95112

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
harcu #15525 Syndicate -
bgabor #15524 Képzeld el úgy, hogy a pilóta ledobja a kifutópálya fölött. Esik egy darabig, aztán kinyílik rajta egy fékezőernyő, ami drasztikusan lelassítja az esési sebességet. Aztán kábé 10 méterrel a beton felett leválik az ernyő, és aktiválódik egy rakétahajtómű, ami belelövi a betonba a bombát. Minél mélyebben robban ugyebár, annál nagyobb krátert csinál.
Így működnek a különböző kifutópályja ellen alkalmazott bombák. -
rohadt alma #15523 Csak úgy leeseik és árfúródik a vastag betonon?Azt nem hiszem.A formázott első töltet meg semmit se mond. -
bgabor #15522 Én anno PC-n nyomtam, nagyon ütős cucc volt! :-) -
rohadt alma #15521 Ha ezeket bárhogy el tudnák kerülni, megtennék - és itt szarnának arra hogy titkos valami vagy nem.
Szerintem meg igen is megtartanák a titkokat.Ezek a dolgok szerintem nem így működnek.A 60-as évek elején az amerikaiak azt hitték az oroszok megelőzték őket a rakétaversenyben.Az elnökválasztásban is hangoztatta Kennedy.Dwight David Eisenhover nem árulta el a tényeket.A repülőgépes berepülések meg az Corona kémműholdprogram.Ezek titkát és eredményét (hogy az oroszok nagyon is lemaradtak,az amerikaiak messze megelőzték őket) megtartották ameddig jónak látták.
A Rosenberg házaspár elleni terhelő bizonyítékokat se fedték fel és csak az utca embere elől titkolták el mert az a program amelyik megfejtette az oroszok titkosírását (azt hiszem VENONA a program neve,ma is titkos pontosan mire derült fény) és felfedezte az atomtitkok lellopását már ismert volt az oroszok előtt mert egy ügynökük is benne dolgozott.De ő lebukott és azt hiszem elmenekült a szovjetunioba.
Tehát az a helyzet állt elő,hogy az amerikaiak tudták,az oroszok ellopták a titkokat.Az oroszok is tudták,hogy az amerikaiak tudják.Az amerikaiak is megtudták az oroszok tudják,hogy ők tudják.És az egész titok maradt. -
Mint írtam vala, vagy a tehetettlenség által, vagy egy formázott első töltet segítségével. -
rohadt alma #15519 Na hogyan fúrák át magukat a kifutópálya betonján? -
Az a játék a Syndicate volt, én anno még Amigán játszottam vele. :) -
A "fürtös bomba" (helyesen: kazettás bomba) több kisebb résztöltetett bocsát ki magából a ledobás után, amelyek nagyobb területet fognak le, mintha egyetlen nagyobb bombát dobnának le. A résztöltetek különféle célúak lehetnek, úgy mint élerő elenni repeszhatású, páncéltörő, amely a járművek tetőpáncélzatát képes átütni, lehetnek aknák (időzített vagy érintésre robbanó, élerő vagy páncélosok elleni), stb. Egyes bombáknál ezekből több fajta is megtalálható.
A felszállópályák semlegesítésére általában többféle módszert kombinálnak. Először is speciális töltetekkel a betont "szántják fel". Ezek általában vagy formázott töltet elven működnek, vagy egy apró rakétahajtóművel felszerelt betontörő bombák, amelyek a felszin alá "befúrják" magukat, és ott robbanva nagy területen teszik tönkre a kifutót. A második adag pedig aknákból áll, amelyek általában véletlenszerű időzítéssel rendelkeznek, megakadályozva a felszállópálya kijavítását.
Egy Jaguar BL755 kazettás bombát dob le (ez járművek és élerő elleni résztölteteket tartalmaz)
A kezettás bombák akna résztöltetű változatait a legtöbb országban kivonták a rendszerből az aknaellenes egyezmény alapján. -
Cat #15516 de szép első mondat :)
szerintem egy másik, fontosabb ok is van: tul sok az éles helyzet, az olyan tragédia/esemény, amikor biztosan bevetnék a hiperszuper rejtett technikát, mert egyszeruen muszáj. Gondolok itt a földrengésektől kezdve a katrinán át irakig/afganisztánig, a spanyol és a londoni metrorobbantásig mindenre, de akár említhetném a beszlani tragédiát is. Mindegyikben többtucat ember halt meg, de politikai hatásuk hatalmas volt. Ha ezeket bárhogy el tudnák kerülni, megtennék - és itt szarnának arra hogy titkos valami vagy nem.
A másik, hogy manapság mindenkinek van mobilja, kamera is a világ minden táján van a turistáknál, szóval nagyon titkos dolog csak a világtól nagyon elzárt részeken folyhat - akkor meg ugyis nagyon próbaidőszakban van, legalább egy évtizedre a megvalósulástól, szóval ugyis mind1. -
steweee #15515 ok. akkor megnyugotam. azt hiszen én jártam közelebb a valósághoz mikor azt mondtam hogy manapság a hatalmas fejlesztési pénzek és a költségvetési támogatások megnyerése miatti nyilvános fejlesztési programok miatt elkerülhetetlen hogy legalább terv szinten ne tudjon a nyilvánosság a különféle haditechnikai fejlezstésekről, legalábbis a hadsereg számára készülőkből
volt még 386-on egy nagyon jó ügynökös játék, a neve már nem jut eszembe, de az akkori szinvonalon überszuper grafika, négy ügynökkel kellett rendet vágni a konkurensek között. na abban volt olyan hogy persuaderton. vmi kügyü amivel agynélküli bábukká lehetett változtatni a célszemélyt, aki így a mi parancsainknak engedelmeskedett. erről van vmi infó, mert régebben mintha olvastam volna hogy félhivatalosan az amerikai sajtóban botrány is volt belőle hogy kisérletezgetett ilyesmivel a cia civileken
csak félve jegyzem meg amit most mondani fogok, mert lehet seaweed lehet máris feljelent a kbi-nél vagy a nemzetbiztonságnál, bár szerencsére mostanában nem látogatja a topicot. szóval biztos forrásból (egy kolegámtól aki seres zoltánnak utána tasnádinak dolgozott jó tíz évvel ezelőtt, akkor is, azóta is rendőr:) tudom hogy magyarországon is használtak vmi kémiai vegyületet ami bőrön át szívódott fel és az áldozat néhány nap vagy hét múlva teljesen meghülyült tőle, megbomlott vmi hormon az agyban tőle, idegesség, fóbia, zárkózottság, furcsa viselkedés jellemezte, de különösebb rosszuléti tünetek nélkül. aztán mikor bekövetkezett a borulás akkor öngyilkossággal vagy közlekedési balesettel végződött a dolog. állítólag vmi kgb-s cucc, és jópár ember eltettek ezzel a módszerrel láb alól az átalakulás éveiben. elég volt mondjuk bekenni vele az autó kilincsét. ennek tudja vki a nevét vagy hallot már róla? -
rohadt alma #15514 A repterek kifutopályáját rombolo fegyver,az a fürtösbomba vagy mi az hogyan működik? -
hát hiába kell a hely a három góliát elemnek
-
Ami a fegyvertechnológiákat illeti, azok többsége most "fehér" program, és többségében magáncégek vagy egyetemek csinálják őket az USA-ban. A lézerek terén jelenleg az a helyzet, hogy vannak a kémiai lézerek, amelyek kémiai reakció által állítják elő a lézersugarat, ezek igen nagy erejű lézert képesek előállítani, de egyfelől a "üzemanyag" erősen toxikus, másfelől annyi kell belőle, hogy a YAL-1A is a tervek szerint még húszat, a jelenlegi állás szerint pedig mindössze hetet képes "lőni" mielött kimerül a lézer előállításra való üzemanyagból. A további probléma, hogy a YAL-1A cirka 1MW-os lézere 5MW-nyi hőenergiát is termel, amihez egy méretes ammóniahűtő kell, hogy valahogy megszabaduljanak tőle.
A másik megoldás a szilárdtest lézer, ahol valamilyen fényforrás segítségével állítják elő a lézersugarat. Ezzel két probléma van, az egyik, hogy a hagyományos szilárdtest lézerek méregdrágák, a másik pedig az, hogy az elérhető energiaszint elmarad a kémiai lézerekértől. Jelenleg az USA a szilárdtest lézerek fejlesztésére kezd el összpontosítani, mivel a kémiai lézerek katonai felhasználása hosszú távon zsákutcának tünik.
Az egyébb technolóiák esete sem jobb. Az új amerikai DD(X) rombolók első (még DD-21 jelölésű) tervein eredetileg elektromagnetikus gyorsítókat akartak használni az ágyúkban (a'la Gauss fegyver). A technológiával sokat kisérleteztek, de jelenleg még nem tudják megoldani azt, hogy egy 10-20kg-os lövedéket cirka 1000m/s sebességre gyorsítsanak, és mindez egyfelől megbízható és működésbiztos, másfelől gazdaságos és kivitelezhető legyen. A DD(X) esetén is a hírek szerint hagyományos elvű 155mm-es lövegek lesznek.
A részecskegyorsító és plazmafegyverekről nem sokat tudok mondani így hirtelen. -
Itt most kiemelten a szuperszonikus sebességre képes vadászgépekről volt szó. A Harrier és a Jak-38 volt valóban a két, eddig rendszerben állított VTOL vadászgép, de ezek egyike sem képes a hangsebesség átlépésére vízszintes repülésben. -
Az egy 1970-es évek végéről, 1980-as évek elejéről származó lézercélzó. Akkoriban még ekkorák voltak. :) -
steweee #15509 cifu: köszi a választ. de nem kifejezetten csak a légierőre gondoltam, bár azért az reprezentatív jellegű hiszen nagyon költséges és a legmagasabb technikai színvonalat képviselő fegyvernem. az űrfegyverkezés, a kísérleti fegyverek (lézer, plazma, gauss, részecskegyorsító stb.) is szóba jöttek, nyilván ezekről pontosat csak a tényleges bevetésük után fogunk megismerni, akkor is csak a hatásukról, telejsítményükről és nem a gyártáshoz szükséges dolgokról. ezekkel mi a helyzet?
szu: :))) úgy látom emlékezetes vita volt.... -
harcu #15508 Valóban a Jakovlev Jak-38 volt a szovjetek helyből felszálló repülőgépe, ezt váltotta volna a Jak-141. -
Uhhhh... Sejtettem, hogy jó helyre írok! Köszi az infót mindenkinek!
-
katz #15506 Erre gondolsz (Yak-38)? -
Cifu lehet, hogy tévedek de az orosz haditengerészetnek nem volt még egy helyből felszáló gépük? Lehet rosszúl tudom de nem Yak39-es a neve? Kialakításában picit hasonlít a Harrier-re. -
SZU #15504 Ez is nagyon komoly!
Főleg a legfelső kép és alatta a szöveg!
Stevee komának szeretettel ;)! -
SZU #15503
Ez mit üt! =O
Ez meg milyen lézer rajta? Keresztülmegy a vasbetonon is? -
Természetes, hogy nem fognak a köz elé rakni minden egyes frissen kifejlesztett harceszközt, de mégis mi az, ami adott esetben ilyen szempontból kritikusnak minősül? Például a kémrepülőgépek (U-2, SR-71), a stratégiai bombázógépek (B-2A) vagy a preciziós csapásmérésre képes könnyű bombázók (F-117A). Mi a közös bennük? Az, hogy a létezésük nem volt titok, de a pontos technológiáról, illetve a képességeikről nincs (jelenleg sincs) megbízható információ kibocsátva. Amikor a fejlesztésük folyt, akkor még a létezésük is titkos volt persze, de a rendszerbe állítás már más tészta.
Az Aurora-ról vagy annak tekinthető gépről eddig minimális információ áll fent, de a jelek alapján arra lehet következtetni, hogy továbbra sincs rendszerben, csak a fejlesztése folyik. Az ok-okozat egyik példája az, hogy más, hasonló képességű technológiák fejlesztése is folyik (pl. X-43A/B/C). Ha a technológia már kéznél van, akkor azért ők sem fognak egy pontosan ugyanarra képes, de "fehér", vagyis nyilvános technológiai programba milliókat őlni.
Ami a technológiai "szakadékot" illeti, nagy különbség van a kisérleti eredmények, és a valódi, sorozatban gyártható, bevethető, működőképes rendszerek megvalósítása között. Példa: Az első szuperszonikus vadászgép létrehozását célzó programok az 1950-es évek végén és 1960-as évek legelején kezdődtek el. Az "első fecske" a német VJ101 volt, amely 1964-ben átlépte a hangsebességet, és képes volt helyből fel-, és leszálni.
VJ101
VJ101
A második áttörés a francia Dassault Mirage IIIV (római hármas és V, mint VTOL), amely 1966-ban már a kétszeres hangsebességet is elérte.
Dassault Mirage IIIV.
Az oroszok se akartak lemaradni, ők is elkészítettek egy helyből fel- és leszálni képes, szuperszonikus vadászgépet, ez lett a Szu-15VD.
Szuhoj Szu-15VD
Hiába azonban. Mind a német, mind a francia, mind a szovjet gép túlterhelt volt, kicsi volt a hatótávolsága, a fegyverterhelése, és ráadásul bonyolult, megbízhatattlan szerkezetek voltak (a Mirage IIIV. mindkét példánya lezuhant például). A szovjetek az 1990-es évek elejére voltak képesek egy többé-kevésbé már harcba vethető gépet összehozni, a Jak-41M-et, de ez is korlátozott fegyverterheléssel rendelkezett (max. 2.6 tonna). A Jakovlev később Jak-141-nek keresztelte át a gépet, de nem sikerült senkinek sem eladni, az orosz haditengerészet sem kért belőle, mert egyetlen hordozójuk, a Kuznyecov a Jak-141-nél potensebb Szu-27K-kal volt felfegyverezve.
Jak-141
Mi lett a dolog vége? Noha már több, mint 40 éve repült VTOL kisérleti vadászgép a hangsebességnél gyorsabban, az első sorozatban gyártott, és rendszerbeállításra kerülő típus a Lockheed F-35B lesz, valamikor a következő évtized legelején. Hiába voltak az elődök képesek valamire, a cél megvalósítása (miszerint egy teljesértékű szuperszonikus vadászgép képes legyen helyből fel- és leszálni) olyan technikai akadályokba ütközött, és olyan sok problémát vetett fel, hogy mégis csaknem 50 évbe fog kerülni, amire valóban bevethető lesz.
[center]
Lockheed F-35B -
steweee #15501 egyik barátommal (nyomozó, de nem túlzottan intellektuell :) arról beszélgettünk vajon az amit mi tudunk a haditechnikai fejlettségről és ami valójában van, az kb. hány év eltérést mutathat. vagyis például a repülést felhozva témának (fiatalon repült sokat) azt mondta hogy amit mi tudunk és ahol a technikai színvonal jár az vagy 30 évvel tér el egymástól. tehát a nyilvánosság a 30 évvel ezelőtti technikai szintet ismeri. nos ezen mosolyogtam, és meg sem próbáltam meggyőzni hogy a mai felgyorsult információáramlásban ez lehetetlen lenne, de mégis jogosan merül fel az emberben a kérdés, hogy vajon télylegesen mennyivel járhat előttünk a tudomány? vajon tudunk e minden redszerbe állított új haditechnikai eszközről, illetve az újdonságokkal való kísérletezésről? -
rohadt alma #15500 Jó akkor 25 év.Igazából arra próbáltam kijukadni milyen is amikor a fantázia pótolja ki az ismeret hiányát meg következtetésekből következtetnek.Aztán amit elképzelnek az olyan izgalmas aztán a valóság meg nem.De azért tényleg jó lett volna ide egy példa amikor valamiről sejtették,hogy van és azt hitték az mi és közben nem az volt.Az ilyen fekete projektekről egy sort se érdemes elolvasni.Kamu az egész.Nem az,hogy vannak fekete projektek hanem amit olvasni lehet róla.Mert ezek titkok és akik ismerik a titkot azok megtartják.A Discovery-n a Jane's egyik szakértőjének az útjáról volt egy dok.film.Ő se talált más tényt a nagy semminél. -
20 éve F-117-ről már tudták, hogy egy lopakodásra kifejlesztett repülőgép. Szó nem volt Ufótechnológiáról vagy antigravitációról.
Ami a tényeket illeti, egy elkapott rádiópárbeszédből annyi derült ki, hogy az, amit a köznyelv "Aurorának" hív, a Lockheed által gyártott nagy sebességű repülőgépről lehet, de feltehetően egyelőre csak kisérleti fázisban van a gép. -
rohadt alma #15498 20 éve a F117-ről miket írtak?UFO technologia meg atommeghajtás és antigravitáció? -
rohadt alma #15497 Úgy vettem észre te különválasztotad az embert meg a környezetet én meg azt hiszem a környezetvédőknek úgy jön le védjük a környezetet és azzal mindenkit védünk mert mindenki benne van.Biztos nem arra gondoltok javítani kell a munkások munkakörülményén. -
Jöttél az emberrel csakhogy a Greenpeace baja az hogy a környezetbe jut sok anyag nem az emberbe. De mind1. A lényeg: Ők sem tudnak jobb megoldást mint az elbontást... -
Cat #15495 http://www.sg.hu/cikkek/35771/1 -
Nem tud valaki valamit az "Aurora" projectről, vagy valami ilyesmiről? Nemrég láttam a Discovery Science -n egy műsor végét, ahol egy angol fickó beszélt akit vmi újságíró hívott el az Edwardshoz mert láttak ott valamit amiről nemtudták, hogy mi az! Ez a csávó valami megfigyelő vagy mi lehetett mert aztmondta, hogy NINCS olyan légijármű amit ő fel ne ismerne és kétszer is látott ott a környéken "valamit" amiről nemtudta, hogy mi lehet de az biztos, hogy onnan szállt föl és egyszer kötelékben repült amerikai géppekkel! Állítólag ezen kívül még volt egy eset amikor látták ezt az "izét" de a kormány tagad! Viszont még régebben vki kiszivárogtatott valamit az "AURORA projectről" vagy vmi ilyesmiről! Legalábbis a Discoveryn ezt mondták! Lehet, hogy az egész hülyeség, viszont érdekelne hátha tud valaki itt valamit erről, ugyanis itt sok érdekes dologról olvastam már! 

-
rohadt alma #15493 Környezetvédők.Abban nincs benne az ember?Remélem benne van. -
TakyL #15492 Pontosabban a CLEMENCEAU csak egy félkész hajótest volt RICHELIEU osztályú, és Brest ostroma során elsüllyedt. -
TakyL #15491 A franciáknak több csatahajója is volt, de a két háború között a RICHELIEU és a JEAN BART épült, + a DUNKERQUE, STRASBOURG csatacirkálók. A többi régi 1 vh-s és egyiket sem hívták Clemenceaunak. -
Hmm én úgy tudom, hogy ez a két Csatahajója volt Franciáknak. A clemenceau és a Richelieu -
...japán repülőgépek által pedig tenger fenekére is került a két nagy hadihajó. :) -
harcu #15488 Amennyire kivettem, csak elkezdték építeni, de sohasem fejezték be, hanem 1951-ben szétbontották. -
harcu #15487 Mintha a HMS Repulse csatacirkáló a HMS Pow kíséretében hajókázott volna egyet Szingapúr környékén 1941 telén, ha jól tudom. :) -
IGen hogy minden hajónak kell egy:D