95113
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Ren
    Olvasd el a leírást mellette. A lényeg az, hogy ez még a 2003-ban történt, amikor megtámadták irakot az amerikaiak. A busz valahogy bekeveredett az adott egység műveleti területére, az amerikaiak meg fostak, hogy esetleg járműves öngyilkos merénylők lehetnek (volt rá példa már elötte) és ezért lötték szét a buszt és ezért lőtték le az állásuk felé rohanó alakot is. Amúgy a buszon csak ez a három fickó utazott, mindhárman az iraki hadsereg tagjai voltak, de mivel nem volt tolmács az egységnél, nem derült ki hogy mit kerestek ott.
  • SZU
    Vagyis egy pisztoly volt...
  • SZU
    A buszmegállós durva. Nem értem miért kellet őket lelőni. A busz megállt, az emberek fegyvertelenek voltak.
  • Ren
    Érdekes kisfilmek:

http://www.combatfilms.com/cfrtv_archive_all.asp
  • ColdFire
    Földalatti atombomb
  • SZU
    Ez de komoly! .17-es Browning gép öö puska?
  • bgabor
    Jah kösz. Én azt hittem valami arany-értékmérő műszer.
  • Molnibalage
    Kész ez a vicc!! :)
  • [NST]Cifu
    A kirov osztályt hogyan tartják életben? Úgy értem, van valami koncepciójuk erre nézve? Megnéztem a Globalsecurity.org-ot és azt írja, hogy egyedül az Admiral Nakimov üzemképes még, a másik hármat szétvágták, az ötödik meg meg sem épült.
    Különösen azt nem értem, mi történt az Admiral Ushakov-al.
    Jól értem hogy a kilencvenes években nukleáris baleset volt rajta, aztán 99-ben elkezték felújítani 100 millió dollár értékben, nemrég pedig leírták az orosz flottából? Ki érti ezt az orosz észjárást?

Egyiket sem vágták még szét.

-Nagy Péter: üzemképes, Északi-flotta.
    -Admiral Nakimov: felújítás alatt áll, jövőre adják át, Északi-Flotta.
    -Admiral Lazarez: kiégett, felújításra vár.
    -Admiral Ushakov: elvileg szétszedésre vár, állítólag 40 millió dollárba fog kerülni, a Norvégok állják a cehet. Csakhogy a Duma megszavazta, hogy felújítják, ez még nyáron volt, nem vagyok naprakész, hogy mi lett vele.
  • Molnibalage
    Műbenzin gyártás németeknél az neked nem mond semmit? Az egy ősrégi technológia(cirka 100 éves), de ott tartunk, hogy ilyen olajárak mellett már szinte ez is megéri, pedig ezt senki nem fejlsztette az elmúlt 70 évben, mert nem volt rá szükség, egyedül Dél-Afrikában volt ilyen még, mert az apartheid rendszer miatt embargó volt rajtuk. Ott is prímán működött, nem volt semmi benzihiány és mindent megcsináltak maguknak és megérte, mert olyan sok szenük volt és még jó minőségű is, hogy ehaj, meg nem tehettek mást.

A tanárom kb. 1,5 éve közölte, hogy éppen kínában épült egy kísérleti "szénfinomító". A kísérleti méret kínában azt jelenti, hogy Magyarország összbenzinszükségletének kb. 1/3-át vagy felét lazán tudná az üzem fedezni. Szóval nem kell aggódni a kőolaj miatt, sőt Bush ezért nagy barom, mert olcsóbban megúszná, a nem hadakozna, hanem ezt a technológiát nyomatná, de őt sem az esze miatt (nem)szeretjük....

Aztán ott az urán, abbó lsi több ezer évre elegendő van, ha csak a villamosáram termelési oldaról nézem. Na itt jön be Észak-Korea, mert náluk van urán! Speciel én az uránt többbre tartom a kőolajnál.
  • SZU
    Szénből minden előállítható, ami olajból?
    Szenes kocsik mennek majd a tankok mögött??
  • Cat #21526
    fene se álmodozik, csak sztm nincs olyan messze. Ha meg igen (reménykedjünk), akkor annál jobb, addigra talán jön a fuziós energia, vagy jóval hatékonyabbak lesznek a szél-naperőművek.
  • Cat #21525
    a karod átmérője.
  • bgabor
    Nade mi a rák az a karátmérő?
  • bgabor
    A kirov osztályt hogyan tartják életben? Úgy értem, van valami koncepciójuk erre nézve? Megnéztem a Globalsecurity.org-ot és azt írja, hogy egyedül az Admiral Nakimov üzemképes még, a másik hármat szétvágták, az ötödik meg meg sem épült.
    Különösen azt nem értem, mi történt az Admiral Ushakov-al.
    Jól értem hogy a kilencvenes években nukleáris baleset volt rajta, aztán 99-ben elkezték felújítani 100 millió dollár értékben, nemrég pedig leírták az orosz flottából? Ki érti ezt az orosz észjárást?
  • Thanatos
    istenem te olyan naiv vagy hogy az már fáj...
  • Fen3gyerek
    pl az átlagéletszínvonal növelésére, amir igencsak szükség van, és 1 milliárd embernél az nagyon nagy pénz...

látom neked is nagyobb a karátmérőd mint az iqd :P
  • Thanatos
    minek akar? igazad van , adományozd az összes pénzed amit munkával keresel valami szervezetnek, há minek neked az!!! hogy valaki ennyire ne gondolkodjon, idiota...
  • Molnibalage
    "Ha ezek a források kiapadnak, akkor nagy gáz lesz, tartok tőle, hogy nem lesz sima az átállás megújuló energiaforrásokra és technológiákra. És ez nincs is olyan messze, 15-20 év nem sok. Most a lapok leosztása zajlik, akkor jön majd a parti."

Az még sokkal-sokkal odébb van. Még az unokáink is olajtechnológián fognak felnőni, nos és mivel szénből minden előállítható ami olajból és kína szénnagyhatalom meg USA-ban is van bőven meg szerte a világon, kívános sok szép álmodozással teli órát....
  • Fen3gyerek
    de minek akar nagy/superhatalmi státuszt? tudja hogy két dudás úgy se fér el, tehát vkinek kegyetlenül szét lesz rúgva a segge, vagy beleharap vmi nagy medve :D
    a nyugat mé nem használja a kínán belüli ellentéteket, és belülről feloszlatani több részre... mondjuk 3 és akkor már nincs akkora gond...
  • Cat #21517
    azért kezd nagy fegyverkezésbe mindenki, mert

1. Kína a népességének és a gazdasági erejének megfelelő politikai hatalomra is vágyik, és a szuperhatalmi státushoz elengedhetetlenek bizonyos dolgok.
    2. Mivel Kína fegyverkezik, a környéken mindenki hasonlóképp cselekszik (Japán, Tajvan, India)
    3. Az oroszok mindigis fegyverkeztek, nekik ez alap, szóval most nem is fegyverkezésnek nevezném, hanem visszakerüésnek a korábbi szintre. Ezt korántsem tartom annyira veszélyesnek, hisz tudják kezelni pszichikailag is a helyzetet, évtizedeken át éltek benne.

Amit nagyon veszélyesnek tartok, és a robbanáspont lesz 15-20 év múlva, az a nyersanyagokért zajló küzdelem. Addigra jutunk el oda, hogy a legfejletebbeknek már kevés lesz, és elfogy az a holdudvar is, ahol még lehet terjeszkedni (lásd most Kína Afrikában próbálkozik, az EU Kazahsztánnal köt mindenféle megállapodást, az USA meg a Közel-Keletet puhítja). Ha ezek a források kiapadnak, akkor nagy gáz lesz, tartok tőle, hogy nem lesz sima az átállás megújuló energiaforrásokra és technológiákra. És ez nincs is olyan messze, 15-20 év nem sok. Most a lapok leosztása zajlik, akkor jön majd a parti.
  • Fen3gyerek
    Emberek!
    1,Ha ennyire fegyverkezik kína akkor azt mikor fogja elpuffogtatni vagy inkább kire??????
    2, aktuális-e még a vicc? vagy mindig aktulális lesz?
    egy mákkal teli zsák érkezik a Kremlbe: rajta üzenet: ennyien jövünk: Mao
    másnap küldik viszza a zsákot ledarálva: így mentek vissza: Brezsnyev. :D:D:D:D:D
  • ambasa
    Sajnos ez egy olyan "pont", amire egyáltalán nem vágytam.:(
  • [NST]Cifu
    Akkor a bezárásáról nem hallottam, ott a pont.

Igen, anno még mintha a közös Visegrádi heli-felújításnál került volna szóba, csak aztán abból sem lett semmi.
  • ambasa
    2 db Mi-24P javítása történt meg,ha jól emlékszem 2004-ben. A gépek átadása után a cég bezárt (ha jól emlékszem 2006. január 1.) a szakembergárda szétszéledt köztük sok barátom. Már az az kb 100 ember aki még avval foglalkozott. A cég bezárásakor 50 ember dolgozott a hangárban, amikor kezdtem tanulóként 500 és csak Mi-8-asból abban az évben 50 db-ot javítottak meg.
    Nem tudom a hír honnan származik, de kezd úgy rémleni, hogy Én ezt már néhány évvel ezelött olvastam.

egy keserű emlék a szerencsétlen 579
  • [NST]Cifu
    Nem vagyok naprakész, de mintha a Mi-24P-k nagyjavítása is ott történt volna. Ettől függetlenül nincs kétségem afelől, hogy már csak árnyéka egykori önmagának...
  • Molnibalage
    Pontosan így van. Itthon már nem nagyon vagyunk képesek semmilyen KOMOLY harceszköz nagyjavítására sem, nemhogy modernizálásra...
  • ambasa
    A Dunai Repülőgépgyár idén majdnem minden dolgozóját elbocsátotta és felszámolta önmagát. Ha még létezik egyáltalán, az kb 10 embert jelent.
    Eszközkészletét elatták szellemi kapacitása pedig szétszélett.
    Sajnálom, ott tanultam dolgoztam 10 évet, de már 5 éve eljöttem onnan.
    Úgyhogy SzVSz ez kacsa, vagy legalábbis vágyálom.
  • [NST]Cifu
    Hmm... érdekes az AFJ cikke, bár pár dologban szvsz kissé túlzásba esik.

Amúgy az oroszokkal kapcsolatosan nem elsőorban a flottára gondoltam, mert az tényleg siralmas állapotban van, hanem úgy overall. Lassan tényleg kezd úgy festeni a dolog, hogy megindulnak egy jól/jobban felszerelt professzionális(abb) haderő felé.

Attól függ mit és miként tekintünk át, de én nem látom, hogy elementális erejű fejlődés kezdődne.

Szárazföldi haderő: az évtized végére kb. 400-450db T-90 harckocsi rendszerben, egy-két száz BMP-3M, közepes mennyiségű gumikerekes páncélzott jármű.

Légierő: évi/kétévi Tu-160 átadás. MiG-29, MiG-31, Szu-25 és Szu-27 felújítások. Ha igazak a pletykák Szu-27K modernizálás (vagy új változat?) ill. Szu-34 rendszeresítés kis mennyiségben. Kiváncsi lennék már a PAK-FA eredményeire, és hogy ténylegesen mikor kezdik rendszeresíteni. Kis számban Mi-28 rendszeresítés, Mi-171 gépek stb.

Ezek tényleg olyan jelek, hogy kezd feléledni a medve, de a számok azt mutatják, hogy ez még mindig csak számmal kisebb cipő, mint a "felső osztályban" elvárna az ember. Az indokért persze nem kell messze menni: jó 15 év semmittevése itt bosszulja meg magát, hirtelen túl sok felé kell fordulni, nagy ugrásról van szó.

Kiváncsi leszek továbbá, hogy mikor alakul át a szovjet vezetés igazi modern, új, orosz gondolkodásmódú vezetéssé. Egyes jelek (mint az Északi-flottánál történt belharcok) arra utalnak, hogy ezen a téren még van hova fejlődniük. Bár ami a harceszközök fejlesztését illeti, számomra kicsit meglepő módon racionális döntések születtek. Egyetlen harckocsitípus, a PAK-FA esetében egyetlen vadászrepülőgép típus, egyetlen SSN (?) és SSBN típusra való törekedés. Sőt, még a Topol-M/Bulava családdá bővítést is meglépték.

A flottát gatyába rázni érdekes mutatvány lesz, rövidtávon nem is akarnak (tudnak) mit kezdeni vele szerintem. Leszámítva azt a pár konkrét Borey-t. De az is csak a Topol-M/Bulava miatt van végülis.

Ahogy én látom most inkább a kis és közepes hajóegységekre koncentrálnak, mivel itt van a legnagyobb probléma. A régi Krivak, Grisha és Nanuchka osztályok pótlása a legégetőbb. Nagyon szép, hogy igyekeznek a hatalmas Kirov-osztályt életben tartják, sőt, talán lesz valami, és három aktív is lesz belőle, de hiába, ha a kisebb egységek terén, amelyekre úgy általánosságban valódi munka hárul békeidőben (felségvizek felügyelete) komoly hiányosságok mutatkoznak.

gazad van, Kína jelenleg minden téren több eszközt képes hadrendbe állítani, de ők most még mindig görcsölnek, hogy minden hadi kellék meglegyen a szuperhatalom státuszhoz.

Kína esetében látni azt, hogy mit akarnak, és látni az elszántságot a tetteikben (lásd még Szu-33 vásárlás). Az oroszok esetében nem látni ezt a hatamas elszántságot. Igen, igyekeznek talpra állni, de nem látni az egységes terveket, nem látni a kellő átgondoltságot, az összeszedettséget a terveikben, a fejlesztéseikben (MFI, LFI, PAK-FA tenderek körüli hercehurca, példának okáért). Kimondva, kimondatlanul én úgy látom hogy Oroszország még mindig szenved attól a traumától, amely a Szovjetunió széthullása, és a gigászi hadi eszközzel rendelkező szuperhatalami katonai erő elvesztése okozott.
  • Tomcat
    A 12-re redukált SLBM értéket az Armed Forces Journal márciusi számában olvastam (webarchívumukban megvan, Trouble below az írás címe ha jól emlékszem). Az infó forrásának a tengerészeti hírszertést nevezimeg a cikk írója, miszerint módosították az ezzel a számmal kapcsolatos álláspontjukat.

... de én ezt nem misztifikálnám túl. A kínaiak nagyon keményfejüek bizonyos esetekben, és ha kézzel és lábbal kell elverekedniük magukat a célhoz, akkor kézzel és lábbal törnek utat. Lásd még kínai hordozórakéta-program.

De a makacsságukra szép példa magának a nukleáris meghajtásnak a kidolgozása is. Pl. Mao-nak kicsit felment a pumpa mikor Moszkva visszautasította anno az 50-es években a segítséget: „Akkor is nukleáris tengeralattjárókat kell építenünk, ha 10 000 évünkbe telik is.”
    Mao szerencsére már nincs köztük, de ez a mentalitás azért jellemző úgy overall arrafelé, aláírom.

Szerintem nem misztifikálom túl, az oroszok még mindig előrébb vannak több területen, és megfelelő ellenszolgáltatás fejében szívesen segítenek bárkinek, ennyi, kész. Mint te is írtad. Aláírom, hogy a kínaiak már bőven nem (csak) másológépek, de bizonyos területeken még mindig a jó szomszéd segítségére szorulnak. A tengiknél maradva pl. az akusztikai teljesítmény terén. Nem féltem én a kis kínai mérnököket persze, de még van mit behozniuk. Más kérdés, hogy ilyen tempó mellett ezt "hamar" letudják.

Amúgy az oroszokkal kapcsolatosan nem elsőorban a flottára gondoltam, mert az tényleg siralmas állapotban van, hanem úgy overall. Lassan tényleg kezd úgy festeni a dolog, hogy megindulnak egy jól/jobban felszerelt professzionális(abb) haderő felé.
    A flottát gatyába rázni érdekes mutatvány lesz, rövidtávon nem is akarnak (tudnak) mit kezdeni vele szerintem. Leszámítva azt a pár konkrét Borey-t. De az is csak a Topol-M/Bulava miatt van végülis.

Igazad van, Kína jelenleg minden téren több eszközt képes hadrendbe állítani, de ők most még mindig görcsölnek, hogy minden hadi kellék meglegyen a szuperhatalom státuszhoz.

Amúgy átgondolva még1x, lehet tényleg inkább Kína az esélyesebb a 2. helyre, de én csak nem akarom leírni az oroszokat vmiért. Lehet mert pont olyan makacs fajta mint a kínai? 10-20 év múlva visszatérhetünk a témára... :)
  • [NST]Cifu
    Az háttérről röviden: az orosz gyártók nem szeretik, ha kihagyják őket a felújításból, ami ugye pénzt jelent. Szóval ha valaki kihagyja őket a buisness-ből, akkor ők nem foglalkoznak az adott vevővel többet (kvázi üzleti bosszú :)). Így jártak a románok is a MiG-29 Sniper-el kapcsolatban. :)

Szóval ha valaki ex-szovjet eszközt újít fel, akkor illendő az oroszokat is bevonni, már ha huzamosabb tervei vannak az eszközzel. Nagyon szép és jó, ha egy izraeli vagy angol cég újítja fel mindenféle csodás eszközzel az adott harcjárművet, de pótalkatrészeket ők nem fognak adni az eredetiek helyére, azokat továbbra is oroszországból kell megvenni...
  • Cat #21506
    A magyarországi harci helikopterek felújítása példát mutathat a NATO-orosz haditechnikai együttműködésre

A NATO-orosz haditechnikai együttműködés egyik példájaként említette a magyarországi szovjet gyártmányú katonai helikopterek felújítását az orosz állami fegyverkereskedő cég egyik vezetője egy moszkvai konferencián.

A magyar helikopterpark javítása, üzemidejének kitolása és modernizálása terén éppen olyan NATO-orosz üzleti együttműködésről van szó, mint amilyet a brit BAe Systems képviselője vázolt ideális sémaként - mondta Viktor Komargyin, a Rosoboronexport vezérigazgató-helyettese kedden, a NATO-orosz Tanács keretében tartott kerekasztal-fórumon.

E klasszikus séma szerint a helikopterek felújítása magyar üzemben történik, az orosz konstruktőr iroda közreműködésével, s annak a nyugati cégnek a részvételével, amelynek berendezéseit a magyar fél be akarja építeni - ecsetelte Komargyin, aki szerint minden rendben megy ebben a projektben, s kifogás, reklamáció nem merült fel.

Tavaly februárban Moszkvában magyar-orosz megállapodást írtak alá a Magyarországon szovjet licencek alapján folyó fegyvergyártás és -javítás szabályozásáról, majd az év végén az orosz fél ajánlatot tett a Mi-24-es harci helikopterek felújítására a Dunai Repülőgépgyárban.
  • bgabor
    Hát az tényleg nagyon megy nekik, de a tábornoki kart még egy haderőkarcsúsítási programban sem csökkentették. Reméljük, ezúttal nem ússzák meg.
  • Bucser
    Igazából ebben nem kételkedem:) a leépítés jól megy ennek a komránynak:) Most nem tudom konkrétan mi a baj:)
  • bgabor
    Hisszük, ha látjuk, Szekeres elvtárs!
  • [NST]Cifu
    Nincs új "szuperhelikopter" tender. Az Apache-kat toldozzák-foltozzák, úgy kb. ennyi. Ja, pardon, meg ugye jön az UH-145, az új könnyű helikopter, amely várhatóan majd váltja a Kiowa Warriorokat is.
  • Gundark
    Cifu, most hogy a komancsot eldobták, kiirtak valami új tendert a jueszéjben, az apacsok leváltására? Mert azt tudom hgy elkezdték kalapálni őket hogy legalább részben átvegye a RAH-66 feladatkörét. De nem hallottam egy új LHX kiirásról. Gondolom majd a szokásos feltételeknek kell megfelelniük :) hangsebesség feletti repülés láthatatlan módban és hasonló :))
  • [NST]Cifu
    Jövőre 20-21 tábornok szolgál a hadseregben, amelynek létszáma 21 700 fő lesz - közölte a honvédelmi tárca vezetője.

Igéret szép szó. Majd meg látjuk be tartják-e. Úgy jó.
  • [NST]Cifu
    Ha jól tudom jelenleg a legnagyobb prioritást a tengeralattjárók élvezik. 2002-2005 között mintha 14 új generációs hajót kapott a PLAN.

Ez idő alatt kapott mintegy 30db 1000 tonna vízkiszorítás feletti felszini egységet is, korvettektől a rombolókig (ez utóbbiakból 7db-ot). Tény, hogy a tengeralattjáró flottára nagyon ügyelnek, de nem mondanám, hogy prioritást élveznének.

Gondolom azon senki nem lepődik meg, hogy Moszkva segíti Kínát. A Rubin tervezőiroda gondolom segít/segített ebben-abban :D Pl. a Yuan is eléggé hajaz a Kilo-ra :) Egyes amerikai források odáig is elmennek a Rubin-al kapcsolatosan, hogy a ruszkik némi technológiát átadtak a 4. generációs SSBN-jükből is.

Jó kérdés. Valószinüleg konkrét és megbízható választ sose fogunk kapni, talán a CIA székházában se tudja pontosan senki mi és hogyan történt és történik. A kínaiak eredetileg főleg a másolásra építettek. Fogtak valamit, és lemásolták, majd nagy tömegben gyártották. Csakhogy aztán elkezdtek fejlődni, és a másolt technológiák alapján fejleszteni kezdtek, továbblépni, ha úgy tetszik. Valószinű, hogy kaptak orosz segítséget, de én ezt nem misztifikálnám túl. A kínaiak nagyon keményfejüek bizonyos esetekben, és ha kézzel és lábbal kell elverekedniük magukat a célhoz, akkor kézzel és lábbal törnek utat. Lásd még kínai hordozórakéta-program.

Hmm ez talán kicsit erős azért... Mindezt arra alapozták amúgy, hogy a Type-093 SSBN ugyanolyan elrendezésű/kialakítású rakétaindítókkal rendelkezik, mint a Borey-osztály és hogy mikor a Borey-n 16-->12 redukálódott az indítócsövek száma, a kínaiaknál is ez történt.

Ez a 12db-ra redukált JL-2 indítócsövekről te hol hallottál? Én eddig úgy tudtam, hogy a Type94 SSBN-ek továbbra is 16db rakétaindító tubussal rendelkeznek. Persze az is biztos, hogy az oroszoktól technológiákat vettek, hiszen a JANE's és az USNI szerint is megjelentek a 65cm-es torpedóvető csövek az új kínai tengókon.

Hmm ezzel többé kevésbé egyetértek, de szerintem ebbe beleszólnak majd még orosz barátaink is. Főleg, hogy egyelőre igencsak függnek az orosz technológiától a kínaiak. Mondjuk hogy kié lesz a 2. hely attól függ, hogy az orosz gazdaság mennyire tud megerősödni.

Hiába kezdik erősíteni a flottájukat, gyakorlatilag a jelenlegi számokat sem tudják szinten tartani, ami a bevethető egységeket illeti. Tény, hogy valami elkezdődött, de ne feledjük el, hogy jó 10-12 évig olyan leépülés ment végbe, amit szinte fel sem lehet fogni emberi ésszel. Több mint 100 nukleáris meghajtású tengó került leszerelésre, több száz hagyományos tengó, a rengeteg felszini egységről nem is szólva.

Ami mozgolodás most kezdődött, az csak arra elég, hogy a valamilyen szinten azért megkezdődjön a fejlesztés. Per pillanatban a Kínai flotta adott idő alatt több új egységet állít rendszerbe, mint az orosz haditengerészet egésze (ugye négy flottájuk is van).
  • [NST]Cifu
    A Humvee utódja még erősen képlékeny, külön szépsége, hogy vagy három eltérő program fut párhuzamosan, és még van két-három, amely hasonló képességű, de speciális feladatkörű járműről szól. Ejj, de jó, hogy az US ARMY az FCS esetén az egyik fő kritériumnak a közös platformot nevezte meg. :)

Csak pár jól hangzó program:
    -Joint Light Tactical Vehicle (JLTV)
    -Internally Transportable Vehicle (ITV)
    -Combat Tactical Vehicle (CTV)
    -Reconnaissance, Surveillance, Targeting Vehicle (RST-V)

Kiváncsi leszek mi lesz ennek a vége, mert még abban sincs egységes álláspont, hogy milyen meghajtásra támaszkodjanak.