-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
steweee #16682 nagyszerű válaszok, azért tőlem ilyet nem igen hallottatok még. vagy válaszol vki rendesen vagy nem kell pazarolni a helyet ilyenekre.
nem a működési elvre voltam kíváncsi, mert azt tudom. azt meg gondolom a hiradóban hallottad hogy mivel megnőtt a kereslet, ezért drágább a gázolaj ára is. mekkora egy idióta aki ilyet nyilatkozik. én is néztem a hétórásat.
először is az tény, hogy a marshall egyensúly értelmében (http://www.sulinet.hu/tovabbtan/felveteli/2001/2het/kozgaz/kozgaz2.html)
ha vmiből hiány lép fel, akkor árnövekedéssel szorítják vissza az általa támasztott keresletet megfelelő szintre(piacgazdagási eszközök)kivételes esetekben, vagy diktatúrákban a jegyrendszer és a szabályozott fogyasztás lehet még eszköz. de ez akkor sem magyarázat az utóbbi évek ilyen drasztikus áremelkedésére, ugye azt nem gondolja senki hogy ennyivel több dízel autó került forgalomba európába mint benzines, hogy ekkora keresletnövekedést idézett volna elő.vagyis ha most hiány van nyersolajból, akkor már évekkel ezelőtt is hiány kellett hogy legyen, mégis alacsonyabbak voltak az árak
másfelől ha nyersolajból hiány van, akkor benzinből nincs_? hiszen abból finomítják tudtommal. eléggé érdekes dilemma. hiszen nem benzint hanem olajat szállítanak ilyen-olyan módon szerte a világon, és helyben finomítják majd kerül piacra. vagyis ha nő a dízel fogyasztása és csökken a benziné, akkor egyszerűen csak kevesebb benzint állítanak elő a finomítókban(vagy nem? erre irányul a kérdésem, mert a technológia ismeretével meg tudom határozni a gazdasági okfejtésem helytállóságát)
sztem sokkal valószínűbb hogy egy többéves folyamat részesei vagyunk, amikor is az olajtársaságok megpróbálnak még nagyobb profitot kicsikarni az üzletágból, hiszen ha finomításra nincs szükség, vagy legalábbis egyre csökkenő mértékben az hihetetlen ütemben fejlődő dízelmotorokhoz, amik mára teljesítményben és felül, fogyasztásban alul, megbízhatóságban ugyanott vannak mint a benzinesek, akkor el kellett érni hogy a dízel ára utolérje a benzinét. bár nincsenek adataim hogy az olajkitermelő cégek és a finomítók között mekkora a tulajdonosi részesedés, de gyanítom eléggé jelentős
de a kérdés nem erre irányult, hanem arra hogy milyen eljárással és kb.mennyivel nagyobb költséggel állítják elő a dízelüzemanyagot és a benzint a nyersolajból.
röviden elég