95113
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • steweee
    a marshall kereszttől nincs alapabb közgáz dolog.ez a kereslet-kínálat egyensúlyi ábrázolása a piacgazdasági körülmények között.azért szúrtam be hogy az is elolvashassa, megérthesse aki esetleg nem tanul vagy nem ért a közgazdaságtanhoz (mivel én közgazdász vagyok)

a mondatok másik fele értelmetlen, hiszen ha vminek emelkedik az ára, annak csökken a fogyasztása, mégha az üzemanyagok tekintetében ez rugalmatlan keresletváltozást is jelent, vagyis 1 egységnyi áremelkedés kevesebb mint 1 egységnyi keresletcsökkenést fog előidézni, mivel közlekedni muszáj, de azért összességében véve az emberek kevesebbet használják majd az autójukat.

nem összeesküvéselmélet, és nincs kapcsolatban a jövedéki adócsalással amit a használt, vagy éppen originált bolti étolaj tankolásával el lehet követni.szabálysértés és pénzbírsággal büntethető.

nem voltam lepitiző meg lenéző, csak tárgyilagos. legfeljebb ti már eleve negatívan álltok a hozzászólásaimhoz. egyébként én is megsértődhettem volna ilyen alapon erre :
    16677-
    ewlég ha annyit tudsz hogy a dízelnél alacsonyabb a forulatszám és ami kevesebbet forg az kevesebbet eszik
  • [NST]Cifu
    Mit tesz 60 év fejlődés a hadseregben (kissé átszabtam az eredetit):

1945 - A tiszthelyettesnek van egy írógépe az asztalán, amin napi jelentéseket készít.
    2005 - Mindenkinek van internethozzáférése, és azon csodálkoznak, hogy semmilyen munkát nem fejeznek be.

1945 - Szép lányokat festettünk a repülőgépekre, hogy az otthonra emlékeztessen.
    2005 - Valódi lányokat raknak a pilótafülkébe.

1945 - A barátnőd otthon azért imádkozott, hogy élve hazakerülj.
    2005 - A barátnőd ugyanabban a lövészárokban van, mint te, és azért imádkozik, hogy a condom rendesen működjön.

1945 - Ha leittad magad, a haverjaid visszavittek a barakba, hogy kialud magad.
    2005 - Ha leittad magad, bevágnak a rehabba, és tönkreteszik a karriered.

1945 - Megtanítottak arra, hogy kell célozni és az ellenséget lelőni.
    2005 - Megszórsz egy bokrot 500 lövedékkel, a nélkül, hogy bárkit is eltalálnál, majd visszavonulsz, mert kifogytál a lőszerből.

1945 - A kulacsod fémből készült, és kávét vagy forró csokoládét meg tudtad melegíteni benne a tűz fölött.
    2005 - A kulacsod műanyagból készült, tehát semmit sem tudsz megmelegíteni benne, és a tartalma valahogy mindig olyan műanyagízű.

1945 - A tisztek elhivatott katonák első sorban, és tisztelettel bánnak mindenkivel.
    2005 - A tisztek első sorban politikusok, és csak talpnyalással lehet náluk bármit is elérni.

1945 - Mindent begyűjtöttek az ellenségről, majd analizálták őket.
    2005 - Mindenkinek begyűjtik a vizeletét, majd analizálják őket.

1945 - Ha valamit nem csináltál jól, a Főtörzs magánfogdára küldött, amíg meg nem emberelted magad.
    2005 - Ha valamit nem csináltál jól, felvezetik a kartonodra, és életed végéig elkisér.

1945 - A kitüntetéseket hősöknek adták, akik saját életük kockáztatásával mások életét mentették meg.
    2005 - A kitüntetéseket azok kapják, akik a harctértől messze, a főhadiszálláson dolgoztak.

1945 - Egy barakban aludtál, mint egy katona.
    2005 - Egy lakószobában alszol, mint egy kollégista srác.

1945 - A kantinban étkeztél, ami ingyenes volt, és annyit ehettél, amennyi beléd fért.
    2005 - Egy ebédlőben étkezel, ahol meg kell fizetned minden szelet kenyeret és minden kenés vajat, és jobb, ha nem eszel túl sokat.

1945 - Legyőztük a legerősebb nemzeteket a Földön, mint Németország és Japán.
    2005 - Tétován botladozunk Irakban, rettegve egy maréknyi gerillától.

1945 - Ha pihenni akartál, elmentél a kantinba, csocsóztál, cigiztél és sört ittál.
    2005 - Ha pihenni akarsz, elmehetsz a közösségi szobába csocsózni.

1945 - Ha egy pofa sört akartál, és dumálni valakivel, elmentél a tiszthelyettesek vagy a tisztek klubjába.
    2005 - A sör 2 dollár 75 centbe kerül neked, tagsági kártya kötelező, és valaki figyel, hogy mennyit iszol.

1945 - Barterkedtél, ha nem volt elég pénzed valamire.
    2005 - Ha olcsón akarsz valamihez hozzájutni, elmész a Wal-Martba.

1945 - Az ellenséget fel lehetett ismerni a Náci sisakjukról.
    2005 - Náci sisakot hordunk.

1945 - Az ellenséget "Fricceknek" és "Japcsiknak" hívtuk, mivel rüheltük őket.
    2005 - Az ellenséget "szembenálló félnek" vagy "agresszornak" nevezük, mivel nem akarjuk megsérteni őket.

1945 - Győzelemnek azt hívtuk, ha az ellenség a lábainknál hevert, és a fegyverei ócskavasként füstölögtek körülöttünk a harctéren.
    2005 - Győzelem az, amikor az ellenség hivatalosan bocsánatot kér.

1945 - A parancsnok a saját seggét viszi a vásárra, hogy megvédje az emberei életét.
    2005 - A parancsnok az emberei seggét viszi vásárra, hogy megóvja a sajátját.

1945 - A csatákat olyan tábornokok tervezték és vezették végig, akik mögött már sok fontos győzelem állt.
    2005 - A csatákat politikusok tervezik, és folyamatosan mellébeszélnek.

1945 - A szabadságért harcolunk, és a haza elszántan hisz a győzelemben.
    2005 - Fogalmunk sincs mi a fenéért harcolunk, és a kormány szociális érzékenységről papol.

1945 - Nem akartál kilépni a seregből, és eszedbe nem jutott a civil élet.
    2005 - Nem tudsz másra gondolni, csak hogy kilépj a seregből, és visszamenj a civil életbe.
  • rohadt alma
    Mindig a zokszigénnel van a baj.
  • rohadt alma
    Nem.Szerintem tavaly ősszel vagy télen olvastam.Sajnos pontosabban nem tudom meghatározni az idejét.
  • [NST]Cifu
    Tengeralattjárók csak akkor használják a diesel-motorjaikat, amikor az akumulátoraikat töltik fel. Az újabb d/e tengóknál azt oldották meg, hogy a diesel-motorjaik nélkül (vagyis a nélkül, hogy legalább periszkópmélységbe felemelkedjenek) is fel tudják tölteni az akkumulátorjaikat. Az egyik megoldás a zárt ciklusú motorok alkalmazása, ezeknél az üzemanyagot oxidálóanyaggal keverve jutattják a motorba, majd a kipufogógázból kivonják a még benne lévő oxidálószert, és újra felhasználják, ilyen a svédek Stirling-motoros rendszere, illetve a franciák MESMA rendszere, amely zárt ciklusú gázturbinát használ. Ezeknél az a probléma, hogy mechanikus zajok keletkeznek, igaz kevesebb, mint a diesel-motoroknál. A legcsendesebb megoldás a német tengókban megjelent üzemanyagcella, ez teljesen hangtalan működésü ugye.

A VA-111-ről már elég régen írtam fórumokon is, meg a A jövő katonai tengeralattjárói cikk második részében.

Ajánlott linkek:
    VA-111 Schkvall @ Globalsecurity.org
    VA-111 @ Periscope.ucg.com

Amúgy az aranysas is írt már le nem egyszer zöldségeket, ők sem tévedhetettlenek.
  • Bucser
    legújabb Aranysas? Mert minden hónapban veszem.
  • rohadt alma
    Igen mélyen a víz alatt biztos telepekről hajtják a villanymotorokat.A dok.film szerint növeli a tengeralattjáró rejtőzését ha nem dizelmotort használ hanem külsőégésű motort mert a dizel hangosabb.Határozottan arról beszéltek,ez növeli az ilyen nem nukleáris meghajtásu tengeralattjárók veszélyességét.
    A torpedoról biztos azt írtam le amit az aranysasban is írtak.Nem irányítható rakéta hajtásu és gázgenerátora van.Nincs itt valaki akinek jár?A rövidhírek között volt.
  • Thanatos
    nemtom mit vársz tőle, már ezer+1szer kiderült bármiről is legyen szó csak kötözködni tud, most is kiderült hogy még a kérdésével is szinte :P
  • Bucser
    kössz de kb 4-5 éve nagyon TV közelben sem járok:D

A többi: Marshallkeresztet nem tudom minek emlegeted én csak egy alap közgáz dologról beszéltem (furcsa nekem nincs ilyen mániám, hogy mindenről tételeket vadásszak elő pedig jóideje ezt tanulom:D) Másrészt nem visszaszorítani akarják hanem tök természetes folyamat hogyha valamit vesznek annak emelkedik az ára mert valszeg magasabb áron is venni fogják Ez gazdasági mechanizmus és nem szabályozás kérdése...

Összeesküvés elméletre meg csak annyit: A használt étolajat egyedül azért nem töltheted az autódba mert nincs akkora adótartalma mint a benzinnek és ennek ellenére ha megtennéd adócsalást követnél el,mert az adózandó termék után (üzemanyag) nem fizetsz adót.

Egyébként meg a leszóló meg lepitiző stílusodból elég lenne visszább venni. Aki írt esetleg az is csak segíteni akart... Az egy más dolog, hogy nem segített az info amit adott a másik...
  • steweee
    köszi a választ, még írtam az enyémet, most látom csak hogy már válaszoltál. szerencsére benned sosem csalódok !
  • steweee
    nagyszerű válaszok, azért tőlem ilyet nem igen hallottatok még. vagy válaszol vki rendesen vagy nem kell pazarolni a helyet ilyenekre.

nem a működési elvre voltam kíváncsi, mert azt tudom. azt meg gondolom a hiradóban hallottad hogy mivel megnőtt a kereslet, ezért drágább a gázolaj ára is. mekkora egy idióta aki ilyet nyilatkozik. én is néztem a hétórásat.

először is az tény, hogy a marshall egyensúly értelmében (http://www.sulinet.hu/tovabbtan/felveteli/2001/2het/kozgaz/kozgaz2.html)
    ha vmiből hiány lép fel, akkor árnövekedéssel szorítják vissza az általa támasztott keresletet megfelelő szintre(piacgazdagási eszközök)kivételes esetekben, vagy diktatúrákban a jegyrendszer és a szabályozott fogyasztás lehet még eszköz. de ez akkor sem magyarázat az utóbbi évek ilyen drasztikus áremelkedésére, ugye azt nem gondolja senki hogy ennyivel több dízel autó került forgalomba európába mint benzines, hogy ekkora keresletnövekedést idézett volna elő.vagyis ha most hiány van nyersolajból, akkor már évekkel ezelőtt is hiány kellett hogy legyen, mégis alacsonyabbak voltak az árak

másfelől ha nyersolajból hiány van, akkor benzinből nincs_? hiszen abból finomítják tudtommal. eléggé érdekes dilemma. hiszen nem benzint hanem olajat szállítanak ilyen-olyan módon szerte a világon, és helyben finomítják majd kerül piacra. vagyis ha nő a dízel fogyasztása és csökken a benziné, akkor egyszerűen csak kevesebb benzint állítanak elő a finomítókban(vagy nem? erre irányul a kérdésem, mert a technológia ismeretével meg tudom határozni a gazdasági okfejtésem helytállóságát)

sztem sokkal valószínűbb hogy egy többéves folyamat részesei vagyunk, amikor is az olajtársaságok megpróbálnak még nagyobb profitot kicsikarni az üzletágból, hiszen ha finomításra nincs szükség, vagy legalábbis egyre csökkenő mértékben az hihetetlen ütemben fejlődő dízelmotorokhoz, amik mára teljesítményben és felül, fogyasztásban alul, megbízhatóságban ugyanott vannak mint a benzinesek, akkor el kellett érni hogy a dízel ára utolérje a benzinét. bár nincsenek adataim hogy az olajkitermelő cégek és a finomítók között mekkora a tulajdonosi részesedés, de gyanítom eléggé jelentős

de a kérdés nem erre irányult, hanem arra hogy milyen eljárással és kb.mennyivel nagyobb költséggel állítják elő a dízelüzemanyagot és a benzint a nyersolajból.

röviden elég
  • [NST]Cifu
    Itt van a lepárlásról egy kép:

Fentről lefele a kinyert anyagok:

Gáz és Petroleum
    Benzin
    Kerozin
    Gázolaj
    Nehézolaj
    Legalul pedig pakura, aszfalt, kenőolaj, stb.

Ma már mind a gázolaj, mind a benzin különféle adalékanyagokkal kezelt gázolajat illetve benzint jelent, amik megfelelő tulajdonságokat biztosítanak. A benzin előállítása azért drágább, mert több ilyen adalékanyag és utókezelés szükséges, míg a gázolaj előállítása egyszerűbb. (ajánlott még: olajszótár)

A diesel-motorok hatásfoka jobb, mint a benzin-motoroké, de cserébe nehezebbek, és a leadott lóerőteljesítményűk azonos hengerűrtartalom mellett alacsonyabb (cserébe nyomatékosabbak). A diesel-motorok terjedtek el a legtöbb szállítási járműben (mozdonyok, hajók, majd autók), mivel a nagyobb hatásfok miatt a fogyasztásuk alacsony, ugyanakkor megbízhatóbbak, mint a benzinmotorok. Minde mellett a gőzgépeknél sokkal könnyebbek, kevesebb karbantartást igényelnek, és a kiszolgálásuk is egyszerűbb. A diesel-olaj ára a diesel-motorok sikeressége miatt nőtt meg - ma már szinte ahova csak nézünk, diesel-motorkat találunk - legyen az egy munkagép, egy hajó vagy egy teherautó. Noha eredetileg a gázolaj mintegy melléktermék volt csak a lepárlásnál (a Diesel-motor eredetileg növényi eredetű olajjal működött), ma már nagyobb rá a kereslet, mint a benzinre.

Ehhez még hozzájön valami - ne feledjük, hogy az az ár, amit egy benzinkút totemoszlopán látsz, súlyos adókkal terhelt összeg. Mondjuk ha a 95-ös benzin 270 forint, míg a gázolaj 255 forint, nem egy nagy különbség. De ha azt nézzük, hogy adók nélkül a benzin előállítási költsége durván 90 forint, a gázolajé pedig 75, mindjárt szembetűnőbb a dolog. Ezek a számok persze durva megközelítést adnak csak.
  • [NST]Cifu
    Jetfly.hu
    Háborúművészete.hu
    És persze BoP.Agria.Hu

Ha angol nyelv is mehet, mindenképpen kezd a, Globalsecurity.org-al. Kötelező oldal.
  • [NST]Cifu
    Legutóbb még úgy tudtam, hogy a Barracuda csak egy tesztprogramot takar, a német szuperkavitációs torpedó kifejlesztését célozva meg. Amennyire én tudom, még nincs bevethető állapotban ill. sorozatgyártás alatt (a Diehl oldala is ezt támasztja alá).
  • [NST]Cifu
    Erről már volt egy érdekes film valamelyik ismeretterjesztő csatornán.Az elemző szerint ha az iráni tengeralattjárókat korszerű külsőégésű motorokkal szerelik fel akkor olyan halkak lesznek,hogy meglephetnek egy repülőgéphordozót is.

Külsőégésű motorokat??? A hagyományos meghajtású tengeralattjárók mind elektromotort használnak a víz alatti közlekedéshez, egyedül a nukleáris meghajtásúak használnak gőzturbinát meghajtáshoz. Az diesel-elektromos tengók pedig köztudott, hogy meglephetik a hordozócsoportokat (a már korábban említett eset).

Az oroszok nemrég csináltak egy olyan torpedot ami emlékezetem szerint kb. 200 km/h sebességel úszik.

Azt még az 1970-es évek végén csinálták, ez a VA-111 Shkvall torpedó.

Biztos sokan látták már ahogy egy Polaris rakéta elindul a tengeralattjároról.A tetején gázt fejleszt ezért nem is érintkezi a vízzel és úgy tör fel.Ez az orosz torpedo is ilyen.

Két külön eljárásról van szó. Az SLBM-eknél és a víz alatti, függőleges indítású robotrepülőgépeknél egy nitrogénbuborékban úszik fel a rakéta/robotrepülőgép, és ezért nem érintkezik a vízzel. A szuperkavitációs torpedóknál nem az a lényeg, hogy nem érintkezik a vízzel, hanem az, hogy a súrlódás kisebb legyen az által, hogy a torpedótest és a vízközeg között egy kavitációs gőzbuborék található.

Az elején gázt fejleszt ezért kisebb ellenállásba ütközik a torpedó és a meghajtása rakéta.Ezért nem lehet dróton távvezérelni de cserébe nagyon gyors ezért kevesebb idő van reagálni rá.Mintha csak arra találták volna ki,hogy az irániak ilyenekkel sorozzanak meg egy nagy repülőgéphordozót.

A Shkvall-nak is van irányítható változtata. Az elsők még előre programozott pályát jártak be, amit az indítás előtt adhattak meg. A legutóbbi verziók állítólag már önirányítóak, más források szerint drótirányításúak. Annyi biztos, hogy már lehetséges a szimultán irányváltoztatás is.
  • schrank
    ewlég ha annyit tudsz hogy a dízelnél alacsonyabb a forulatszám és ami kevesebbet forg az kevesebbet eszik
  • Bucser
    Itt a motorok működési elve. Van a 2-4 ütemű Otto motorrol is szó (ez a hagyományos benzines) ÉS van benne szó a 4 ütemű Diesel-ről is. Talán ebből kiderül az elvi különbség is.

A Diesel motor ugye egyszerű gázolajjal is képes működni vagy éppen étolajjal a lényeg hogy kenje valami a motort(persze ez nem ilyen egyszerű mert azt is elő kell állítani):) Míg a benzin motor esetén hosszadalmas és költséges eljárás keretében finomítani kell a benzint, hogy minnél magsabb fűtőértéket kapjon. Az hogy miért lesz egyre drágább a gázolaj?? Egyszerű közgazdaságtan: mert megnőtt rá a kereslet:)
  • steweee
    bár nem közvetlenül haditechnikai kérdés, mégis érintheti a szárazföldi páncélos / gépesített haderőket a közeljövőben, de főleg inkább nem tudtam más topicot használni arra hogy megkérdezzem. szóval:

most hogy a dízel ára egyenlő a benzinével, sőt nemsokára akár szignifikánsan meg is haladhatja azt, vki írja már le aki ért hozzá hogy a nyersolajból hogyan lesz dízel üzemanyag illetve benzin, miért drágább a beznin előállítása (mert jobban tisztítják?) de ennek ellenére miért gazdaságosabb mégis a dízel meghajtás
  • schrank
    valaki írja már le miket használnak a japcsik mert sehol nem találok semmit
  • rohadt alma
    Ez nem mercédesz de a maga cruiser-t nem ismerem.
  • schrank
    mert ez úgy néz ki mint egy mercédesz és mi van a maga cruiser-rel
  • bazza
    hi all!
    Szeretnék foglalkozni ezzel a témával, katonaság felépítése, elméleti és gyakorlati harcászat. Szeretnék róla tanulni. Azt szeretném kérdezni, van-e a kezdők számára vmi portál, oldal ahol elkezdhetem katonai tanulmányaimat? :))
  • rohadt alma
    Semmi baj.Nem történt semmi.Én ilyen lassan küldöm a hozzászólást.Olyan lassan gépelek.Nagyon levagyok maradva?
  • rohadt alma
    Ca. 7 éve olvastam a 4x4 magazint.Abban akkor azt írták Mercédeszeket használnak.
  • Bucser
    Olvasd 16666-ot:) Már elnézést kértem^^
  • rohadt alma
    A motort és a kavitációt ne keverjük össze.Én betettem egy linket a motorról.Attól függetlenül mint érdekesség írtam az orosz torpedoról.Nem olyan kifinomult mint a távvezérelt torpedók de a brittek is 2.vh.-us torpedókkal sülyesztették el az argentínok General Belgrano csatahajóját vagy cirkálóját (a besorolását nem ismerem) valamikor 1982-ben.Talán 4 darabot lőttek ki rá amik direkt ütköztek a hajóval és nem a hajógerinc alatt robbantak.Olyanból gondolom egy is elég lett volna a Belgranonak.
  • Bucser
    ájj ami ott van link az a külső égésű motorhoz visz a másik ami alatta van az meg szuperkavitáció:D azt hittem hogy a 2 összetartozik:)

Bocsánat:)
  • Bucser
    Attól még linkelhetsz mert engem érdekel:D Bár ezt a "technobablát" nem tudom szó szerint lefordítani de mintha az lenne a lényeg, hogy a radish mögötti alacsonynyomású zóna stabilizálódik (a radish szerintem a köppeny a fegyver elején) és a nyomáskülönbség miatt szívja a fegyvert előre (vákumot képezve maga mögött) így csökkentve a buborék méretét is a fegyer körül és hagy elég helyet, hogy lapátot csúsztassanaka vízbe (amivel szerintem az irányítás történik) anélkül, hogy veszélyeztetnék a buborék összeomlását.)

Valami ilyesmit tudtam kibogarászni de lehet nagyon nagy butaság amit írok. De ésszerűnek tűnik...

De majd a szagértők javítják:)
  • Tiberius B
    Ez már jobb, kösz
  • schrank
    mégis milyen gyártányú
  • Fenrir
    Ejj pedig most akartam belinkelni a teljes szöveget angolul :)

Ez a "gázgenerátor" egy fizikai folyamat a leírás szerint valami módon az alacsony nyomású rész a torpedó mögött előreszívódik és úgy alakul ki ez a "köpeny".

Ha valaki jobban le tudja fordítani akkor várom a megoldásokat :)

In this case the low pressure zone behind the 'radish' probably both stabilizes and 'sucks ahead' the weapon (while potentially leaving more room for a seeker), making the overall 'bubble' (envelope sheath) over the weapon much smaller and more efficient while leaving more options to 'stick an oar in the water' and turn the entire sheath+weapon rather than risk collapsing the bubble.
  • Bucser
    Szerintem ez a szuperkavitáció...

A belső égésű motor, amelynek legnyilvánvalóbb példája a benzinmotor: az üzemanyag elégetésekor a gáz halmazállapotú égéstermékek kitágulnak, és közvetlenül elmozdítják a dugattyút. A második típus a külső égésű motor. Ilyen például a gőzgép, amelyben a víz munkavégző közeg. Első lépésben az égő üzemanyag - például a szén - elgőzölögteti a vizet, majd a gőzt egy hengerbe vezetik, ahol az elmozdítja a dugattyút.

A külső égésű motor lényege az hogy a meghajtás és az energia felszabadítás nem közvetlen folyamatként kapcsolódik össze.
  • rohadt alma
    Nem beszélek idegen nyelvet ezért ehhez nem tudok hozzászólni.Az orosz torpedoról az Aranysas-ban olvastam néhány hónapja.
  • rohadt alma
    Van gázgenerátora az elején.Így hozza létre a gázt amiben halad.A gázgenerátor működését már nem ismerem.
  • Fenrir
    The German Navy has developed a highly advanced new supercavitating torpedo known as the ‘Barracuda’. Built by Diehl BGT Defence, the Barracuda travels at over 800km/h, faster than the Shkval, and, crucially, is steerable as well!

Tessék...

• Fenrir
    Most mondtam, hogy az egy folyamat amikor folyékony közegben gázbuborék alakul ki.
  • Tiberius B
    kavitáció?
  • rohadt alma
    Én nem tudom mit jelent a kavitáció.
  • Fenrir
    Ez olyan mint a kavitáció, nem? Egy gázbuborékban halad, a súrlódása és közegellenállása rendkívül kicsi lesz ezáltal nagyon felgyorsul...
  • rohadt alma
    Talán ez egy hasznos oldal
    Az oroszok nemrég csináltak egy olyan torpedot ami emlékezetem szerint kb. 200 km/h sebességel úszik.Biztos sokan látták már ahogy egy Polaris rakéta elindul a tengeralattjároról.A tetején gázt fejleszt ezért nem is érintkezi a vízzel és úgy tör fel.Ez az orosz torpedo is ilyen.Az elején gázt fejleszt ezért kisebb ellenállásba ütközik a torpedó és a meghajtása rakéta.Ezért nem lehet dróton távvezérelni de cserébe nagyon gyors ezért kevesebb idő van reagálni rá.Mintha csak arra találták volna ki,hogy az irániak ilyenekkel sorozzanak meg egy nagy repülőgéphordozót.