Milyen gépet vegyek most?
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
http://www.kepfeltoltes.hu
"érdekelne h ugyanazzal a chipsettel egy asrock miért feleannyi... "
Ezt lehet kicsit benézted, mert ha a chipseten felül az egyéb jellemzõket is nézzük (foglalatok, csatlakozók száma, stb...), akkor pár ezernél nagyobb eltérés nem szokott lenni. Egyébként az ASRock sem rossz, de hosszú távra valóban jobb választás inkább egy ASUS, mert azok majdhogynem kivétel nélkül örök életû darabok 😊
A táp viszont így lehet meggondolandó, nekem 7 év után már megadta magát egy jóféle Chieftec, igaz arra rátehetett egy lapáttal a szarráhúzott P4-em is, ami az utóbbi 1 évében már szinte kezelhetetlen állapotba került (gyári hûtõ meg a tuning ugye 😄), utalnak erre gyanús jelek (a die-ról félig levált IHS forrasztás, hideg táppal a CPU throttlinggal egyezõ ütemû csattogás kísérte nagyfesz oldali pillanatleállások, stb..)
Ha igen, akkor K-s i5 és mellé egy Z-s alaplap. A kettõ úgy kijön olyan max 85-bõl, meg esetleg akkor már valami hûtõ is kell rá, azokat annyira nem ismerem (a P4-em én simán gyári hûtõvel kínoztam 7 évig, de szoptam is vele a végén rendesen 😄)
Vagy ha nem kell tuning, akkor 70 körül kezdõdnek az olcsóbb i7-ek és ha nincsenek egyéb speciális igényeid és sznob sem vagy akkor azok alá elég olcsó lap is, 85-bõl ez esetben szintén kijön a kettõ.
(Ezzel kapcsolatban, hogy a kettõ közül melyik a jobb választás hosszabb távon, várnám a többiek véleményét is)
Marad még tehát mindkét esetben úgy 135-öd.
8 GB RAM-al lejön 20, marad 115.
Egy SSD mindenképp ajánlott manapság, 25 körül kapni már 1-2 jobb féle 120GB-os darabot, azon már szépen elfér a rendszer és jópár olyan alkalmazás és játék ami profitálni tud belõle. Ha tehát még nem rendelkezel egyel, akkor érdemes lenne erre is gondolni. Ez esetben tehát marad még jó esetben úgy 90K.
A táp kérdéses. Mikori és pontosan milyen típusú az a Chieftec? Ha nem túl öreg és Sirtec vagy Delta beles, akkor akár maradhat, ez esetben pedig a 90K elvileg mehet úgy ahogy van valami egész komoly VGA-ra (kb. HD7970 vagy GTX770).
Bõvíthetõség szempontjából sajnos az Intel procik esetén meg vagy lõve, volt nemrég példa két generáció keresztkompatibilitására (SB és I😎 de inkább az a jellemzõ, hogy minden új generációhoz alaplapcsere szükséges. Ezt azonban ellensúlyozza a brutális teljesítmény, jelenleg még a 3-4 generációval ezelõtti négymagos Intelek is teljesen jól használhatók. Mind egy K-s i5, mind pedig egy i7 esetén ugyanez várható, 3 évig garantáltan bõven elegek lesznek minden létezõ dologhoz, de akár 5 vagy 6 évet is egész bátran mernék még mondani, de azért olyan távlatokban már nehéz tudni elõre mi lesz 😊
AMD terén nem tudom mi a helyzet a foglalatok és chipset támogatás terén (talán jobb, mint az Intel esetén), de azt igen, hogy a jelenlegi 8 magos architektúrájuk egyszerûen nem az igazi, inkább szerverekbe való. Egyrészt az a 8 mag egyenként jóval gyengébb az Intel procik magjainál, másrészt ha egy programozónak meg mered említeni a 8 felé párhuzamosítást természetükbõl fakadóan nehezen párhuzamosítható feladatok esetén (mint amilyen a legtöbb játék és az asztali alkalmazások nagy része), akkor kivág az ablakon 😄
VGA bõvítés terén viszont nagyon jó a helyzet. A PCIe 3.0 nemrég jött ki, és még nagyon kevés használja ki, van benne tartalék bõven. Ha elég idõtálló procit választasz, akkor nagy eséllyel egy jövõbeli VGA csere megdobhatja majd még a géped fénykorát pár évvel.
ASUS P8Z68-V PRO || Intel i7 2600k @ 4.8Ghz || Corsair Vengeance LP 8GB 1600mhz || XFX HD7970 Black Edition || Cooler Master HAF 932 || Noctua NH-D14 || DELL U2311h
50%terheltségnél -86.6%
80%terheltségnél -84%
100%terheltségnél -80.5%
"Anime is the proof that two nukes weren't enough."
A tápnál pedig nem az a fõ kérdés, hogy mekkora, hanem hogy melyik gyártó melyik szériájából való, és új vagy már pár év van benne.
A RAM árak pedig eléggé felmentek mostanában, 16GB ~40 ezer forint jelenleg, úgyhogy a helyedben inkább vennék most csak 8-at egy 4-es pár formájában egy 4 slotos alaplapba, majd késõbb ha még szükség lenne rá akkor férne bele még 2x4 a 16-hoz. Egyébként is bõven elég még szinte mindenre a 8.
Most akarok új gépet venni és összeállítottam egy PC-t, és arra lennék kíváncsi, hogy a komolyabb hozzáértõk mit szólnak hozzá. Túl sok szabadidõm nincs, de azért a legújabb játékokkal sem szeretném ha problémám lenne!
Ház:
Asus TA-711 MIDI táp nélkül
Táp:
Cooler Master GX550W (RS-550-ACCA-D3)
Alaplap:
Gigabyte 990XA-UD3
Proci:
AMD FX-8350
VGA:
Gigabyte GTX650 Ti Boost 2048MB DDR5 PCIE3.0 OC
Memória:
Kingston DDR3 PC10600 1333MHz 8GB CL9
HDD:
Toshiba 3,5" 500GB 7200RPM 32MB SATAIII
Optikai meghajtó:
DVD-ÍRÓ PIONEER DVR-221L BLACK OEM
Monitor:
Samsung S19C300B
És erre menne egy 64 bites WIN 7
Még arra egy válsz, hogy a 550-es táp elég e egy ilyen gépnek??
KÖSZÖNÖM
A jelenlegi konfig: core2duo e8400, 2x2gb corsair ddr2 1066, hd4870, chieftec 550w, asus p5q deluxe. A lényeg ez.
Az új gép max 220 körüli összegért menne, gondolkodtam egy teljesen új,vagy a régi bõvítésében is.
amit nézelõdtem: AMD fx 8150, 16 gb ddr...érdemes lenne ilyen vonal? Illetve ilyen összegbõl mi lenne a legértelmesebb (teljesítmény és késõbbi fejleszthetõség orientált) válsztás?
elõre is kösz
Illetve alaplapból inkább B75-ös, 15 körül már vannak olyanok is, Ivy Bridge-hez az való inkább.
Tápból pedig ha minõségi, elég egy 400-as is, az én configom 3 winyóval + ODD-vel + 1 ledes ventivel + 4-5 USB eszközzel amikor mértem 60W körül volt üresjáratban, illetve csak 150 köré ment fel terhelve is...
Ismerõsöm olcsó routert szeretne venni és ez a kettõ jöhet szóba nála: Asus RT-N10 és D-LINK GO-RT-N150. Szóval szerintetek melyiket vegye?
Enermax850w; ASUS Prime H770-PLUS D4; i9-14900; 128GB RAM; ASUS RX 6750; Sams 970EVO+ 250GB; SoundBlaster Zx Win11Pro
Alaplap: ASUS P8H61-M PLUS (LGA1155) ~12k
CPU: Intel Core i3 3220 3,30Ghz (LGA1155) ~28k
VGA: Sapphire Radeon HD7770 1GB GDDR5 Ghz Edition ~26k
RAM: KIngston Hyper-X 8GB XMP 1600Mhz CL9 kit ~23k
HDD: Seagate Barracuda 1TB 7200rpm 64MB cache SATA III ~16k
PSU: FSP Hexa 500W ~13k
Ház: Corsair Carbide Series 200R (Fekete) ~17k
Ez így összesen 135k, de az árak csak tájékoztató jellegûek ergo üzletenként eltérhetnek.
egy dolgot viszont kihagytam hszembõl, mégpedig a fogyasztást - frissebb kártyák azért jóval kevesebbet esznek, nem kell alájuk oly' kraftos táp, de ennyiben ki is merülnek az elõnyök.
na meg húzás nélkül egy E7500 úgy is visszafogná egy gtx 260 vagy hasonszõrû kártya teljesítményét, de ez már más kérdés...
"The trees move. Do you not see it?"
Nem véletlenül írtam én is a GTX2xx/HD4xxx szériát az elsõ válaszomban 😊
A config amit írtál (mindenestõl) alkatrész áron kb. 25000 Ft.
Ha az a Win7 eredeti (minimum OEM matrica a gépen, de inkább hiánytalan dobozos csomag), az még egy kicsit talán dob rajta.
Az Intel GMA 4500 az pedig nem egy önálló VGA, hanem egy IGP, azaz chipsetbe integrált semmitérõ (netezésre, dvd nézésre, 8-10 éves játékokhoz elég, másra nem) szar, ha az alkupozíciódat akarod erõsíteni ezzel mindenképp érvelj!
(A 25k-t természetesen én már ennek figyelembevételével írtam, akkor hozd ezt fel tehát, ha 30-35k feletti árral próbálkoznának)
"The trees move. Do you not see it?"
- Csúcskategória alatt felejtsd el a VRAM méretét, mert kurva nagy átbaszás! Ezen amit linkeltél van 2GB, de csak GDDR3 és csak 128bites buszon, ami azt jelenti, hogy fele olyan lassú az a RAM, mint az én 1000 éves 7950GT-men (viszont a GT630 GPU-ja annál már 3x erõsebb!). GDDR5-öst keress, még ha csak 1, vagy akár csak fél gigás is.
- A GTA V elég zsákbamacska. Ha a jelenlegi konzolok (PS3, XBox 360) manapság már igencsak nevetséges teljesítményét nézzük, és hogy azokra van GTA V, akkor majdnem fullon kéne futnia a gépeden (bõvítés után), de ha a GTA IV vérlázítóan botrányos PC portját vesszük alapul, akkor igen, azzal már lehetnek gondok.
- Az 1024x768 manapság már nem felbontás, a legtöbb játék teljesítménye arra állítva már inkább a procin fog múlni, ha az effekteket sem viszed túlzásba (fõleg élsimítás, árnyékok, részecskék, izzasztóbb fajta shaderek). Egyszóval ha neked az a grafikai szint megfelel, akkor a normálisan optimalizált játékokkal még nem lesz gondod egy kis ideig.
- Az alaplapod pontos típusát nem írtad, így 100% biztosat nem tudok mondani, de a chipset alapján tudok mutatni egy listát, ha az alábbi linken a bal oldali menüben kiválasztod a "Compatible Products" menüpontot:
http://ark.intel.com/products/36527/82Q45-Graphics-and-Memory-Controller-Hub
(A lista alapján elvileg belemennek a 9000-es szériás Core 2 Quadok is, amik a mai napig egész használhatók, egy ilyen esetén ahogy fentebb írtam gondolkozhatsz bátrabban VGA terén, kb. a mostani felsõközépkategória szintjén)
akkor ezek szerint felejtsem el, hogy egy gta v majd menni fog rajta plusz 2 gb ram és egy jobb vga kártya berakása után? vagy 1024-es felbontásban azért még a mai játékok is elvileg futtathatóak nem maxra állítva mindent?
a benne lévõ alaplap mennyire bír el egy újabb processzort? késõbbi bõvítés miatt kérdezném...
1:18 Gyűjteményem: http://vwmodellek.blogspot.com/
Úgy kb. az új játékok minimális gépigényének felelne meg.
Havernak van amúgy E7400 szintén 2GB RAM-al (az még DDR2), illetve mellé egy 9600GT, pár éves játékokkal egész szépen el van még vele.
(Bár mostanában már szoktam kapni tõle a jókívánságokat, ha TS-en elkezdtem emlegetni mennyire jól fut nekem most minden 😄)
Egyébként a példában említett 9600GT-nél erõsebb kártyákat is "elbír" elvileg még az a proci, tippre úgy kb. a HD4xxx illetve a GTX2xx széria tetejéig (illetve az ezeknek teljesítményben megfelelõ mai alsóközépkategóriás darabok).
Intel Pentium Core2 DUO E7500 3,0GHz
Intel Q45 Chipset
2GB DDR3 RAM
250GB SATA2 HDD
Intel GMA 4500 VGA (1Gb)
Gigabit LAN
Display port
Win7
1:18 Gyűjteményem: http://vwmodellek.blogspot.com/
www.smart-bus.hu
ASUS P8Z68-V PRO || Intel i7 2600k @ 4.8Ghz || Corsair Vengeance LP 8GB 1600mhz || XFX HD7970 Black Edition || Cooler Master HAF 932 || Noctua NH-D14 || DELL U2311h
www.smart-bus.hu
Egy négymagosított Phenom II proci mellé lenne.
I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3
www.smart-bus.hu
www.smart-bus.hu
Ha esetleg valaki tud magyar nyelvû tuning útmutatót a Haswell-hez, ossza meg velem! Én csak angol nyelvût találtam, de miután megláttam a biost, elhûlt a vér az ereimben! 😄
www.smart-bus.hu
\"Előbb lesz meg a Juventusnak a harmadik csillag, mint a Milánói csapatoknak a második\" - Gianni Agnelli FORZA JUVE.
- Valami B75 vagy H77 vagy B85 vagy H87 alaplap, ASUS mondjuk (15-25k)
- Valami Ivy vagy Haswell i5 (40-60k)
- Samsung 840 EVO 120GB vagy Kingston V300 120GB SSD, ezek vannak olyan 20-25k körül 450-500 MBps sebességgel, nekem a Samsung van, arról hallottam jókat, a Kingstonról nem nagyon hallottam még véleményt, de az adatai alapján az sem lehet rossz és RAM-ok terén híresen jó márka. Majd úgyis mondanak valamit a többiek rá hogy melyik a jobb választás, vagy ha van ezeknél jobb ilyen ár/érték aránnyal.
- HD7850, HD7870, GTX650 Ti, GTX660, 40-60 körül vannak, ezek már boldogulnak full grafikán is sok játékkal és a photoshop is szeretni fogja õket. ASUS, illetve AMD esetén még Sapphire, plusz nVidia esetén asszem az EVGA jó még. Mindegyiken van HDMI illetve DVI amire köthetõ VGA kábel is átalakítóval (adnak hozzájuk).
- 8GB DDR3-1600 Corsair vagy Kingston RAM 20-25k körül 2x4GB modulok formájában (dual channel miatt)
Ezek így olyan 135-tõl 195-ig variálhatók kb. akkor a szerint, hogy mi kell még melléjük.
\"Előbb lesz meg a Juventusnak a harmadik csillag, mint a Milánói csapatoknak a második\" - Gianni Agnelli FORZA JUVE.
Ha kérdezed, akkor az átalad írt SSD+HDD pároshoz nem kell, nem is használható tudtommal.
(Ha jól tudom a RAID-be kötéssel több egyforma winyót lehet tükrözni különbözõ konfigurációkban adatredundancia és/vagy jobb sebesség céljából)
Az már egy kezdetleges 2 magos proci, valamivel használhatóbb, mint egy sima Pentium 4.