Makettezés
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
2. képlékeny
"A 2. gól, az meg egy rossz hazaadást lelestem, aztán bevertem a sarokba, ahogy kell!" Kiss Tamás a 2011.07.21. EL: Tromsö- Paks 0-3 meccs után www.youtube.com/watch?v=Fljmh80MY-8
Két észrevétel:
1. A Pz. bal oldalán van az a háromszög alakú "valami", jól látom rajta az öntõcsonk nyomát?
2. Szerintem inkább az eredeti, maketthez adott "fadobozt" használd. Szépen megfestve tökéletes lesz.

"A 2. gól, az meg egy rossz hazaadást lelestem, aztán bevertem a sarokba, ahogy kell!" Kiss Tamás a 2011.07.21. EL: Tromsö- Paks 0-3 meccs után www.youtube.com/watch?v=Fljmh80MY-8
"Amikor a hobbyeasy-s csávóval méleztem azt írta, hogy idén minden dragon 50%-ot drágulni fog 😞"
Az szép!
Eddig is túl voltak árazva a Dragon makettek, de az emeléssel már teljesen irreális lesz az áruk.
Nekem egy 6265-ös számú Pz. IV D-m van. Ez:
http://www.model-making.eu/products/Pz.Kpfw.IV-Ausf.D.html
Nagyon részletes makett, s sokkal több alkatrészbõl áll (a dobozán valahogy úgy írják, hogy "közel 1200 darab"), s van benne szemenkénti, ún. Magic Track lánctalp is.
Kb. két éve valami 7800 ft-ért vettem, most is csak 8.300 Ft.
Srácok! Ne ugorjatok már bele egy rohadt drága makett vásárlásába, csak azért, mert Dragon!
Hol tudnék venni ilyet?
14500 az egész. Ha itthonról rendelem sem kevesebb!
Mennyiért vetted?
De a lényeg, hogy az alapszínek nem homogén felületet képeznek, hanem még koszolás elõtt kialakít egy szabálytalan, ám logikusan felépülõ (panelezés, elõ- és utóárnyékolás) festést.
A koszolás, koptatás, és a panelek kiemelése meg már csak hab a tortán. 😊
Sajnos gyakran érzem azt, fõleg azok részérõl, akik nemrég kezdték a hobbit, hogy sokan szinte kötelezõnek érzik, hogy a gyári készlethez képest feljavítsák a makettet. Akár úgy, hogy vesznek hozzá fotómaratott, és/vagy mûgyanta cuccokat, akár úgy, hogy házi feljavításokat csinálnak.
Ennek az az egyszerû oka van, hogy egyre több, szépen megbontott, csodásan feljavított mûvet lehet látni a neten, és az újságokban. Kb. az az eset, amikor a TV-ben, filmekben szinte csak és kizárólag modell alkatú nõket lehet látni, így a gyengébb nem képviselõi ezt a típust próbálják az életben is utánozni sminkkel, fogyókúrával.
De.
Ezekhez a feljavítókhoz komoly gyakorlat kell (az anyagi részeit nem is említem), s már többször láttam, hogy egy kezdõ makettezõ nem boldogult ezekkel (Marci, nem rád gondolok 😊 ), pusztán azért, mert nem volt meg hozzá a kellõ tapasztalata, és hamarébb cselekedett, mint gondolkodott volna. S nem egy esetben láttam már olyat, ahogy ezek a feljavítók gyûrött szemétként végezték a kukában.
Plusz nem feltétlenül kell mindent és mindig feljavítani. Nézzétek meg pl. Mig Jimenezt. Gyakran épít úgy maketteket, hogy semmilyen rezet, semmilyen feljavítót nem használ a makettekhez (na jó, egy szemenkénti lánctalp azért felfér nála is 😊 ), és mégis csodálatos maketteket készít, hiszen a festés a legfontosabb része a dolognak, abban pedig õ igazán otthon van.
Magamon is gyakran vettem észre azt, hogy egy új makettnél, bármennyire is megfogadtam azt, hogy teljesen dobozból építem még, mégis feljavítom ezt, feljavítom azt, s a végén sokkal több idõt töltök el egy-egy makettel, mint amennyit megérdemel. Nem kell minden makettet versenyre készíteni!
"... míg egy gyenge makettezõ feljavítókkal is tud pocsék munkát bemutatni."
Errõl tudnék mesélni, Te ezt már jól tudod...<#szomoru1>#szomoru1><#whatever>#whatever>
Mi, hogy ez 72-es? Elsõnek lazán 48-asnak néztem. Ez igazán gyönyörû!
A Tomcat-et pedig csak "simán" szeretném megépíteni, 1-2 plusz dologgal ami dobhat az összképen.
Ti mit szóltok hozzá?

Én erre a célra acetonmentes körömlakklemosót (Ebelin) használok már évek óta. Amikor a festést befejezem, öntök a tartályba egy löket Ebelint, kicsit összerázom a pisztolyban, majd papír törlõkendõvel felitattom az egészet. Ezt eljátszom még egyszer.
Ezt követõen megint töltök a pisztolyba, ekkor már addig fúvatom ki az Ebelint (szükség esetén újratöltve), míg felfogására kézben tartott papír törlõkendõn a használt festék még nyomot hagy.
Ha nagyon durván festékes (azaz pl. beleszáradt valamennyi belõle), akkor szedem csak szét.
"Ezek közül melyikre ne költsek szerintetek?"
Jómagam nem vagyok oda a feljavítókért. Manapság minden (fõleg kezdõ) makettezõ ebben látja sikerének és a szép makett elkészültének titkát.
Egy jó makettezõ feljavítók nélkül is tud csodaszép makettet elõállítani, míg egy gyenge makettezõ feljavítókkal is tud pocsék munkát bemutatni.
Igazából neked kell eldöntened, hogy mit enged meg a pénztárcád, s hogy mit szeretnél bemutatni a Tomcaten.
makett.tk
Helyette inkább a fényképezõgépet próbáltam, a készülõ makettjeimen.
Képek
makett.tk
makett.tk
Renault magnum http://kamionszim.hu
Mikor kezdesz bele? Remélem minél hamarébb, s sok-sok fotóval fogd illusztrálni a megépítést.
Ha tudod szerezd meg a Daco monográfiáját:
Szerintem a legjobb monográfia a Tomcatrõl. Ilyen szép fotók vannak benne:

Kép1
Kép2
2.: 100mm x kb. 200mm
MC frost mekkora a mérete?
Ennek is lockolt már a bootloadere?