69150
-
moor09 #54415 jók is ezek a tamiya festékek, kár hogy nem lehet kapni sehol ( itt Miskolcon biztosan nem ), eleve jobban szeretem a vizeseket mint a hígitósokat, bár mintha a revell most adott volna ki vizeseket..... -
-
attól függ mit szeretnél. :) minden témában megvannak a komolyabb, és a könnyebb makettek. például a Dragon, Tamiya, harcjárművek kicsit drágábbak, komolyabbak mint pl egy Italeri vagy Revell. tehát ebben a témában inkább Italeri vagy Revell. a méretarány meg igazából rajtad múlik. lehet kezdésnek jó az 1/72, mert jobban lehet vele haladni, nem olyan bonyolult mint egy 1/35. viszont az 1/35 részletesebb, meg szebb látvány is. repülőkből megint csak Italeri vagy Revell (átalában ez a két gyártó nem készít olyan nehéz maketteket, meg viszonylag pénztárca barát is, választék is azért van rendesen). méretarányból itt az 1/72 meg az 1/48 az elterjettebb. van 1/144, meg 1/32 is, de az 1/144 az túl pici, az nem olyan nagy kihívás, az 1/32 meg eléggé nagy, az még egy kicsit hanyagolandó szerintem. :) igazából minden témának megvannak a buktatói, amihez külön tapasztalatok kellenek. ha mindenbe beleszeretnél kóstolni akkor Italeri meg Revell így kezdésnek, az hogy most 1/72 vagy 1/35 vagy 1/48 az már a te választásod. mennyit bír a pénztárcád, vagy mennyi hely van a polcokon, mennyire szeretnél ezzel foglalkozni (összeraksz 5 makettet és hello vagy 20 év múlva is makettezel. bár 5 makettet össze lehet rakni 20 év alatt is
) pl ezt a 4 oldalt ajánlom:
egyik, itt kulcsszavakra kell keresni, és úgy mazsolázni, dobozbontások, összerakási útmutatók vannak fent.
másik, ha tudsz németül akkor előnyben vagy, ha nem az sem baj. szintén dobozbontás, kisebb leírással társítva, a Kit-Ecke részre kattintva tudsz mazsolázni.
harmadik, van itt dobozbontás, összerakás, kész makett, amit akarsz. bár én még nem jöttem rá, hogy a dobozbontások külön vannak-e szelektválva, nekem úgy tűnik mintha ömlesztve lenne minden.
negyedik, angol nyelvű oldal, dobozbontásokkal, építésekkel -
Bala10 #54412 én most rakok össze egy1\72es dragon jagdtiger-t, de sokkal kidolgozottabb és szerintem szebb is mint az 1\35ös italeri sherman. :)
pl ebben a videóban ecsettel is, meg szórópisztolyal is fest az emberünk... külömbség nemsok. :)
én is ecsetelek még, míg össze nem spórolok egy pisztolyra... föleg az elején bőven jó ez is. :) -
hát nem értek mindennel egyet. vegyük sorba:
"Messzire kerüld el az 1:72-es méretarányú cuccokat, túl kicsik, halál nehéz velük dolgozni"
az hogy kicsi még nem jelent semmit, és nem nehéz velük dolgozni. mivel pici, ezért kevesebb alkatrészből állnak, így az építési idő jóval rövidebb például. persze a végeredmény nem feltétlen lesz olyan mint az 1/35-ös esetében, de lehet szép végeredményt kapni 1/72-es méretben is. igaz egy darab 1/72-es tankot raktam össze, ezt, de semmi gond nem volt az összerakásával. a lánctalp az egyik oldalon kb 10 darbból állt, és le is lett festve az egész makett. :) bár kicsit viharvert már, nem mai készlet, meg nem ma lett összerakva
Italeri harcjárművekkel az a baj, hogy a lánctalp egy nagy gumilap tulajdonképp, amit én anno 2 lépésből raktam össze:
a lánctalp egyik végén van 2 lyuk, a másik végén 2 pöcök. pöckök mennek a lyukakba, most lehet azt hogy pillanatragasztóval összefogjuk (ha sikerül), vagy felhevített csavarhúzóval megolvasztjuk kicsit a pöcök végét. én az utóbbit alkalmaztam. na de ez még nem a vége a dolognak, mert ugye a lánctalp nem lóg a levegőben, hanem a görgőkön van. ezt valahogy oda kell rögzíteni, megint vagy pillanatragasztó, vagy pl cérnával odakötözi az ember. puritán megoldás, de ha ügyesen csinálja az ember akkor semmi nem látszik belőle.
"Összeépítesz két három ilyet és utánna már az építés része a dolognak nem fog gondot okozni." azért messze van még az, hogy ne okozzon gondot. :) hol vagyunk még a tömítéstől, komolyabb makettektől, esetleg feljavítóktól.
"Ember legyen a talpán ugyanis, aki ecsettel valamirevaló festést csinál egy makettnek."
nagyon sok olyan makettet lehet látni, amiről csak utólag derül ki, hogy ecsettel készültek, de eleinte azt hitted hogy szórópisztoly van a háttérben. :D szórópisztoly nem garancia a szép munkára, azt megint meg kell tanulni használni, az egy külön történet a festésben. nem feltétlen kell kezdésnek a 10 ezres (vagy drágább) szórópisztolyt megvenni. az kicsit macerásabb, szétszedni, megtisztítani, stb stb. vannak kezdőknek kialakított dolgok, Revell pisztoly + gáz, 7400,-. de én ettől függetlenül inkább ecsettel próbálkoznék kezdésnek, ha rendesen felkeveri a festéket, nem pamacsol, egyenletesen viszi fel a festéket, hagyja rendesen megszáradni, esetleg nem csak egy réteget visz fel, akkor lehet szép munkát is csinálni. nagyon sok múlik a szerzett tapasztalaton, meg hogy mennyire akar komolyan foglalkozni a dologgal. de ahogy olvastam túl akar azért lépni a gyerkőcnek készített terepasztal szinten. :) pl anno elég sok autót raktam össze, gondoltam összerakok egy kamiont is, jármű mind a kettő, nagy különbség nem lehet. gondoltam én, de a kabin összerakásánál totális agyrákot kaptam, szétvertem az egészet, és PVC vágóval rommá karistoltam. nem volt hajlandó az a kabin összerakódni. :) Italeri Merci Actros volt.
szóval kezdésnek jó az 1/35-ös Italeri makett (egyedül a lánctalp lesz egy finomabb procedúra, ha gumiból van), de az 1/72-es is ugyanúgy jó. kezdésnek nem ajánlok szórópisztolyt, de ha mindenképp szórni akarjuk a festéket, akkor meg a Revell féle kezdő cucc, az nem szívja le úgy a pénzünket mint egy komolyabb pisztoly. -
CrazyCharlie #54410 Nem sokat, szeptember 21.-én rendeltem... 
-
"és olyan aprók, hogy egyáltalán nem szépek." khm
-
bgabor #54408 Én egy kezdő harckocsis makettezőnek az 1:35-ös méretű Italeri maketteket ajánlanám.
Az 1:35-ös méretarány szép nagy, jól lehet vele dolgozni, és a kész makett is szép tud lenni. Messzire kerüld el az 1:72-es méretarányú cuccokat, túl kicsik, halál nehéz velük dolgozni, és olyan aprók, hogy egyáltalán nem szépek.
Úgyhogy feltétlenül 1:35 méretarányú makettekkel dolgozz.
Az Italeri márkát pedig azért ajánlanám, mert minden hipermarket makettrészlegén találsz ilyen márkájú harcjárműveket, olcsó is a kategóriájában (a hipermarketekben egy átlagos 1:35 ös Italeri harcjármű 4000Ft körül van), és a minősége is teljesen megfelelő egy kezdő makettező számára. (sőt, az utóbbi időben egyre jobb szerintem).
Ugyanott a polcokon találsz hozzá tűs makettragasztót is. Emellett kelleni fog még kisolló és reszelő is.
Ezzel gyakorlatilag az összerakás részével meg is vagy.
Összeépítesz két három ilyet és utánna már az építés része a dolognak nem fog gondot okozni.
A dolog másik része a festés, ami viszont sokkal nehezebb már, és halál szivatós egy kezdő számára.
Eleve a szükséges festékeket, ecseteket, higítókat csak a megfelelő makettboltokban tudod beszerezni, és ha sikerül is, utána se vagy ki a vízből.
Ember legyen a talpán ugyanis, aki ecsettel valamirevaló festést csinál egy makettnek. Hamar rá fogsz jönni, hogy valamirevaló festést nem fogsz tudni készíteni szórópisztoly nélkül. Az pedig többezer forintos beruházás, egy jobb darab 10.000FT nál kezdődik. És ott van még ugyebár a meghajtás kérdése is. Vehetsz sűrítettlevegős palackokat 3000 Forintokért, amik jó ha egy makett festésére lesznek elegek, és az általuk biztosított nyomás se lesz állandó és egyenletes.
Vagy pedig vehetsz/szerezhetsz egy kompresszort. Ami a boltban 40.000 Ft-nál kezdődik.
Szóval szép hobbi a makettezés, én is imádom, de ha valaki nem bűnronda maketteket akar építeni, akkor bizony drága cuccokat kell vásárolnia hozzá. -
vass17 #54407
-
:D:D Mennyit vártál rá? -
CrazyCharlie #54405 Olyat láttam, hogy még!
"UD000101480 TA 35169 1/35 German King Tiger Porsche Turret
1/4/2009 SHIPPED"
Csak mondja valaki, hogy nincsenek is csodák...persze rögtön rendeltem egy-két kieget a nagy örömre
(ügyi voltam, most minden "in stock"
)
-
CrazyCharlie #54404 Okés, megpróbálom. -
vass17 #54403 Mondom, hogy írj emailt: bemásolod a rendelésed minden adatát, és megírod annak a makettnek a kódszámát, amelyikre ki akarod cserélni. Én ezt csináltam, és másnap már el volt intézve. -
CrazyCharlie #54402 Próbáltam, rákattintottam a CHANGE gombra, beírtam az item-hez egy 0-át, és közölte: Sorry, you can't change this order...pedig OPEN a státusza. Én csináltam rosszul? -
CrazyCharlie #54401 Emailben? Sokra válaszoltak...
-
ha lusta vagy akkor akár ki is cseréltetheted velük a cumókat:D -
vass17 #54399 Hát a te pénzed. Vagy visszautalják, vagy felhasználod egy másik rendeléshez, de lenyúlni biztos nem fogják. Azért megkérdezheted tőlük mailben is, biztos ami biztos, konkrétabbat nem tudok róla. -
CrazyCharlie #54398 Ha a Lucky-nál törlök egy rendelést, meddig használhatom fel a törölt cuccok összegét? -
makett formájában lrkezik -
vass17 #54396 Ha elkészül valamikor teszek fel róla képet, de előtte még meg kell küzdjek egy Nieuporttal is, valszeg az lesz a "tanulópénz".... gőzöm sincs, hogy csinálom még a kötelezést rajta, vagyis a technikát már tudom, csak gyakorlatban is alkalmazni kéneXD -
vass17 #54395 Ez egy igazi Subaru volt, nem tudom miért nem lehetett megtartani a hagyományos formát:) Egyébként modell vagy makett? -
pedig csipesz a megoldás,és abból se árt vagy 5-6 fajta minimum. -
Én esküszöm a kéz+csipesz kombóra, én is barátnőmét csórtam el, baromi éles és ilyen kis harapófogószerú lapos vége van.. (nem tudom normálisabban elmondani, nem vagyok csipeszszakértő:D)
De biztosan vannak profik, akik tudnak jobb megoldásokat O.o -
Gyönyörű, remélem majd készen is lesz róla kép xP
A következő képet meg elnézve.. hogy én mennyire utálom a modern harci repülőket :D
Annyira undorítóak(szerintem) hogy az őrület:P Mennyivel szebb bármelyik vh I, vagy II-es gép!? (persze csak szerintem, teljesen szubjektív)
Más téma, inkább kérdés: szereztem fugaport, ki is próbáltam, persze csak keveset egy rámás doboztetőn. A por/víz arányát magáról a por dobozáról lestem le, de, hogy mennyi faragasztó(itt olvastam O.o) kell bele, és egyáltalán kell-e... azt nem tudom. Meg is kötött, nem is mutat rosszul, néhány régi, sárgás festőecset csombékot is nyomtam bele, és egy kübelwagennel meg egy kettenkraddal tök jól mutat :D Viszont itt-ott kirepedezett. Mit ronthattam vajon el?(sosem csináltam ilyesmit eddig) -
Az egészen kicsi alkatrészeket ti hogyan teszitek a helyére? Kézzel necces, csipesszel meg körülményes, pláne ha nem is fér oda. A zassony szemöldök csipeszeit már befogtam, szerencsére még nem tud róla. :) -
nekem most lett postázva 1 ilyen:
-
vass17 #54389 Az biztos...
Gondoskodni kell az utánpótlásról, különben nincs mit építeni:D Kár, hogy a raktározás 5-ször olyan gyorsan megy, mint az építés.
Az a jó, hogy ezek drótszörnyetegek dobozzal együtt is nagyon kis helyet foglalnak, szóval annyira nem zavaró:) -
CrazyCharlie #54388 Egész jónak tűnik, így első blikkre...látom, te is spájzolsz
-
vass17 #54387
Hát kinek mi:D egyelőre még nem láttam meg a hasonlóságot, talán a farokrésze 
Szerintem sokkal egyedibbek, mint a modern gépek. Igaz, a formája mindegyiknek hasonló, de a festésmintákban hihetetlen nagy változatosságot tudtak produkálni:)
Másrészt az Eduard elég komoly munkát végzett a kidolgozásukkal, ha megnézed a maratást és a kiegészítőket, ennél már talán csak a Camel durvább.
-
nagyon baba :) -
de ráálltál ezekre a kis rigókra :D nekem mindig a rigó jut róla eszembe 
-
vass17 #54384 A képeket nézzétek el nekem, linkelhettem volna, de
-
vass17 #54383 Ma hozzájutok egy ilyenhez:
(kihagyhatatlan ajánlat:D
)
-
THX!!
Hát végülis megvannak méga fehér kerekek is:D -
gondolod? 
én nem vagyok ilyen optimista :D -
CrazyCharlie #54380 Legalább a nehezén már túl vagy
-
:)
dettó :D
két hete nem nyúltam szegényhez
-
CrazyCharlie #54378 Várjá' még kicsit 
Tegnap értem haza, némileg elhúzódott az a szilveszter...még pihizek Kaptam viszont egy Tamiya láncot hozzá, holnap nekiesek megint
No és a Merkava?
-
CrazyCharlie #54377 Kúrva jó a felfüggesztés!!
-
oszt' a Tiran?