135
Van valaki, aki vágja a témát?
  • Cat #135
    A BA-CA szakértői a dollár további gyengülését, az amerikai kamatok emelkedését várják

    Az Egyesült Államok - 2004-ben rekord magasságba 820 milliárd dollárra emelkedett - finanszírozási igénye a Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) szerint változatlanul megterheli majd az amerikai dollár árfolyamát.

    Rövidtávon "jobb híján" fedezheti a portfolió- és közvetlen tőkebefektetések kivonásával hátrahagyott finanszírozási hiányt az ázsiai országok tőketöbblete. A BA-CA kamatpiaci szakértője Gerhard Winzer azonban további euró-árfolyam emelkedésre 1,35 dollár irányában, valamint az amerikai kamatok emelkedésére számít az 2006-os év közepéig.

    A jelenlegi 2,75 százalékos amerikai alapkamatot Winzer az egyre emelkedő inflációs veszély miatt "túlzottan alacsonynak" tartja. Annak ellenére is, hogy az amerikai GDP-növekedési ütem lassulására számít, az idén 3,6 százalékosra a tavalyi 4,4 százalék után, 2006-ban pedig 3,0 százalékosra, az alapkamat véleménye szerint tizenkét hónapon belül eléri a 4,0 százalékot.

    Az EKB aggodalmai ellenére a stabilitási paktum felhígítása miatt és a magas pénzmennyiség növekedés dacára a BA-CA-Market Research vezetője Peter Szopo nem számít kamatemelésre az eruóövezetben: "Ellentétben Amerikával az EKB részéről az idén nem kell kamatláb emelésre számítani, mivel a konjunkturális helyzet túl gyenge ehhez." Az euróövezetben az idén 1,3 százalékos GDP növekedés várható a tavalyi 1,8 százalék után. Az inflációs nyomás pedig a magas energia árak ellenére is csekély mértékű lesz.

    A kötvénypiacon Winzer éves átlagban magasabb szinten stabilizálódó hozamokra számít. A hozamok emelkedését a konjunkturális gyengüléssel és a Fed kamatláb emeléssel kapcsolatos várakozások idézik elő. A túl magas emelkedést azonban meggátolja majd a likviditási többlet, valamint a nyugdíjalapok által a hosszúlejáratú kötvények iránt támasztott magas kereslet. A tíz éves lejáratú államkötvények hozama Winzer szerint az Egyesült Államokban 4,75 százalék, az eurózónában pedig 3,75 százalék lesz tizenkét hónapos távlatban.

    A devizafinanszírozás terén a japán jen lényegesen magasabb kockázatot hordoz mint a svájci frank. Amennyiben a japán tartós gazdasági növekedési pályára lép, illetve Kína felértékeli a yüant a dollár ellenében a következmény a jen árfolyamának erőteljes emelkedése lesz. A vállalatok számára közép távon javasolt tehát a dollár árfolyamának gyengülését kivédő fedezeti ügyletek kötése.
  • Punkerwork
    #134
    "Az Egyesült Államok kereskedelmi mérlegének hiánya a várakozásokat meghaladó mértékben, rekordot jelentő 61 milliárd dolláros szintre bővült februárban - jelentette kedden az amerikai kereskedelmi minisztérium. A szakértői várakozásokban 59 milliárd dolláros hiány szerepelt februárra.
    A hiány januárhoz képest 4,3 százalékkal bővült annak ellenére, hogy az amerikai kivitel 100,5 milliárd dolláros rekordszintre emelkedett. Az erős amerikai kereslet jeleként a behozatal is több árukategóriában (autók, autóalkatrészek, fogyasztási javak) csúcsszintet ért el, és bár a nyersolajimport egy év óta februárban a legalacsonyabb havi szintet érte el, a 36,8 dolláros hordónkénti havi átlagár minden idők második legmagasabb nyersolaj importára.
    A vártnál nagyobb méretű kereskedelmi mérleghiány a negyedéves növekedési adatok felülvizsgálatára késztetheti a szakértőket. A Kínával lebonyolított forgalomban az amerikai import 17 milliárd dollárra - június óta a legalacsonyabb szintre - esett, a deficit e relációban szintén 13,9 milliárd dollárra, május óta a legalacsonyabb szintre süllyedt. A kétoldalú vitákat kiváltó textilkereskedelemben viszont Kínából eredő amerikai import februárban is - a textil-behozatali kvóták januári megszüntetése után - 9,8 százalékos bővülést mutatott."
  • Cat #133
    A kamatok és a dollár árfolyamának alakulását tekinti az IMF a legnagyobb kockázati tényezőnek

    A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint a világ pénzügyi rendszere hosszú évek óta most a legkiegyensúlyozottabb, ám ha a hosszú lejáratú kamatok a vártnál jobban emelkednek, vagy a dollár túl meredeken zuhan, az kockázatot jelent.

    A nemzetközi pénzügyi egyensúlyról készített, kedden kiadott jelentésükben az IMF elemzői sürgették a központi bankokat, hogy fokozatosan emeljék tovább a kamatokat olyan semleges szintre, ami segít csökkenteni a túlzott likviditásból származó kockázatokat. Ez helyes "biztonsági politika" a nemtörődömség következményeivel szemben, elsősorban az olcsó hitelkínálat ösztönözte, túlzott eladósodás megelőzésére most, amikor a rendszer éppen jól működik, írták. Úgy vélték, már most is tapasztalhatók a túlzott eladósodás jelei, elsősorban a vállalati és a lakáshitelezésben, főként az Egyesült Államokban.

    Egyszersmind figyelmeztettek arra, hogy szintén kockázatos lenne, a hosszú lejáratú kamatok a jelenlegi várakozásnál meredekebben nőnének. "A tőkepiacok már nagyrészt beárazták a szerény és fokozatos szigorítást, de kevésbé vannak felkészülve hirtelen emelkedésre, különösen a hosszú lejáratokra" - írták.

    Az IMF elemzői szerint a nemzetközi pénzügyi egyensúlyt az olaj és a nyersanyagok kitartó drágulása is veszélyezteti, de megjegyezték, hogy a magas olajárak hatása "meglehetősen korlátozott" volt eddig.

    Úgy vélték, hogy a valutaárfolyamok "rendezetlen" alakulása is kockázati tényező. A nemzetközi egyensúlytalanságokra reagáló árfolyamváltozások eddig viszonylag rendben zajlanak, de ez megváltozhat, ha az ázsiai központi bankok csökkentenék a dollártartalékaikat, illetve kétség merülne fel a dollárhalmozási készségük iránt. "Ez további, jelentés értékvesztést okozhatna a dollárnak, nyomában amerikai kamatemeléssel és az amerikai hazai kereslet csökkenésével" - írták.

    Az IMF szakértő szerint a nagy hozamú vállalati kötvények piacán lavinát indíthat el, ha a hitelmenősítők befektetői szint alá rontanák "valamelyik nagy cég" besorolását. Ebben az esetben ugyanis sok befektetési alap, amelyet szabályzata befektetési szintű kötvények tartására kötelez, kénytelen lenne eladni az ilyen cég kötvényeit.

    A piacon emlékeztetnek, hogy a Standard & Poor's márciusban negatívra rontotta stabilról a General Motors autógyár épphogy befektetői szintű besorolásának kilátását.

    Az IMF elemzői úgy vélekedtek, hogy a felzárkózó piacokon a hitelfelvevők különösen sérülékenyek a kamat- és az árfolyamkockázattal szemben, ráadásul ezek a kockázatok rendszerint egyszerre jelentkeznek.
  • Cat #132
    Snow megerősítette a Bush-kormányzat elkötelezettségét az erős dollár mellett

    Az amerikai pénzügyminiszter csütörtökön megerősítette, hogy a Bush kormányzat az erős dollár híve. John Snow azt mondta, hogy az erős dollár nemzeti érdek.

    A pénzügyminiszter megismételte azt a korábban már több alkalommal hangoztatott véleményét, miszerint a jelentősre nőtt folyó fizetési hiány elsősorban a gyors amerikai gazdasági növekedésnek a következménye, és annak, hogy az Egyesült Államokban kedvezőbbek a befektetési lehetőségek a világ többi országához képest.

    Snow azt mondta, hogy továbbra is nyomást gyakorol az Egyesült Államok kereskedelmi partnereire Európában és Ázsiában, hogy gazdaságaik átalakításával növeljék versenyképességüket és bővítsék gazdasági növekedésüket.

    Rámutatott egyben arra, hogy a kormányzat csökkenti a költségvetési hiányt, amely tavaly rekord szintre, 412 milliárd dollárra nőtt.
  • [NST]Cifu
    #131
    A vizsgálat azért húzódott el 14 évig, mivel a holland, brit, luxembourgi és a svájci hatóságok lassan szolgáltatták ki az ügyre vonatkozó információkat.

    És én még azt hittem, hogy legalább Európán belül jól működik a rendőrségek és ügyészségek közötti információáramlás...
  • Cat #130
    Milyen jogbiztonság az, amikor 17 év után hoznak meg itéleteket?



    Sorost 2,2 millió euróra büntették

    A francia fellebviteli bíróság is elmarasztalta Soros György magyar származású milliárdost, amiért 1988-ban belső tőzsdei információkat használva húzott hasznot részvénypiaci ügyletekből. Sorosra csütörtökön 2,2 millió eurós büntetést szabott ki a bíróság.

    Soros nyújtott be fellebbezést a bíróság 2002-ben hozott döntése ellen. Akkor a bíróság azt állapította meg, hogy Soros tudomást szerzett az 1987-ben privatizált Société Générale tervezett akciójáról, arról, hogy a vállalat felvásárlási üzletbe lép. Az üzlet nem valósult meg, ám a cég jegyzése meredeken felfelé ívelt és ebből Soros 2 millió dolláros hasznot szerzett. A bíróság szerint Soros értesülésekhez jutott még a jegyzések emelkedése előtt.

    Soros a fellebviteli bíróságon még a múlt hónapban közölte, hogy nem követett el szabálytalanságot, semmilyen bizalmas információt nem kapott, és szerinte közismert volt, mit tervez a vállalat. Ügyvédei jelezték, hogy a bíróság csütörtöki döntésével szemben fellebbezéssel fognak élni. Soros ügyvédei azzal is érveltek még 2002-ben, hogy az ügy túlságosan régen történt ahhoz, hogy meg lehessen ítélni. A vizsgálat azért húzódott el 14 évig, mivel a holland, brit, luxembourgi és a svájci hatóságok lassan szolgáltatták ki az ügyre vonatkozó információkat.

    A 74 éves Soros György, aki újabban figyelmét főként jótékonysági tevékenységre fordítja, leghíresebb tőzsdepiaci akcióját 1992-ben bonyolította le, akkor Quantum Fund nevű cége révén 1 milliárd dolláros nyereséget realizált a font sterling gyengülésére spekulálva.
  • Cat #129
    Meddig áramlik a tőke Amerikába?

    Novemberben kiemelkedően magas szintet ért el az Egyesült Államokba áramló külföldi portfólióbefektetések értéke, ám aligha lehet ennek állandósulására számítani – írja elemzők véleménye alapján a The Wall Street Journal Europe. A novemberi 81 milliárd dolláros nettó beáramlás bőségesen ellensúlyozza az amerikai folyó fizetési mérleg hiányát: ehhez havi 65-70 milliárdra van szükség. Joseph Quinlan, a Bank of America Capital Management vezető piaci stratégája azonban arra számít, hogy a novemberi tetőzés után a havi érték vissza fog állni a korábban tapasztalt, 50 milliárd dollár körüli szintre.

    Szintén fenntarthatatlannak ítélik a tőkebeáramlás szintjét egyes ázsiai szakértők, akik rámutatnak, hogy a távol-keleti gazdaságok 2005-ben is gyorsabb növekedésre számíthatnak, mint az Egyesült Államok vagy Európa, így ezen országok befektetői otthon is megtalálják számításaikat. Ez nagyon fontos tényező, ugyanis az ázsiai befektetőknek kulcsszerepük volt a tavaly novemberi amerikai eredményben. Sabrina Jacobs, a Dresdner Kleinwort Wasserstein közgazdásza szerint az ázsiai jegybankok 28 milliárd dollárnyi amerikai állampapírt vásároltak a hónap folyamán, és a japán vagy éppen a dél-koreai magánbefektetők is nagyon aktívak voltak.

    Az amerikai papírok vonzerejét elsősorban az üzletbarátnak tekintett George Bush választási győzelme és az amerikai vállalatok jó profitkilátásai növelték. A dollár azonban továbbra is gyenge, és az újabb és újabb rekordokat döntő folyó fizetési és államháztartási deficit is komolyan beárnyékolja a makrogazdasági kilátásokat. Márpedig az egész világ számára kulcskérdés, hogy az Egyesült Államok gazdasága lendületben maradjon, és ehhez szükség van az ikerdeficitet finanszírozó külföldi tőkére.

    A kínai kormány az idén aligha engedi szabadon a jüant. Mint ismeretes, Peking 1:8,3 arányban a dollárhoz köti a nemzeti valuta árfolyamát, ami nyugati vélemény szerint túlságosan alacsony és ezáltal tisztességtelen előnyhöz juttatja a kínai exportőröket. Az árfolyam mellett az Egyesült Államok egyelőre nem számíthat az ázsiai óriással szembeni kereskedelmi pozíciója javulására.
  • Cat #128
    a FED elkezdte a lassu, ovatos kamatemelést, az euro pedig jóideig azonos kamatszinten marad, szoval ez kb. félévig biztos tartani fog
    A dollár erősődése egyébként az amcsi kormánynak katasztrofa (direkt tartják gyengén), mert ugye mint irtam az adosságállomány iszonyatosan nagy (főleg japán államkötvényekben van), és kamatot kell fizetni, másrészt radikálisan nő a kinaiakkal szembeni versenyhátrány (a jüan borzasztó gyenge, szintén szándékosan). Kina-USA viszonylatban kb. 120 mrd dollár a passzivum, azaz évente ennyivel többet vásárolnak amcsik kinai árut, mint fordítva. Ez BORZASZTÓ nagy összeg, és jelenleg ez okozza a fő fejfájást az amcsik számára, mert esély sincs a csökkentésére. (Kina nem fogja erősíteni a jüant, mert lassulna a gazdasági növekedése, csökkenne a beáramló külföldi müködötőke, és ha nem tudnak munkát adni a vidékről a városokba áramló százmilliók számára, abba beleroppanhat az egész kommunista rendszer).
  • Cat #127
    igy van
    a reagen kormány alatt a csillagháborus program iszonyatos kiadásokat okozott, ami - mivel a szovjetunió megpróbálta tartani a tempót - kvázi a felbomlásukat okozta. Ez Bush alatt nem csökkent (pl. iraki háboru), de Clinton helyrehozta, és ugy megindult a gazdaság, amire korábban fél évszázada nem volt példa
    ezután jött megint egy bush, és most olyan magas az adósságállomány, mint előtte sose, és remény sincs a csökkentésére (most ugye irán elleni háborut terveznek...)
  • Dave77
    #126
    Az utóbbi két hétben kb 10 Ft-ot erősödött...ez érdekes. Kíváncsi vagyok meddig.
  • Tetsuo
    #125
    Úgy emléxem Clinton alatt a mérleg pozitív volt, marhasok "feles" pénzük volt akkor.. nem?
  • steweee
    #124
    ti is jó sokáig felvagytok. köszi a válaszokat
  • Cat #123
    A közös valuta bevezetéséről szóló döntést az Európai Unió tagországainak képviselői 1992 februárjában írták alá a hollandiai Maastrichtban. 1995 decemberében az Európai Tanács madridi ülésén született döntés arról, hogy a közös pénz neve: euró lesz. Az eurót, mint számlapénzt, 1999. január 1-jén vezették be azokban az európai uniós tagországokban, amelyek megfeleltek a Maastrichtban megszabott pénzügyi feltételeknek. 2002-ig a nemzeti valuták helyébe lépve az EU tagállamainak hivatalos fizetőeszközévé válik.

    http://www.euvonal.hu
  • NuCLEARScoRp
    #122
    1999. január 1-óta van jelen de csak 2002. január 1-én váltotta fel a régi pénzeket az euro,és ha jól tudom Dánia és Svédország nem csatlakozott hozzá.
  • steweee
    #121
    pontosítok a kérdésen, csak röviden akartam az előbb kérdezni. a készpénzforgalomban hány éve van jelen az euro, illetve mikor szűnt meg az átmeneti időszak a régi eu-s tagországok részére hogy korábbi nemzeti fizetőeszközeiket lecseréljék az euróra(bár ott vannak saját országra jellemző eltérések attól függően hol nyomtatták a pénzt, bár ua értékű mindegyik)illetve mely uniós tagállamok nem csatlakoztak az euro alapú készpénzforgalomhoz nagy britannián kívül ?
  • Cat #120
    te hány éves vagy? :D
    csak pár éve vette át az euró a nemzeti valutákat, két lépcsőben, előbb a bankközi forgalomban, és két évvel később az emberek számára is érezhetően
  • steweee
    #119
    tudja vki hogy mikor szüntették meg az uniós országok korábbi saját fizetőeszközeit? megszüntették egyáltalán ?
  • Bucser
    #118
    Azért hozzátehetjük azt is,hogy a dollár gyors esésének következtében az USA adósságállományának reálértéke csökken. ÉS az USA-nak esze Ágában sincs ilyen adósságeállomyán mellett megerősíteni a dollárt, hiszen a 15 éves hosszútávú hitelek kiegyenlítése most vált esedékessé. Az a baj, hogy az EU megint az USA-ra támaszkodik. Onnan várja, hogy tegyneke valamit. pedig egyszerűbb lenne az adókat csökkenteni ezzel a beruházásokat és a költekezést bátorítani ami öngerjesztő folyamatként növelné a bevételeket is.
  • Cat #117
    Az adósságfelhalmozás amerikai módszere

    A példátlan, csaknem 15 évig tartó – és mindössze egy rövid, 2000–2001-es lassulás által megszakított – növekedési szakasz során az Egyesült Államok hatalmas külföldi tartozásokat halmozott fel, amelyek öszszege eléri a GDP 25 százalékát. A jelenlegi, a bruttó hazai termék 5 százalékát meghaladó folyó fizetésimérleg-hiánnyal az amerikai külső adósság gyorsan növekszik. Egyetlen ország sem képes azonban arra, hogy az adósságait a végtelenségig halmozza.

    Amikor az amerikai folyó fizetési mérleg hiánya 1985 elején elérte a 120 milliárd dollárt – ami folyó árakon számolva a mai szint harmada –, a világ abbahagyta ennek finanszírozását. Az eredmény a dollár árfolyamának meredek esése lett, aminek nyomán az amerikai valuta a német márkához képest 50 százalékkal leértékelődött. Európa számára nem lenne kívánatos ennek a megismétlődése.

    Valójában a világ nem engedheti meg magának az amerikai folyó fizetési mérleg hiányának – legalábbis gyors – eltűnését. Vegyük ki az egyenletből az amerikai importot, és nyomban eltűnik az utóbbi időben tapasztalt, bátortalan európai növekedés. Mindez talán már folyamatban is van, az euró árfolyamának 1,20 dollárról 1,30 dollárra való erősödése elég volt ahhoz, hogy az idei harmadik negyedévben leálljon az európai növekedés. Az amerikai valuta gyengülésének kezdete előtt az EU tagállamainak kivitele évente 6,5 százalékkal növekedett, szemben a fogyasztás 2 százalékos és a beruházások 3 százalékos bővülésével. Az utóbbi időben a Japánban tapasztalt fellendülést is csaknem maradéktalanul a kivitel vitte előre, amint azonban a jen erősödik, a növekedés itt is leáll.

    Miután a jegybankokat már teljesen elárasztották dollárral, és a kereskedelmi egyensúlyhiányok aggasztóvá váltak, három megoldás kínálkozik. Az egyik abban állna, hogy az Egyesült Államokban növekszik a megtakarítások mértéke. Ez azonban – tekintettel Bush elnök becsvágyó fiskális terveire és a folytatódó iraki háborúra – valószínűtlennek látszik. Az amerikai magánmegtakarítások enyhén negatívak, ennek javulása pedig már rövid távon vezethetne a növekedés lassulásához.

    A második lehetséges megoldás az lenne, hogy a dollár még erősebben leértékelődik, aminek folytán jegyzése jóval a mostani szint alá esne mind az euróval, mind a jennel szemben. Ennek a variánsnak a hatásosságát fokozni lehetne a jüan felértékelésével.

    A harmadik változat szerint Európában nekilódulna a növekedés, ami kiválthatná az ide irányuló amerikai kivitel fellendülését. Ez csak akkor következhetne be, ha az európai vállalatok csökkentenék költségeiket, és javítanák a termelékenységüket. Mint azonban az oly sokszor előfordult, most is hallható a „szerkezeti reformok” terveiről szóló litánia, ezek végrehajtása azonban rövid távon valószínűtlen.

    Mit lehet ilyen helyzetben tenni? Az egyik alternatíva az lehetne, hogy növelnék a munkaórák számát, az órabérek arányos emelkedése nélkül. Az európaiak és az amerikaiak a hetvenes évek elején nagyjából azonos óraszámban dolgoztak. Ma azonban az európaiak – például Francia- és Németországban – jóval kevesebb időt töltenek munkával.

    Ez részben a magasabb európai adóknak tudható be, amit nem lehet ellensúlyozni: nem lehet munkára kényszeríteni azt, aki a magas felső adókulcs miatt túl kicsinek tartja a hazavitt fizetését. A ledolgozott órák számának csökkenését emellett a kötelezően kiadandó szabadság növelésére irányuló szakszervezeti követelések sikerére is vissza lehet vezetni. A munkaórák számának növelésére irányuló munkaügyi reformok nem csökkentenék a foglalkoztatott bruttó bérét, csökkentenék azonban a termelési költségeket. Ezen elképzelésről szóló viták kezdenek felbukkanni a sajtóban, és remélhetőleg a szakszervezeti vezetőknek, illetve a gazdaságpolitika irányítóinak zárt ajtók mögött folytatott tárgyalásain is napirendre kerülnek.

    Amíg azonban ilyen változások nincsenek, addig a világ többi részének az az érdeke, hogy az USA továbbra is tartsa fenn és finanszírozza a példátlan méretű, évente 500 milliárd dollár nagyságrendű fizetésimérleg-hiányt. Ez lehetővé tenné a kínaiaknak, hogy stabilan tartsák valutájuk dollárral szembeni árfolyamát, megőrizve erős versenyképességüket. Európa számára az amerikai külső hiány tudná életben tartani a növekedés egyetlen forrását.

    Ismételten le kell azonban szögezni, hogy ez nem fog örökké tartani. Európának idővel fel kell hagynia azzal a gondolkodással, hogy az USA meg tudja menteni a gazdaságát, és saját erőforrásaira kell támaszkodnia. Ne legyen mindazonáltal senki sem meglepve, ha a következő európai visszaesésért ismét az USA-t és a dollár értékvesztését tennék felelőssé. Utóvégre mindig hasznos, ha van bűnbak, akit okolni lehet.
  • Punkerwork
    #116
    17-ig még bőven 180 alá fog esni :)
  • Dzsini
    #115
    dollár ~182,50 Ft
    euro ~243,80 Ft
  • Vlala #114
    A dollár oda süllyed, ahová Amerika...
  • Dzsini
    #113
    www.radiocafe.hu - online hallgatandó bp-en kívül :)
  • Punker
    #112
    url?
  • Dzsini
    #111
    persze :) alapvető reggeli infogyűjtés :)
  • robotnyk
    #110
    te is hallgatsz radio cafét? :)
  • littleNorbi
    #109
    a mélybe
  • Dzsini
    #108
    a dollárról... érdekes dolog ez, amikor a magyar forint mondjuk a jelenlegi 246hoz képest 260on volt (mondjuk 10%-os értékromlás), akkor itt mindenki forintválságról meg ilyesmikről beszélt...

    az amerikai dollár szintén az eurohoz képest 2 év alatt közel 70%ot romlott...
  • Punkerwork
    #107
    "Kedden nyitáskor a bankközi devizapiacon az euróval a hétfői árfolyammal megegyező 246,60/80 forinton kereskedtek. A piacra nem volt hatással, hogy hétfőn zárás után a köztársasági elnök újratárgyalásra visszaküldte az Országgyűlésnek a jegybanktörvény módosításának tervezetét."
  • Punkerwork
    #106
    Újabb csúcson az euró a dollárral szemben
  • Punkerwork
    #105
    "A forint csütörtökön jelentősen gyengült a bankközi devizapiacon, a forint 12,77 százalékon állt a sáv erős oldalán, 59 bázisponttal gyengébben, mint szerdán. Az euróval 244,30 és 246,90 forint között kereskedtek a nap folyamán, ami több mint 2,50 forintos napon belüli ingadozást jelent."
  • Dzsini
    #104
    vagy vérszemet kapnak a befektetők, és olyan erősítésbe kezdenek, hogy újabb és újabb kamatcsökkentést harcoljanak ki... ezt fordítva már eljátszották, csak akkor a gyenge oldal+kamatnöveléssel.
  • Cat #103
    most vásároljon mindenki, jövő hétfőn tuti kamatvágás lesz, ami emelkedést hoz
  • Punkerwork
    #102
    pont tegnap vonták a számlámról a havidíjat, úgyhogy jól jártam :)
  • Cat #101
    Újabb rendkívüli dollármélypont

    Verbális intervencióként értékelte a piac Járai Zsigmond tegnapi nyilatkozatát, ami a forint jelenlegi rendkívül erős árfolyamát értékelte.

    A jegybankelnök úgy látja, hogy az inflációs célok elérése nem igényel a jelenlegihez hasonlóan erős jegyzést, az MNB pedig tartani kívánja magát a meghirdetett óvatos kamatcsökkentési politikához. A nyilatkozat első fele a nap közepén 244,90 forintos eurójegyzést eredményezett – két napja még bőven 244,00 forint alatt állt a kurzus –, de a nap végére sem engedte az árfolyamot 244,60/244,70-nál lejjebb. A kedd délutáni jegyzés 244,30/244,40 forintos volt. A forint nap végi pozíciója 10 bázispontos gyengüléssel 13,36 százalékos lett.

    A kamat kérdésében a Járai-nyilatkozat még így sem tudott érdemi hatást kifejteni, az árak alapján továbbra is egy 50-100 bázispontos kamatcsökkentés látszik reálisnak a monetáris tanács legközelebbi ülésén.

    Rendkívül rossz napja volt a dollárnak a nemzetközi piacokon, az euró árfolyama átmenetileg 1,30 dollár fölé emelkedett. Mindez a forinttal szemben is éreztette hatását, hiszen az egyébként is gyenge amerikai fizetőeszköz egy forintot vesztett tegnap értékéből. A dollár járt 186,00 forinton is, később azonban 187,60/187,80-on stabilizálódott jegyzése. A szűkülő likviditás következtében mintegy 50 bázisponttal, 10,80 százalék közelébe emelkedett az overnight kamatszint. A hosszabb lejáratok ugyanakkor már a kamatcsökkentést is magukba árazták.

    Meredeken zuhant a dollár árfolyama tegnap a délelőtti órákban, az euró árfolyama 1,303 dollárnál is járt. Később publikálták a legfrissebb inflációs statisztikát az USA-ban, ami kissé megnyugtatta a kedélyeket, az újabb mélypont ennek ellenére magáért beszél. Az amerikai árdinamika a vártnál magasabb lett, így ez akár a kamatemelésekre is ösztönzőleg hathat.

    Sokhavi mélypontra zuhant a dollár a jennel szemben is: egysége 104,3 jenen forgott tegnap. Elemzők a Bank of Japan intervencióját sem tartják már kizárhatónak, a BoJ ugyanis ellenzi a túl erős fizetőeszközt.
  • Dzsini
    #100
    és? :D attól még mások kereskedtek
  • Punkerwork
    #99
    hajnalban fürdőkádban regeneráltam magam :)
  • Dzsini
    #98
    hajnalban volt 192-n :) rádióban gazdaságiműsorszakértőbácsi monta :)
  • Punkerwork
    #97


  • Kata
    #96
    "alám"