95113

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Siman ki kene a sok szarhazi 80%-at vagni szazadostol felfele! Azert az vicc hogy ennyi atszervezes utan meg mindig, 2005-ben is a tabornokok es ezredesek hadserege van itt.... -
Meg van határozva a HM létszáma. A HM létszámában az tiszthelyettesek és a honvédok létszáma adott (Népszava adatok: 6925 tiszt, 6983 tiszthelyettese és 7808 szerződéses katona - erre tértem ki korábban többször is: egy tisztre kb. egy-egy tiszthelyettes és honvéd jut, vagyis a tisztek és a beosztottak aránya kb. 1:2, ez iszonyú rossz arány, a NATO-ban valahol 1:7 az átlagos, az USA-ban az USAF-nál a legrosszabb, ott 1:4, és az USMC-nél a legjobb 1:10 körül) a létszám illetve az állománytábla között meg egy jó kis eltérés van. Magyarul: nem vehetnek fel katonákat, mert nem férnek bele a keretszámba, illetve nincs a plusz emberekre pénz elkülönítve. Viszont az állománytáblákban egy adag "lyuk" található...
Jelentkező lenne: mintegy 4700-an várnak a felvételre. De idén várhatóan csak 1000-1200 szerződéses katonát vesznek fel... -
Thanatos #11521 tévedés, ebböl a fejesek zsebébe telik több nem fejlesztésre vagy bármi értelmesebbre... :/ -
"Hogy rekord mennyiségűen jelentkeztek katonának, az nem jelent semmit. Hogy például a harckocsizóknál létszámhiány van, az sem. Vannak ugyanis keretszámok, és az határozza meg, hány embert vesznek fel. Nem a betöltettlen beosztások alapján vesznek fel embereket... "
Ezt nem nemnagyon értem. ...???? -
Miert erzem ugy hogy a jovot latnad ha igy lenne?!...Szar erzes ez... -
1.7 milliárd $-t. De azt senki sem mondta, hogy hatékonyan költik el...
Hogy rekord mennyiségűen jelentkeztek katonának, az nem jelent semmit. Hogy például a harckocsizóknál létszámhiány van, az sem. Vannak ugyanis keretszámok, és az határozza meg, hány embert vesznek fel. Nem a betöltettlen beosztások alapján vesznek fel embereket... -
Igen, de a lecserélést valahol elkell kezdeni. A hiba valahol itt keresendő: "Honvéd vezérkar közvetlen szervezetei: 103,6 miliárd" -
Szvsz? Politikai botrány, létrehoznak féltucat parlamenti vizsgálóbizottságot, az aktuális honvédelmi miniszter elhárítja a felelősséget, esetleg nyugdíjjazák az adott egység egyik hadnagyát kötelességmulasztás miatt, majd szépen lassan minden leülepszik, és nem történik semmi változás... -
Nagyon optimastan nyilatkozol...de ha csak azt nezed hogy azok mind meg hadrendben voltak amiket itt az elmult 2 oldalon, mint "kivont" ezkozt emlitettunk/tek, es az csak az azota kivont ezkozok egy resze, akkor maris arnyekosabb az oldal :| -
Pedig a T-54/T-55-ösökkel is lehetne mit kezdeni, anno a Lengyelek simán rápakoltak mindenfélét (pl. az egész Nyeva légvédelmi rakéta komplexum elemeit), vagy fel lehetne őket használni APC alapnak (Izraeli Achzarit ill. orosz BTR-T)...
[center] -
Ez a járgány még 10 évmúlva is jó cucc lesz. -
Egy pár hozzászollással ezelőtt olvastam, hogy Magyar ország évente 1,7 milliárdot költ a hadseregre, ami nem is annyira kevés a földrajzi helyzetünkhöz képest. A 90-es évek közepén tudtommal kevesebbett költöttek a honi haderőre, ez következik az ország akkori és mostani gazdasági helyzetéből. Ebből az összegből (ha valós adat) tellik fejlesztésre, gondolom én. Egyébként a TV-ben büszkén azt közölték, hogy a repülőnapon szervezett toborzókon rekord mennyiségű ember jelentkezett katonának. Ez annak a jele, hogy létszámot bővíteni akarnak. Ebből szerintem az következik, hogy a haderőt hosszútávon modernizálni akarják (fiatal új jól kiképzett katonák, modern eszközökkel). -
Oszinten kivancsi lennek ha mondjuk valamelyik misszioban (ne adja az eg! de tegyuk fel) pl kilonenek egy BTR-unk es 6-7 katona odaveszne..
RPG-vel egyaltalan nem lehetetlen...
Mi lenne? Leszarnak? Kapkodva elkezdenenek normalis ezkozoket rendszeresiteni? (ez azert rohogogorcsot hozmost ram

) Vagy mi lenne?
-
np
-
Pardon... a kapkodás...
-
Talán 10 év múlva veszünk Boxer MRAV-ot a BTR-80-asok helyett. :)
[center] -
Ne remenykedj...amilyen hadseregben en szolgaltam(96-97), ahhoz kepest ez ma mar egy elgyengitett operett hadero, jo ha 10%-nyi potenciaval! ...es a tendencia mint lathato NEM ALLT meg...
-
R-73 -
Lánctalpas biztos hogy nem.(még amikor tatán szolgáltam (2003) már tudták hogy "kuka" lesz az összes lánctalpas) -
"Laikusoknak nagyon szakmainak hat. Aki viszont egy kicsit is ért a témához, az meg visszakézből lereagálja: és a kettős HEAT lövedékkel/rakétákkal mi van? Azokat ugye éppen a reaktív páncélok ellen találták ki. Már jó ideje az összes pct. rakéta ilyen harci fejjel van ellátva..."
Lasd:
-
Valami csak lesz helyette. -
Nem. Ez sajnos valószinüleg inkább abból a félelemből fakad, hogy harckocsizók nem lesznek többet. Jelenleg a HM vezetésében (úgy a civil, mint a katonai vezetésben) a varázsszó a "könnyű lövész". A tűzérség, a légvédelem, a harckocsik - ezek szinte csak felesleges mellékszereplők (a légierő szája be van fogva képletesen, kapnak új gépeket). Pedig ezek nélkül aligha tud egy komoly harci helyzetben hatékonyan harcolni egy könnyű lövész.
Amennyire én tudom, így állunk:
Tűzérség: Van 20db 152mm-es D-20-as vontatott tarack. Ennyi. Voltak szóbeszédek, hogy a "NATO kompatibilitás" jegyében a 105mm-es vontatott tarackok váltják majd őket, mert ezek "levegőben szállíthatóak" (másik varázsszó) a Mi-8/-17 gépekkel. Aztán majd a tüzérek kézzel fogják taszigálni őket, vagy lesz-e valami spéci légi szállítható vontatójármű is, a jövő zenéje. A rakétatűzérségünk teljesen megszünt amúgy.
Légvédelem: Adva van a kis magasságú légvédelemre a Mistral-2/Atlas rendszer. Van a Kub (SA-6) és az Igla (SA-16), ez utóbbi ugye szintén kis magasságú légvédelem. A Vega és Nyeva rendszerek kivonva. Fejlesztésekről nem sok hír jár. (Ugyan voltak újsághírek, hogy Paks-nak saját légvédelme van (a Vári-féle "berepülés" után), de ez annyit tett, hogy levezényelték a Győri MH 12. Légvédelmi Rakétadandárt oda, ideiglenesen...)
Harckocsizók: Van ugye egy zászlóalj, kb. két feltöltött századdal. Ennek a nagy része most külföldi misszióba távozott, szóval ha megerőltetik magukat, talán egy századot ki tudnak állítani...
A felszerelésük már ismertetve volt: szedett-vedett T-72M1-esek. A szekérrúdjuk eléggé kifele áll: a felső vezetés szemében a lánctalpas eszközök elavultak...
Légierő: A MiG-29-esek ugye már jóideje csak R-72-esekkel repkednek, R-27 beszerzésről nincs hír (jó vicc: tuti tudnánk róla - már erről is beszerzési tendert kell meghírdetni, többmilliós újsághírdetésekben... Fő az olcsó és hatékony hadsereg :))), és a JAS-39-esek megérkezése után valószinű mennek a levesbe...
A JAS-39-esek ugye ott lesznek, majd kiderül milyen felszereléssel és hadrafoghatósággal.
A helikopterek terén ugye a félreállított gépek leporolása folyik (Mi-8PP és Mi-24P), de ezzel együtt sem túl fényes a helyzet.
A szállítógépek esete szintén ismert: öreg An-26-osok, amíg bírják.
Könnyű lövészek: BTR-80, BTR-80A, elvileg BRDM-2 (legalábbis a múltkor Tatán azt a választ kaptam, hogy ott a páncéltörő rakétával felszerelt változata rendszerben van). Azt hiszem a páncélzott járművek listája ezennel véget is ért. Olvasgatva a történeteket a fórumokban a fő probléma e téren inkább a felszerelés körül van. Illetve sok esetben annak hiányosságaiban. Ez csak azért rémisztő mert elvileg most ők a HM "húzóágazata"...
De ha hülyeséget írtam, majd Kiskorúbézoltán úgy is hókonnyom.
-
Thanatos #11501 mongyuk ugy hogy inkább az egész honvédséget számolják le lassan... -
Inkább azt hogy leszámolják az összes harckocsit...BMP-k sorsa is ez lett. -
"valószinűsithető, hogy több lőszerbeszerzés a harckocsikhoz nem lesz..."
Ez arra enged következtetni, hogy új harckocsi tender lesz a közel jövőben? -
Megkérdeztem azt is, hogy menet közben lehet célzott lövést leadni a mostani Magyar országon rendszeresített T-72-sekkel, és azt a válszt kaptam, hogy 20 km/h-ig az irányzó "felkészültségétől" föggöen lehet célzott lövést leadni (gyakorlatból tudják).
Elvileg lehet lőni tüzelés közben (a Tataiak szerint csak a vezetőnek a lövés elött ki kell nyomni a kuplungot), de a lövegstabilizátor és a tűzvezető rendszer nincs olyan szinten, hogy reális esély legyen a találatra (eddig két Tatai hk. lövészeten voltam, mindkét esetben megálltak tüzelés elött, és a beszélgetések közben felemlítve a témát inkább csak elméleti szinten emlegették a menet közbeni tüzelés lehetőségét).
Megértem, hogy miért nem modernizálták a magyar harckocsikat, de azért a reaktív páncélzatot megvehették volna a többitől függetlenül.
Erre azt tudom mondani, hogy a múltkori lövészetkor a ködgránátvetőkkel kapcsolatos kérdésre válaszként kaptam: az elmúlt 6 évben az illető harckocsizók összesen egyszer, egy nagyobb gyakorlatra kaptak ködgránátot. Akkor ugyan hogy várhatnánk el, hogy reaktív páncélzatott vegyenek?
Sőt! Egy kérdésre megtudtuk, hogy évi 600db 125mm-es lőszert kapnak gyakorlatozásra, de előre látó módon igyekeznek takarékoskodni - ugyanis valószinűsithető, hogy több lőszerbeszerzés a harckocsikhoz nem lesz...
"A magyar hadiipari cégek közremûködésével kifejlesztett reaktív páncél a kumulatív eszközök penetrációját 60-70 %-kal csökkenti."
Ez egy jó szöveg. :)
Laikusoknak nagyon szakmainak hat. Aki viszont egy kicsit is ért a témához, az meg visszakézből lereagálja: és a kettős HEAT lövedékkel/rakétákkal mi van? Azokat ugye éppen a reaktív páncélok ellen találták ki. Már jó ideje az összes pct. rakéta ilyen harci fejjel van ellátva... -
Ilyen lett volna a magyar T-72
[IMG][/IMG]
-
Megkérdeztem azt is, hogy menet közben lehet célzott lövést leadni a mostani Magyar országon rendszeresített T-72-sekkel, és azt a válszt kaptam, hogy 20 km/h-ig az irányzó "felkészültségétől" föggöen lehet célzott lövést leadni (gyakorlatból tudják).
Megértem, hogy miért nem modernizálták a magyar harckocsikat, de azért a reaktív páncélzatot megvehették volna a többitől függetlenül.
"A magyar hadiipari cégek közremûködésével kifejlesztett reaktív páncél a kumulatív eszközök penetrációját 60-70 %-kal csökkenti." -
A Currus Rt. (aki a legtöbb haditechnikai megbízást kapja a HM-től) készített egy T-72-es felújítási programot, és annak egy tesztjárművet. Ebben szerepel egy hazai fejlesztésű ERA blokk, egy feljavított hajtáslánc, új lövegstabilizátor, új tűzvezető rendszer (ez elöbbi három lehetővé teszi a menet közben való tüzelést), lézer besugárzás jelző, passzív éjjelátó és a többi. A HM nem tartott erre sem igényt, ami miatt anno én is felháborodtam.
Aztán beszélgetve a harckocsizókkal kicsit árnyaltabb lett a kép: ugyan szerintük a Currus valóban jót akart, de igazából nem túl szakszerű munkát végeztek:
-A lézerbesugárzás jelző egy 360°-os látószögű prizmán keresztül fogja fel a beérkező lézersugarat. Ez gyakorlatilag annyit tesz, hogy a parancsnokot egy lámpa figyelmezteti, hogy vigyázz, valaki lézeres távolságmérővel vagy célmegjelölővel néz téged. Viszont azt nem mondja meg, hogy melyik irányból. Általában az ilyen rendszerek 8 vagy több szektorra bontva figyelnek, így legalábbis hozzávetőleges lehet tudni, hogy merről jön a veszély, és például fedezéket lehet keresni (domb, ház, stb. mögött).
-A parancsnok előtt beszerelt kijelző gyakorlatilag lehetettlenné teszi, hogy harchelyzetben kicserélje a párhuzamosított PKT géppuska rakaszát.
-A vezető és a parancsnok ugyan kap passzív éjjelátó rendszert, de az irányzó nem, sőt az aktív infra reflektorát is leszerelték a toronyról.
Ugyan nem mondták ki, de érezhetően bántotta őket, hogy senki sem kereste meg őket, senki sem kérte ki a véleményüket.
T-72-es modernizállás a Currus honlapján. -
Az megeshet, hogy a családfámat oda-vissza végig emlegette. -
Muter nem csuklott? 
-
Jaja, ha valami érdekel, akkor nem lehet könnyen lerázni. Ez nem türelem inkább rámenősség.
Ő hagyott ott engem amikor szétbombáztam kérdéseimmel a nyugodtnak tűnő délutánját. -
hehe ket kitero valasz utan en mar otthagytam volna..nagyon turelmes es elszant lehetsz :DDDD -
Két éve, ha jól rémlik, akkor azt monda az a srác aki a reaktív páncélzattal felszerelt T-72-vel jött (vonaton), hogy ez egy Magyrok által gyártot reaktív páncél. A fhdgy-t is kérdeztem erről, de Ő azt a kitérő választ adta, hogy ezeket a 80-as években gyártott harckocsikat is felehet szerelni ilyen védelemmel. Amikor rá kérdeztem, hogy lesz-e ilyen több kitérő választ adott.
Modta még azt is,hogy jelöléstől függetlenül a 80-as években gyártottak eltérnek a 70-es években gyártottaktól (folyamatosan módosítgatják). -
Köszi! Nyam-nyam! Ha az újak felkerünek akkor légyszi szólj. -
Itt. -
Nem szoktam enyire hagyatkozni a kizarasos alapra. Nem akartam tenykent kozolni hogy azok ott Mirage 2000-5F-ek voltak. (Foleg hogy az utobbi idoben csunyan raszaladtam par bakira)
AIM-9P, lehet de en nem vagyok meggyozodve rola. A kep becsapos, es nem egyertelmu.
-
Hol van ez a Tata könyvtár? -
Én csak ennyit csináltam (videokamera volt a kezemben, és nem vagyok polip :)). A srácok csináltak több képet, de sajnos a netre nem rakták ki (vagy legalábbis nem tudok róla). A múltkori tatai lövészetről találhatsz jobb képeket még a sima Tata könyvtárban. -
Hol a többi kép???????????