95113

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
AKSURV #14032 Üdvözlök mindenkit a forumon. érdekel a téma ha megengeditek én is irogatnék ide.
Juba téma.
Én nem látok mögötte semmi profizmust, kivéve propaganda oldalról.
Ez nem mesterlövészet, csak orvlövészet és épp ez benne a félelmetes.
Bárki képes rá, aki le tud szedni egy galambot 15 méterről egy légpuskával.
Szerintem az egész kizárólag propaganda célt szolgál amit egy profi propagandista állított össze.
Nézzuk a sztorit.
Magányos fiatal hős, aki harcol a gaz megszállók ellen. Tud vele egy másik korabeli fiatal azonosulni.Toborzás.
Spéci fegyver. Minden rendes amerikai filmben kizárt, hogy a főhős átlag fegyvert használjon. Fogtak egy flexet levágták egy Tabuk 43 M lövész karabély ((SVD és RPK hibridje) http://www.dragunov.net/iraq_tabuk.htm ) tusáját és ráaplikálták az azt igénytelen vasdarabot, így gyakorlatilag bullpup lett.
Elég béna lett nem hiszem, hogy egy tárat markolva egy darab vassal összekötve a két ravasz valami fényes elsütést produkál.
A lövészet.
50-100 m-ről lő mit sem sejtő emberekre. Ugyanezt csinálták 2001-ben az USÁ-ban az az orgyilkos páros. Szerintem innen vették az ötletet. Már csak azért is mert valószinűleg egy preparált autót használnak. Ugyanis minden lövés azonos magaságban vagy a katonák alatt van. Sima orgyilkosság.
És ha betartja azt pár szabályt szinte lehetlen neki megbuknia.
Csak egy lövés, hangtompító, minél kevesebb beavatott stb... Max. áruló, vagy vallatás során valamelyik cimbi.
Hangtompítók.
Szerintem azok gyáriak voltak.
Azért mert mellé tettek egy tolómérőt és lefújták őket neluxxal még nem nem ők csinálták.
Nem emlékszem szerepelt volna félkész a filmben, márpedig látványos egy hangtompító szétszedve.
Az egész azt az üzenetet hordozta, hogy képes vagyunk ilyen precíz dolgok előállítására Lásd tolómérő. És sokan fognak harcolni a gaz megszállók ellen ezt szolgálta a sok hangtompító együttmutatása... Kiváló propaganda üzenet.
A lövész az lehet, hogy csak egy kölyök esetleg egy fedajín milicista, de aki a filmet összeállította az tuti profi esetleg pszichológus végzettségű, Nem kell ezen csodálkozni Irakban volt a legtöbb diplomás az egáész arab világban.
Szóval számomra az egáész filmben az a legfélelmetesebb, hogy semmi különleges képesség nem kellettaz egészhez.
-
bgabor #14031 Lehet, hogy MK-k voltak. -
Nem csak MK-k voltak?! Nekem ugy remlik..de lehet rosszul emlekszem..nincsm ost kedven Kovari """""objektiv"""" ujsagiro" L. cikket a temaban. -
Nekem errol a 5.56-os temarol mindig az jut eszembe hogy mikor bevezettek, ketpofala hangoztattak odaat, hogy ketszer anyit tud egy katona magal vinni mint egy 7.62-esbol, es pontosabb is a fegyver....aztan jot rohogtem magamban hogy a ketszerannyi loszer kb ugy viszonyul majd mintha hozzavagna egy marek borsot az ellenfelhez a katona ... 
-
bgabor #14028 Nem hiszem hogy hülyeség lenne, amit mondok. Azt eddig is tudtuk, hogy az M-16 nem túl szerencsés konstrukció, de a többi fegyverről szóló vélemények elég meglepőek. Nem értem, mi bajuk az M249-el, a Beretta 92FS pedig az ár/minőség tekintetében a világ leghatékonyabb 9mm-es pisztolya. kiválló fegyver. A fegyver rendszeresítésének ellenzői az USAban mindig is a 9mm lőszer gyengeségével dobálóznak, unalmas már. Érdekes módon most hogy egyes gyártók érdeke lenne az M-16/M4 fegyvercsalád utódjának gyártása, hirtelen elkezdik pedzegetni az
5.56mm-es lőszer "gyengeségét". Eddig erről miért nem volt szó? Meg érdekes, hogy a "cikkben" lehúzott fegyverek (az M-16 kivételével) mind európai eredetűek, az agyonajnározottak meg amerikaiak. Ajnározza a .45-ös Colt M1911A1 et és az M14-et. Érdekes. Az M1911 lassan 100 éves konstrukció, az M-14 pedig mindig is egy hulladék volt, érdemes utánaolvasni.
A szuhojos eset pedig nemrég történt. A kongresszus az F-22 program jövőjéről szavazott. Előtte néhány nappal elküldték kínába az F-15ösöket hadgyakorlatra, az új Szu-30MKI-k ellen. Az "értékelés" szerint a szuhojok tönkreverték az F-15ösöket. Ennek mondjuk nem sok realitása van, aki egy kicsit is képben van a témában, az tudja miért. És láss csodát, ennek hatására a kongresszus megszavazta az F-22 program folytatását. Szóval kicsit szkeptikus vagyok az ilyen "értékelésekkel" kapcsolatban, és azt hiszem, jogosan.
De erről az ügyről szerintem Cifu többet tudna mesélni. -
9M119M -
hogyan lehetséges ennyire lehalkítani a lövés zaját? a szerelős a végén papírlapra lövöldözős videóban a kb. másfél méternyire álló kamera alig rögzítette a durranást, míg a beszélgetés normál hangerővel folyt. ez tényleg lehetséges?
Tényleg lehetséges, bár élnék a pergyanuval, hogy csökkentett lőportöltetű lőszert használnak, az is hatékonyan belejátszhat ebbe.
a másik hogy az általa használt puska tömege ilyen nagy hogy szinte észrevehetetlen a visszarúgása a fegyvernek, pedig gondolom 7.62*51-es lőszert használ
A puskát illetőleg nem tudom, pontosan milyen fegyverről van szó, de a videón látható visszarúgás nem elképszelhetettlen. Pontosan nem tudom, milyen módszert használnak, de szvsz csökkentett lőportöltetű lőszerre gyanakodnék.
minek kellett neki annyi hangtompító ? más lövészket is fel akar vele szerelni, van ilyen gyorsan elhasználódnak ? meg amúgy is csak max 1-2 lő egyszerre
A legegyszerűbb hangtompító egész egyszerűen súrlódással annyira lecsökkenti a lövedék sebességét, hogy az a hangsebességnél lassabb legyen. Értelemszerűen ez egyben azt is jelenti, hogy a hangtompító is "kopik", tehát lehet, hogy egy-egy hangtompító csak pár tucatnyi lövés leadására lehet hatékonyan használni.
A másik pedig az, hogy honnan tudod, hogy csak ő használja azokat a hangtompítókat?
azért volt rajta két elsütőbillentyű hogy a különböző tüzelési poziciókban kényelmesebben tudjon lőni a megfelelő kéztartással, vagy más jelentősége volt?
Nem. A fegyvert teljesen átalakították, házilag. Ahogy Haxror és LizarX is írta, ennek több oka is lehet, szerintem mindkét felvetésnek van alapja. Alapvetően fontos, hogy rövid legyen a fegyver, és ez a házi-bullpup átalakítás hatékony megoldás. A hátsó elsütőbillentyű az eredeti, és egy egyszerű rúddal összekötötték a tár elé felhegesztett második elsütőbillentyűvel. Ezt az első elsütőbillentyűt használja valójában, és a tárat használja markolatként. -
katz #14025 1. Hatékony a hangtompító. Az igazán profi cuccok annyira lehalkítják a torkolatdörejt, hogy szinte csak a zár mozgását lehet hallani (már az öntöltőknél, forgo-tolozárasnál még az sincs...)
2. Azért a bipod is sokat segit. Sőt.
3. A hangtompíto egy idő után elkoszolodik és ez lehet ez nem egy könnyen tisztitható konstrukció, hanem egy eldobható + nem csak ő használ hangtompítót.
Fegyverkezeléséből nem úgy tünt, mit ha vmi amatőr lenne. Szvsz vhol profi kiképzést kapott, talán pont az iraki hadseregben.
4. Szvsz bulpopot csinált, ha pontosabb lövésre akarná használni, akkor erre is aplikált volna bipodot, mint a másikra. -
Kivéve persze az M249-est, az valóban meglepő. -
Mi a helyzet a M4-gyel? Az nem amerikai, vagy az a kivétel ami erősíti a szabályt? Hülyeség amit mondasz, ha több review-t olvasnál a fegyverekről, akkor tisztán látnád, hogy ezek a tapasztalatok megegyeznek a többivel. -
Hat tudja a fene! Valoszinuleg az teljes igazsag akkor derulne ki ha kimennel es szemelyesen kerdeznel vegig tobb szaz katonat, vagy te hasznalnad oket eles helyzetben... -
Egyébként az is benne van szerintem ,hogy a lakosság elég nagy része kézművességből is élt, meg ugye ők nem viheti kszervízbe a dolgokat, ha elromlott, inkább marad az olcsóbb sufnituning. Megedzőttek már. Múltkor láttam afgán ellenállókat is, akik szinte minden maguk gyártottak a fegyvereikhez, egyedül az alap AK volt, minden más home-made. -
volt múltkor pár ilyen csecsenföldi kokánytuningos fegyver, azok sem voltak rosszak azért :D -
LizardX #14019 Szerintem nem azért szedte le a tusát, és buherált az elsütőbillentyűvel, hogy jobban rejthető legyen, hanem hogy a válltámasz kb. a cső vonalába kerüljön, így kisebb legyen a felrántás lövéskor. Mit mondjak, nem semmi ez a Kalasnyikov: felkókányolok rá egy vaslemezt a hegesztőműhelyben, tekerek bele egy-két csavart, esztergálok egy darabot hangtompítónak, és működik! Beszarás, és meg kell hagyni, kreatívak a pasasok. -
haxoror #14018 4. Szerintem leszedte a puskatust hogy rövidebb legyen a fegyver és könnyebben lehessen pl ruha alá rejteni, sufnituningal bullpop-ot csinált belőle. -
Thanatos #14017 "csak hobbyból esik hanyat vki"
ez tetszett :DDDD -
steweee #14016 a jubás vidóhoz kérdések:
hogyan lehetséges ennyire lehalkítani a lövés zaját? a szerelős a végén papírlapra lövöldözős videóban a kb. másfél méternyire álló kamera alig rögzítette a durranást, míg a beszélgetés normál hangerővel folyt. ez tényleg lehetséges?
a másik hogy az általa használt puska tömege ilyen nagy hogy szinte észrevehetetlen a visszarúgása a fegyvernek, pedig gondolom 7.62*51-es lőszert használ
3. minek kellett neki annyi hangtompító ? más lövészket is fel akar vele szerelni, van ilyen gyorsan elhasználódnak ? meg amúgy is csak max 1-2 lő egyszerre
4. azért volt rajta két elsütőbillentyű hogy a különböző tüzelési poziciókban kényelmesebben tudjon lőni a megfelelő kéztartással, vagy más jelentősége volt?
egyébként elég szörnyű volt nézni ahogy az utca zajában ugye esélyük sem volt hallani a lövést, és akit nem vettek észre hogy összeesik, a társai ugyanúgy beszélgettek tovább. az irakiak sem nagyon zavartatták magukat hogy pár méterre egy amerikai katona kifekszik, bár voltak akiknek volt eszük és elkezdtek szaladni, vették a témát hogy lehet mindjárt tűzharc lesz és nem csak hobbyból esik hanyat vki -
mint amikor a hadgyakorlaton hagyták nyerni a Szuhojokat az F-15ötösök ellen, hogy legyen mivel alátámasztani a horribilis pénzekbe kerülő F/A-22 nélkülözhetetlenségét.
bár nemtudom melyik esetre gondolsz, de nagyon nemhiszem, hogy hagyni kellett volna :) -
bgabor #14014 A jelentésről annyit hogy érdekes módon teljes összhangban van az aktuális amerikai fegyverlobbizási álláspontokkal.
"5.56 kis nevetségesen kis erejű, új lőszer kell, az európai származású 9mm lőszer mennyire gyenge, bezzeg a naccerű amerikai .45ös . Meg a belga eredetű SAW is milyen szar már. Bezzeg a majd ötvenéves ócska M-14 meg a hasonló korú Mossberg shoti is mekkora ász!"
Szerintem nevetséges ez a "jelentés". Kábé olyan, mint amikor a hadgyakorlaton hagyták nyerni a Szuhojokat az F-15ötösök ellen, hogy legyen mivel alátámasztani a horribilis pénzekbe kerülő F/A-22 nélkülözhetetlenségét. Szokásos szánalmas amerikai porhintés. -
haxoror #14013 thx :) -
Yepp, már megjelentek az első fecskék, miszerint az eredeti információ valójában vagy kacsa, vagy legalábbis eléggé fals néhány téren. Például külön kiemelik, hogy a "könnyű" mellény (az eredeti levél szerint 6lbs, amit mondjuk én is furcsáltam, de azért beleírtam) valójában inkább 8-9kg, vagyis minden, csak nem könnyű. -
HumEngine #14011 Kösz a "video-átjátszást"! Megnéztem. Hmmmmmmmmmm
Mint a legendák többségénél volt, valószinűleg itt is "kiegészítik" Juba listáját.
Hatékony.
Szoktam Enemy-t játszani.
Ezentúl "komolyan" veszem.
Kipróbálom mi lenne, ha "csak" egy életem lenne
-
Hat nagy kerdes hogy ez most tenlyleg a felhasznaloktol van e, es az ezelottiek ahogy sejtem a hivatalos "velemeny" ami mint tudjuk nagyon sokszor nem a valosagot tartalmazza.... -
A dolog azért érdekes, mert több ponton is ellentmond a korábbi bizottsági jelentéseknek. Például csodálkozom, hogy itt szídják a SAW-ot, mint a bokrot. Eddig szinte csak dicsérő szavakat lehet olvasni vele kapcsolatban... -
"M82:
Nagy lőtávolság, és nagy hatékonyság. Előszeretettel használják a járműves öngyilkos merénylők ellen (állítólag van belőlük bőven)."
uhhh...egy loves "fel auto"?!...eleg durva lehet!! -
Erdekes hogy egy masodik vh-s fegyver (M2) meg mindig a "legjobb"....elgondolkoztato...foleg mikor jonnek a csilli villi muszer fegyverekkel, es egyes szakik felpofaval (vagy egesszel) szidjak az AK-at...pedig ugye azok mi mindent ki birnak..csorognek zorognek, nem is olyan pontosak..de 7-62 az 7.62...es az elet bebizonyitotta mar hogy a dzsungetol a sivatagig mindenhol megallja a hejet... -
heh lol.. -
nah ezt nem fogjak sok helyen lobogtatni...ez is megy a sullyesztobe..mert kinos lehet.. -
Apropó, nem tudom hallotattok-e róla, de az XM8 szépen elszenderedett. A SOCOM a SCAR mellett döntött, az US MARINES nem kívánja lecserélni a kézifegyvereit, és az US ARMY is meggondolta magát a cserét illetőleg.
"XM8 Put to Sleep
November 3, 2005: The XM8, the U.S. Army’s design for a new assault rifle and light machine-gun, has been cancelled. Actually, the project was put on hold last July. At the time, the reason was believed to be the ongoing debate over whether a new caliber (6.8mm was most often mentioned) should be adopted. While the XM8 used more modern engineering, and was lighter and more reliable, it was basically an improved M-16, just another 5.56mm assault rifle. Meanwhile, SOCOM adopted another new 5.56mm design (SCAR), while the U.S. Marine Corps decided to stay with the M-16 in the future. The XM8 may be revived, in another caliber. But for now, the army does not want to spend several billion bucks on a new assault rifle. Better to wait until the war in Iraq dies down, and radically new weapons, like the 25mm XM-25, hit the field, and pile up some combat experience. Basically, the army believes there are better alternatives than the XM8, but are not sure exactly what these alternatives are." -
-
Realtibi #14002 ez dedurva már:O -
Levél az iraki katonáltól, és a vélemény a felszerelésükről:
M16/M4:
Krónikus akadály sorozatok a hintőporszerű homoktól. Az M4 népszerűbb, mert könyebb és rövidebb, de az akadályok ugyanúgy előjönnek ott is. Ugyan a fegyverre szerelhető optikák nagyon népszerűek, ezek nem segítenek a fenti problémán. További gond az 5.56x45mm-es lőszer, amely az irakban népszerű salaktéglás falakon nem tud átmenni, és még tiszta torzólövések sem jelentik teljes biztonsággal azt, hogy a célpont megpusztult.
M249 SAW:
Általánosan elismert hulladék. Krónikus akadályproblémák, amelyek többsége csak a fegyver részleges szétszerelésével elhárítható (kellemes elfoglaltság egy tűzharc kellős közepén).
M9 Beretta: so-so
Maga a fegyver rendesen működik, még a sivatagi körülmények között is. Ugyanakkor bizonyos gyártmányú tárakkal rendszeresen adogatási problémák lépnek fel, és a katonák igencsak keveslik a 9x19mm-es FMJ lőszerek hatékonyságát. Még többszörös találatott kapott rosszfiúk is simán harcképesek maradtak.
Mossberg 12ga:
Megbízható és jól használható eszköz épületekharcokban.
M240:
Pontos, megbízható és a 7.62x51mm-es lőszer kellő átütőerővel és gyilkolóhatással rendelkezik, hogy a célpontok ne pattogjanak, ha már eltalálták őket. A salaktéglás helyi házak falai nem nagyon bírják a 7.62x51-es skulókat.
M2:
A "Ma deuce" továbbra is igen népszerű. Nagy tűzerő, igen megbízható, és roppant hatékony. A legtöbbre tartott fegyver a csatatéren.
.45 ACP pisztolyok:
Továbbra is igen népszerű oldalfegyver. Akinek a szolgálati szabályzat engedélyezi, hogy oldalfegyvere legyen, azok többsége ilyen kaliberű fegyvert igyekszik magának beszerezni. Az esetek többségében egyetlen torzótalálat is garantáltan végleges megoldás a rosszfiúk megfektetésére. A Spec.ops. csapatok imádják a HK Mk.23-at, a csapatoknál pedig a vén M1911A1 nagy mennyiségben kerül ki a szekrényekből.
M-14/M-21:
A katonák nagyon kedvelik, és a csapatoknál egyre sűrűbben tűnik fel, igaz csak kis mennyiségben. Főleg vöröspontos reflexirányzékkal vagy ACOG optikával használják. Nagyon megbízható a sivatagos terepeken is.
M82:
Nagy lőtávolság, és nagy hatékonyság. Előszeretettel használják a járműves öngyilkos merénylők ellen (állítólag van belőlük bőven).
M24:
A legtöbb 7.62x51-es, de akad pár .300 Win.Magnum kaliberű is. Nagy hatékonysággal forgatják a mesterlövészek.
Interceptor mellény:
Viszonylag könnyű (~3kg), és megállít mindenféle szilánkot, repeszt, sőt, akár egy 7.62x39-es lövedéket is. A rossz hír, hogy meleg van benne, mint a katlanban, és nyáron szinte elviselhetettlen a forróság benne. A hatékonyságát az ellenség is látja: újabban már rögtön a fejlövésre mennek.
Éjjellátó eszközök:
Nagyon jó hatékonyság, és az ellenség már jól tudja, mennyi esélyük van éjszakai harcokban - az esti ima után általában csend honol.
-
ték
-
nade a valós veszély sem múlt el...ezzel csak demoralizálják a csapatokat szvsz.
Nem elég,hogy néha rájuk robbantanak ezt-azt....
Szerintem nem amcsi propaganda,de ki tudja..
-
Cnut #13998 Kell az ellenségkép, morál és éberség fenntartása... Meg hogy ők akik gonosz módon lesből támadnak... -
Cnut #13997 /OFF
Diákolimpia Országos, ez az amatőr országos 18éven alul. Enyémben a CO2 tartály eresztett, 80 helyett 10et tudtam vele lőni, durván rosszabb szórással
/ON -
hmmm...vajon mért lenne amcsi propaganda ?
Abban mi az értelem ?
-
Jubával kapcsolatban annyi a ködösítés és a keresztbehivatkozás, hogy már én se tudom mit higyjek. Egy időben mint a tűz, úgy terjedt, hogy az egész Juba dolog valójában amerikai propaganda, és különben is alig pár amerikai katona halt meg abban a körzetben mesterlövész által. Utána meg jönnek ezek a videók... -
Nekem meg el kéne vinnem fegyvermesterhez a CZ550-esemet, mert nem veti ki a hüvelyt (a zárdugattyú hátrahúzásakor felpattanó lemez, ami kipenderítené a hüvelyt, sztrájkba lépett :))). Lehet megártott neki, hogy egyhuzamban vagy félszáz lőszert elpuffogtattam vele pár hete. :)
BTW milyen verseny lesz? -
sosem fogjuk megtudni...
Lehet,hogy több ember "műve" ,lehet,tényleg csak egymaga van...
Lehet,hogy "csak" 50-et lött le,de lehet,hogy 200-at...
Propaganda,..általában fele se igaz...