95113
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • StarFist
    Csak egyszer (1956), akkor is csak egy (Szu), de az elég is volt a sok hazafinak, akik még abban sem tudtak egyetérteni, hogy ellenálljanak é vagy sem. A magyar (hogyan fejezzem ki magának) hazafias érzelmek leépítése úgy 1945 után egy folyamat részeként történt és nem az utóbbi 20 év jellemzője.
  • [NST]Cifu
    Izrael esetén nincs sok választási lehetőség. Rengeteg katonára van szüksége a biztonságának szavatolásához, és egy esetleges háborúban még a civilek behívása sem elképzelhetettlen. Ne felejsd el, hogy az IDF létszáma milyen szerény a környező országok hadseregéhez képest, akik potenciális ellenfelek.
  • I.C.ram
    Vicc, hogy az ember életéből önszántán kívül elvesznek 3 évet, esetleg még az életét is kockáztatják. Ebből kösz, de nem kérek.
  • Punker
    jaja önkéntes haderő kell rendes kiképzéssel, kényszerrel nem lehet profi haderőt kiállítani.
  • I.C.ram
    Nem mindenki akar ám x hónapot lehúzni a katonaságban. Inkább egy jobb zsoldos hadsereg kéne.
  • bgabor
    Nyilvánvaló, hogy izrael esetében a fenyegetés összehasonlíthatatlanul nagyobb, mint Mo. esetében, különösen az arab-izraeli háborúk történeéseinek ismeretében.
    De szerintem tényleg nem ártana a magyarok mentalitásnak/életképességének egy olyan profi szintűkötelező katonai szolgálat, mint izrael esetében. Fiúknak-lányoknak egyaránt.
  • bgabor
    Jaja,elírtam.
  • Sadist
    kurz=rövid
  • neuro
    férfiak 3 év, nők 21 hónap
  • neuro
    Nem csak a közbiztonság: Magyarországot nem fenyegetik három oldalról és nem támadták meg az elmúlt 50 évben féltucatszor a szomszédos országok.
    Ettől függetlenül tényleg követendő példa az izraeli kiképzés minősége, a kérdés már csak az, hogy lenne-e értelme itthon több milliárd forintot költeni a kiképzésre, ha a sorozott bakát soha nem vetik be éles harcban (ami nem is baj, tegyük hozzá).
  • [NST]Cifu
    Ott még a nőknek is kötelező katonai szolgálat van, ha jól tudom. Ezt Izraelben meg lehet csinálni, mert ott a lakosság tisztában van a veszélyekkel, és támogatja a hadsereget. Itthon kicsit más a helyzet...
  • bgabor
    Hát a közbiztonságot tekintve valóban nem, de én az ottani sorkatonai szolgálat jellegére és minőségére utaltam. Na az lenne szerintem a követendő példa.
  • neuro
    Azért szerencsére a magyarországi helyzet nem olyan durva, mint az izraeli...
  • bgabor
    Szerintem is lenne értelme a kötelező katonaságnak, de csak ha olyan szinten állna, mint mondjuk izraelben. Annak, ami magyarországon ment sorkatonai szolgálat címszó alatt, tényleg semmi értelme nem volt. Én is szívesen mentem volna, ha normális színvonalú. De a magyar verziót kihagytam, mondván, köszönöm, de vécét tisztítani otthon is tudok. Szánalmas volt az egész sorkatonai szolgálat, úgy ahogy volt. Szvsz a magyar honvédségnek is ugyanazon az úton kell majd végigmennie, mint a magyar politikának,közéletnek. El kell telnie 50 évnek, hogy a mostani alkalmatlan, lúzer banda kihaljon(Juhász Ferenc és a hozzá hasonló teljesen inkompetens gyökerek), asztán talán lehet majd valami újat felépíteni.
    A másik dolog meg hogy miért éppen hadseregfejlesztésre lenne pénz, amikor olyan elemi dolgokra nincs, mint egészségügy, tömegközlekedés.

MuldR:Ugye tudod, hogy az aláírásodban szereplő fegyvert, a Kar98-at csak az első vh alatt és az előtt hasznlálták a németek(és még sok más ország), a második világháborúban már csak a karabélyváltozatot, a Kar98k -t. (k=kruz=rövid) Szóval mit akarsz egy első világháborús mordállyal?
  • SZU
    Azért az amerikaiak is használnak még hi-tech technikákat =). Persze M2 is alap ;)!
  • Bucser
    A megfelelő felszereléssel ellátott gyalogság nyílt terepen és lakott övezetben is kellő alkalmazással igencsak képes szarrászívatni a harckocsikat. Nem véletlenül alkalmazzák a gyalogságot és nehézpáncélos haderőt a legősibb doktrínák szerint is EGYÜTT!!!
  • kiskorúbézoltán #15148
    Mennyi hk van most felszerelve Arena-val vagy hasonló aktív cuccal ?
  • katz
    Az ARENA és hasonló cuccok észreveszik...
  • kiskorúbézoltán #15146
    "Nyilt terepen a harckocsik miatt ugysincs eselye a gyalogsagnak, szoval azt felesleges eroltetni."
    Ezzel vitatkoznék egy cseppet ha megengeded , egy szép sima , nyílt placcon a hk. nagyon kellemes célpontot tud nyujtani egy IPTR-nek . Ha van egy 30cm-es kis dudva akkor fogja észrevenni a rakettát maikor már túl késő .
  • MuldR
    Az nem penzkerdes, hogy ne rohamozni tanuljunk, hanem mondjuk CQB-t, meg mondjuk erdoben kis taktikai harcot. Nyilt terepen a harckocsik miatt ugysincs eselye a gyalogsagnak, szoval azt felesleges eroltetni.
    Mindezt ingyen is fel lehettt volna ismerni.

"I love this job!" :)
  • schrank
    és mibe haltak bele az áldozatok nem volt bekötve aztán 70-nel megfejelte a kasztnit ?
  • [NST]Cifu
    Közben kiderült: az egyik LAV a másikat vonatta, műszaki hiba miatt a főúton, laza 70-es tempóban. A vontatás közben a hátsó valamiért kisodrótott némileg, és oldalra elhúzta a vontatót, az pedig az oldalirányú erőnek engedelmeskedve fel is borult (ugye a súlypontja elég magasan van). A vontatott jármű pedig belerohant...
  • Thanatos
    ott a pont :), bár szvsz ez felfogható annak is hogy a felsővezetés szvsz már inkább politikus mint katona..., elgalábbis amiket cisnálnak az alapján erős a gyanum :D
  • [NST]Cifu
    Szerintem a topiclakók közül másnak nincs is jobb rálátása a belső helyzetre, mint neked, tehát a meglátásodat nyugodtan lehet tekinteni tényállásnak is! ;)
  • kiskorúbézoltán #15140
    OFF

Nos , az én meglátásom szerint max felerészben felelős a mai állapotokért a politika , legalább annyi "köszönhető" a katonai közép és felső vezetésnek is !

ON
  • Thanatos
    én nem is modntam az ellenekzőjét..., tlejesen egyetértek hogy a drága politikusaink gyk kinyirják a magyar "haderőt"..., de ettől mgé tény hogy sajnos ebben sok ember partner... :/
  • Punker
    ez a folyamatos leépítés eredmény, tény hogy millió fontosabb dolog van, de nem lett volna szabad teljesen lenullázni a sereget mert most teljesen az elejéről kellene az egészet felépíteni és erre nincs pénz.
  • Thanatos
    ott a pnt a végén :) mungyuk azért sajnos azt is hozzá kell tenni hogy nem csak a politikusokkal van baj hanem mo-val ugy kollektive..., mert hiába akarna esetlegesen egy politikus haditechnikára költeni (tudom hogy vagy nincs iylen, vagy nincs olyan pozicioban de akkoris :P) akkor se lenne képes lenyeletni a kiadásokat a közvéleménnyel ergo még gyorsabban buktatná meg a kormányát mint ahogy magától megbukna a köv választásra..., ergo sajnos ez politikai öngyilkosság lenne nkik amibe azért nem csak a politikusoknak van szerepe, de sajnos a közvéleménynek is... :(((
  • StarFist
    Azért ez nem teljesen így van. Igazából 38-ban kezdett beindulni a hadsereg fejlesztési program és pénzt is szánt az akkori vezetés új technikára, csak éppen nem volt mit megvenni. Illetve volt, olasz technikát, az pedig had ne ragozzam mennyit ért (főleg az olyan szuper cuccok mint az Ansaldo vagy az M13/40).
    A németek 43-ig nem foglalkoztak technika el/átadásával (nekik sem volt soha fölöslegük belőle), 41-től pedig az orosz front nyom nélkül nyelte el a belepumpált haditechnikát. Utána pedig csak a kifutó technikákat (pl. Pz IV) kínálták licensz gyártrásra, amit Horthy-ék érthető okból nem fogadtak el.
    44-től jöttek korszerűbb cuccok (Panther, Tiger, Hetzer stb.) ez viszont már pöppet késő volt.
    Jó példa a német mentalitásra, hogy a Me-109-el szemben vereséget szenvedett He-112 licenszgyártásának jogát sem kaphattuk meg (az a Luftwaffe-nak nem kellett), pedig jól jártunk volna vele (főleg az orosz hadjárat elején), ui. összteljesítmény tekintetében eléggé ütötte az olasz Re-2000-et (kezdve a fegyverzettel: 2x20 mm gépágyú + 2x7,9 mm géppuska vs. 2x12,7 mm géppuska).

Most pedig lenne bőven cucc, amit érdemes megvenni, csak:
    ad1: nincs miből
    ad2: nincs politikus, aki meg akarná venni.
  • PrasCo
    Háá, meg a kedvencekbe, köszönöm! :) Ezzel elleszek egy darabig unalmas estéimen. :D
  • [NST]Cifu
    Ajánlom figyelmedbe a A Magyar Honvédség megsemmisült? topicot az Indexen. Érdemes visszaolvasni benne, jóóóó hosszú, de tele van érdekes történetekkel, és megállapításokkal. :)
  • PrasCo
    Nem tudom, olvasta-e valaki Czinege Lajos, a volt hadügyminiszter könyvét. (Mundér nélkül) Még az én 17 éves fejemnek is eléggé meglepő dolgokat írt, pl. hogy harckocsik híján nálunk teherkocsik voltak lövegcső-imitációval kinevezve harckocsiknak a kiképzésen. Valamennyit ír a milliárdokba kerülő atombiztos óvóhelyekről, és ír arról is, hogy hogyan kellet a SZU-tól kicsikarni két vagy háromszáz (nem emlékszem már pontosan) T-34-est, hogy legalább jelképes páncéloserőnk legyen... szóval ajánlom figyelmetekbe a könyvet.
    A történelmi vonalhoz hozzászólva kicsit.
    A világháborúban legalább folyt MO-n pl. harckocsigyártás, még fejlesztés is, bár természetesen mindig egy-két évvel "elkésve" az aktuális igényektől. Folyt a kézifegyver (géppisztolyra gondolok) -gyártás, csak épp sosem volt belőle elég. A Vécsey gránátot azt hiszem néhol még ma is használják. Korszerű repülőgépet terveztünk (Ezüst nyíl), persze nem jutott ki a csapatokhoz. A gyalogság minden raja el volt látva golyószórókkal.
    Satöbbi.
    Úgy tudom, akkoriban a fejétől bűzlött a hal, tehát, ahogy Erdélyi írja, "egyetlen tábornokunk sem volt a helyén", és nem volt téli felszerelés - azaz dehogynem volt, csak mily meglepő, mire a vonat odaért, az is valahogy lenullázódott. De pl. Veliko Mihajlovkára jellemző, hogy igenis el tudta látni magyar század a feladatát tisztességesen és figyelemre méltóan, ahogy mondjuk Korotojak is megmutatta, hogy támadni is lehet a magyar haderővel, ha valaki nem úgy alkalmazza és látja el a bakát, hogy vagy a lövészárkokban tapossák el a harmincnégyesek, vagy német alakulatok lőjék agyon dezertálás címén, hogy aztán a túlélő vezérkar elintézhesse az egészet egy "baj volt a morál"-lal.
    Amit százados ismerősömtől hallok, viszon úgy vettem le, hogy ahhoz képest ma már kis túlzással minden úgy szär, ahogy van. Azért persze vannak kivételek, de szeretnék megkérdezni valaki érdemesebbet, mert érdekel a dolog - tényleg ilyen problémás a helyzet?
  • Thanatos
    utalsó modnatról emg nekem az jutott ezsembe hogy ez teljesen esélytelen... :(
  • [NST]Cifu
    Annyit tudok, hogy egy főúton (interstate) haladtak, amikor összeütköztek, és két tengerészgyalogos életét vesztette a balesetben.
  • Cnut
    Ezeket mi lelte?
  • [NST]Cifu
    USMC LAV járűvek tegnapi balesete Californiában:

• [NST]Cifu
    Az utolsó mondatod után egy pillantra egy sci-fi filmbe illő állapot képe lebeget a szemem elött, de gyorsan elhesegettem, mert még a végén hinni kezdek benne. :))
  • Pluskast
    Nem is ezért írtam:) Inkább azért mondat, hogy ezen felháborodni, vagy csodálkozni teljesen felesleges. Ez is egy sajátos magyar jellegzetesség, unikum.
    Olvasgatok mostanság egy könyvet; Magyar civilek és katonák a második világháborúban címmel. Na ott a katonák 90% megemlíti a honvédség siralmas és használhatatlan állapotát. Így volt ez már akkor is. Ha majd lesznek normálisan gondolkodó politikusaink akkor lesz jövője a hadseregnek is, addig nem....
  • [NST]Cifu
    Attól, hogy eddig rossz volt, még nem mentség arra, hogy most még rosszabb. :)
  • Pluskast
    Na ja de mondj egy volt kormányt is az elmúlt 150 évben aki szívén viselte a hadsereget és a szakszerű katoni vezetés kérdését? Utoljára talán Mátyás idejében volt modern és szakszerű haderőnk.