10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    Ha jól tudom jelenleg a legnagyobb prioritást a tengeralattjárók élvezik. 2002-2005 között mintha 14 új generációs hajót kapott a PLAN.

Ez idő alatt kapott mintegy 30db 1000 tonna vízkiszorítás feletti felszini egységet is, korvettektől a rombolókig (ez utóbbiakból 7db-ot). Tény, hogy a tengeralattjáró flottára nagyon ügyelnek, de nem mondanám, hogy prioritást élveznének.

Gondolom azon senki nem lepődik meg, hogy Moszkva segíti Kínát. A Rubin tervezőiroda gondolom segít/segített ebben-abban :D Pl. a Yuan is eléggé hajaz a Kilo-ra :) Egyes amerikai források odáig is elmennek a Rubin-al kapcsolatosan, hogy a ruszkik némi technológiát átadtak a 4. generációs SSBN-jükből is.

Jó kérdés. Valószinüleg konkrét és megbízható választ sose fogunk kapni, talán a CIA székházában se tudja pontosan senki mi és hogyan történt és történik. A kínaiak eredetileg főleg a másolásra építettek. Fogtak valamit, és lemásolták, majd nagy tömegben gyártották. Csakhogy aztán elkezdtek fejlődni, és a másolt technológiák alapján fejleszteni kezdtek, továbblépni, ha úgy tetszik. Valószinű, hogy kaptak orosz segítséget, de én ezt nem misztifikálnám túl. A kínaiak nagyon keményfejüek bizonyos esetekben, és ha kézzel és lábbal kell elverekedniük magukat a célhoz, akkor kézzel és lábbal törnek utat. Lásd még kínai hordozórakéta-program.

Hmm ez talán kicsit erős azért... Mindezt arra alapozták amúgy, hogy a Type-093 SSBN ugyanolyan elrendezésű/kialakítású rakétaindítókkal rendelkezik, mint a Borey-osztály és hogy mikor a Borey-n 16-->12 redukálódott az indítócsövek száma, a kínaiaknál is ez történt.

Ez a 12db-ra redukált JL-2 indítócsövekről te hol hallottál? Én eddig úgy tudtam, hogy a Type94 SSBN-ek továbbra is 16db rakétaindító tubussal rendelkeznek. Persze az is biztos, hogy az oroszoktól technológiákat vettek, hiszen a JANE's és az USNI szerint is megjelentek a 65cm-es torpedóvető csövek az új kínai tengókon.

Hmm ezzel többé kevésbé egyetértek, de szerintem ebbe beleszólnak majd még orosz barátaink is. Főleg, hogy egyelőre igencsak függnek az orosz technológiától a kínaiak. Mondjuk hogy kié lesz a 2. hely attól függ, hogy az orosz gazdaság mennyire tud megerősödni.

Hiába kezdik erősíteni a flottájukat, gyakorlatilag a jelenlegi számokat sem tudják szinten tartani, ami a bevethető egységeket illeti. Tény, hogy valami elkezdődött, de ne feledjük el, hogy jó 10-12 évig olyan leépülés ment végbe, amit szinte fel sem lehet fogni emberi ésszel. Több mint 100 nukleáris meghajtású tengó került leszerelésre, több száz hagyományos tengó, a rengeteg felszini egységről nem is szólva.

Ami mozgolodás most kezdődött, az csak arra elég, hogy a valamilyen szinten azért megkezdődjön a fejlesztés. Per pillanatban a Kínai flotta adott idő alatt több új egységet állít rendszerbe, mint az orosz haditengerészet egésze (ugye négy flottájuk is van).