103176
1411386313.png
  • Sir Quno Jedi
    De, de má nem szólunk. 10000000x el lett mondva, hogy NEM KELL kás proci, főleg ha nem tucsingol valaki, főleg nem ha nem zés az alaplap stb. MÁ uncsiak. Ki kéne tenni fejlécbe tán, vagy nemtom.
  • Dobronski
    senkinek nem tunt fel, hogy K-s procit vesz h87 laphoz?
  • Blum
    2X4GB DDR3 1333-1600Mhz specifikaciokkal rendelkezo RAM-okat vegyel.
    A jol bevalt darabok: Corsair Vengeance,Kingston HyperX Beast/Blue/Black

Ha szamit az a 4-5k,akkor vegyel valami teljesen alap memoriat,2x4 kiszerelesben.
  • Mike333 #89170
    B*ssza meg akkor vehetek ramot is.... Milyet vegyek ami hosszútávon is elég lenne? 2x4 gb-ban gondolkozok meg 1600 mhz-es legyen, de nem vágom én ezeket a hyperx, vengeance, predator és még ki tudja milyen nevűeket :D Csak annyit látok, hogy mindenki ilyenekkel feszül. Előbb utóbb csak sikerül összerakni egy gépet :D
  • Blum
    RAM-ot is vegyel,mert a DDR2 nem igazan lesz jo :) [kurvara nem]
    A lap valoszinuleg belemegy a mostani hazadba,minden epkezlab haz tud fogadni mATX lapot. Amugy kb. fel perc csekkolni. :o

A tap mivoltanak pedig az egvilagon semmi koze nincs a majdani hazban elfoglalt poziciojahoz leven,hogy a tapegyseg furatai is ATX szabvany alapjan kerulnek elrendezesre.
  • rvn
    A ram nem passzol, ez a lap ddr3-as a tide meg ddr2-es. A táp mehet felülre. A ház pedig szabvány ATX amibe elvileg belemegy a micro-atx is.
  • Mike333 #89167
    Na gondolkoztam és úgy döntöttem, hogy ezeket veszem meg feltéve ha minden passzol:

http://ipon.hu/webshop/product/intel_core_i5_4670k_3.40ghz_1150_box/464827
    http://ipon.hu/webshop/product/asus_h87m_plus/464947
    http://ipon.hu/webshop/product/fsp_raider_550/214276

Az a hülye kérdésem lenne, hogy az alaplap biztos passzolni fog a gépházamba? Nehogy megvegyem potyára és kiderül hogy nem jó bele. Vagy valamilyen szabvány szerint készülnek, hogy minden házba passzoljanak?

A tápot felülre kell rakni a házban ugye? Mert olvastam hogy vannak, amik csak alulra valók.

Ahonnan rendelném a processzort nem biztos, hogy van dobozos változat amibe adják a ventit, szóval ha netán vennem kéne hozzá akkor milyet tudnátok ajánlani, ami egy kis tuningot is elbírna de nem méreg drága?

Valamint a mostani ramok jók lesznek az új alaplapba? 2 darab GeIL CL5-5-5DDR2800 5, 2 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM
  • zsotesz
    viszont az op.renszer alá az az 5400 rpm-es hdd lehet kicsit lassúcska lesz, ha lehet még bővíteni akkor egy min. 60 GB-s ssd-t szerintem tegyél bele
  • Dodo55
    A proci brutálerős (erősebb, mint az asztali i5-öm), a VGA meg kb. a HD7750 szintjén lehet. Ha high-on minden nem is, de medium környékén valóban sok minden el fog futni rajta szépen.
  • Blum
    Legtobb mai jatek med-high beallitasokon szepen fog futni.
  • Gladiator
    Most rendeltem új notebookot, főleg design melókra használom a gépem, de új gép vásárlásakor mindig kipróbálom a legújabb játékokat, csak hogy lássam hol tart ma a tudomány:) Egy ilyet rendeltem:

Intel Core i7-4702MQ 2.2 GHz (6 MB Cache)
    8 GB DDR3 RAM
    1 TB 5400 rpm Hard Drive
    17.3-Inch Screen, NVIDIA GeForce GT 750M Graphics

Szerintem ez elég jó, bár annyira nem értek hozzá, meg gyanús, hogy annyira nem is volt drága:D Ez elég lesz ahhoz hogy a legújabb játékokat vállalható minőségben kipróbáljam, vagy menjek vissza 1-2 évet?
  • kifli
    Ha 2-3 évbe tellne, akkor a bf4-hez hogyhogy kész van már a kód? Hogyhogy van már nem egy engine, ami támogatja?

Tesztelláció teljesen más tészta. Az plusz terhelést jelent a hw-nek. A mantle nem egy effekt nem ró plusz terheket a gpu nyakába, csak optimálisabban kezeli azt. Sokkal jobban kihasználja a gpu lehetőségeit.
  • Sir Quno Jedi
    Meg amúgyis most szivatják a PC-seket, lásd. tömbradír definitív edísn! Anyjukat!
  • Dobronski
    Nekem Fractal van, tökéletes, szép.
  • Sir Quno Jedi
    Emlékeztek, mikor kijöttek az első tessalation-ös demók/tesztprogramok?! Mikor is volt az?! Mikorra kezdett VALÓBAN terjedni és mikor lett értékelhető, valódi(!) különbség tőle a programokban?! És az akkori kártyák, amik már hirtelen tudtak tessalation-t, mennyire lettek használhatóak alatta, mikor már kellett volna (semennyire, szánalmas volt, nekem is 5870-6870-em volt).

A fejlesztők 2-3 éves ciklusokban melóznak manapság. Majd amiket mostanság írogatnak TALÁN mantle-sek lesznek rendesen és hozni fogják a sebességkülönbséget (illetve annak egy részét talán, vagy sem kezdetben), akkor már beszélhetünk majd róla. Addig ez csak egy zavaros álom, mint bármék másik új fícsőr.

A jövő mozgásban van.
  • kifli
    Mivel azért az kicsit erős elképzelés, hogy minden játék használni fogja. Így ha olyan játékkal szeretnél játszani 2-3 év múlva full grafon, ami nem mantle, akkor bezony fejleszteni kell.

Vagy, ha minden mantle lesz, akkor viszont a játékok fognak akkorát fejlődni látványban, hogy azért kell majd cserélni.
  • kifli
    mi azzal a gond, hogy demózták, ahol összevetették dx és mantle közti különbséget? És erről készült egy felvétel. De hamarosan kipróbálhatja bárki, mert steamen elérhető lesz...
  • Blum
    Amugy ha azt nezzuk,hogy a mostani eros-kozep kategorias kartyakkal a mantle API segitsegevel akar 2-3+ ev mulva is lehet faszan jatszani akkor az AMD tulajdonkepp rug maganak egy eleg szep ongolt,nem?

Na nem mintha en bannam ezt,csak furcsa ez nekem.
  • Sir Quno Jedi
    "VIDEÓ IS VAN EGY BENCHMARKBÓL" neharaguggyámá, de ezt majdnem betettem az aláírásomba! :D De kell a hely másra... :DDD
  • kifli
    btw az, hogy te még nem láttad, nem jelenti azt, hogy senki élő ember nem látott még mantle api-t akció közben. Ha pedig nem láttad, miből gondolod, hogy felfúj bullshit?

Nemazért, de te vagy itt az egyetlen, aki légbőlkapott dolgokra alapoz, ha kicsit utánajársz, már abu is írt róla, illetve videó is van egy benchmarkból, ami nemsoká elérhető lesz. (meg játék is épül arra a motorra, amint a benchmark használ)

Ha pedig a te jóslatod jönne be, és csak 2-3 év múlva terjedne el, akkor is érdemes már most gcn-re beruházni. Lévén, hogy 6950-em 2-3 éves már, és eszemben nincs cserélni. Teljesítményben jelenleg ottvan egy 7850 környékén (mivel az gcn valószínűleg a megfelelő játékokban símán lelépi majd a 6950-et nem is sokkal). A 7850 pedig még egy elég erős középkategóriának számít. Ugyanaz mint az r9 270.

Tehát, ha valaki most vesz egy felsőkategóriás vagy ahhoz közeli kártyát, 2-3 év múlva is bőven tudja élvezhetően játszani vele a játékokat. Mantle api segítségével pedig mégtovább. Hisz úgyis dx-re terveznek elsősorban. a dx alatt nyújtott teljesítményhez lövik majd be a rendszerkövetelményt, mert az az univerzális.
  • kifli
    már van 1 játék, amire kész van a kód. Illetve ven jópár bejelentett játék, amik szintén támogatják. Összes frostbite motorra épülő játék, megmég 1-2, és akkor időközben kitudja ki használja majd még.
    Nem kell neki 2-3 év hogy elterjedjen. Ha a dice ilyen gyorsan tudta implementálni, az azt jelenti, hogy nem jelent nagy erőfeszítést. Illetve a gaming evolved program keretein belül az amd fejlesztőkkel segíti a játékstúdiók munkáját.

45% pedig elég impresszív. Egy dx11.1-es két kártyás megoldásnál ~20-al gyengébb csak.
  • Sir Quno Jedi
    Nem győztél meg. Az állításomat tartom.
  • Blum
    Driverek vannak hozza es jo esellyel problema nelkul tudnad hasznalni is,de ilyen gepre XP-t rakni a te szemszogedbol,megegyezik egy Istenes tokonrugassal. :)
  • Blum
    "Mivel a Windows XP kifuttatása az eredetileg vártnál jóval tovább fog tartani, a Microsoft úgy döntött, hogy az XP malware elleni védelmét az otthoni és a vállalati felhasználók számára is biztosítani fogja 2015. július 14-ig. Otthoni környezetben ez a Microsoft Security Essentials, míg a vállalati szférában a System Center Endpoint Protection, Forefront Client Security, Forefront Endpoint Protection és Windows Intune programok frissen tartását jelenti."
  • zsotesz
    "a géped az XP-vel csupán 3.4 GB RAM-ot képes kihasználni" - ez nem op. renszer kérdése, hanem hogy 32 vagy 64 bites. 32 bites Win7 sem fogja látni a 4+GB-t. Ettől függetlenül ha bírja a gép akkor inkább win7
  • Blum
    Abu ph-rol:

"Most már lejárt az NDA, így megmondhatom, hogy A10-7850K+Radeon R9 290X volt a tesztgép. Mission 3 - South China Sea volt a tesztjelenet. Annak is a vége, amikor széttört a hajó (remélem nem volt spoiler). A DX11.1 átlag és a Mantle átlag között volt 45% a különbség.
    Az Up to azért van, mert az A10-7850K IGP-je aktív leképző, tehát dolgozik a dGPU mellett. Ha nincs extra IGP-d, akkor elvesztesz úgy 10%-ot a sebességből."
  • Dodo55
    Tudom, ezért is csak a megfontolandó kifejezést használtam.
  • Atisz #89146
    Az XP-vel nem is az a gond, hogy a MS nem ad ki több biztonsági frissítést hozzá (nem tudom, hogy mennyien bíznak az ilyesmiben, használnak windows tűzfalat (lol), illetve hány ember tölti le rendszeresen ezeket a frissítéseket), hanem inkább az, hogy a géped az XP-vel csupán 3.4 GB RAM-ot képes kihasználni (ami mondjuk még mindig bőven elég a játékok 90%-ánál), hiába van 4 vagy netán 8.
    A másik probléma a DX 9 kódút kizárólagos alkalmazása, vagyis a DX 11 elérhetetlen XP alatt (nem mintha a legtöbb játék ne lenne gyönyörű a hagyományos DX 9.0c-vel).
    A harmadik, egyben legaggasztóbb probléma, hogy az újabb, kb. 2013 után kiadott nvidia driverek (az AMD-ben nem vagyok biztos), egy az egyben nem működnek az XP alatt, vagyis ha frissítesz, egy szép nagy fekete képernyő fog fogadni, mintha kikapcsoltad volna a monitort. Ez azért elég húzós és drasztikus jelzés, hogy az XP ideje lejárt.

Ettől függetlenül el lehet még szórakozni az XP-vel egy ideig (feltéve persze, ha azért a Service Pack 3 meg van, mert az azért elég alap).
  • wantonly
    Ezt honnan veszed? A hivatalos oldalon még mindig 2014. április 8. van feltüntetve és csak különleges esetben nyújtanak tovább támogatást.
  • wantonly
    Pedig a Windows 7 sokkal jobb, stabilabb. Ezen kívül az XP támogatottsága áprilisban lejár és nem jön rá több frissítés.

A XP is közel ugyanolyan jól használható - még -, de már eljárt felette az idő.
  • DIESEL DOG #89143
    Igazán nincs mit. :)

A Windows XP-t én nem javaslom, régi elavult operációs rendszer. A Microsoft most áprilisban akarta megszüntetni a támogatását de ezt kitolta jövő júniusig, bár áprilistól így is csak biztonsági frissítések fognak hozzá érkezni ergo op. rendszer szinten támogatás nélkül marad. Lehet felrakni rá XP-t ugyan, de Win7 vagy Win 8 illetve 8.1 jobban ajánlott hozzá.
  • oliwwer
    Jó lesz, köszi tényleg!

Egy ilyen gépre nagy hülyeség lenne xpt tenni? Valahogy a win7-et nem tudom megszokni egyszerűen. Xp-t ismerem már mint a tenyerem, megtudom csinálni bármi baja van, és tetszik a felülete is, viszont nem tudom hogy vannak-e hozzá driverek.
  • DIESEL DOG #89141
    Fractal Design Core 1000 USB 3.0 vagy Coolermaster N200.
  • Sir Quno Jedi
    Zsárekök, senki élő ember nem látott még játékot ami a mantle-re épülne szorosan és azzal jobb is lenne sokkal. 2-3 év mire terjedni fognak (ha fognak, mer az egész csak egy felfújt bullshit) a mantle-t aktívabban használó játékok TALÁN. Addig kétszer cserélek VGA-t, így érvelésetek invalid. A mai AMD szarok addigra olyan elavultak lesznek, hogy mantle ide, avagy oda, mehetnek a kukába. Most még nyugodtan vehető nvidia, vagy amd, kinek mi tetszik. Valszeg. a jövőben is így lesz ez. Ne tévesszük meg a kicsiket!
  • Dodo55
    Rögtön javítanék is valamit:
    "megfontolandók a jövőbeli konzolportokkal játszani kívánók számára az egységes Mantle API miatt."

Helyett "konzolportokkal és/vagy multiplatform címekkel"
  • Dodo55
    "Csak az i3 nem tudom mennyire "idejétmúlt", mert itt csak i5-öket ajánlgatnak már."

A sokadik ilyen és hasonló jellegű kérdés miatt javaslom pár felvilágosító jellegű információ kirakását a fejlécbe:

- Az Intel Core i3, i5, i7 nevek nem különböző generációk CPU-it, hanem eltérő igényeket kiszolgáló termékcsaládokat jelölnek.

- Eltérő architektúrák esetén a magok száma nem viszonyítási alap, pl. egy 8 magos AMD proci jó ha egyáltalán egy 4 magos i5 szintjét képes hozni.

- VGA-k esetén nem a VRAM mennyisége a lényeg. Első a GPU teljesítménye, utána a VRAM sebessége, sávszélessége, és csak végül a mennyisége. Leegyszerüsítve: 2GB GDDR3 rosszabb, 1GB GDDR5 jobb.

- A tápegységeknél semmit nem jelent a "méret", ha nem minőségi darabokról van szó.

- K-s proci, meg Z-s alaplap tuninghoz való, ha nem ez a cél akkor nagy eséllyel feleslegesek.

- Erősebb configokba manapság már illik egy SSD, anélkül jónéhány alkalmazási területen kárba vész egy csomó erőtartalék.

- A "nextgen" konzolok megjelenésének ténye nem látta el quantummechanikai úton plusz teljesítménnyel az AMD procikat, ellenben a GCN architektúrás GPU-val rendelkező VGA-k (HD7730-tól felfelé minden dobozos Radeon VGA) megfontolandók a jövőbeli konzolportokkal játszani kívánók számára az egységes Mantle API miatt.

- A FullHD kifejezés használata hatalmas általánosítás, önmagában csupán az 1920x1080 felbontást jelenti, egy játékban ezen felül van még 15 féle grafikai beállítás, ami befolyással van a minőségre és framerate-re.

- PC-n a jól futás alatt legalább 60FPS-t értünk.

- A dual channel módhoz nem szükséges feltétlenül KIT kiszerelésű RAM. Egyező főbb paraméterekkel manapság már az sem ritka, hogy eltérő márkájú modulok is együtt tudnak működni. Persze a biztos még mindig az, ha egyező típusúak.

- Ha van felhasználható alkatrészünk azt jelezzük. A másik oldalról: ha valaki jelzett felhasználható alkatrészt és az nem inkompatibilis / katasztrófa az új gépbe, akkor nem vetetünk vele azért is újat.

- Akkor tudunk configot összeállítani, ha tudjuk mik az igények és lehetőleg a keretet is. A másik oldalról: ha valaki megszabta az igényeit és a keretet, akkor nem rakunk össze neki azért is 50k-val feleslegesen drágább configot.

Egyelőre hirtelen ennyi ami eszembe jutott.
  • oliwwer
    Házastul mindenestül vitte a biztosító. Házat milyet ajánlanál? Köszi!!
  • DIESEL DOG #89136
    Ahogyan Blum kolléga említette VGA nélkül kijönne egy csinos i3-as konfiguráció ami így (is) nézhetne ki.

Alaplap: Gigabyte B85M-D2V ~16e Ft
    CPU: Intel Core i3 4130 3,40GHz ~29e Ft
    HDD:Seagate Barracuda 7200rpm 500GB 16MB Cache ~12e Ft
    RAM: Kingston Hyper-X Black DDR3 4GB 1333MHz CL9 ~12e Ft
    PSU: FSP Hexa 500W ~13e Ft

Házat nem számoltam hozzá, gondolom a régi még használható. Ez így ~82e Ft-ra jönne ki videókártya nélkül. Később van lehetőség bővítésre természetesen, kerülhet bele +4GB memória és egy dedikált VGA kártya pl. olyanok mint amelyeket előttem említettek vagy akár egy R7 260X, addig pedig ott a CPU-ba integrált grafikus chip.
  • oliwwer
    az i3ban lévő hd 4000 bőven jó lenne nekem. Nézegettem neten, cod sorozatot viszi, ha nem is full hd-ban. Nekem ez elég.
  • Blum
    VGA nelkul kijonne egy hasznalhato i3-as konfig,H81 alaplappal. Abban van IGP,regebbi jatekokat gond nelkul elviszi,kesobb raksz melle egy VGA-t,aztan hajra.

Ha VGA is kene akkor i3 felejtos. Helyette egy 2magos Pentium meg melle egy R7 250 vagy HD7770/7750,de ez mar inkabb 100-110k alulrol.