10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • PrasCo
    Nem tudom, olvasta-e valaki Czinege Lajos, a volt hadügyminiszter könyvét. (Mundér nélkül) Még az én 17 éves fejemnek is eléggé meglepő dolgokat írt, pl. hogy harckocsik híján nálunk teherkocsik voltak lövegcső-imitációval kinevezve harckocsiknak a kiképzésen. Valamennyit ír a milliárdokba kerülő atombiztos óvóhelyekről, és ír arról is, hogy hogyan kellet a SZU-tól kicsikarni két vagy háromszáz (nem emlékszem már pontosan) T-34-est, hogy legalább jelképes páncéloserőnk legyen... szóval ajánlom figyelmetekbe a könyvet.
    A történelmi vonalhoz hozzászólva kicsit.
    A világháborúban legalább folyt MO-n pl. harckocsigyártás, még fejlesztés is, bár természetesen mindig egy-két évvel "elkésve" az aktuális igényektől. Folyt a kézifegyver (géppisztolyra gondolok) -gyártás, csak épp sosem volt belőle elég. A Vécsey gránátot azt hiszem néhol még ma is használják. Korszerű repülőgépet terveztünk (Ezüst nyíl), persze nem jutott ki a csapatokhoz. A gyalogság minden raja el volt látva golyószórókkal.
    Satöbbi.
    Úgy tudom, akkoriban a fejétől bűzlött a hal, tehát, ahogy Erdélyi írja, "egyetlen tábornokunk sem volt a helyén", és nem volt téli felszerelés - azaz dehogynem volt, csak mily meglepő, mire a vonat odaért, az is valahogy lenullázódott. De pl. Veliko Mihajlovkára jellemző, hogy igenis el tudta látni magyar század a feladatát tisztességesen és figyelemre méltóan, ahogy mondjuk Korotojak is megmutatta, hogy támadni is lehet a magyar haderővel, ha valaki nem úgy alkalmazza és látja el a bakát, hogy vagy a lövészárkokban tapossák el a harmincnégyesek, vagy német alakulatok lőjék agyon dezertálás címén, hogy aztán a túlélő vezérkar elintézhesse az egészet egy "baj volt a morál"-lal.
    Amit százados ismerősömtől hallok, viszon úgy vettem le, hogy ahhoz képest ma már kis túlzással minden úgy szär, ahogy van. Azért persze vannak kivételek, de szeretnék megkérdezni valaki érdemesebbet, mert érdekel a dolog - tényleg ilyen problémás a helyzet?