95113

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
hogy mivel egy félautomatánál elképzelhetetlen az ami a revolvernél hogy csőre tölt az elsütőbillentyű meghúzására, de azt már mi úgyis megtettük még a tokbatétel előtt, hogy megolották e hogy az ütőszeg nincs felhúzott állapotban, tehát nem csaphat le a lőszerre,nincs is bebiztosítva viszont az elsütőbillentyű meghúzásával az ütőszeg felemelkedik majd lecsap.és az összes utána lévő lövésnél már ugye csőre is tölt és fel is húzza az ütőszeget.mert így kiküszöbölhető lenne mindkét biztonsági óvintézkedés a véletlen elsülés ellen
Uhhh.... kicsit nehézkes a megfogalmazásod, de ha jól értelmezem, akkor itt félreértés van. Az ütőszeg nincs felhúzva a legtöbb félautomata fegyvernél (most hirtelen nem tudom, hogy létezik-e olyan félautomata pisztoly, amelynél maga az ütőszeg "fel van húzva"), csak a kakas, ami majd rácsap az ütőszegre.
Viszont.
Az ütőszeget a legtöbb esetben valami módon biztosítják a vétlen elsütés ellen, ez a biztosító szerkezetek feladata. Tehát például az ütőszeg csak akkor kerül az elsütéshez megfelelő pozicióba, ha megszorítod az markolatbiztosítót. Ez tökéletes védelem az elsütés ellen, és eféleképpen működik a legtöbb biztosító szerkezet.
glock-nál jónak tűnik abban az esetben ha csak annyit kell tenni hogy az első lövésnél kicsit erősebben kell ráhúzni hogy oldja a biztosítószerkezetet, már ha tényleg így működik
Nem, a Glocknál úgy működik, hogy felhúzod/csőre töltöd a fegyvert, az ütőszeg félig van csak felhúzva, és amíg az elsütőbillentyűn lévő biztosító pöcök nincs elhúzva (nincs az ujjad rajta az elsütőbillentyűn), addig nem lehet lövést kiváltani, mivel az elsütőbillentyű rögzitve van. Az elsűtőbillentyű elhúzásakor először az ütőszeg teljesen megfeszül, és csak utána old, és süti el a lőszert.
haálos sérülés okozása nélkül is harcképtelenné lehetett volna tenni.persze ez mindig helyzetfüggő, de a kisebb súlyú bűnözőket(akikből azért a bűnözők többsége felépül-szerencsére)egy erős gumilövedékkel is megállítható, nem halálraszánt emberek ezek, illetve ha mégsem elég a dolog akkor lehet tovább húzogantni a ravaszt.
Ezzel az a baj, hogy ha viszont azonnal kellene akár az életet kioltó lövedék (mondjuk bankrablásnál komolyabb kézifegyverei vannak a támadóknak), akkor először meg kell "szabadulni" a gumilövedékektől. Ilyen téren nem hiszen, hogy jó ötlet az általad felvetett megoldás.
A másik problémám ez a gumilövedék. Tudom, hogy pisztolyhoz is készülnek ilyesmik, de valószinüleg csökkentett lőportöltettel, a minél kisebb torkolati energiáért. Egy pisztoly csöve elég rövid, nem tudom, hogy mennyire tudja megvezetni a gumiburkolatú lövedéket (a gumilövedék legalábbis legtöbbször valójában egy nehéz fémmaggal rendelkező, gumiköppenyes lövedék). Nem tudom, mennyire van használatba önvédelmi/vagyonvédelmi célal ilyesmi, de legalábbis én nem tudok róla túl sokat. Zavargásokkor sörétespuskából kilőtt gumilövedékekről tudok, de azok ilyen és ehhez hasonló sebeket ejtenek, és nem szokásuk szétszakadni.
sztem nagyon nem büntethetnek meg senkit azért mert a -jelenleg- nem forgalmazott gumilövedéket használja az egyébként jogszerűen tartott fegyverébe, és ha a használat elkerülhetetlen volt(vagy legalábbis így látja a bíró, vannak pro és kontra esetek)akkor még éppen hogy az emberélet kímélése miatt éppen hogy jogszerűbb lenne a dolog
A magyar jogrendszerrel kapcsolatban sok furcsaságot láttam már, és úgy vélem hogy ilyesmire építeni nem érdemes, sőt inkább káros lehet, mert egy ellenőrzéskor megkérdezik, hogy mégis honnan van neked ilyen gumilőszered, akkor kínos helyzetbe kerülhetsz... -
dara #9993 Az első kérdésre válasz a Glock, Steyer M7/S7, illetve a DAO, ezeknél mindig visszatér fesztelenített helyzetbe az ütőszeg/kakas. A SIG-ek esetén nincs biztosító amit ki kellene oldani lövés előtt, csak fesztelenítő (kivétel a P226 X-5/X-6, de ezek SAO sportpisztolyok. Pont az általad leírt szituációra tekintettel tervezték így őket!
A bankrablásos példára: a fegyvernek látszó tárggyal elkövetett bűncselekmény jogi megítélését tekintve fegyveres bűncselekmény! Úgyhogy ha meghalt, meghalt. A védekező félnek nem kötelessége meggyőződni a támadó fegyverének éles mivoltáról! A Lugernek megvan az a hátránya (legalábbis FMJ esetén), hogy minimális a stophatása. Ezért lenne sokkal értelmesebb a JHP engedélyezése önvédelemre, mivel erre ez a legalkalmasabb lövedékkonstrukció. Ember ellen leghatásosabb, de nem overkill, a .357 Magnum. Egyébként az erre méretezett fgyverekből gond nélkül lőhető a nála rövidebb .38 Specisl. -
steweee #9992 köszönöm a válaszokat, de akkor pontosítok, mert a leírt dolgokkal én is tisztában vagyok. tehát a csőre töltött kibiztosított fegyvernél arra gondoltam, hogy mivel egy félautomatánál elképzelhetetlen az ami a revolvernél hogy csőre tölt az elsütőbillentyű meghúzására, de azt már mi úgyis megtettük még a tokbatétel előtt, hogy megolották e hogy az ütőszeg nincs felhúzott állapotban, tehát nem csaphat le a lőszerre,nincs is bebiztosítva viszont az elsütőbillentyű meghúzásával az ütőszeg felemelkedik majd lecsap.és az összes utána lévő lövésnél már ugye csőre is tölt és fel is húzza az ütőszeget.mert így kiküszöbölhető lenne mindkét biztonsági óvintézkedés a véletlen elsülés ellen(csőretöltés, bebiztosítás)és csökkentené a stresszhelyzetből adódó véletlen nem lövéseket és a lövés leadásáig szükséges időt.ez úgyis csak (köz)önvédelmi szempontoknál érvényesül, mert aki támadólag lép fel fegyverrel, az úgyis először csőretölti és kibiztosítja.ez a biztosítási forma ami a képen van a glock-nál jónak tűnik abban az esetben ha csak annyit kell tenni hogy az első lövésnél kicsit erősebben kell ráhúzni hogy oldja a biztosítószerkezetet, már ha tényleg így működik.csak én ilyen modern fegyverrel még nem találkoztam
jogilag eléggé érdekes az, hogy a gumilövedéket nem sorolják be az övédelmi kategóriába. a tv. szerint az éles lőfegyver tartással rendelkezők csak a fegyverboltokban vásárolható lőszereket tarthatják fegyverükhöz, ami valóban cask a normál teljes köpenyes lőszereket jelenti. itt érdekes megjegyezni hogy önvédelmi célra nem igazán vizsgálják a vásárolni kívánt fegyver típusát(nem lehet automata és nem szabad átalakítani sorozatlövésre alkalmassá), vagyis ha a tv. célja valóban az lenne, hogy a jogos önvédelmi helyzetekben ha a fegyverhasználat elkerülhetetlen és használni engedi a viselőjét, viszont a támadó életét is szeretné megóvni amennyiben ez lehetséges, akkor miért enged önvédelmi célra tartani .357-es magnum lőszert használó, vagy .45-ös lőszert használó fegyvereket.annak találatai szinte minden esetben halálosak.a fennt említett elv szerint magánszemély önvédelmi célra szerintem max. 9mm para lőszert használó fegyvert tarthatna, illetve revolver esetén egy rövidített, kevesebb lőporral rendelkező lőszert vásárolhatna fegyverébe, és szintén nem lehetne tompa vagy trapéz alakú a lőszer(mondjuk magnum lőszerek)és kötelezően az első lövedéknek gumiból kellene lenni. a biztosnági őröknél pedig a nagy tűzerejű gumilövedéket tartanám elfogadhatónak, legalábbis az első egy két lövedék erejéig, hiszen az is harcképtelenné a támadót, ha mellény van rajta akkor ugyan kárt nem tesz benne, de ellöki, és tegyük hozzá hogy 3-4 lövedéket is rá lehet küldeni vkire egy másodperc alatt ha a helyzet úgy kivánja. tehát modnjuk mint a nemrégi ominózus bankrablási kísérletnél ahol gázpisztoly volt a támadónál, haálos sérülés okozása nélkül is harcképtelenné lehetett volna tenni.persze ez mindig helyzetfüggő, de a kisebb súlyú bűnözőket(akikből azért a bűnözők többsége felépül-szerencsére)egy erős gumilövedékkel is megállítható, nem halálraszánt emberek ezek, illetve ha mégsem elég a dolog akkor lehet tovább húzogantni a ravaszt.
bár ebben nincs tapasztalatom, de sztem a gumilövedék(pisztolylőszer) a becsapódáskor szétrobban, pont azzal nem okozva bemeneti sebet, hogy gyengébb az anyaga mint az emberi szervezetnek, és a csontról lepattan illetve deformálódik, szétszakad mikor leadja a mozgási energiáját.nem biztos hogy megtalálják a cafatjait. a másik az hogy mondjuk egy tíz méterre lévő késsel vagy egyéb eszközzel felfegyverkezett támató esegén ha az nekiront a lőfegyverrel rendelkezőnek(mondjuk szimplán őrült vagy azt gondolja csak gáz/riasztófegyver) akkor nem igazán van idő még egy figyelmeztető lövést leadni a levegőbe és újra ráfogni a fegyvert célozva, inkább lőjünk el mellette és utána bele ha tovább közeledik.mivel a jogi hozzáállás mindig az hogy a lőfegyverrel rendelkező egyén gyanúsított ha sérülést okoz, az ügyészség vádat emel ellene, legfeljebb a bíróság a jogos és arányos önvédelem jogán felmentheti a vád alól, ezért az ember igyekszik a lehető legtöbbet megtenni hogy a legkevesebb dolog szóljon ellene. ilyen a figyelmeztető lövés is. sztem nagyon nem büntethetnek meg senkit azért mert a -jelenleg- nem forgalmazott gumilövedéket használja az egyébként jogszerűen tartott fegyverébe, és ha a használat elkerülhetetlen volt(vagy legalábbis így látja a bíró, vannak pro és kontra esetek)akkor még éppen hogy az emberélet kímélése miatt éppen hogy jogszerűbb lenne a dolog -
Yepp, a fesztelenítés után tényleg nem kell újra felhúzni a kakast a legtöbb pisztolynál, ezek a hülye MCM-es beidegződések...
-
dara #9990 Ismereteim szerint önvédelmi célra éles lőfegyver esetén csak és kizárólag teljes köpenyű lőszer (FMJ, FMJ-FP és hasonlóak) alkalmazható. A jogi csűrés-csavarásban sajnos teljesen igazad van. -
dara #9989 Gyakorlatilag minden olyan öntöltő aminek DAO (Double Action Only - csak revolverező) rendszerű az elsütőszerkezete. Az összes SIG, Walther P99, HK USP, HK 2000 átalakítható ilyenre, a Glockok, és a Steyr M7/S7, de ilyen a Para Ordnance LDA (Light Double Action) is. Mondjuk ezeknél a fegyvereknél mindig revolverezni kell. Mint ahogy fesztelenítés után sem kell feltétlenül kézzel hátrafeszíteni a kakast, lehet ott is revolverezni. Kivételek persze vannak: ezek a SAO (Single Action Only - csak normállövés) fegyverek, mint az M1911 és klónjai, és a legtöbb pontlövő pisztoly. Ez utóbbi esetén Amerikában elterjedt a Cocked & Locked viselés, azaz felhúzod, majd biztosítod. Ezzel az a probléma, hogy stresszhelyzetben nem biztos, hogy ki is bizosítod. Feszteleníteni bizonyos fegyverek esetén külön erre szolgáló kezelőszervvel is lehet: a SIG-ek, a CZ99 illetve a Walther P99 alap elsütőszerkezet konfigurációja ilyen például. -
van olyan félautomata pisztoly ami a tárazás és első csőretöltés után nem húzza fel az ütőszeget?
Mármint az elsütőszerkezetett?
Igen van, pl. a HK P7 széria.
De a kakassal rendelkező pisztolyoknál is van mód arra, hogy a csőretöltés után óvatosan előre engeded a kakast (kakast megtámasztod hüvelykujjal, elsütőbillentyűt meghúzod és elengeded, ekkor ugye a kakas nem tud rácsapni az ütőszegre, majd szép lassan előreengeded a kakast), ezzel az a baj, hogy utána a kakast ujjal kell felhúzni, ami azonban elég nehéz, tehát ennek a megoldásnak sok értelme nincs. ;)
mert akkor azt tűzkész állapotban is biztonságosan lehetne a tokban hordani, csőretöltve, kibiztosítva, így egy esetleges önvédelmi használat esetén elővétel után azonnal használható.
Erre a célra valóak a biztosító szerkezetek. Csőre töltött, bebiztosított fegyvert nyugodtan lehet tokban hordani, és elővétel után csak a biztosító segítségével kibiztosítod, és már lőhetsz is. Ez egyébként erősen fegyfajta függő, pl. a Glock-oknál az elsőtőbillentyűből "kilóg" egy kis kar, ami oldja a biztosítóberendezést, ha a lövő az elsűtőbillentyűre teszi az újját. Ha ez nincs megfelelő pozicóba, akkor a fegyver be van biztosítva. A korábban tárgyalt HK P7-nél pedig pl. a markolat megszorítása ér el hasonló hatást.
Jól látható az elsütőbillentyű alján-elején kilógó biztosító pöcök.
valyon megállapítható hogy ha két gyors lövés megy ugyanarra a helyre és a második éles, hogy a figyelmeztetőlövés helyett is már célzott lövés lett leadva, mégha gumilövedékkel is?
Az általad felvázolt esetben igen, hiszen a gumilövedék ott lesz valahol a cél közelében a földön, míg ez egy levegőbe leadott figyelmeztető lövésnél azért nem túl valószinű.
Viszont itt most megint jogi csűrés-csavarás jön. Ugyanis figyelmeztető lövést csak akkor kell leadnod, ha időd van rá. Az már a bíróság dolga, hogy megállapítsa, valóban így volt-e. Ha bebizonyosodik, hogy mondjuk 10 méterre volt még a támadó a lövések pillanatában, akkor az elég kellemetlen a védelem szempontjából.
Bár nem is tudom, hogy egyáltalán mi a helyzet az éles lőfegyverbe való gumilövedékekkel, szabályos-e itthon, vagy sem, de sanda gyanum van rá, hogy hasonlóan "szűrkületi zóna", mint pl. a sörétes fegyverbe való riasztótöltény vagy gumilövedék esetén... -
Amit XComa linkelt most már mindenkinek elérhető: A KÖNYV. -
steweee #9986 van olyan félautomata pisztoly ami a tárazás és első csőretöltés után nem húzza fel az ütőszeget? mert akkor azt tűzkész állapotban is biztonságosan lehetne a tokban hordani, csőretöltve, kibiztosítva, így egy esetleges önvédelmi használat esetén elővétel után azonnal használható.
az megállapítható hogy az első lövedék valóban figyelmeztető lövés volt e, viszont mi van abban az esetben ha az első lövedék gumi? valyon megállapítható hogy ha két gyors lövés megy ugyanarra a helyre és a második éles, hogy a figyelmeztetőlövés helyett is már célzott lövés lett leadva, mégha gumilövedékkel is? nehogy ebbe kössenek bele esetleg. adódhatnak olyan helyzetek, amikor egy fegyveres(nem lőfegyver) támadó esetén már az első tizedmásodpercben tudod hogy az elsőnek betárazott nem halálos megállításra szánt gumilövedék kevés lesz, mert vagy tél van és jól fel van öltözve, vagy nagyon erős fizikumú az egyén, vagy drogos és úgysem érez fájdalmat, és rálőssz két gyorsat, viszont akkor nincs figyelmeztető lövés, amiben beleköthetnek később -
Csak átfutni volt még időm, de jó! 
Sadist:
De szokásom az alvás, csak ugye ezer és egy dolog játszik ez ügyben közre.
-
Ezer köszi! Te még éjjel sem alszol? :D -
Na emberek íme: A KÖNYV
Kötelező mindenkinek!
-
Hát ha nagyon nincs más megoldás, esetleg ideiglenes fel tudom tenni az én webtárhelyemre, de ez kicsit zűrős megoldás, mert először el kéne jutattnod hozzám (pl. ICQ-n keresztül). :) -
A HK 416 annyiban különbözik a HK M4-től, hogy az előágy megoldása szabadon lengő csövet tesz lehetővé, illetve az előágy is "körben" picatinny szereléksinekkel van felvértezve.
A 416 szvsz a HK amerikai piacra való betörésének egy próbálkozása. A HK viszonylag szerény szereplő az amerikai gépkarabélyok piacán, amelyet az AR-15/M16/M4 klónok uralnak. Most azzal próbálkoznak, hogy a jó öreg M4-et ellátták egy olyan zárszerkezettel, amelynél nem jut lőporgáz magába a zárszerkezetbe, mely ismerten az AR-15/M16/M4 achilles sarka (ilyen megoldás már van egypár a piacon, pl. az AR-18, ellátták minden széppel és jóval, amivel egy ilyen fegyvert el lehet, és kidobták a piacra. A HK 416 tehát nem valami úttörő újdonság, hanem ugyanott próbál meg sikereket elérni, ahol pl. az Bushmaster, Armalite, stb. gyártók már jóideje otthon vannak... -
De most hagy ne csináljak már új címet!:)
Valami más ötlet?
ui: becsomizva van 17 mega :P -
Jah, ezt én is visszakerestem, mert emlékeztem valamilyen M4 klónra. Igazán arra lettem volna kíváncsi, hogy a 416-os ugyan az-e, mint a #5975-ben lévő, annyi különbséggel, hogy az előágyon is van rögzítősín. -
#5975 -
Ren #9977 Nézd meg ezt:
http://www.hkdefense.us/corporate/media/pdf/416revised4-5-05.pdf -
Cifu, HK 416-ról tudsz írni valami okosságot? Első blikkre egy "hákásított" M4 SOPMOD-nak tűnik, de normális infot nem találtam róla :( -
Háát becsomizva lehet h lesz az kevesebb is :-)
Egyébként: www.atw.hu. -
Sziasztok emberek!
A fenti kép egy ízelítő egy könyvből(PDF), amiben a modern izraeli tankokról írnak!
Szép képekkel, angol nyelven, csak azt mondjátok meg, hogy hol találok valami ingyen tárhelyet kb 20 megának, ahová feltöltve megoszthatnám veletek! -
A Csatahajókat az amerikaiak csak partmenti, illetve part közeli szárazföldi célok elleni úszó tűzérségnek tartották az 1950-es évek után, amire meg is feleltek, hiszen hatalmas pusztító erőt voltak képesek viszonylag nagy, 20-35km-es távolságba eljutattni. Most már ebben a feladatkörben sincs értelme rendszerben tartani őket, hiszen az egyre újabb nagy hatótávolságú preciziós tüzérségi lövedékek egy romboló vagy akár egy fregatt méretű hajót is hasonló hatékonyságúvá tesznek, de sokkal olcsóbb a fentartási költségük, és nem utolsó sorban sokkal kevesebb legénységet igényelnek. -
Gyönyörűek ezek a nagyvasak , de sajnos igaz, hogy egy-két sokkal könyebb rakétás cirkáló darabokra szedné őket.... -
Hmmm...
A két utolsó, még harcképes állapotban tartott (de tartalékba helyezett) csatahajó, az USS Iowa és az USS Wisconsin is nyugdíjba vonul a hírek szerint. A 2006-os DoD költségvetés vitáján a Haditengerészet szerint már nincs értelme pénzt áladozni a hajók karbantartására, mivel aligha lesz szükség rájuk, hiszen a 16" hajóágyúk lőtávolságát jelentősen túlteljesítik a hamarosan rendszerbe álló hajók tüzérségi eszközei. Így az USS Wisconsin hajó Virginia állam, az USS Iowa pedig Kalifornia állam tulajdonába szállna, és valószinüleg múzeumként szolgálna, ahogy két, már kivont testvérhajójuk, az USS Missouri (Hawaii-n) és az USS New Jersey (New Jersey-ben).
[center]
No more BOOM... -
Mowag Eagle páncélzott terepjáró (ára fegyvezettel: 775.000$):
[center] -
Nem tudom, amerikai spec. osztagosnál én még csak M4 gépkarabélyokat láttam képen, de persze ez még nem perdőntő. Mindenestre a SEAL tudomásom szerint nem rendelkezik Sig gépkarabélyokkal, csak P226-os pisztolyokkal. -
Pont egy másodperccel csúsztam le :) -
Én eddig csak Sig 552 Commandorol hallottam :S -
Ren #9966 Van SG-552 is. Bár ahogy elnézem hivatalosan Commando-nak hivják, bár láttam több helyen Seal-ként is.
http://swissarms2.ath.cx/index.php?id=70&lang=en -

Jó sok időd lehet... -
Nem SEAL-ként hanem SWAT-ként - így igaz, bár én csak Sg-551 SWAT-ról hallottam eddig. :)
A SWAT verziók direkt a rendfentartó erőknek készült változat, szabvány szereléksinekkel. -
Ren #9963 Cifu: Mi a helyzet a Sig SG-552-vel? Van valami alapja, hogy SG-552 Seal-ként emlegetik vagy csak marketing? -
"kutyafuttában" :D
Képzelem milyen lehet, ha még van időd is rá :D -
Jó írás :o -
GJ, nem GG D: -
GG, THY VM!!! 

-
Szokásos kutyafuttában készült el... :)
NAVY SEAL
Történelem:
Az amerikai haderőnemek egyik jellemzője, hogy mindegyiknek megvan a saját különlegesen kiképzett speciális osztaga, sőt, volt mikor több is akadt egy-egy haderőnemnél. A Navy Seal az amerikai haditengerészet speciális alakulata, feladatuk az ellenséges területre való észrevétlen bejutás, ott a stra.
A történeti háttere a II.VH-ig nyúl vissza, az USA hadba való lépése után kezdődtek meg a haditengerészet első ilyen csoportjának felállítására. A program főhadiszállása a Tengerészeti Különleges Feladatok Központja (Naval Special Warfare Center) nevet kapta. Az első egység a Felderítők és Támadók (Scouts & Raiders - a Raider inkább fosztogatót jelent, dehát...) nevet kapta, és 1942 Októberében álltak fel, majd egy hónappal később már bevetésre is mentek Észak-Afrikába a Fáklya hadművelet keretében (ők voltak az első európában harcba vetett amerikai egység a II.VH-ban). Később végigharcolták az egész európai harcteret, Sziciliától kezdve Anzión át Normandiáig. 1943-ban két másik Felderítő és Támadó osztagot is létrehoztak, a második a csendes-óceáni hadszintéren, a harmadik pedig Kínában harcolt. A második csapat feladata az volt, hogy a fő támadási hullám előtt jussanak még a partra, és az ellenség hátába kerülve bénitsák meg a kommunikációt és semlegesítsék a partvédelmi erődítéseket. Még 1942-ben hoztak létre egy robbantási feladatokra specializált kisebb egységet, amely 1944-ben önálló egységbe szerveződtek: ők lettek a Tengerészet Harci Robbantó Egysége (Naval Combat Demolition Unit), fő feladatuk a partmenti akadályok felrobbantása partraszálláskor. 1943-ban egy újabb csoport felállátást kezdték meg: a Stratégiai Feladatok Operációs Úszóinak Hivatalát (Office of Strategic Services Operational Swimmers - azt a tökkelütöttet, aki egy ilyen nevet kitalált... - Cifu). Az egység búvárfeladatok ellátására specializálódótt, az ellenséges kikőtökbe való rejtett, víz alatti behatolás és ott szabotázsfeladatok elvégzése. Hasonló búváregység létrejött robbantási feladatkörben is, ők voltak a Víz Alatti Robbantó Csapatok (Underwater Demoliton Teams), a partraszállások elött a víz alatti akadályok felrobbantása, illetve a telepített aknák hatástalanítása volt a feladatuk. A búvárok az első időkben mindössze úszónadrágot, békalábat és búvárszemüveget viseltek, de a háború végére már zárt ciklusú légzőberendezést is rendszeresítették náluk.
Szintén a második világháború alatt hozták létre a fenti osztagoktól független Speciális Csónakos Egységeket (Special Boat Units), amelyek gyorsjáratú torpedóhajóikkal (Patrol Boat, Torpedo - PT) a partmenti vizeken járőr feladatokat, gyors támadó-rohamokat és felderítést végeztek, valamint ők rakták parta, majd szedték össze a diverzáns egységeket. Először csak a csendes-óceániai hadszintéren (pl. ők mentették ki McArthur tábornokot is a Fülöp-szigetekről), majd 1944-től az európai hadszintéren is működtek.
A háború után alaposan leépítették az egységeket, de 1950-ben a Koreai háború újra munkát adott nekik. Az egységek a Különleges Feladatok Csoportja (Special Operations Group) alá lettek beosztva, és a Víz Alatti Robbantók több sikeres támadást is végrehajtottak a partmenti hidak és vasuti pályák ellen. Az Incsoni partraszálláskor a búvárok jelölték ki a kellően mély útvonalakat a hajóknak, végezték a révkalauz szerepét, végezték az aknamentesítést, de ők tisztitották meg a hajócsavarokat is a rájuk tekeredő növényektől és kötelektől.
Az következő nagy változás Kennedy elnök kormányzásba lépésekor jött el: a nem-hagyományos harcmodor (Unconventional Warfare) alkalmazását tüzte ki célúl a katonai különleges erőknek. A hadseregnél ezt a feladatkört a zöldsapkások (Green Beret) látták el, a haditengerészet pedig az egységeinek összeolvasztásából hozta létre a SEAL Egy és Kettő osztagokat. A SEAL a SEa, Air, Land szókból származik, utalva arra, hogy "hároméltűek", vagyis vízi harcmodor mellett a légideszant és a szárazföldi harcmodorral is bírnak - noha többször is hangoztatták már, hogy névválasztásnak nincs köze a "seal" szóhoz (ami annyit tesz angolul, hogy fóka), értelemszerűen nehéz elhinni, hogy a rövidítésnél ez nem játszott szerepet...
A SEAL feladatai köré tartozik a gerilla hadviselés a harcvonalak mögött, vagyis az ellenséges szállítási útvonalak zaklatása, tisztek likvidálása, kommunikációs vonalak megrongálása, stb. Továbbá a baráti egységek kiképzése a gerilla hadviselésre, közvetlen támadó- vagy túszmentési akciók, valamint a mélységi felderítés, amikor a feladat az, hogy az ellenséges katonai csapatok helyzetésről, mozgásáról, erejéről, illetve a stratégiai fontosságú célpontokról minél több információval láthassák el a vezetést.
A SEAL szinte rögtön indult is Vietnámba, ahol a Dél-Vietnami különleges erőket képezték ki partmenti szabotázsakciókra. A SEAL egységek hamarosan a folyami járőrözésben is részt vettek, folyódeltákban és partmenti részeken végeztek feladatokat. 1966-ban a SEAL csapatok már direkt akciókban is részt vettek, és folyamatosan több osztag is bevetésen volt egészen 1971-ig, amikor az aktív harcoló SEAL csapatokat kivonták, az utolsó kiképzési feladatot ellátó SEAL katonák 1973-ban hagyták el Vietnamot.
A SEAL team One a Vietnami háború idején.
1983-ban a haditengerészet az addig külön tevékenykedő búváregységeket is beolvasztotta a SEAL-be, egyetlen egységbe tömörítve a különleges kiképzésű katonáit. A SEAL részt vett az 1983-as Grenada invázióban, az 1989-es Panamai harcokban, az 1990-es Öböl-háborúban, illetve bevetésre kerültek Szomáliában, Boszniában, Haiti-n és Libériában.
A SEAL az 1980-as évek végén az újonan megalakult US SOCOM "fennhatósága" alá került, a SOCOM egyesíti az Amerikai Légierő, a Haditengerészet és a Hadsereg speciális erőit egyetlen parancsnokság alá (érdekesség: a Tengerészgyalogság a mai napig elzárkózik attól, hogy csatlakozzon a SOCOM-hoz).
Felszerelés, harceszközök, harcmodor:
Tengeri harcjárművek:
A SEAL egységek indulhatnak a haditengerészet felszini hadihajóiról, illetve az átalakított nukleáris meghajtású tengeralattjárókról. Miután a rejtett partrajutáskor inkább ez utóbbiak dominálnak, a haditengerészet az 1970-es évektől intenzíven dolgozott azon, hogy minél jobb megoldást találjon a kommandósok szállítására és indítására.
A SEAL SDV csapata gyakorlatozik valahol a karibi-tengeren.
A SEAL Delivery Vehicle Team ONE és TWO a két erre a feladatra kiképzett egység. A nukleáris meghajtású vadásztengeralattjárók közül többet is képessé tettek, hogy a hátukon elvigyék a SEAL-ek biztonságos kizsilipeléséhez szükséges "Száraz Fedélzeti Menedéket" (Dry Deck Shelter), a torony mögötti légzsilipre csatlakozik, kb. 12m hosszú, 2.5méter széles és ugyanilyen magas, három részből áll, az első rész egy nyomás alá helyezhető gömb, ahol szükség esetén a sérült búvárokat elsősegélyben lehet részesíteni, a második része az "átjáróház", ahol a tengeralattjáróba belsejébe vagy a többi részlegbe lehet eljutni, a hátsó rész pedig egy elárasztható "kikötőállás", ahol egyszerre 20 SEAL búvár és pár felfújható gumicsónak (CRRC - Combat Rubber Raiding Craft) fér, tehát a katonák innen indulnak, és ide térnek vissza, a második "púp" az első mellett van, ez az SRV (SEAL Delivery System, egy minitengeralattjáró) "hangárja". A DDS-el felszerelt ismert, aktív hajóegységek a Los Angeles-osztályból: Los Angeles (SSN 688), USS Dallas (SSN 700), USS Buffalo (SSN 715), USS Philadelphia (SSN 690), és az USS La Jolla (SSN 701). Ezen kívűl az USS Jimmy Carter (SSN 23) és majd a négy átalakított Ohio-osztályú SSGN (nevezetesen az USS Ohio (SSBN-726), az USS Michigen (SSBN-727), az USS Florida (SSBN-728) és az USS Georgia (SSBN-729)).
Az SDV-ről tudni kell, hogy "nedves" tengeralattjáró, tehát nincs nyomásálló teste, az utasok gyakorlatilag búvárfelszerelésben ülnek a tengeralattjáróban, amely el van árasztva tengervízzel. Éppen emiatt az SDV-t nemrég kezdte kiváltani az ASDS, ez egy mintegy 60 tonnás "száraz" mini-tengeralattjáró, a mintegy húsz méter hosszú jármű belső, nyomásálló testében két fős legénység mellett maximum 16 főt szállíthat (sok felszerelés esetén kevesebbet), a sebessége 8 csomó felett van, a meghajtásról egy 67 lóerős villanymotor gondoskodik. Az ASDS előnye, hogy nem igényli a DDS-t, működéséhez egy "kikötőágy" kell csak az SSN/SSBN/SSGN tornya mögé, ahova csatlakozhat. Jelenleg az USS Greenville (SSN 772) és az USS Charlotte (SSN 766) tengókon már ott figyel ez a "kikötőágy", valamint az Ohio-osztályú SSGN-ekre kerülnek még ilyenek, amelyek két-két ASDS-t képesek majd szállítani a tervek szerint.
A CRRC általános használatú gumicsónak, a SEAL-ek egyik legsűrűbben használt vizi járműve.
Partmenti műveletekhez a CRRC-kkel végzik a partraszállást, de a járőrözésre és az utánpótlásra nagyobb hajó kell, ez a Merev Testű Felfújható Csónak (Rigid-hull Inflatable Boat), amely ~360km-es hatótávolsággal és 46 csomós végsebességel rendelkezik.
Az RHIB.
Ennek egy nagyobb, komolyabb alternatívája a teljesen merev testű Mark V. SOC, amely üzemszerű vízkiszorítása ~57 tonna, szállítható C-5 és C-17 repülőgépekkel , és 5 fegyverállással rendelkezik, 12.7mm-es és 7.62mm-es géppuskák és 40mm-es gránátvetők részére. Főleg a drogcsempészek elleni harcban, és hasonló feladatoknál veszik igénybe.
A Mark V. SOC
A legnagyobb, SEAL-ek számára "készült" hajó a PC-1 Cyclone osztály, amely csaknem 400 tonnás vízkiszorítása már tekintélyt parancsoló, de fegyverzete, amely 25mm-es gépágyúból, 12.7mm-es géppuskákból és 40mm-es gránátvetőkből áll, inkább csak a SEAL-ek közvetlen támogatását szolgája. A PC-1 feladata a partmenti vizek hajóforgalmának ellenőrzése, illetve adott esetben a SEAL csapatok nagyobb hatótávolságú szállítása, hiszen a PC-1 akár 10 napig távol lehet bázisától.
Légideszant:
A SEAL-ek ejtőernyős kiképzést is kapnak, mind bekötött, mind szabadeséses ugrással bevethetőek, a légierő vagy a haditengerészet bármely erre alkalmas légi járművéről. A SEAL-en belül a SEAL team SIX (vagyis a SEAL hatos csapata) a légideszant-specialista, a HALO (Magasban Való Kiugrás, Alacsonyan Való Ernyőnyitás) esetén 10km-nél is magasabbról, Oxigénmaszkban ugranak, majd alacsonyan nyitják az ernyőt, hogy a lehető legrövidebb ideig legyenek láthatóak, illetve célpontok. A HAHO (Magasban Való Kigrás, Magasban Való Ernyőnyitás) egy trükkösebb, és még nehezebb bevetési formula, de lehetővé teszi, hogy északa, civil gépből kiugorva, civil légifolyosókból a felfedezés esélye nélkül elsiklanak akár több km-re is a kiugrási ponttól. Az ugrás közben végig formációban maradnak, hogy ne veszíthessék el egymást.
A bevetés azonban mehet helikopterekről, kötélhágcsókról is, épületek tetejére, utcák közepére, vagy a partmenti vizekbe is.
Szárazföldi bevetések:
A SEAL minden egyes klimatikus régióra külön specializált egységgel rendelkezik, a SEAL team One és Four képezi a dzsungelharcosokat, főleg M4A1-ekkel, M16/M203-al és M-60 géppuskákkal illetve sörétes puskákkal rendelkeznek. A SEAL team Two és Five a mérsékelt égövre koncentrál, ők rendelkeznek hagyományosan a SEAL legjobb mesterlövészeivel. A SEAL team Three és Eight pedig a sivatagos körülmények között érzi legjobban magát.
A Sivatagi "Fókák".
Az egységek szabvány szárazföldi járműve mindössze két fő típusra, a HMMWV-re (a jól ismert Hummer) és a sivatagi "rohamkocsira", a DPV (Desert Patrol Vehicle) terjed ki.
Fegyverek:
A SEAL ugyan a SOCOM alá tartozik, de különleges elvárásai vannak a fegyvereivel kapcsolatban: ellent kell állniuk a sós víznek, és a 30 méteres mélységnek is legalább két órán át. Legfőbb fegyvereik (a képeket az esetek többségében mellőzném, szvsz már így is fél óra lesz, amíg bejönnek):
Sig-Sauer P226
A standard oldalfegyverük, a 9mm-es Sig messze földön híres rendkívűli strapabíróságáról, minőségéről és megbízhatóságáról. A hadsereg oldalfegyver tenderén mégis elbukott - a SEAL-ek azonban mégis inkább őt választották.
Smith & Wesson .357 Magnum
Egyes SEAL katonák az oldalfegyverüktől első sorban 100%-os megbízhatóságot, és brutális tűzerőt várnak. A forgópisztoly ettől azonban még viszonylag ritkán használt fegyverük.
Mk.23 Mod 0
A HK SOCOM számára készített .45 ACP űrméretű oldalfegyvere. Az amerikai különleges erőknél még mindig a .45-ös a legnépszerűbb kaliber, így a SEAL-eknél is gyakorli látvány. Alaptartozéka a hangtompító és a lézeres célzóberendezés.
HK MP5-N
A Navy SEAL az 1980-as évek elején rendszeresítette az MP5-öt, főleg a jól kontrolálhatósága és a megbízhatósága miatt, a SEAL egységek első számú közelharci (CQB) fegyvere volt, de az utóbbi időben ezen feladatkörben is egyre inkább kiszorítja az M4A1.
M4A1 Sopmod
A SOCOM "szabvány" fegyvercsomagja, az alapja egy M4A1, amelyre a szabvány rögzítősinek segítségével a legkülönfélébb célzóberendezések és kiegészítők rögzíthetőek, továbbá tartalmaz egy mozdulattal felszerelhető hangtompítót és fegyverre felszerelhető az M230 gránátvető is.
M21
Az M21 az M14-es kizárólag egyes lövésre képes, kompozit előágyas mesterlövész változata, mely még mindig nagy népszerűségnek örvend az amerikai katonai egységeknél.
AKM-47
A SEAL katonák mélységi felderítéseknél illetve diverzáns akcióknál sűrűn fordulnak az "ellenség" fegyveréhez, a Kalasnyikov használata nem árulja el őket azon helyeken, ahol az M4A1 megtenné (pl. nem maradnak láthatóan amerikai eredetű hüvelyek, a fegyver hangja és torkolattüze alapján sem azonosítani a katonákat, stb.).
Mk.43
Emlékeztek? Anno azt mondtam, hogy az amerikai hadsereg és a tengerészgyalogás már kivonta az M-60-at. Nos a SEAL nem. Az Mk.43, leánykori nevén az M60E4 bizony még mindig hadrendben van. A kifejezetten a SEAL számára készült M60E4 'Commando' szabvány szereléksinekkel készül a SOPMOD kiegészítők számára és ez a SEAL általánosan használt géppuskája.
Remington 700
A SEAL is használja a népszerű Remington mesterlövészfegyvert, mégpedig .300 Winchester Magnum űrméretben.
McMillan M88
Az McMillan .50BMG kaliberű toló-forgózáras mesterlövészpuskája a nehéz mesterlövész ill. rombolófegyvere a SEAL-eknek, az effektív lőtávolsága körülbelül 1600 méter.
Kiképzés:
A kiképzési központjuk Kaliforniában, Coronado tengerpartján, illetve a San Diego-i öbölben és a San Clemente szigeten van. A SEAL-ek kiképzése kétségkívül az egyik legkeményebb az összes különleges alakulat közül, igaz, a szélsőséges feladatok miatt (egy mocsáros területen három napig bújkálni és megfigyelni az úton elhaladó autókat, egy tengerparti rész megfigyelése a viharos, jéghideg tengerből, stb.) ez elvárás - egy jobb érzésű katona valószinüleg inkább dezertálna, minthogy elvállalja ezen feladatokat.
Szóval, a SEAL aspiránsunk amennyiben nem tiszt, elmegy a Haditengerészet Alapkiképzési Központjába (ha tiszt, akkor valamely Haditengerész Tiszti Főiskolára), a kezdeti elvárások a következők:
-Legfeljebb 28 éves férfi vagy.
-Megcsinálod a merülési tesztet (hogy képes vagy-e egyáltalán elviselni azt, hogy a fejed a víz alá kerül)
-A látásod 20/40 (ill. a másik szemen 20/70-es) vagy jobb, nem lehetsz színvak vagy színtévesztő.
-Megcsinálod a fizikai tesztet, amely a következő:
500 yard úszás melltempóban, szintidő 12:30, utána 10 perc pihenő
legalább 42 fekvőtámasz két percen belül, utána 2 perc pihenő
legalább 50 felülés két percen belül, utána 2 perc pihenő
legalább 8 felhúzódszkodás, időlimit nincs, utána 10 perc pihenő
1.5 mérföld futás, szintidő 11:30
Ha ez megvan, akkor kezdődik a következő szint: Alapszintű Víz Alatti Robbantási kiképzés. Ez egy négy szintű, folyamatos, igen megterhelő fizikai teszt, amely alatt a kiképzők megállapíthatják, hogy mely kadétok azok, amelyek nem képesek teljesíteni a rájuk váró nehézségeket. Az első szint 2-3 mérföld futásból, 1-2 mérföld úszásból, és akadálypályából áll, a szintideje pedig folyamatosan csökken. A fázis alatt továbbá alapvető hajózási ismereteket, kötélkezelést és csomózást (víz alatt is) és elsősegélynyújtást tanulnak, továbbá gyakorolják, hogy összekötött lábakkal és hátrakötött kezekkel hogy boldoguljanak vízben (pl. szökési kisérletnél). Az 5 hét végén legalább 50 yardot kell leúszni a víz alatt. Aztán jön pokoli hét: 5 napos szüntelen futás, úszás, akadálypálya, gyakorlatozás a jéghideg vízben, miközben legfelljebb 2 órát aludhatnak naponta. A legutolsó 3 hét alatt alapvető víz alatti robbantási kiképzést kapnak.
A második fázis folyamatos fizikai tesztjei tovább nehezednek: 12 mérföldes futás a laza tengerparti homokban, négy mérföldes úszás a nyílt óceánban. A második fázis főleg a vizi kiképzésre helyezi a hangsúlyt, elkezdik a búvárkiképzés alapjait is, de még medencében. Aztán ennek befejezése után már zárt ciklusú légzőberendezéssel folytatják már a partmenti vizekben a tájozódási merüléseket.
A harmadik fázis a szárazföldi harci kiképzés. A fizikai teszt 14 mérföld futás és 5.5 mérföld úszás az óceánban. A kiképzés ezen része lényegében megfelel egy "átlag" különleges erőknél tapasztalhatónál, közelharci kiképzés, fegyveres kiképzés, taktikai kiképzés. A végén egy 5 napos szimulált bevetés lesz a teszt, főleg éjjeli felderítő és gerillaműveletekkel.
Ez után jön a végső fázis, miután a SEAL-eknél minden egyes egység specializálódott valamire, a kiképzés első három fázisán átment kadétok választhatnak, mely csoportba akarnak továb menni (persze a választás nem teljesen szabad, de van beleszólásuk). A választék a már korábban említett "szárazföldi" egységek (SEAL Team One-Eight), illetve a két speciális egység:
Légideszant: Egy ejtőernyős kiképzésnek felel meg, még az első ejtőernyős ugrás előtt több hetes földi kiképzés és gyakorlatozás vár a katonára, majd jönnek az ejtőernyős ugrások (bekötött, majd szabadeséses), utána a helikopterről kötéllel való leereszkedés, végül a HALO és a HAHO ugrások gyakorlása.
SDV: SEAL Delivery Vehicle csapatok a tengeralattjárókról induló bevetésekre specializálódtak, a három hónapos kiképzés alatt megtanulják hogyan kell egy atomtengeralattjáróról végrehajtani egy partraszállást úgy, hogy végig víz alatt maradnak, és hogy térhetnek vissza ugyanoda. Megtanulják vezetni a mini-tengeralattjáróikat (ez az SDV, illetve az újabb már az ASDS), amelyel az anya-tengeralattjárótól eljuthatnak a partig.
Ha még nem volt elég a tanulásból, akkor jön az STT, vagyis a SEAL Tactical Training, amely a tiszté válás és az előmenetel rögös útját jelenti. Külön szakok vannak a szárazföldi, vizi és légi egységek specializációjára. A végére a katona megszerezheti az előmenetelét, és szakasz- majd rajparancsnok lehet. Tovább is léphet, az előretolt bázison már mint koordinációs parancsnok egész egységek útját egyengethetik. De ha arra vágynak, akkor visszamehetnek a kiképzőtáborba - mostmár mint kiképzők.
A raj:
Egy átlagos SEAL raj így néz ki:
-Két tiszt (Hadnagy)
-Egy tiszthelyettes (Őrmester)
-Tizenhárom beosztott SEAL katona
A raj összeállítása után 12-16 hónapig még folyamatosan gyakorlatozik a specializációjuknak megfelően (pl. a SEAL team TWO és FIVE hegyi gyakorlatokat csinál, stb.), hogy összekovácsolódjanak, majd 6 hónap készültségi idő jön, amikor a nap 24 órájában jöhet a parancs... -
most mutatják az új magyar sniper csúzlit HírTv-n. -
katz #9956 Thx az infókat. A Globarsecirityn találtam 5,56-hoz közlítő értékeket (fedezékeket, házfalakat mennyire visz át a lövedék). A torkolati energiákról, csőtorkolati sebességről, és lövedék okozta sebesülésről is rengeteg doksit láttam, de tegnap 2 órányi keresgélés után se találtam túl sok érdemi infót arról ami konkrétan érdekel. 1x a neten belefutottam egy ilyen jellegű infóba (konkrétan AK-hoz tartózó), csak már fogalmam sincs hol... -
Ezzel kapcsolatban nincs első kézből származó infom, AK-val (pontosabban AMD-vel) csak 1x, bukó célra volt alkalmam lőni. :)