95113

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Jó cikk! Élvezetes olvasni.
-
SZU #17665 Oks! Köszi, majd megkeresem!
Jó kis Zajcev link! -
Korábban már írtam a vegyi fegyverekről, írd be alulra a keresőbe, hogy Kémiai fegyverek.
Egyébként ha a "klasszikus" kémiai fegyverekről beszélünk (könnygáz és társai nem idetartozva), akkor olyan 25 ország rendelkezik jelentősebb mennyiséggel. A legtöbb esetben mustárgázról, vagy szarinról van szó. VX szintű vegyi fegyverei az USA-nak, Kínának, Oroszországnak (?), Izraelnek, Dél-Afrikának és talán Észak-Koreának illetve Iránnak lehetnek. -
SZU #17663 Szomorú!
Cifu! Tudsz esetleg egy megközelítő adatot, hogy mely országoknak van komolyabb vegyifegyver készlete? -
privát -
marcio mela #17661 Honnan veszed,hogy rohadt alma vagyok? -
Rohadt alma is back:D
Ezúttal ne bannoltasd magad:D
-
Az angol nyelvű szöveg Chainsaw-ot említ, ez láncfűrészt jelent. Így ránézésre nekem sem tünt fel, hogy nem láncfűrészről van szó, de megint tanultam valamit. :) -
marcio mela #17658
Nos ez a kép alapján nem láncfűrész.Szerintem valami más.
Legalább három néven jelölik magyarul:szablyafűrész;orrfűrész;kardfűrész.
Én nyugodtabb lennék ha hasonló helyzetben nem láncfűrésszel mentenének ki.A szablyafűrész;orrfűrész;kardfűrész nem tud mélyen beszaladni mert rövid a pengéje. -
Én azért ennyire sötéten nem látom a jövőt. Csak felelős politizálás kérdése. Hogy hajlandóak vagyunk-e teljesíteni a NATo felé a kötelezettségeket amiket vállaltunk. Ha a válasz igen akkor elengedhetetlen a gyakorlatozás és a fegyverzet fejlesztése. A mostani politikai garnitúra kiöregedésével látok rá esélyt (és ugye ezek a rndszerváltásból visszamaradt őskövületek nem klasszikus "politikusok" hanem inkább csak a "mindenből pénzt karok magamnak" nemzedék:D) Szóval ha ezek eltűnnek akkor lehet esélye a Hadseregnek is a normalizálódásra. -
Thanatos #17656 *szvsz 8-10 év alatt se sőt szeirntem magyarországon még 100 után is neccesen, gyk a haderő az 2.vh óta a lejtőn lefele..., amikor nem lefele ment akkor is csak az orosz ráhatás miatt..., magyarországnak soha nem lessz már rendes hadereje szerintem amig nem kerül valami kibaszott nagy szarba...
bazz késő van már? :P ez még a szokásosnál is jobban el volt gépelve... -
Thanatos #17655 szvsz 8-10 év alatt se
sőt szeirntem magyarországon még 100 után is neccesen, gyk a haderó az 2.vh óta a lejtőn lefele..., amikor nem elfele ment akkor is csak az orosz ráhatás miatt..., magyarórszág nak soha nem elssz már rndes hadereje szeirntem amig nem kerül valami kibaszott nagy szarba... -
Ugye olvastad, hogy a Jövőben:D nem 4 éven belült írtam hanem mondjuk az lehet 8 10 év is... Addigra talán megszűnik ez a harácsoló politikusi hozzáállás:) -
Thanatos #17653 remélem ezt csak viccnek szántad :) erre az esély szvsz a 0 felé konvergál bármelyik kormánynál, egyszerüen a hadsereg az utolo szempont, ennyi :) -
Reméljük ők többet járnak majd éleslövészetre mint a migek és az ország gazdasági helyzete majd lehetővé teszi Iris-t vásárlását a jövőben:) (mondjuk én is ezt preferáltam volna) -
Nem túl meglepő, hogy az AIM-9L-nél maradtak. Én mondjuk megvártam volna az Iris-T rakéták integrációját, a teljes század úgyis csak 2008-ban lesz hadrakész. Ráadásul akkor már lenne értelme sisakcélzókat is beszerezni. -
dara #17650 Egy kis javítás: Diehl Raytheon Missile Systeme GmbH -
dara #17649 Nem tudom volt-e már szó róla, de a HM kiválasztotta a rövid hatótávolságú légiharcrakétát a Gripenek számára. A szerződést két héten belűl írják alá, a Diehl-Raytheon Gmbh-val.
A pontos típus: AIM-9L/I-2. Nem vadonatúj rakétákat kapunk, hanem felújítottakat.
-A felújítás során kicserélik az öregedésre hajlamos alkatrészek mindegyikét (pl rakétahajtómű, tömítések...)
-Ellenőrzik és szükség esetén cserélik a harci részt.
-Átvizsgálják a szárnyakat, vezérsíkokat.
-A gázgenerátort hatékonyabbra cserélik.
-A vezérlőrendszer egyes hibridáramkörös elemeit tisztán félvezetősre cserélik. Ennek következtében jelentősen javul az IRCCM képesség.
-Az optika egy szűrő taggal bővül, közvetlenül az ablak mögött.
-Kicserélik a részegységeket összefogó problémás bilincseket.
A gyártó 20 év garanciát vállal a rakétákra, amelyek szállítása 2006-2007-ben történik. -
Hidraulikus. -
Ez csak a kabintető ára. :) -
Lehet félnek attól, hogy befingott a pilóta és a gázok a láncfűrész hőtermelésétől begyulladnak:D -
ja és miért nyomják ilyen védőfelszerelésben? :D félnek, hogy begyullad az egész? :D -
Én az 1700 dodós Glockok után már semmin nem lepődök meg :D -
40 milla egy kabintetőért... kicsit sokallom :) -
Ezeken szervómotoros kabintető mechanika van, vagy a hagyományos "tekerős" megoldás? -
Az a kisebb vagyon csak a kabintető ára, vagy belül szétcsesződött műszereké is? -
Mai napi kérdésünk: miért nem mosolyog ez a Raptor pilóta?
Nos azért, mert elég kényelmetlen helyzetbe került. Egy (elvileg) rutin felszálláshoz készülődve 2006 április 10.-én azt vette észre, hogy a kabintető nem zár rendesen. Párszor kinyitotta-visszazárta, majd egyszer csak a kabintető többet már nem akart kinyílni, lecsukva, de nem hermetizált helyzetben megakadt. Innentől kezdve a pilóta helyzete eléggé tragikomikusan alakult. A légierő karbantartói ugyanis kívűlről sem tudták kinyitni a kabintetőt, lévén a hiba a mozgatómechanizmusban lépet fell. Felvették a kapcsolatot a Lockheed Martinnal, és az F-22A programirodával is, de ők sem tudtak alternatív megoldással szolgálni. A végső megoldás itt látható:
A pilótát végül 5 órányi kényszerű fogság után egy láncfűrésszel szabadították ki. A művelett "melléktermékeként" a lánckenő olajjal lett telefröcskölve az egész műszerfal és a pilótafülke. A szétvágott kabintető miatti kár: 182.205 $... -
De tény hogy a P7 (HK)függőséget okoz. :-)
Volt szerencsém P7-essel lőni, nem véletlen a "szerelem". :) -
Az amiknál mindenhol +P++ tölténybe vannak bele esve.
Namost egy hülye kérdés: ha nagyobb hatékonyságot akarsz, akkor nem egyszerűbb egy erősebb lőszertípusra váltanod? Például .40S&W, .357Sig, stb.
A rendőrők elvileg gyakorlottabbak...
Elvileg. Gyakorlatilag meg az ember hozzáállásától függ. Itthon a helyzet ráadásul ellentétes (évente jó, ha 100 lőszert ellő egy rendőr...).
Nem véletlenül használják az amerikai rendörök az 5 kilós New York Plus triggert a Glockjaikban.
Izlések és pofonok, de amúgy több rendőri erő még most is használja pl. a HK P7-et (pl. a görögök). Én például nem szeretem, amikor közelharcot kell vívni az elsűtőbillentyűvel. :)) -
gúglin keresgéltem, és találtam egy nagyon hasznos kis oldalt! Tessék beseggelni mind! :D
Világ összes légierejeinek a felségjelzései -
kamov #17636 Elméletileg igen.
Gyakorlatilag meg nem.
De tény hogy a P7 (HK)függőséget okoz. :-) -
AKSURV #17635
"Megint a rendőri vs. önvédelmi fegyver tárgyánál vagyunk... Nem kéne a kettőt keverni. A P7-essel vétlen lőni csak úgy lehet, ha már marokra fogtad a fegyvert, és az újjad az elsütőbillentyűn van. Ebben az állapotban viszont szerintem a lövés kiváltása nem igazán lehet vétlen, inkább elkapkodott..."
A rendőrők elvileg gyakorlottabbak, mindenképpen többen vannak feszült konfliktusos helyzetbe mégis sok a vétlen lövés, (egyébként ez a szerkezet a leesés ellen se védett igazán) akkor mennyivel nagyobb esélye Kovács János átlagembernek hibázni. Nem véletlenül használják az amerikai rendörök az
5 kilós New York Plus triggert a Glockjaikban. -
AKSURV #17634 Mivel itt elvi kérdésről van szó, mivel Mon. élest fegyver tartani is ilegális az átlag embernek, ha lehetne fegyver tartani akkor lehetne tölteni is. :-)
Nem vagyok nagy hive az újratöltésnek, de csak igy lehetne ezt a fajta lőszert elkészíteni. Az amiknál mindenhol +P++ tölténybe vannak bele esve. Érdekes az izraeliek a .22-nek is csökkentik a lőportöltetét, mégis ha választani lehet inkább egy amerikai civil p++ revolbverre elé állnék, mint izraeli .22 elé. -
SZU #17633 Több rendőr kellene:
Ez komoly optika. =)
-
A markolatfeszítés ugyanis műszakilag frappáns, viszont távolról sem bolondbiztos!
Bolondbiztos fegyver szvsz nem létezik. :)
Természetes, hogy a P7-eshez is kell egy bizonyos szintű gyakorlat (azt kell elsajátítani, hogy az erősebb kéz mutatóújja csak a biztos fegyverelsütés eldöntésekor kerüljön a sátorvason belülre), de aki ennyi gyakorlatot sem szán rá, annak inkább semilyen fegyvere ne legyen.
Aki nem lő el évente többezer töltényt, annak bizony a 2"-es csövű ötlövetű snubbie-revolverek valók.
Az alapgondolattal egyetértek. Önvédelemre én is ezért javasoltam lent a revkókat. Viszont a mondtat kicsit megmosolyogtató, lévén ha ezt komolyan vennénk, akkor talán egy-kétszáz emberen kívűl senkinek sem lehetne ennél komolyabb fegyvere kis hazánkban. Rendőrség, katonaság included. ;) -
Valamelyik kaliberbe irták rengeteg vétlen lövés volt vele, nem véletlenül térnek az USP DAO verzióira rendöri szervek a világon.
Megint a rendőri vs. önvédelmi fegyver tárgyánál vagyunk... Nem kéne a kettőt keverni. A P7-essel vétlen lőni csak úgy lehet, ha már marokra fogtad a fegyvert, és az újjad az elsütőbillentyűn van. Ebben az állapotban viszont szerintem a lövés kiváltása nem igazán lehet vétlen, inkább elkapkodott...
Én ha válaszhatnék akkor snubbie revolvert hasnálnék kézzel töltött speciális löszerrel. Minimális lőpor és vagy Disintegrator tipusú szétporló lövedékkel v. kézi öntésű lehető legnehezebb leglágyabb és emellett fúrt hegyű lövedékkel.
A baj csak az, hogy ez itthon illegális. Ha még nem is buksz le vele "amúgy", ha a használatára szorulsz, rögtön számíthatsz egy eljárásra többszörös büncselekmény miatt (illegális robbanószer birtoklása, illegális lövedék birtoklása, stb.). Egyébként megkérdezhetem miért esküszöl a kézi töltésre önvédelmi fegyvernél? -
kamov #17630 Csatlakozom.
Rejtett viselésű önvédelmi kategóriában a P7-es csak gyakorlott felhasználónak való! A markolatfeszítés ugyanis műszakilag frappáns, viszont távolról sem bolondbiztos!
Aki nem lő el évente többezer töltényt, annak bizony a 2"-es csövű ötlövetű snubbie-revolverek valók. -
AKSURV #17629 Nem túl jó fegyver HKP7 ugyanis csak látszolag biztonságos. Valamelyik kaliberbe irták rengeteg vétlen lövés volt vele, nem véletlenül térnek az USP DAO verzióira rendöri szervek a világon. Szerintem automatában a Glock a legbiztonságosabb, mert amig nincs az ujjad az elsütőbillentyűn az addig nem is fog elsülni. És a glocknak van 9 mm Browning short verziója ez bőven elég civil önvédelemre.
Én ha válaszhatnék akkor snubbie revolvert hasnálnék kézzel töltött speciális löszerrel. Minimális lőpor és vagy Disintegrator tipusú szétporló lövedékkel v. kézi öntésű lehető legnehezebb leglágyabb és emellett fúrt hegyű lövedékkel. Ez bőven elég tiz méteres távolságig, és ezzel a legkisebb az esélye vétlenek sérülésének. Ráadásul akit eltalál egy néz 12 grammos lágy lövedék hát nem hiszem, nagyon folytatja harcot. Revolverből pedig láttam olyan verziót aminél a kakas burkolva volt igy is fel lehetett singlére húzni, de nem akadt el.
Extra esetleg a markolatba szerelt lézer, láttam ilyet. És lönni ezreket, hogy a fegyver használat biciklizéshez hasonló automatikus tevékenység legyen.
De inkább ne legyen.... -
steweee #17628 hát tényleg nem szándékos a dolog, de úgy látszik ha tőlem van hozzászólás kicsit felpörög a topic.
thanatos: egy szóval nem mondtam hogy "ugyis mindent mindenkinél jobban tudsz és mindenben jobban bennevagy..." te csak szeretsz fikázni. én tanácsot kértem, és szerencsére kaptam is.HK P7M13 ez tényleg megfelelőnek tűnik
nem hullanak körülöttem az emberek, nem vagyok skandar graun, ellenben nem szeretnék soha PONT AZ AZ EGY LENNI akit kinyírnak. és nekem munkámból adódóan megvan a reális esélye azokkal a kevésbé veszélyes foglalkozást űző emberekkel szemben, akiknek tényleg csak kb akkora a statisztikai valószínűsége egy életellenes támadásnak mint egy lottóötösnek.
annak az esélye is igen kicsi hogy vki komolyabb, nem koccanásos autóbalesetet szenvedlyen, mégis törvény által kötelező a biztonsági öv használata. nem véletlenül. nyilván a kettő csak elv szinten kompatibilis, nehogy vki most elkezdje taglalni hogy ezek szerint én azt állítom hogy 19-es glokkal kellene mindenkinek járnia, mert lehet hogy egyszer élete során megtámadják !
egyébként onnan indult a vita hogy azt mondtam hogy a revolver (bár tényleg jó normál önvédelemre)mivel csak egy engedélyes fegyver lehet ezért inkább komolyabbat választanék, akár a méret rovására.erre jöttek a kontrák hogy de minek is az. én meg leírtam
sajnos én pont olyan helyen lakom ahol sok a kisebbségi. három hete egy kolegámat akarták baltával fejbevágni mert két társaság (romák) összeverekedtek a szórakozóhelyen, és az egyik fél otthon azt állította hogy a biztonságiak bántották.erre jött apu anyu balta+disznóölő hogy számonkérje a dolgot fél négykor, holott semmi komoly sérülés nem volt a fiacskájukon és tényleg egymással verekedtek
cifu:
nem tértem át arra hogy mit választanék, csak írtam hogy bizonyos tippeket miért vetek el
azért .44es magnumot, mert ahhoz a normál lőszer is romboló, ellenben parához nem lehet csak normál lőszert tartani és adott esetben használni legálisan. ami szinte tényleg kizárt hogy vki mellényt viseljen, így nem rossz választás mert egy lövés egy ember, de sztem sem ideális a nagy súly és a visszarúgóerő miatt. ráadásul sokkal könnyebben belehalnak az emberek. ezt írtam korábban is, jobb csak harcképtelenné tenni vkit, erre ideális a 9es para, mert az mehet testre is nem kell végtagra célozni stresszhelyzetben, de egy tüdőlövést simán túl lehet élni ebből
én nem keresem a bajt. akkor már rég börtönben vagy a föld alatt lennék. viszont van hogy megtalálja az embert magától is. nem túl gyakorlatias ez a látásmód. a vizsgálatnak tudom mi a menete, erről a http://www.sg.hu/forum.php3?cat=25 -ban ha vkit még érdekel bővebben. de már ezt is kiveséztük korábban
végezetül: HK P7M13
megnézegetve pár oldalt erről a fegyverről kijelenthetjük, hogy az ideális önvédelmi fegyvert végre sikerült megtalálnunk. az ára miatt még kérdéses, de egyébként tökéletes. köszi a választ. sem benned sem a hk-ban nem csalódtam -
Kérdés, hogy a "megvédem magam" mikor fordul át "igazságszolgáltatásba"....