-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Hmm... érdekes az AFJ cikke, bár pár dologban szvsz kissé túlzásba esik.
Amúgy az oroszokkal kapcsolatosan nem elsőorban a flottára gondoltam, mert az tényleg siralmas állapotban van, hanem úgy overall. Lassan tényleg kezd úgy festeni a dolog, hogy megindulnak egy jól/jobban felszerelt professzionális(abb) haderő felé.
Attól függ mit és miként tekintünk át, de én nem látom, hogy elementális erejű fejlődés kezdődne.
Szárazföldi haderő: az évtized végére kb. 400-450db T-90 harckocsi rendszerben, egy-két száz BMP-3M, közepes mennyiségű gumikerekes páncélzott jármű.
Légierő: évi/kétévi Tu-160 átadás. MiG-29, MiG-31, Szu-25 és Szu-27 felújítások. Ha igazak a pletykák Szu-27K modernizálás (vagy új változat?) ill. Szu-34 rendszeresítés kis mennyiségben. Kiváncsi lennék már a PAK-FA eredményeire, és hogy ténylegesen mikor kezdik rendszeresíteni. Kis számban Mi-28 rendszeresítés, Mi-171 gépek stb.
Ezek tényleg olyan jelek, hogy kezd feléledni a medve, de a számok azt mutatják, hogy ez még mindig csak számmal kisebb cipő, mint a "felső osztályban" elvárna az ember. Az indokért persze nem kell messze menni: jó 15 év semmittevése itt bosszulja meg magát, hirtelen túl sok felé kell fordulni, nagy ugrásról van szó.
Kiváncsi leszek továbbá, hogy mikor alakul át a szovjet vezetés igazi modern, új, orosz gondolkodásmódú vezetéssé. Egyes jelek (mint az Északi-flottánál történt belharcok) arra utalnak, hogy ezen a téren még van hova fejlődniük. Bár ami a harceszközök fejlesztését illeti, számomra kicsit meglepő módon racionális döntések születtek. Egyetlen harckocsitípus, a PAK-FA esetében egyetlen vadászrepülőgép típus, egyetlen SSN (?) és SSBN típusra való törekedés. Sőt, még a Topol-M/Bulava családdá bővítést is meglépték.
A flottát gatyába rázni érdekes mutatvány lesz, rövidtávon nem is akarnak (tudnak) mit kezdeni vele szerintem. Leszámítva azt a pár konkrét Borey-t. De az is csak a Topol-M/Bulava miatt van végülis.
Ahogy én látom most inkább a kis és közepes hajóegységekre koncentrálnak, mivel itt van a legnagyobb probléma. A régi Krivak, Grisha és Nanuchka osztályok pótlása a legégetőbb. Nagyon szép, hogy igyekeznek a hatalmas Kirov-osztályt életben tartják, sőt, talán lesz valami, és három aktív is lesz belőle, de hiába, ha a kisebb egységek terén, amelyekre úgy általánosságban valódi munka hárul békeidőben (felségvizek felügyelete) komoly hiányosságok mutatkoznak.
gazad van, Kína jelenleg minden téren több eszközt képes hadrendbe állítani, de ők most még mindig görcsölnek, hogy minden hadi kellék meglegyen a szuperhatalom státuszhoz.
Kína esetében látni azt, hogy mit akarnak, és látni az elszántságot a tetteikben (lásd még Szu-33 vásárlás). Az oroszok esetében nem látni ezt a hatamas elszántságot. Igen, igyekeznek talpra állni, de nem látni az egységes terveket, nem látni a kellő átgondoltságot, az összeszedettséget a terveikben, a fejlesztéseikben (MFI, LFI, PAK-FA tenderek körüli hercehurca, példának okáért). Kimondva, kimondatlanul én úgy látom hogy Oroszország még mindig szenved attól a traumától, amely a Szovjetunió széthullása, és a gigászi hadi eszközzel rendelkező szuperhatalami katonai erő elvesztése okozott.