-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Tomcat #21508 A 12-re redukált SLBM értéket az Armed Forces Journal márciusi számában olvastam (webarchívumukban megvan, Trouble below az írás címe ha jól emlékszem). Az infó forrásának a tengerészeti hírszertést nevezimeg a cikk írója, miszerint módosították az ezzel a számmal kapcsolatos álláspontjukat.
... de én ezt nem misztifikálnám túl. A kínaiak nagyon keményfejüek bizonyos esetekben, és ha kézzel és lábbal kell elverekedniük magukat a célhoz, akkor kézzel és lábbal törnek utat. Lásd még kínai hordozórakéta-program.
De a makacsságukra szép példa magának a nukleáris meghajtásnak a kidolgozása is. Pl. Mao-nak kicsit felment a pumpa mikor Moszkva visszautasította anno az 50-es években a segítséget: „Akkor is nukleáris tengeralattjárókat kell építenünk, ha 10 000 évünkbe telik is.”
Mao szerencsére már nincs köztük, de ez a mentalitás azért jellemző úgy overall arrafelé, aláírom.
Szerintem nem misztifikálom túl, az oroszok még mindig előrébb vannak több területen, és megfelelő ellenszolgáltatás fejében szívesen segítenek bárkinek, ennyi, kész. Mint te is írtad. Aláírom, hogy a kínaiak már bőven nem (csak) másológépek, de bizonyos területeken még mindig a jó szomszéd segítségére szorulnak. A tengiknél maradva pl. az akusztikai teljesítmény terén. Nem féltem én a kis kínai mérnököket persze, de még van mit behozniuk. Más kérdés, hogy ilyen tempó mellett ezt "hamar" letudják.
Amúgy az oroszokkal kapcsolatosan nem elsőorban a flottára gondoltam, mert az tényleg siralmas állapotban van, hanem úgy overall. Lassan tényleg kezd úgy festeni a dolog, hogy megindulnak egy jól/jobban felszerelt professzionális(abb) haderő felé.
A flottát gatyába rázni érdekes mutatvány lesz, rövidtávon nem is akarnak (tudnak) mit kezdeni vele szerintem. Leszámítva azt a pár konkrét Borey-t. De az is csak a Topol-M/Bulava miatt van végülis.
Igazad van, Kína jelenleg minden téren több eszközt képes hadrendbe állítani, de ők most még mindig görcsölnek, hogy minden hadi kellék meglegyen a szuperhatalom státuszhoz.
Amúgy átgondolva még1x, lehet tényleg inkább Kína az esélyesebb a 2. helyre, de én csak nem akarom leírni az oroszokat vmiért. Lehet mert pont olyan makacs fajta mint a kínai? 10-20 év múlva visszatérhetünk a témára... :)