95113
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • steweee
    rejtett önvédelmi fegyverre goldoltam.bár ha lesz engedélyem nem annyira számít hogy éppen meglátják e vagy sem(nyilván nem fogom a kezemben csőre töltve lóbálni azért az utcán..)tehát a kompaktság csak oly mértékben fontos hogy azért még a pisztoly kényelmes fogása és a célzás kárára ne menjen.az árral ugyanígy vagyok, nem árt ha olcsó, mert ugyanazért a minőségért miért fizetnék többet, de nyilván az ár nem mehet a minőség rovására, azért annyira nem drága dolog hogy ne vehessem meg a drágát is.a megbízhatóság a legfontosabb, úgysem fogom használni még lőtéren sem mert nem érdekel a dolog legjeljebb nagyritkán

nem árt ha olyan tipus ami csőre töltve is biztonságosan hordható, egy támadás elhárításakor az életet jelentheti az ha már az előrántás után elég célratartani és elsütni, nem kell előtte csőretölteni. még így is kiszolgáltatott helyzetben van az aki ténylegesen önvédelemre hazsnálja, hiszen mint megtámadottnak nem áll rendelkezésére idő a harcra való felkészülésre

a cseh para esetén valójában nem tudom hogy pontosan melyik tipus is, nem ismerem őket, csak ajánlották a készenlétisektől. sztem ő sem tudja, meg kellene néznie hogy pontosan melyiket is használják

az hogy műanyagtokos legyen megint csak attól függ hogy adott tipus esetén mennyivel lenne könnyebb. ha jelentős az eltérés akkor számít, egyébként nem
  • [NST]Cifu
    Ha extra tűzerő kell, akkor FN F2000 vagy HK G36C, ha meg precizitás, akkor M24 :)

Hmm... extra tűzerő? Egy zászlóalj 155mm-es tábori tűzérségi ágyút kérnék szépen. :D
  • [NST]Cifu
    cseh para (olcsó + és megbízható + )
    sig p228 (sajnos drága - bár baró -)

A Cseh para alatt mit értesz, mert a CZ-nek vannak fémtokos pisztolyai (CZ-75, CZ-85 (a CZ-75 kétkezes változata)) és van műanyagtokos pisztolya (CZ-100, CZ-110) is. A "kicsi legyen" kritériumnak nem igazán felelnek viszont ezek meg, mert felteszem kompakt kategóriára gondolsz. A CZ-75,-85 inkább katonai v. rendőrségi oldalfegyver, szóval a CZ-100 és CZ-110 marad. E kettőt kézben még nem fogtam, de állítólag a CZ-100 eléggé megbízhatattlan jószág.

A Sig nagyon jó márka és név, de olyan mint autóban a BMW vagy az Audi: a vételár egy szép kis része csak a név preztizsét adja (megjegyzés: szvsz ez az összes nagy névre igaz, legyen HK vagy Beretta).

Nem igazán fejtetted ki, hogy igazából mire is gondolsz. Rejtve viselt önvédelmi fegyverre, katonai oldalfegyverre vagy csak "szeretem" fegyverre.

Az elsőre én egy HK P7M13-at választanék, másodikra HK USP-t vagy CZ-85-öt.
    Ami szóba jöhet még a Sig P226 vagy az FN Pro-9 (az FNP-9 civil változata). Bár igazság szerint önvédelemre a maximális egy jó .357-es revolver, egyszerű mint egy bot, nem kell folyton szétszed-összerakni, aggódni a rugók fáradása miatt, egyszóval hétköznapi önvédelemre megteszi. Persze ha irakban akarsz egy sétakocsikázásra menni, egy jó géppisztoly alá nem adnám. :)

FN FNP-9

Revolverek terén én maximálisan meg vagyok elégedve a viszonylag olcsó, de nagyon korrekt Taurus revkókkal. Lőttem Ruger .357-essel (a pontos típus nem rémlik, pedig megmondták :)), hát háromszor annyit nem ér, de még másfélszer annyit sem.

ja, pár héttel ezelőtt beszélgettem az egyik ismerősömmel, kiképzőtitszt itt a megyén. 19-es glock-ja van. elmondása szerint a p++-os lőszert saját maga készíti hozzá, méghozzá úgy hogy a töltényből kiszereli a magot, majd a lőport tömöríti így még több fér a hüvelybe, majd visszanyomja a magot rá, vagy vmi ilyesmi. kérdés: nem lehet simán ilyen nagyobb lőportöltetű lőszert kapni? illetve egyáltalán megengedett az ilyen házi fabrikáció?

A Glock nem rossz pisztoly, de szvsz szigorúan katonai/rendőrségi fegyver. Amúgy a lőszer utántöltésével szórakoznak páran (szóbeszédek terjengenek a sportlövők és a vadászok között is), de egyfelől csak a nagyon elvetemülteknek van értelme vele szórakozni (időigényes, és nagyon nagy precizitást követel, ráadásul nem jön ki az ember sokkal olcsóbban, mintha bemegy a boltba, és vesz 1000 darabot (kézzel tölts meg 1000 lőszert... ellene vele az ember pár napig...)). Másfelől pedig itthon szigorúan tiltott, ráadásul a szükséges részegységek kereskedelmi forgalomba nem hozhatóak, azok (pl. lőpor) birtoklása büncselekmény.
  • steweee
    pisztoly illetve revolver kategóriában.

de egyébként köszi, tényleg jó tippek, a hk g36 a kedvenc karabélyom, de nem valószínű hogy azt legálisan be tudnék szerezni és tartani:)))
  • Sadist
    Hátö, nem occsó, de a minőséget meg kell fizetni :)
    Alapból lehet erősebb lőszert is kapni, csak nem mindegyik fegyver bírja. Lőszer újratöltése Magyarországon tiltott, de vannak olyan országok, ahol engedélyezett, szal nyugodtan tölthetsz bele plusz lőport.
  • Sadist
    Jah, akkor már inkább a fullos USP, sport célra meg USP Match ;)
    Ha extra tűzerő kell, akkor FN F2000 vagy HK G36C, ha meg precizitás, akkor M24 :)
  • steweee
    ja, pár héttel ezelőtt beszélgettem az egyik ismerősömmel, kiképzőtitszt itt a megyén. 19-es glock-ja van. elmondása szerint a p++-os lőszert saját maga készíti hozzá, méghozzá úgy hogy a töltényből kiszereli a magot, majd a lőport tömöríti így még több fér a hüvelybe, majd visszanyomja a magot rá, vagy vmi ilyesmi. kérdés: nem lehet simán ilyen nagyobb lőportöltetű lőszert kapni? illetve egyáltalán megengedett az ilyen házi fabrikáció?
  • steweee
    mmmm, fincsi, de vajon mennyit kóstálhat? 300.000 ? vagy több?
  • steweee
    ja, amit kifelejtettem, nem kizáró tényező egyik kritérium sem, és revolver kategóriában is lehet tippeket adni
  • Punker
    valami jó kis távcsöves + 12-es benelli :)
  • Sadist
    HK USP Compact
  • steweee
    ha lenne engedélyetek, ki milyen fegyvert vásárolna magának (félautomata pisztoly kategóriájában) árban kedvező legyen de könnyű, lehetőleg műanyagtokos, és legalább 12 lőszer férjen el a normál tárjában, és kicsi is legyen

saját tippjeim

cseh para (olcsó + és megbízható + )
    sig p228 (sajnos drága - bár baró -)
  • Cat #17574
    Iranian army soldiers march during the Army Day military parade in Tehran, Iran April 18, 2006.

• [NST]Cifu
    Nagyon jó kis animációk a német öntöltő pisztolyok belső működéséről és fejlődéséről 1895 és a II.VH között:

Mauser 1895
    Parabellum P-08
    Parabellum (Luger-baby) P-08
    Walther P38
  • [NST]Cifu
    Elvileg a mostani megrendelés már a korábbi 2100+ járművön felül van. Az MGS-t már korábban rendszerbe állították, de az NBC változatot csak most kedden adták át a csapatoknak. Érdemes esetleg ide elnézni: Stryker Brigade News
  • Ren
    Hm, a Stryker szép lassan elterjed, állitólag már 1500 db-ot legyártottak. A Pentagon további 306 db-ot rendelt a 2006-os pénzügyi évre, bár az nem világos, hogy ez beletartozik az eredeti szerződés 2100-as darabszámába, vagy azon felüli mennyiség. Megkezdték a többi változat (MGS és NBC felderitő) lassú ütemü gyártását (low-rate production, va rá jobb szó?) ezekről látott valaki képet? (Úgy ártem a sorozatgyárott példányokról.)
  • Fenrir
    Köszi
  • neuro
    egy

kettő

három

négy

• Punker
    vh-ban az volt :)
  • neuro
    szerintem abban egy plusz tár van
  • Fenrir
    Mi az a táska szerűség az M4-es válltámaszán?
  • BiG G
    biztos beszólt valamelyik fejesnek [feltételez] o_O
  • [NST]Cifu
    Passz, nem tudom.
  • [NST]Cifu
    Csak 1986-ban és 87-ben szerepelt a Pentagon költségvetésében egy "Aurora" fedőnevű titkos program. Attól még kaphatott utána is pénzt, de ezután egyetlen költségvetési tétel sem lett bejegyezve ilyen névvel.
  • BiG G
    rohadt alma miért lett kivágva?
  • I.C.ram
    Amerikai gyarmat lesz ebből is :P
  • Cat #17560
    Irán kedden jelentette be, hogy - 164 centrifuga segítségével - első ízben sikerült 3,5 százalékos (atomerőműben már felhasználható, atomfegyverbe azonban még alkalmatlan) dúsított uránt előállítania. (A 3,5 százalékos dúsítás azt jelenti, hogy az így dúsított urán 3,5 százalékban tartalmazza az urán 235-ös tömegszámú izotópját.) Ugyanakkor Teherán értesítette a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ), hogy a termelésbővítés második fázisában - 2006 végéig - 3000 centrifugát akar üzembe helyezni Natanzban, a bővítés harmadik fázisában pedig nem kevesebb mint 54 ezret, ami már az ipari szintű termelés alapja lesz.

Több ezer centrifugával pedig csak idő kérdése, hogy 90 százalékos dúsított uránt állítson elő, ami a nukleáris bombához szükséges – figyelmeztetett az izraeli hírszerző tiszt. „Valószínű, hogy van egy második, titkos tervük a nukleáris fegyverek fejlesztésére” – mondta a lapnak nyilatkozó tiszt, aki szerint ha egyszer elértek a 3,5 százalékos dúsításhoz, akkor már technológiailag nincsen akadálya annak, hogy a 90 százalékot is elérjék. Ezt erősítette meg egy amerikai diplomata is, aki szerdán Moszkvában közölte: ha Iránnak háromezer centrifugája lenne a jelenlegi 164 helyett, akkor háromnegyed év alatt egy atombombához elegendő uránt dúsíthatna.

Amerikai számítások szerint egy háromezer centrifugás kaszkáddal 271 nap alatt állítható elő elegendő magasan dúsított urán egy atomfegyver gyártásához.

http://hvg.hu/vilag/20060416.aspx

TIK TAK TIK TAK
    mi lesz itt... :(
  • LegoTGR
    Lehet hogy hülye kérdés, de a sokak által emlegetett "Aurora" nevű repülőgép, tényleg bennemaradt annak idején a Pentagon nyilvános költségelszámolásában?
  • dara
    Viszont lehet infralámpa. Ne adj isten kamera. Csak az elején van egy objektívsapka.
  • Ren
    Valamint ha sima lámpa lenne, akkor felesleges lenne a hozzár csatlakozó vezeték is nem? Sokkal egyszerübb elemmel/aksival megoldani.
  • neuro
    az a baj hogy én sem...
    az biztos, hogy sima lámpának elég veszélyes lenne, mert ha az ellenség a fény felé lő éjszaka, akkor pont eltrafálja a katona fejét
  • [NST]Cifu
    Én személy szerint valami lámpára tippelnék, de egy órányi keresgélés után sem találtam semmi ilyesmit. :\
  • neuro
    Valaki megtudja mondani, hogy mi az a kis "izé" ott az amerikai katona sisakjának a jobb oldalán? Az NVG csatlakozója? Valami IR lámpa? Kamera?

http://www4.army.mil/OCPA/uploads/large/2006/CSA-2006-04-07-085249.jpg

Egy másik kép, itt a kezében tartja a hátsó fickó (bár lehet ez valami másik kütyü):

http://www4.army.mil/OCPA/uploads/large/2006/CSA-2006-03-20-100235.jpg
  • AKSURV
    Neil C. Roberts
    Naval Special Warfare Development Group

Roberts was aboard a MH-47 Chinook helicopter preparing to land on Takur Ghar mountain in eastern Afghanistan when the helicopter was hit by rocket-propelled grenades, causing Roberts to fall from the helicopter's ramp. Roberts survived the fall and immediately engaed al Qaeda fighters with his M-249 light machine guns, surviving at least 30 minutes before he was shot and killed at close range.

http://edition.cnn.com/SPECIALS/2004/oef.casualties/2002.03.html
  • Cnut
    Ezen a szárnyak is másképp néznek ki mint a lenti képen.
  • rohadt alma
    Ez offtopic lesz.Nem tudom melyik más topicba illene.
    Olyan történetet hallottam néhány éve,hogy afganisztánban a különleges erők(?) egy megmozdulása rosszul sikerült.Elfogták az egyik amerikait és elhurcolták aztán fejbelőtték.Egy UAV közvetítette hogy történt.Igaz?
  • [NST]Cifu
    Eredetileg azt is beírtam, és több forrás szerint is az X-44 Manta tapasztalatait akarja beleépíteni a Lockheed, de ugyanakkor pár fantáziarajzon F-22A típusú függőleges vezérsíkjai vannak. Inkább biztosra megyek, mert még megszólnak. :)

[center]

• Cnut
    "vízszintes vezérsíkjai nem lesznek"

Így a képről függőlegesek se nagyon...
  • [NST]Cifu
    Annyiról van szó, hogy felvetődött, hogy készülne egy lopakodó könnyűbombázó, amely kiváltaná az F-117A típust (ne feledjük, hogy már jó 20 éves gépekről van szó), illetve az F-15E utódja lehetne. Az új géppel kapcsolatban elvárás, hogy viszonylag komolyabb (~8 tonna) bombaterhet legyen képes elcipelni. A Lockheed a varázstáskájából rögtön elő is húzta az FB-22 Strike Raptor jelzésű tervet, amely az F-22-őn alapszik, de nagy deltaszárnyat kap, vízszintes vezérsíkjai nem lesznek, és sokkal nagyobb bombateret hoznak létre. Érdekes módon erre az időszakra datálható, hogy a korábban éppen a földi támadás képességét kiemelő F/A-22A jelölést ismét visszaváltoztatták F-22A-ra. Ennek ugye az a pikantériája, hogy anno az F-22A-val kapcsolatban az volt a kritika, hogy egyfeleadatú gép, kifejezetten légifölény kivívására tervezték, és e feladatkörre alkalmas csak igazából. Az F-22A képességeiben eredetileg is szerepelt az, hogy két egyenként 2000 fontos JDAM légibombát vihessen magával, de ekkor új, még komolyabb dolgot dolgoztak ki, miszerint "apró" GPS vezérlésű légibombákkal fegyververezve "komoly" földi csapásmérésre lenne képes a gép, ezek a bombák az SBD-k. A fent említett új, tervezett lopakodó könnyűbombázó viszont nehezebben kaphat így pénzt a szenátustól, hiszen egyszerűen annyit mondanak rá a politikusok, hogy többszáz millió dollárt adtak az F-22A földi csapásmérő képességének kibővítésére, erre egy most egy új gépet akarnak már, direkt erre a célra.

A lopakodó könnyűbombázó tenderen a Northrop is indulni szeretne, és költségtakarékosságból az YF-23-ra akarja építeni a tervét, ahogy a Lockheed is az F-22-esre építette a sajátját, amit a fantáziarajzokból le lehet szűrni, egy nagyobb méretű, kétfős legénységű gép lenne belőle. Ha ez a tender megvalósúl, akkor érdekes kérdések merülhetnek majd fel. Az FB-22 mellett szól, hogy sok rendszere egy már rendszerbe lépett típusból származik, tehát olcsóbb a fejlesztés, és az üzelemtetés. Az FB-23 (ezt a jelölést most csak én adtam a Northrop tervének) ugyanakkor az ATF tenderen pont a lopakodóképesség és a végsebesség szempontjából volt jobb a konkurensénél, és csak a manőverezőképesség terén maradt le (a fegyverzete mellett) márpedig egy bombázógépnél a manőverezőképesség kevésbé, a lopakodóképesség és a végsebesség jobban számít - tehát elvileg a papírforma szerint a Northrop gépe jobban megfelelne az elvárásoknak. A Pentagon pénzéért még egy pályázó akad még, a B-1R, amely egy feltupírozott B-1-es, az F-22A hajtóműveivel, Mach 2.2-es végsebességel és levegő-levegő rakétákkal.

A DoD idén 2 milliárd dollárt szán az új bombázógépek fejlesztésére, ebbe beletartozhat az új könnyűbombázó, de a szuper(vagy akár hiper)szonikus B-52 utód is.

[center]
    Lockheed F-22A és FB-22 egy fantáziarajzon

Northrop FB-23 fantázirajz

Boeing B-1R fantázirajz
  • rohadt alma
    És azzal mi van,hogy az YF-23-at felélesztenék.Biztos az Aranysasban olvastam valamikor,hogy bombázóként használnák.Részletekre nem emlékszem.