95113

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Japan biztonsagat nem az USA garantalja? Ott is vannak tamaszpontok nem? Japan regen nem is fejlesztett hadsereget. Bar van valami japan vedelmi erok nevu dolog, ami sem letszamaban, sem fegyverzeteben nem mulja folul a tajvani hadsereget.
Ehhem... Az elmúlt pár évben cirka 200 milliárd $-t költöttek a hadseregükre. És hogy mi a helyzet létszámban? A szárazföldi erők mintegy 160.000 katonát számolnak, a légierő 46.000, a "partvédelmi erők" pedig 44.000 főt. Jó, Kínához képest tényleg nem nagy szám, de nézzük csak mi van a kezükben:
F-2
Saját repülőgépiparuk van, az F-16 "alapján" csináltak egy saját típust, az F-2-őt. Technikailag nem sokat tudni róla, de a japán mikroelektronikát talán nem kell bemutatnom, úgyhogy sejthető, hogy milyen szinvonalat képvisel a gép. Mellesleg saját fejlesztésű és gyártású légiharc és hajó elleni rakétáik is vannak. Összesen mintegy 330db gépük van hadrendben (főleg F-15J/DJ, F-4EJ, és egyre több F-2).
Mi sem természetesebb, hogy saját felderítő/könnyű harci helikopterjük is van:
Ismerős? Aligha. Ez a Kawasaki OH-1, japán saját fejlesztésű felderítő és könnyű harci helikopterje.
A szárazföldi technikájuk szintén nem lebecsülendő, 1990-ben állt hadrendbe a Japánok fő harckocsija, a Type-90, amely kicsit emlékeztet a Leopard 2.-re, de automata töltőberendezése van. Ezen kívűl gyártanak saját lövészpáncélost, páncélosz szállító járművet, vontatott és önjáró tűzérséget, stb.
Type-90-esek hadgyakorlaton
Fantáziarajz a Type-90 utódjáról, ami jelenleg még MBT-X-ként ismert
Type 89 lövészpáncélos, szintén hazai termék.
Type 99, a Japán Önvédelmi Erők 155mm-es önjáró tűzérségi harcjárműve.
A haditengerészetük sem csak a halászhajók ellen készül, erre utal például az, hogy 18db modern D/E tengeralattjárójuk van, épül 4 nagy méretű, 13.500 tonnás helikopter-hordozó rombolójuk, jelenleg 4 amerikai gyártmányú Arleigh Burke rakétás rombolójuk szeli a vizeket (további kettő megrendelve), van további 11db rakétás rombolójuk, és 51db rakétás fregattjuk.
Egy Oyashio-osztályú hagyományos meghajtású vadásztengeralattjáró (SSK).
Fantáziarajz az új helikopteres rombolóról.
CGI kép egy Kongo-osztályú rakétás rombolóról.
A Murasame 5.100 tonnás rakétás fregatt.
Szóval szerintem az a "japan vedelmi erok nevu dolog" azért nem lebecsülendő... ;) -

Zenés videó Gatling gépágyúról használat közben.
(kicsit sokat ismételnek benne,de kötelező darab)
Tőccs le,mindössze 6 mega vok :) -
Thanatos #9470 énis épp ezt modntam hogy nem az a szokványos értelemben vett demokrácia..., innéttől kezdve meg hogy mit enged meg magának és mit nem meg már csak rajtuk mulik..., megválasztanak maguknak egy szélsőségesebb vezetőt és máris annyi ennek az enyhe demokráciának is... -
Thanatos #9469 mivel ez már nagyon politika mégis az :) -
Hat eppen a nyugai ertelemben vett demokracia nincs is..de a tavolkeleten "megszokott" szabadsag mar bekoszontot jopar eve kinaban! Eszak korea! Nah arrol lehet ilyen dolgokat mondani...de nem kinarol. -
MuldR #9467 Tekintve, hogy kina strategiai lepeseit, lehetosegeit valamint a szembenallo technikakat beszeljuk meg, annyira nem offtopic.
Szerintem -
Thanatos #9466 nem kicsit hanem már rég nagyon abban vagyunk és lehet hogy nem vagyok toppon kinával kapcsolatban belátom de ettől még szerintem kinának igencsak nem sok köze van a demokráciához..., ha tévedek javitson ki valaki :) -
Thanatos #9465 tény de tegyük hozzá hogy kina nem igazán az a kifejezett demokratikus állam, tehát igy mindent emgtehet szinte amit usa álmában se..., nem mondom hogy usa nem tud rájuk gazdasági nyomást gyakorolni de ezt ugyanugy kina is megteheti tajvannál (kérdés hogy ki lenne sikeresebb ami nem kétséges :P) -
Huhh kicsit megyunk OFF-ba...de kerlek tajekozodj mar a mai kinaval kapcsolatban! -
En nem hinnem! Mint ahogy nagyon sok taiwani toke is van kinaban ugyanugy igensok amerikai is (nagyon sok!).... -
Thanatos #9462 ja csak éppen jó kommunista szokás szerint egy tolvonással pl államositják a tajvaniak gyárait hába votl az a kezükben ők buknak a legnagyobbat szóval ebben az esetben is tajvan függ kinától és nem forditva -
Thanatos #9461 tény viszont nekem van egy olyan érzésem ogy ilyesmibe kina sokkal inkább hajlandó lenne beleugrani mint az usa..., de mondom kiderül addig meg ez mind csak találgatás szvsz :) -
MuldR #9460 hat szerintem 2008 elott dontest fognak hozni. Szerintem a nyomastol tajvan visszacsatlakozik.
Japan biztonsagat nem az USA garantalja? Ott is vannak tamaszpontok nem? Japan regen nem is fejlesztett hadsereget. Bar van valami japan vedelmi erok nevu dolog, ami sem letszamaban, sem fegyverzeteben nem mulja folul a tajvani hadsereget.
Gazdasagi fuggest meg forditva ertettem. Tehat ha mondjuk a tajvani gyarak fele kinai kezben lenne. Ez pont forditva van, kinai vallalatok vannak tajvani kezben. -
Thanatos:
ezért mondom hogy én közelsem vagyok annyira meggyőződve róla hogy az usa egy atomhatalom torkának is olyan lelkesen ugrana mint az atommal nem rendelkező arabok közé pl...
Én pont a másik verziót vetítettem előre: mi van akkor, ha a Tajvani szorosban állandó látvány lesz egy amerikai flottacsoport? Megtámadná vajon Kína? Mert egy ilyen lépés is vezethet a III. VH-hoz, csak éppen ez esetben Kínának kell a döntést meghozni.
de pl az simán fennálna mint izrael esetében hogy ha kérik irdatlan mennyiségű fegyvert szállitanának nekik (persze nem ingyen és igy gyk tajvan lerohanásából is usa jönne ki jól :P)
Az USA mind Izrael, mind Tajvan esetében jelentős katonai támogatást nyújt. Nem véletlen, hogy az új Tajvani tengókat is amerikában fogják gyártani, noha ott lassan fél évszázada csak nukleáris tengókat gyártottak (amúgy valószinű, hogy valamelyik európai típus licencét veszik meg, majd amerikában gyártják le őket). Itt nem annyira a pénzről szól a dolog (noha egy-két cég jól megszedheti magát), hanem inkább a politikáról, nagyhatalmi szinten...
(arról nem is beszélve hogy kina emberanyagát ismerve nem tudom mit olyan lehetetlen az invázióban...)
Az, hogy kicsit hülyén nézne ki, ha a gyalogosok úszva tennék meg az utat a Tajvan szoroson át. ;)
Kínának nincs elegendő partraszálló hajója, és megfelelő tengeri szállítókapacitása, hogy egy katonai inváziót végrehajtson. Plusz a haditengerészete néhány éve még csak reménykedhetett volna azon, hogy képes lenne akár csak a Tajvani haditengerészettől, légierőtől és partvédelmi egységektől megvédeni a partraszálló és szállítóegységeket. Szépen lassan azonban beszereztek újabb orosz hadihajókat és tengeralattjárókat, valamint a saját hajódokkjai is nagyon beindultak, és már olyan hajók is jönnek le a sólyákról, amelyek valóban versenyképesek a mai harctereken. A kínai haditengerészet technikájának elsöprő többsége azonban még most is az 1960-as és 70-es éveket idézi, de ez elmondható szinte bármelyik fegyvernemről. Viszont az utóbbi időben nagyon elkezdtek ráfeküdni arra, hogy egy tényleg modern és korszerű hadsereget tudhassanak magukénak...
MuldR:
Tehat a jelenlegi allapotban csak egy celpont lehet, aki ellen hergelik a tomegeket.
Japan
Nos én is inkább ezt a részt tartom veszélyesnek. Tajvan bármennyire is "rebellis", ingatag, nem véletlen, hogy az USA sem hoz létre állandó haditengerészeti bázist ott (bár szerintem ha kezd elvadulni a helyzet, akár még azt is megteheti, és valószinüleg ez lenne a végső politikai fegyver a kezében, hiszen az esetleges Kínai támadóknak így már esélyük sincs megkerülni az amerikai erőket). A Japán és Kínai viszony viszont teljesen más tészta, mint a Kínai és Tajvani viszony...
-Gazdasagi fugges kialakitasa (hat ez nem fog menni)
Tévedés, nagyon sok Tajvani cégnek (NAGY cégek is) komoly Kínai befektetései, leányvállalatai vannak. Noha elvileg esküdt ellenségek, gazdaságilag már most is ezer szállal kötődnek egymáshoz...
- A visszacsatlakozas partiak mar a multkori valasztason is epphogy alulmaradtak
A Kuomintang nem visszacsatlakozás párti, de kevésbé elszakadáspártiak, mint a jelenleg hatalmon lévő Demokraták. Azonban ők sem rajonganak a Pekingi vezetésért...
Tudja valaki mikor lesz tajvanonm a kovetkezo valasztas?
Ha nem jön semmi közbe, 2008 Márciusa (tavaly márciusban volt az utolsó). -
Thanatos #9458 a vége már tényleg off de a katonai részeket tekintve nem votl ez ennyire off szerintem, a politikus téma meg egyebek már télleg az :) -
Tenyleg nem akarok politikai temara kanyarodni, de szerintem jol latod! Minek is bantanak oket ha visszacsatlakoznak?! Ezt megint az arany tojast tojo tyuk esete! Jobb elve mint szetkenve a jardan!!!
(Szerintem lefgokepp a nyugat es azok taplaljak a rosszizu elorejelzeseket akiknek ebbol biztos hogy kara szarmazk (pl politikusok)!!!....Pedig tenyleg! Lasd csak es kizarolag Hong Kong-ot! ...es "nincs tobb kerdesem"!!)
Sajnos nagyon sokan rossz hiret keltik a vilagban kinanak, es felnek tole! Ami nem baj..feljen akinek van felnivaloja...Nah persze nem mondom hogy kina szent (lasd Nepal..), de mar regen nem az van ott mint amit sokan hisznek/bemagyaraznak/felnek....
Nah OFF reszemrol befejezve ;) -
Thanatos #9456 ebből a 3. szerintem emgint nem nagyon fog menni az elsővel meg szvsz szart se érnek...
amugy meg én nem vagyok olyan biztos benne hogy a "jó péld" emg tud győzni bárkitis, elhitetni meg ugy nem foggják tudni velük hogy tönkre tudják verni őket amig tudják emgukról is milyen haderejük van és tudják hogy egyébb nagyhatalmak se biztos hogy abbahaggyák...
de ez nagyon tlaálgatás gyk ez az erőfitogtatás attól függ hogy az emberek ugyérzik hogy usa kiána melletük vagy nem, iylen szempontbol meg az emberek szeretnek optimisták lenni :)
az meg hogy "támogatják" a velük szimpatizáló politikusokat lehetséges akár még be is jöhet..., majd kiderül milesz :) -
MuldR #9455 Bekes eszkozok:
-Katonai erofitoktatas (ez mar megy egy ideje, de mostmar van is mit) :)
-Gazdasagi fugges kialakitasa (hat ez nem fog menni)
-Az emberek meggyozese, hogy ugysincs mas kiut.
Hongkong es macao esete megmutatja, hogy mi var tajvanra, ha csatlakozik. Semmi. Beke nyugalom. Nem haborgatjak oket. Nagyon sok ember ezt ott belatja, hogy vagy tonkreverik oket, vagy szepen visszacsatlakoznak.
Igazan annyi a dolguk, hogy tamogassak azokat a politikusokat akik vissza akarnak csatlakozni, es kozben elhitessek az emberekkel, hogy a masik alternativa szamukra nagyon rossz.
Szerintem ez fog bekovetkezni.
Tudja valaki mikor lesz tajvanonm a kovetkezo valasztas? -
Thanatos #9454 az meg hogy mit tudnak megtenni usa ellenében és mit nem az majd a jövő zenéje lesz, szvsz nem nagyon lehet megjosolni
(arról nem is beszélve hogy kina emberanyagát ismerve nem tudom mit olyan lehetetlen az invázióban...) -
Thanatos #9453 és te ezt a békés eszközökkel való visszacsatolást hogy képzeled el? mert én leginkább sehogy :) -
MuldR #9452 Jobban belegondolva kinanak nem is erdeke lerohanni tajvant. Inkabb bekes eszkozokkel fogja visszacsatolni ugyanis:
- A visszacsatlakozas partiak mar a multkori valasztason is epphogy alulmaradtak
- a teljes tajvani gazdasagot erintetlenul megkapna
- nem veszne el a kinai hadero
- nem romlana meg a viszony senkivel
- megkapna erintetlenul a teljes tajvani haderot. Ezzel duplajara novelve a jelenlegi korszerunek szamito legiflottajat.
Tehat a jelenlegi allapotban csak egy celpont lehet, aki ellen hergelik a tomegeket.
Japan
Na de japannal mit kezdenenek? Invazio? Lehetetlen. Szigetrol szigetre harc? Ugyan mar. Blokad? Abba az USA is beleszolna. Valahol el fog pukkanni a dolog. Szivesen beleneznek par kinai fejbe, hogy mit is akarnak elerni. -
Thanatos #9451 (amugy tény hogy itt nehéz kesseben tudnák megoldani az ilyen irányú segitségnyujtást mint izrael esetében de attól még szerintem usa jobban szereti a porban fekvőt rugdosni, az oylat kevésbé aki vissza is tudna ütni, mint pl kina :P) -
Thanatos #9450 ezért mondom hogy én közelsem vagyok annyira meggyőződve róla hogy az usa egy atomhatalom torkának is olyan lelkesen ugrana mint az atommal nem rendelkező arabok közé pl...
de pl az simán fennálna mint izrael esetében hogy ha kérik irdatlan mennyiségű fegyvert szállitanának nekik (persze nem ingyen és igy gyk tajvan lerohanásából is usa jönne ki jól :P) -
Thanatos #9449 ki modnta hogy esztelen fegyverkezést folytatnak? kinához mérve egyátalán nem esztelen...
(ráadásul ugye kinának még bőven lehetnének superhatalmi törekvései is amihez viszonyitva még annyira se esztelen... :P) -
Szvsz Kína nem tudja úgy lerohanni Tajvant, hogy ne legyenek látható jelei a támadás előkészületeinek (az invázióhoz rengeteg hajóra lesz szükségük). Másfelől a Csendes-óceánon általában 2-4 US NAVY Flottacsoport van kint állandóan, egy-egy repülőgép-hordozóval. Ha megfújják a vészkürtöket, 1-2 napon belül legalább 2 flottacsoport lenne Tajvan mellett.
Ami azt illeti, az atomfenyegetés oda-vissza érvényes. Az USA és Kína tüzet nyithat egymásra hagyományos fegyverekkel, azzal mindkét fél tisztában van, mi lesz annak a következménye, ha túlságosan is elszabadulnának a dolgok... -
Hat igen! A regio szuperhatalama mar most is mind gazdasagi mind piac teruleten! S ha csak azt nezzuk hogy az arany tojast tojo tyukot megvedeni se art, akkor is van mar jogalapja a fegyverkezesnek...es akkor meg tenyleg nem beszeltunk arol amit te emlitettel, es a koveteleseikrol..... -
1.: Kína atomhatalom, de (saját véleményem szerint) szeretne szuperhatalommá válni. Ehhez hagyományos hadsereg kell, sokkal, de sokkal erősebb, mint amivel jelenleg rendelkeznek. Mégpedig azért kell, mert atomfegyverekkel fenyegetni ugyan lehet, de érdeket érvényesíteni nem nagyon. Az pedig (sajnos) csak egy szép álom, hogy a nemzetek képesek tökéletesen együttműködni, a problémáikat higgadtan megbeszélni és a megfelelő politikai erőt felmutatni úgy, hogy nincs a hátuk mögött egy brutálisan ütőképes katonai erő. Erre jó példa az EU illetve az USA példája. Nem hiszem, hogy ecsetelni kell, melyikük külpolitikája tud jobban érvényesülni. Erre az EU-ban is rájöttek, de egy maroknyi "kemény legényen" kívül senki sem sieti el az egységes és hatásos EU haderő létrejötétt, illetve az egységes EU külpolitikának a létrehozását.
2.: Tajvannak 146db F-16-osa, 57db Mirage-2000-ese és 128db saját gyártmányú Csing-Kuo vadászgépe van, plusz 4db E-2C légi előrejelző radarjuk. Ráadásul az egész Tajvani hadsereget gyakorlatilag egyetlen célra kondicionálták: az ország védelmére egy Kínai támadás ellen. Még ha nem is vesszük az US NAVY-t bele a képletbe, akkor is figyelemre méltó katonai erővel rendelkeznek... -
Hat en meg a mai napig valahol jogosnak itelem a sziget iranti igenyuket! De ez politika, es annak itt helye nincs! Mindenesetre akit erdekel nezzen utana hogy kie volt a sziget, es hogy lett belole Taiwan.....
Az meg hogy "hova fegyverkezik" igen egyszeru kerdes!
A regio legnagyobb orszaga, korulotte levo orszagok nemelyike is igen hatalmas, mind terulet, mind nepesseg, mind hadsereg teren.
Nahmost azert annal kicsit behatobban kell ismerni vagy tajekozodni a kinai hadsereg, pl azon belul is a legiero multjarol, jelenerol, jovojerol hogy az mondjuk hogy esztelen fegyverkezesbe kezdtek volna! Szerintem nem! Nem mert szerintem most erik utol magukat! Ennek a multban es a multban alkalmazott ezkozoben van a magyarazata! A 210db-os szam se SOK kinai viszonylatban!!! Europai nezopontbol eszmeletlen soknak tunik, foleg a mostanaban felenk es kornyezetunkben bevett /szerintem/ rossz szokas miatt ami nem mas mint az "eppen eleg" elve! (De nevezhetnem kirakat legieronek is...es meg sorolhatnam...) -
Thanatos #9444 pontossan erre fog alapozni kina is szerintem :) -
harcu #9443 Mire az Usa be tudna avatkozni, addigra Tajvan már elesett, az amcsik meg támadhatják Kínát Japánból és Dél-Koreából. Akkor mit érnek el vele? Megéri nekik kikezdeni Kínával, akinek több katonája, repülője van, rendelkezik nukleáris ICBM hordozó tengeralattjáróval, és szárazföldi rakétákkal, valamint legalább 5x annyi lakossal? -
Thanatos #9442 nem biztos hogy beszáll az usa, szvsz a fegyverkezés még arra is megy ki hogy olyan elrettentő haderejük legyen hogy ha lerohannák tajvant akkor usa és japán fülét farkát behuzva kusshadjon és ne tegyen semmit mert nem akranak 3. világháborút...
szvsz ez is lehet egy ok, másrész meg ugye mint tudjuk minnél több annál jobb :)
(igaz van egy oylan mondás is hogy a minőség fontosabb mint a mennyiség de asszem ezt a kinaiak nem ismerik :PPP) -
Ren #9441 Ha Tajvant megtámadják, akkor elvileg beszáll az USA is, azok ellen pedig azért több gép kell. Aztan meg pl jöhet Japán :) -
Thanatos #9440 szerinted kina csak tajavan ellen fegyverkezik? :) ((költői kérdés... :P) -
MuldR #9439 Minek kinanak ennyi hadfelszereles? Tajvan ellen eleg ami most van.
Ezen nem gondolkoznak? Ki lesz Tajvan utan a masodik celpont? -
Hat igen...csakhogy ugye a Rafale meg nem 100%-os! Kisletszamban uzemel (ezen talan a mar emlitett megrendeles segithet majd!!), hibak meg fognak kijonni...
Ellenben a Mirage 2000 mar joideje uzemel igen nagy letszamban a vilag minden egtajan....es ez nem mind1! -
Hogy miért pont a Mirage 2000 és nem a Rafale? Szvsz részben anyagi okok miatt (a Rafale esetén azonos gépszám esetén szvsz vagy másfélszer ennyit kéne leperkálniuk), de még inkább a gyártás/átvétel miatt. A cikk szerint az első sorozat 30 gépét (főleg kétüléses változatokat) 2006 végére kellene leszállítani, és utána 3 éven át 60-60 példány (vagyis 2009-re mind a 210 gép leszállítva). Nemost a Mirage 2000 gyártósor ott van, és képes ezt a mennyiséget legyártani. A Rafale esetén kétségeim vannak afelől, hogy válalni tudnának ennyi gépet ennyi idő alatt. De ki tudja mit hoz a jövő - lehet, hogy aztán majd Rafale jön a Kínaiakhoz... :)
Ami a Mirage 2000-et illeti, nem volt véletlen, hogy Seaweed az F-16-ot hozta fel példának, ugyanis a két gép nagyon hasonló "karriert" futott be, bár természetesen az F-16 sikeresebb lett. A sárkányszerkezet ugyan valóban nem a legfrissebb, de a hajtómű és a fedélzeti elektronika folyamatosan a csúcson van tartva, úgyhogy a Mirage 2000-9 nem sokban marad el a Rafale-hez képest, viszont csak cirka 2/3 annyiba kerül. -
Tomcat #9436 Ehh, kínaiak nem kispályáznak, nem semmi :O Franciák kedvencei lesznek, ha bejön az üzlet.
csehek meg ma megkapták az első 6 Gripenjüket -
;) -
MuldR #9434 vazze :) -
Repülni elsősorban

oh-1-8041.jpg)