attól függ mit szeretnél. :) minden témában megvannak a komolyabb, és a könnyebb makettek. például a Dragon, Tamiya, harcjárművek kicsit drágábbak, komolyabbak mint pl egy Italeri vagy Revell. tehát ebben a témában inkább Italeri vagy Revell. a méretarány meg igazából rajtad múlik. lehet kezdésnek jó az 1/72, mert jobban lehet vele haladni, nem olyan bonyolult mint egy 1/35. viszont az 1/35 részletesebb, meg szebb látvány is. repülőkből megint csak Italeri vagy Revell (átalában ez a két gyártó nem készít olyan nehéz maketteket, meg viszonylag pénztárca barát is, választék is azért van rendesen). méretarányból itt az 1/72 meg az 1/48 az elterjettebb. van 1/144, meg 1/32 is, de az 1/144 az túl pici, az nem olyan nagy kihívás, az 1/32 meg eléggé nagy, az még egy kicsit hanyagolandó szerintem. :) igazából minden témának megvannak a buktatói, amihez külön tapasztalatok kellenek. ha mindenbe beleszeretnél kóstolni akkor Italeri meg Revell így kezdésnek, az hogy most 1/72 vagy 1/35 vagy 1/48 az már a te választásod. mennyit bír a pénztárcád, vagy mennyi hely van a polcokon, mennyire szeretnél ezzel foglalkozni (összeraksz 5 makettet és hello vagy 20 év múlva is makettezel. bár 5 makettet össze lehet rakni 20 év alatt is ) pl ezt a 4 oldalt ajánlom: egyik, itt kulcsszavakra kell keresni, és úgy mazsolázni, dobozbontások, összerakási útmutatók vannak fent. másik, ha tudsz németül akkor előnyben vagy, ha nem az sem baj. szintén dobozbontás, kisebb leírással társítva, a Kit-Ecke részre kattintva tudsz mazsolázni. harmadik, van itt dobozbontás, összerakás, kész makett, amit akarsz. bár én még nem jöttem rá, hogy a dobozbontások külön vannak-e szelektválva, nekem úgy tűnik mintha ömlesztve lenne minden. negyedik, angol nyelvű oldal, dobozbontásokkal, építésekkel