69149
98a2ea10-f187-4148-a03d-25b6020db8a7.jpe
  • m1garand
    Nekem a H100 faszán müxik csak azt használom olaj ill. enamel festékhez.
  • Kferro
    Supralux H-100, esetleg?
    Csak mert a befolyatásnál nagyon látszik, hogy nem lett igazán jó, s erről, ha sejtésem nem csal, a hígító tehet. Sajnos nekem is van rossz tapasztalatom e téren, így most már White Spiritet használok.
    Művész terpentinhez még nem volt szerencsém, majd írd le a tapasztalataidat vele.
  • m1garand
    pl opel blitz itt a felület nincs bekenve csak a mélyedések.
  • m1garand
    Holnap leírom én hogy szoktam a finishinget csinálni, hátha segítek valamit.
  • McFrost
    Supralux.

De ma kaptam művész terpentint, direkt olajfestékhez, a többi kopást azzal csinálom majd.
  • McFrost
    Szerintem is , ilyen túlélő típus :)
  • McFrost
    Mitől?

Nem értelek, mi nem jó? A színt én kevertem, direkt ilyen.
  • m1garand
    Ez teljesen kivitelezhető festés. LINK
  • Freeda Krueger
    Már majdnem tökéletes.kissé viharvertnek tünik,de pont az a jó.
  • Kferro
    Milyen hígítóval hígítottad a befolyatáshoz a festéket?
  • m1garand
    Már értem miért volt felmaródás. Ha meg van Mig FAQ akkor ott faszányosan elmagyarázza. Nem jó a szín de szerintem lehet ezt javítani.
  • McFrost
    Ez lett belőle:

• McFrost
    Az az igazság, a tegnapi felhólyagosodás mára eltűnt. Magam sem értem. Bár roppant mérges voltam, de már elterveztem, hogy ott imitálok extrém kopásokat.....
  • Kferro
    Az nem természetellenes, hogy ha enamelt átmosol ugyanolyan oldószer alapú festékkel, akkor a felső rétegben található oldószer feloldja az alatta levőt.
    Ezért szokták azt csinálni, hogy az egymást fedő rétegek eltérő alapú festékkel és lakkal festik.
    Azaz lefested a makettet mondjuk enamellel, majd ráfújsz egy réteg akril lakkot, majd a bemosás történhet enamellel, vagy művészolajjal, ekkor nem fogja bántani (egészen extrém eseteket leszámítva) a másikat, hiszen nem ugyanaz az oldószer tartalmuk.
  • m1garand
    az véd :D
  • McFrost
    Ugyan így csináltam Pz IVnél, még sem jött fel. Sőt most van rajta egy plusz lakk réteg, erre lejött egy csomó.....
  • m1garand
    ???!!!
  • McFrost
    Ez természetellenes.
  • Kferro
    Épp azért oldhatja, mert ugyanaz a hígító.
  • McFrost
    Lesz igazi lepattogás :D
  • m1garand
    Remélem neked lesz igaza.
  • McFrost
    Nem hinném. Ugyan az a higító, nem oldhatja. Tippem szerint ott zsíros maradt az alap.
  • m1garand
    hmmm pl.: az olaj oldja az enamelt
  • McFrost
    Miért? Nem értelek mire akarsz kilyukadni :D
  • m1garand
    ajaj enamelt olajjal átmosni ááááá!!!
  • McFrost
    Ma nem olyan régen, átmostam a Tigrist fekete-égetett umbra-természetes umbra kombóval, most szárad, remélem jó lesz.

Úgy vettem észre, hogy mintha 1-2 apró helyen felkapta volna a festéket. Remélem mire legközelebb látom, nem kúródott el, mert akkor tökönszúrom magam!
  • McFrost
    Nagyon szép!
  • m1garand
    Új képek a galériában.
  • Kferro
    Én sem vagyok híve a "mm-re pontosan makettezzünk" elvnek. Inkább a látvány a fontos számomra, s nem a pontosság. De ez a "reális makett - látványos makett" harc mindig is meg lesz a makettezők között.
    Sokan nem szeretik pl. Mig Jimenez munkáit, sci-fi-nek titulálják. Engem meg baromira nem érdekel, hogy volt e olyan festésű harcjármű, ilyen színmintával, ezekkel az árnyalatokkal. Egyszerűen tetsszen a végeredmény. Márpedig Jimenez munkái általában tetszeni szoktak.
  • McFrost
    Azt is sokan figyelmen kívül hagyják, hogy ezeket a vasakat nem a páncélos gyárban festették, hanem az adott helyen, adott környezethez, kézzel, szabadon! Szóval simán lehetett rajta fröccsenés, megfolyás, elk...rás!
    Nem értem azokat, akik mm-en vitatkoznak, hogy ez bizony nem így nézett ki......
    Nem is maradt fent egy darab sem, hogy megnézzük .....
  • McFrost
    Persze. Nem marad ott, hidd el, de ha valakinek igen, az árulja el nekem is :D
  • Kferro
    A lánctalpat alaposan lemostad festés előtt?
    A gumi lánctalpnál még arra kell vigyázni, hogy egy idő után, köszönhetően bizonyos kémiai folyamatoknak, összeolvad a műanyaggal. Így érdemes jó vastagon megfesteni azokat a részeket, amik találkoznak egymással.

A Friul lánctalpak valóban oly' drágák. Kb. 6.000 Ft-nál kezdődik az áruk. Én pl. sajnálnék kiadni értük annyi pénzt. Akkor már inkább a műanyag szemenkéntik, azok már kapható 2-3.000 Ft-ért.
  • McFrost
    Ami többe kerül mint a makett:D

Én spec szívtam a PzIV láncával, lévén gumi és belógásosra megcsináltam volna, de az égért nem fogta oda semmi ragasztó a festés után. Ráadásul műanyagig levette a festéket és a gumiból is kiharapott egy darabot. Mondjuk béna is vagyok :D
  • Kferro
    Szerintem nem okozhat gondot, lévén a legtöbb (nem profi) makettező is így csinálja. A profik meg vesznek drága Friulmodel lánctalpat. :)
  • McFrost
    Igen ott találtam én is a Keleti Front oldalon.
    Ez egy wiking Panther, amit magyar személyzet kezelt, azt nem látom jól, hogy az oldalán az magyar vagy német kereszt.
  • McFrost
    Igen, már már valaki úgy csinál, mint ha a NASA-nak dolgozna.
    Én puszta kíváncsiságból tettem így, nem bántam meg!

Ám van most 2 gumi-lánctalpas cuccom, azt kétlem, hogy festés után oda tudom ragasztani a kívánt formára.
  • Kferro
    Ez igaz, de szerintem fölöslegesen megnehezíti a makett elkészítését.
    Amúgy is azt veszem észre a harcjárműveket építő makettezőkön, hogy szeretik a maketteket komplex egészként kezelni, azaz összerakják szinte a teljes makettet, majd azután festik meg. Aztán persze jön az, hogy itt befolyt a festék, ott nem lett az igazi...stb.
    Jómagam immár sok éve főleg repülőket építek, ahol viszont nagyon sok részegységet külön kell lefesteni. Igaz, hogy ez némileg több körültekintést és időt igényel, de legalább szépen meg lehet csinálni. :)
  • m1garand
    Ez egy wiking pahther link.
  • m1garand
    Magyarok
  • m1garand