban biztosak lehetunk hogy tulzasok is vannak. (plane hogy sok altipus is van ezekbol)

Épp ez a vicc, azt írják állítólag, hogy a "legújabb" alváltozatok (tehát elvileg a felújított F-15C, a Jas-39C, a Mirage 2000-9 és a MiG-29M1/M2). Hát.... Tudja fene, végülis akár igaz is lehet...

Az az 1100 Km 3 valyon pottartalyal vagy a nelkul?

Tippem szerint ekkora hatótávra csak póttartályokkal lehet képes...

A hatranezo radar szerintem max kulso fuggesztmenykent!

Azért az furcsa lenne... de a beépített hátranéző radar sem egyszerű...
    Jól feladták megint a leckét értelmezés szempontjából... :))

Supercirkalas: hmm....gondolkoztam ,informaiok birtokaban...de nem tudom hogy elhigyem, vagy ketelkedjek es propagandanak titulaljam.

Nekem nem tünik ehhez elégségesnek ehhez az egyetlen WS-10A (AL-31FN) hajtómű tolóereje, azt elképzelhetőnek tartom, hogy átlépje a hangsebességet utánégető nélkül, de hogy manőverezzen is így...

Lopakodas, kulso...? Talan kivul fuggesztett valamilyen plazma stealth technologia?!

Kétlem, az eddigi egyetlen ismert plazmaálcázási teszt beépített volt az egyik Szu-35 orrában. Függesztmény esetén nem megvalósítható az, hogy a plazma a gép orrától befedje a gépet, legalább szemből.
    Szerintem a csökkentett radarkeresztmetszetre akartak hajazni, de ettől még nem lopakodó...
  • [NST]Cifu
    Szlovénia 2003-as GDP-je ~18,300 $ volt (a lakossága mindössze 2 millió fő), Magyarországé ~13,900 $.

Miután olykor járok feléjük, látom mi a helyzet náluk, hát... érdekes. Kegyetlen jól jöttek ki Jugoszláviából, a turizmus és ipari befektetések (meg szóbeszédek szerint a jugó háborúk alatti csempészet) miatt a gazdaság elég erős, viszont szabályozás terén félelmetesen lazák (ez annyit tesz, hogy például az EU-ba való belépésük elött mindenféle hatósági engedély nélkül lehetett pl. építőanyagot gyártani és eladni, az EU-ba való belépésuk után ez minimálisan változott: mostmár adnak egy papírt, hogy mit gyárthat és adhat el, de ez bemondás alapján megy...).

Az FN F2000 áráról elég keveset találtam, az alapfegyver a standard 1.6x nagyítású optikai irányzékkal állítólag durván 700-1000$ körül lehet. Mintegy 5000$ a teljes "csomag", amiben benne foglaltatik a 40mm-es gránátvető, egy a gránátvető helyére felszerelhető, 12-es kaliberű, ajtónyító fegyver és egy ballisztikai számítógéppel feltuningolt optikai irányzék is.
  • Seaweed
    Volt egy dokumentum film anno az YF-23 buktajarol, es ott nem erositettek meg de sejtettek a nezovel a riportalanyok hogy joval a "megszokott" felett telljesit mind 2 tipus akkor a tenderen, ezen a teren.
  • Seaweed
    Hmmm erdekes adatok!
    Az "egykalap ala"-ban biztosak lehetunk hogy tulzasok is vannak. (plane hogy sok altipus is van ezekbol)
    J11-en "nem nehez tulmutatni", hisz kepessegei mai igenyekhez kepest "szerenyek". Az az 1100 Km 3 valyon pottartalyal vagy a nelkul?

tartalyok:

MFD:

A hatranezo radar szerintem max kulso fuggesztmenykent! Hisz a kepet elnezve max a svanc ala ferne el, egy nagyon kismeretu lokator (esetleg RVV-AE-bol tovabbfejlesztett lokator..de tudtommal ott fekernyo van)

PL-12 BVRAAM egyik meg nem erositett de lehetseges lokatora(AMR-1):

JL-10A lokatora (LETRI):

Supercirkalas: hmm....gondolkoztam ,informaiok birtokaban...de nem tudom hogy elhigyem, vagy ketelkedjek es propagandanak titulaljam.

Lopakodas, kulso...? Talan kivul fuggesztett valamilyen plazma stealth technologia?!
  • I.C.ram
    Az utolsó nagyon jó :D Jó lenne városi autónak. Helyben fordul gondolom. Tél sem okoz neki gondot, a rendetlenkedő taxisokról már nem is beszélve :)
  • I.C.ram
    Az oké, na de ennyire, hogy ilyen fegyvereket rendezseresítenek? F2000 nem éppen egy olyan fegyver, amit megengedhet magának akár egy nyugati ország. Vagy rosszul tudom?
  • [NST]Cifu
    Hmmm....

Ez is érdekes: [URL=http://www.f-22raptor.com/ho_newsview_1.php?id=161]"Today I flew the Raptor at speeds exceeding (Mach 1.7) without afterburners,” General Jumper said.[/URL]

Magyarul: az F/A-22 Raptorral a Légierő Vezérkari főnöke, Jumper tábornok a hangsebesség 1.7-szeresével repült, utánégető nélkül. Úgytünik ez része a Raptor körüli kavarásnak - a Légierő szeretné minél jobb színben feltüntetni a legújabb vadászgépét. Egészen eddig (ill. még most is) az volt a hivatalos adat, hogy az F/A-22 utánégető nélkül Mach 1.4-re, utánégetővel pedig kb. Mach 1.7-re képes. Ha igaz, amit a tábornok mondott, akkor a Raptor csúcssebessége bőven meghaladhatja a Mach 2-őt.
  • [NST]Cifu
    Na ez érdekelni fog Seaweed:

A PLAFF (a Kínai Légierő) először mutatta be hivatalosan a J-10-et, ugyan csak két képet láttam egyelőre, azokon is inkább a propagandaszöveg van, mint a gép, de hátha érdekes:

Kép 1. Kép 2.

A táblákon kb. ez olvasható (a hozzászóló szabados fordítása Kínaiból Angolra, aztán pedig az én szabados fordításom Angolról Magyarra. :)):

A J-10-es képességei túlmutatnak a Szu-27-esen (J-11), és a legutóbbi F-15, Jas-39, Mirage 2000 és a MiG-29-essekkel vannak egy szinten (?!?!?)

A pilótafülkében 3 nagy méretű TFT kijelző található.

Max. Felszállótömeg: 18 tonna
    Max. Fegyverterhelés: 7 tonna
    Harci hatósugara: 1100km
    Max. Rep. Sebessége nagy magasságban: Mach 2

A gép képes az összes kínai gyártású (eredeti ill. orosz licenc) fegyverzet hordozására, illetve az orosz R-73 és R-77 légiharc rakéták indítására.

A gép radarja 24 célt tud követni, és egyszerre 4 ellen rakétát vezetni. A radar észlelési hatótávolsága vadászgép méretű cél ellen 140km előre és 65km hátra (???? Hátra néző radar?).

A J-10 képes a szupercirkálásra (vajon valós szupercirkálás, vagy csak a hangsebesség átlépésére utánégető használata nélkül?)
    A gép lopakodó jellemzőkkel rendelkezik (???? Kizárólag külső függesztésű fegyverzettel??)
  • [NST]Cifu
    Jaja, de maga a kép hatalmas, ahogy a pöttöm páncélos teper, a két katona sisakos feje meg kint figyel... :)

(mint egy első világháborús repülőgép... :))
  • Seaweed
    Wiesel?
  • Seaweed
    hehe :D
    http://bop.agria.hu/cutenews/data/upimages/02_calendar_05_01.jpg
  • [NST]Cifu
    Pár kép felüdülésnek.

[center]

És ez most a kedvencem:

• Punker
    ha továbbra is folytatod a flémelést és fikázást nem csak a hozzászólásaid lesznek törölve.....
  • [NST]Cifu
    A pontosság kedvéért: nem azt mondtam, hogy a meghallgatás volt volt kb 1 hónapja, hanem ekkor kezdődött az újabb kavarás.

Na látod. Pont erre gondolok. A pontosság kedvéért: nem azt írtad, hogy akkor kezdődött a kavarás, hanem hogy: 'Az F/A-22 körüli újabb kavarás kb 1 hónapos hír!'
    Hogy lehetne 1 hónapos hír, ha 1x a hozzászólásonban említett meghalgatás két hete volt? Most meg már finomítasz, hogy akkor kezdődött a kavarás...

Mintegy mellékesen, a "kezdett"-ről már írtam Január 6.-án, lásd #7609-es hozzászólásom. A #8539-es hozzászólásom, amibe belekötöttél, már a folyományokat taglalja.

Szóval gyakorlatilag nem tettél mást, mint teljesen értelmetlenül megpróbáltál belém kötni, és mindezek után még neked áll feljebb, sőt nekiállsz összehasonlításokról papolni a Me-262-ről és a He-178-ról...
    Ezek után mégis mit vársz, mit reagáljak? Tapsoljalak meg? Vagy álljak neki replikázni a te stílusodban (mondjuk úgy, hogy rossz a hasonlításnak szánt szöveged, mivel az első sugárhajtóműves gépnek általában Henri Coanda gépét szokták tekinteni, amely 1910 Dec. 16.-án szált fel)?
  • Seaweed
    "Vedd figyelembe viszont, hogy egynémely hozzászólásomra a válasz sem volt különb!"

Errol meg csak ez a velemenyem:

"Amilyen az adjon isten, ugyanolyan a fogadj isten!"

Tema lezarva. Van egy irt/iratlan szabaly a forumon(okon), azt illik betartani, vagy ha nem-nem tetszik akkor nem kell oda irni!
  • Seaweed
    Jol elnek. Siman beeloztek minket, mar par eve.
  • Seaweed
    Nem veletlen volt zarojelben, a "maganvelemeny". Mindenestre valotlansagot allitottal mint azt irtam is!
    Viszabb vehetnel az agarakkal nyugodtan. Olyanoknak esel neki, akik itt mar tettek le valamit az asztalra, veled szemben! (....es nagyon nem magamra gondolok! mert en gyak semmit se tettem itt le az asztalra...)
  • dara
    A pontosság kedvéért: nem azt mondtam, hogy a meghallgatás volt volt kb 1 hónapja, hanem ekkor kezdődött az újabb kavarás. Nem véletlenül említettem a nyomtatott sajtót. Az Aranysas februári számának Lokátor rovatának első kép nélküli cikke foglalkozik a Pentagon költségcsökkentési terveivel. Itt már említik a csökkentés lehetőségét! Ennek a lapnak, mint lényegében minden havonta megjelenő folyóiratnak, nagyjából 2-4 hét az átfutási ideje. A februári lapszám február 4-én jelent meg. (Az eset kb olyan. mintha a Me-262-t tartanánk első sugárhajtású gépnek. Ez csak annyiban igaz, hogy ő volt ez első bevetett ilyen vadászgép, az első sugárhajtású gép viszont a He-178 volt, 1939. augusztus 27-én végezte el szűzfellszállását. Magyarul a hír igaz, csak nem pontos.)

Felőlem visszamenőleg törölheted az összes üzenetemet, a lehetőség adott. Vedd figyelembe viszont, hogy egynémely hozzászólásomra a válasz sem volt különb! (Hazudsz és vidéke, mikor a tévedsz ugyan olyan kifejező lett volna.) Esetleg csinálhatsz egy kukát és én mindent oda küldök.
  • I.C.ram
    szlovénok ennyirej ól élnek?
  • Seaweed
    Ez az F2000 nekem olyan mintha egy elereforditott suto-tepsivel kellene loni :D Hat en nem szivesen "hordanam"...G36 viszont uber!
  • Strahd_
    FN tisztára ugy néz ki mint valami Tudományos fantasztikus filmbol vették volna :)
  • [NST]Cifu
    Heh... hiába, a szomszédok...

A Szlovén hadsereg 2004-ben tesztelésnek vetette alá mind az FN F2000-et, mint a HK G36-ot, és várhatóan hamarosan eldöntik (elvileg március 30.-ig kell kihírdetni a tender nyertest), hogy a kettő közül melyiket rendszeresítik.

[center]

• XCoMA
    Ne válaszolgass neki, csak töröld, ez a célja, hogy mindenki rá figyeljen!
  • [NST]Cifu
    A kivetőalagutat (nagyon) tisztán kell tartani, különben akadály keletkezhet.

Először az volt a kritika a rendszerrel kapcsolatban, hogy felfele való lövésnél visszacsúszhat a hüvely, most meg az, hogy a kivetőalagút eltömődhet? Mondjuk ez utóbbiban legalább még lehet is némi ráció.

Egyébként olyan felettébb tájékozottnak szoktál mutatkozni, hogy az ember elvárná, hogy utánanézz annak, amiről írsz! Kevés logikai érzékkel és fegyvertechnikai ismerettel az ember a mellékelt rajz alapján rájön a működési elvre. Persze ehhez át is kell tanulmányozni azt a bizonyos rajzot!

Pajti két dologot kéne megértened:
    1.: A működési elvet jól írtam le, mindössze egy darab alkatrész esetén használtam egy asszociatív elnevezést a szakszerű helyett. Szóval ha már itt tartunk, legalább azt fogalmazd meg jól, hogy mit szúrtam el!
    2.: A további személyeskedő hozzászólásaidat külön figyelmeztetés nélkül törlöm. Amennyiben valamit elszúrtam, eddig is szivesen fogadtam a javításokat, amennyiben normális hangnemben történtek és ez ezentúl sem lesz másképpen. De a te jelenlegi stílusod elég messze van a normális hangnemtől.

Az F/A-22 körüli újabb kavarás kb 1 hónapos hír!

Február 8.-án volt a meghalgatása Jumper tábornoknak, az én hozzászólásom Feburár 19.-én eset meg. Jó hogy a Február egy rövid hónap, de nem ennyire....
  • [NST]Cifu
    Az USMC egy belső jelentése főleg a nagy karbantartásigényt illetve a fejleszthetőség hiányát hánytorgatta fel. Az AV-8B bármennyire potens gépnek tűnik, elérte az eredeti Harrier alapú technológia csúcsát, tovább kéne lépni, de az Angoloknál már nem volt meg az ehhez szükségesénzkeret. Az USMC új (saját) géptípus fejlesztésére vonatkozó tapogatózásait pedig lehűtötte a DoD egységes repülőgéptípust előíró JSF terve, amit az USMC is nehezen fogadott (a tömeg miatt aggódtak, és még aggódnak egy kicsit mindig), illetve az US Navy is (az egyik admirális kijelentette még az 1990-es évek közepén, hogy a Navy kizárólag kéthajtóműves típusban látja a jövőt...).
  • Seaweed
    De mint mondottam, nekem most nem fulik a fogam a flame-hez...
  • Glpetyus
  • Glpetyus
    Ja,én is azt várom :P
  • Sadist
    Nem muszáj részt venned benne
  • Seaweed
    Jovanna' tevedtem mar mondtam
  • Seaweed
    Nincs egyaltalan kedvem flame-hez.
  • traXion
    Szerintem nem unalmas, most kezdődik egy jó kis flame! :D
  • Seaweed
    Kotozkodos hangnemed mad sokadszorra nem nezem jo szemmel. Vagy valtoztass ezen (Lehet mashogy is az allaspontod kifelyteni), vagy ne tedd! (Unalmas mar!)
  • dara
    Az AV-8B-től leginkább gyenge sérülésállósága, alacsony hadrafoghatósági aránya, és sz*r baleseti statisztikája miatt szabadulnának.