10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    Nem. Ez sajnos valószinüleg inkább abból a félelemből fakad, hogy harckocsizók nem lesznek többet. Jelenleg a HM vezetésében (úgy a civil, mint a katonai vezetésben) a varázsszó a "könnyű lövész". A tűzérség, a légvédelem, a harckocsik - ezek szinte csak felesleges mellékszereplők (a légierő szája be van fogva képletesen, kapnak új gépeket). Pedig ezek nélkül aligha tud egy komoly harci helyzetben hatékonyan harcolni egy könnyű lövész.

Amennyire én tudom, így állunk:

Tűzérség: Van 20db 152mm-es D-20-as vontatott tarack. Ennyi. Voltak szóbeszédek, hogy a "NATO kompatibilitás" jegyében a 105mm-es vontatott tarackok váltják majd őket, mert ezek "levegőben szállíthatóak" (másik varázsszó) a Mi-8/-17 gépekkel. Aztán majd a tüzérek kézzel fogják taszigálni őket, vagy lesz-e valami spéci légi szállítható vontatójármű is, a jövő zenéje. A rakétatűzérségünk teljesen megszünt amúgy.

Légvédelem: Adva van a kis magasságú légvédelemre a Mistral-2/Atlas rendszer. Van a Kub (SA-6) és az Igla (SA-16), ez utóbbi ugye szintén kis magasságú légvédelem. A Vega és Nyeva rendszerek kivonva. Fejlesztésekről nem sok hír jár. (Ugyan voltak újsághírek, hogy Paks-nak saját légvédelme van (a Vári-féle "berepülés" után), de ez annyit tett, hogy levezényelték a Győri MH 12. Légvédelmi Rakétadandárt oda, ideiglenesen...)

Harckocsizók: Van ugye egy zászlóalj, kb. két feltöltött századdal. Ennek a nagy része most külföldi misszióba távozott, szóval ha megerőltetik magukat, talán egy századot ki tudnak állítani...
    A felszerelésük már ismertetve volt: szedett-vedett T-72M1-esek. A szekérrúdjuk eléggé kifele áll: a felső vezetés szemében a lánctalpas eszközök elavultak...

Légierő: A MiG-29-esek ugye már jóideje csak R-72-esekkel repkednek, R-27 beszerzésről nincs hír (jó vicc: tuti tudnánk róla - már erről is beszerzési tendert kell meghírdetni, többmilliós újsághírdetésekben... Fő az olcsó és hatékony hadsereg :))), és a JAS-39-esek megérkezése után valószinű mennek a levesbe...
    A JAS-39-esek ugye ott lesznek, majd kiderül milyen felszereléssel és hadrafoghatósággal.
    A helikopterek terén ugye a félreállított gépek leporolása folyik (Mi-8PP és Mi-24P), de ezzel együtt sem túl fényes a helyzet.
    A szállítógépek esete szintén ismert: öreg An-26-osok, amíg bírják.

Könnyű lövészek: BTR-80, BTR-80A, elvileg BRDM-2 (legalábbis a múltkor Tatán azt a választ kaptam, hogy ott a páncéltörő rakétával felszerelt változata rendszerben van). Azt hiszem a páncélzott járművek listája ezennel véget is ért. Olvasgatva a történeteket a fórumokban a fő probléma e téren inkább a felszerelés körül van. Illetve sok esetben annak hiányosságaiban. Ez csak azért rémisztő mert elvileg most ők a HM "húzóágazata"...

De ha hülyeséget írtam, majd Kiskorúbézoltán úgy is hókonnyom.