Makettezés

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

McFrost
1. nem jól látod 😊
2. képlékeny

"A 2. gól, az meg egy rossz hazaadást lelestem, aztán bevertem a sarokba, ahogy kell!" Kiss Tamás a 2011.07.21. EL: Tromsö- Paks 0-3 meccs után www.youtube.com/watch?v=Fljmh80MY-8

Megnéztem a videót, s ha jól sejtem, a hajlakkos technikát használja.

Érdekes, itthon a korábban beillesztett képek is látszódnak... Fura.
Két észrevétel:

1. A Pz. bal oldalán van az a háromszög alakú "valami", jól látom rajta az öntõcsonk nyomát?
2. Szerintem inkább az eredeti, maketthez adott "fadobozt" használd. Szépen megfestve tökéletes lesz.

Sárkány Sd.Kfz. 251 Ausf.C | PART 4/9
a Youtoob-on láttam egy japcsit sdkfz 251 C festett én is igy akarom elkésziteni majd a festést a tankon . lealapozta eddig értem tamiya terepszin eddig is értem utána ráfujt fehéret air color és visszamosta valami higitós folyadékkal ugy az 1/3 át és tök jol nézett ki.milyen technikával kel ezt a fajta terepszint csinálni hogy ne sértse az egyik festék a másikat gondolom az egyik olajos a másik vizes bázisú?
McFrost

"A 2. gól, az meg egy rossz hazaadást lelestem, aztán bevertem a sarokba, ahogy kell!" Kiss Tamás a 2011.07.21. EL: Tromsö- Paks 0-3 meccs után www.youtube.com/watch?v=Fljmh80MY-8

Nem. Majd otthon megnézem, hátha.

"Amikor a hobbyeasy-s csávóval méleztem azt írta, hogy idén minden dragon 50%-ot drágulni fog 😞"
Az szép!
Eddig is túl voltak árazva a Dragon makettek, de az emeléssel már teljesen irreális lesz az áruk.

McFrost

McFrost
1/35-ös Hellcatje nincs valakinek eladó/cerélendõ?

McFrost
Amikor a hobbyeasy-s csávóval méleztem azt írta, hogy idén minden dragon 50%-ot drágulni fog 😞

McFrost
Látszik már?

Ne haragudj meg, hogy ezt mondom, de az a készlet nagyon nem érte meg az árát. Csak azért megvenni, mert Dragon, szerintem felesleg. 😊
Nekem egy 6265-ös számú Pz. IV D-m van. Ez:

http://www.model-making.eu/products/Pz.Kpfw.IV-Ausf.D.html

Nagyon részletes makett, s sokkal több alkatrészbõl áll (a dobozán valahogy úgy írják, hogy "közel 1200 darab"), s van benne szemenkénti, ún. Magic Track lánctalp is.
Kb. két éve valami 7800 ft-ért vettem, most is csak 8.300 Ft.

Srácok! Ne ugorjatok már bele egy rohadt drága makett vásárlásába, csak azért, mert Dragon!

mondjuk egy szemenkénti lánctalpat be kéne szerezni valahonnét.
Hol tudnék venni ilyet?
10 rugó! Csak a posta költség sok 4500!
14500 az egész. Ha itthonról rendelem sem kevesebb!
Néztem róla dobozbontást. Szép makett.
Mennyiért vetted?

Na megrendeltem a dragon 6406 tigerjét is görögböl 😊
Sajna McFrost nekem nem jelennek meg a képek. 😞

Na igen, ez engem is érdekelne. 😊
De a lényeg, hogy az alapszínek nem homogén felületet képeznek, hanem még koszolás elõtt kialakít egy szabálytalan, ám logikusan felépülõ (panelezés, elõ- és utóárnyékolás) festést.
A koszolás, koptatás, és a panelek kiemelése meg már csak hab a tortán. 😊

Elõrebocsátom, hogy amit leírok, nem konkrétan a fórum tagjairól szól, hanem egy általános, a világ bármely részén érvényes makettezõ jelenségrõl.

Sajnos gyakran érzem azt, fõleg azok részérõl, akik nemrég kezdték a hobbit, hogy sokan szinte kötelezõnek érzik, hogy a gyári készlethez képest feljavítsák a makettet. Akár úgy, hogy vesznek hozzá fotómaratott, és/vagy mûgyanta cuccokat, akár úgy, hogy házi feljavításokat csinálnak.
Ennek az az egyszerû oka van, hogy egyre több, szépen megbontott, csodásan feljavított mûvet lehet látni a neten, és az újságokban. Kb. az az eset, amikor a TV-ben, filmekben szinte csak és kizárólag modell alkatú nõket lehet látni, így a gyengébb nem képviselõi ezt a típust próbálják az életben is utánozni sminkkel, fogyókúrával.

De.

Ezekhez a feljavítókhoz komoly gyakorlat kell (az anyagi részeit nem is említem), s már többször láttam, hogy egy kezdõ makettezõ nem boldogult ezekkel (Marci, nem rád gondolok 😊 ), pusztán azért, mert nem volt meg hozzá a kellõ tapasztalata, és hamarébb cselekedett, mint gondolkodott volna. S nem egy esetben láttam már olyat, ahogy ezek a feljavítók gyûrött szemétként végezték a kukában.
Plusz nem feltétlenül kell mindent és mindig feljavítani. Nézzétek meg pl. Mig Jimenezt. Gyakran épít úgy maketteket, hogy semmilyen rezet, semmilyen feljavítót nem használ a makettekhez (na jó, egy szemenkénti lánctalp azért felfér nála is 😊 ), és mégis csodálatos maketteket készít, hiszen a festés a legfontosabb része a dolognak, abban pedig õ igazán otthon van.

Magamon is gyakran vettem észre azt, hogy egy új makettnél, bármennyire is megfogadtam azt, hogy teljesen dobozból építem még, mégis feljavítom ezt, feljavítom azt, s a végén sokkal több idõt töltök el egy-egy makettel, mint amennyit megérdemel. Nem kell minden makettet versenyre készíteni!

m1garand
Tudnál felrakni képeket?

makett.tk

McFrost
1943 Harkov, PzII:

stultus78
Apám! hogy lehet így festeni?

Ennek is lockolt már a bootloadere?

Feri!

"... míg egy gyenge makettezõ feljavítókkal is tud pocsék munkát bemutatni."
Errõl tudnék mesélni, Te ezt már jól tudod...<#szomoru1><#whatever>

Mi, hogy ez 72-es? Elsõnek lazán 48-asnak néztem. Ez igazán gyönyörû!

Kezdõ makettes koromba nem használtam ilyen kiegészítõket, sõt nem is tudtam róla, hogy léteznek, de sikerült pár szép makettet összehoznom. Mostanában fordultam ezekhez a feljavító készletekhez, hogy még többet tudjak kihozni a makettbõl és magamból is. Eddig úgy érzem pozitívan sikerült ez. De természetesen nem garantált a siker ezekkel a "trükkökkel". Na meg az árban néha többe vannak mint maga a makett... ezt meg ahogy írtad, mindenki olyat és annyit vesz amennyit megengedhet magának. Erre jó példa a Hellcat amit linkeltél. Nincs rommá tuningolva, szétrobbantva minden része, hogy belátni még a lõszerhevederbe. A festéssel lett a gép olyan amilyen: élethû, gyönyörû. Ezt pedig nem lehet megvenni.

A Tomcat-et pedig csak "simán" szeretném megépíteni, 1-2 plusz dologgal ami dobhat az összképen.

Diego Quijano legújabb gyöngyszeme, az Eduard 72-es Hellcat-e. Szerintem gyönyörû!
Ti mit szóltok hozzá?

"tisztitás ??"
Én erre a célra acetonmentes körömlakklemosót (Ebelin) használok már évek óta. Amikor a festést befejezem, öntök a tartályba egy löket Ebelint, kicsit összerázom a pisztolyban, majd papír törlõkendõvel felitattom az egészet. Ezt eljátszom még egyszer.
Ezt követõen megint töltök a pisztolyba, ekkor már addig fúvatom ki az Ebelint (szükség esetén újratöltve), míg felfogására kézben tartott papír törlõkendõn a használt festék még nyomot hagy.
Ha nagyon durván festékes (azaz pl. beleszáradt valamennyi belõle), akkor szedem csak szét.

"Ezek közül melyikre ne költsek szerintetek?"
Jómagam nem vagyok oda a feljavítókért. Manapság minden (fõleg kezdõ) makettezõ ebben látja sikerének és a szép makett elkészültének titkát.
Egy jó makettezõ feljavítók nélkül is tud csodaszép makettet elõállítani, míg egy gyenge makettezõ feljavítókkal is tud pocsék munkát bemutatni.
Igazából neked kell eldöntened, hogy mit enged meg a pénztárcád, s hogy mit szeretnél bemutatni a Tomcaten.

m1garand
Link.

makett.tk

m1garand
Úgy látom nem csak én nem makettezek.
Helyette inkább a fényképezõgépet próbáltam, a készülõ makettjeimen.
Képek

makett.tk

Még odébb van az építés kezdete, még be kell fejeznem egy másik gépet, de mindenképp bemutatom az építés folyamatát. Ez lesz az eddigi legnagyobb projektem. Azon gondolkodom, hogy miket kéne venni hozzá pluszba. Egy Eduard maratás az tuti, Aries kerekeken és hajtómûvön gondolkodom. Meg van az Eduardnak AIM-9es szettje, na az is tetszik még nekem😊 Ezek közül melyikre ne költsek szerintetek?

m1garand
Igen, aki komolyan belevág annak lesz legalább 2 airbrush-a. A finomabb munkához a kisebb is kell. A kézzel fújt kamuflázshoz mindenképpen. Iwata-val sokkal pontosabban lehet dolgozni, kisebb az átszóródás.

makett.tk

hu sikerült összerakni!
ugy szétszettem nem is tudom összerakni :/
Köszi igy utólag bár most fujkálok barnafestéket (tamiya) elég szépen lehet vele dolgozni! tisztitás ??
McFrost
319-et kellett volna venned.

hogy kell ? 😊 alder AD320 AS
McFrost
Képet😊

ma megjött az alder pisztolyom is 😊
De azt vettem de ezeket a maratásokat még régebben rendeltem! ugyhogy vagy a pz IV hez rendelek maratást vagy veszek egy tigert. egyébként még nem jött meg a pz IV es sem 😞
McFrost
Most akkor nem PzIV-et vettél?

gumikacsa
Óóó, Tomcat, a kedvencem. Annak idején, mikor elõször bemutatta az mtv a Végsõ visszaszámlálást, akkor szerettem bele ebbe a típusba. Szerintem az eddig épített legszebb repülõgép. Kb. vagy 10db-ot építettem belõle, sajnos mind elkallódott. Még a revell 1:32-ese is megvolt (a tamiya horror árú készletére nem volt pénzem), de megváltam tõle, mert siralmas minõség volt. Amit így utólag bánok, pláne hogy most már tele tudnám pakolni maratott kiegészítõkkel.

Renault magnum http://kamionszim.hu

Ez nagyon jó vétel volt!
Mikor kezdesz bele? Remélem minél hamarébb, s sok-sok fotóval fogd illusztrálni a megépítést.
Ha tudod szerezd meg a Daco monográfiáját:

Szerintem a legjobb monográfia a Tomcatrõl. Ilyen szép fotók vannak benne:

Új szerzemény😊 1/48-as F-14D, Verlinden ülésekkel, Eduard maszkolóval 4000Ft-ért, szerintem nagyon is megérte😊 még maratás lenne jó hozzá, meg még 1-2 apróság is sztem és szép gépet lehetne kihozni belõle. Ha van vkinek v ismerõsnek elfekvõbe ehhez a kitthez való kiegészítõ szóljon bátran😊
Kép1
Kép2

Köszi. 😊

Jagi
Gratula!

Jagi
Jobb, mint fordítva! A zabszem a seggedben, de a maratás nélkül meg nem akarsz hozzáfogni xD

Küldik a maratásokat a tiger 1 hez 😊 de még nincs tiger 😊
stultus78
<#nyes>

McFrost
1.: McFrost
2.: 100mm x kb. 200mm

stultus78
Gondoltam rá és keresgélem a megfelelõ anyagot de nem nagyon találok.
MC frost mekkora a mérete?

McFrost
500 ft