98a2ea10-f187-4148-a03d-25b6020db8a7.jpe
  • DJ Skyline
    hát nem értek mindennel egyet. vegyük sorba:

"Messzire kerüld el az 1:72-es méretarányú cuccokat, túl kicsik, halál nehéz velük dolgozni"
    az hogy kicsi még nem jelent semmit, és nem nehéz velük dolgozni. mivel pici, ezért kevesebb alkatrészből állnak, így az építési idő jóval rövidebb például. persze a végeredmény nem feltétlen lesz olyan mint az 1/35-ös esetében, de lehet szép végeredményt kapni 1/72-es méretben is. igaz egy darab 1/72-es tankot raktam össze, ezt, de semmi gond nem volt az összerakásával. a lánctalp az egyik oldalon kb 10 darbból állt, és le is lett festve az egész makett. :) bár kicsit viharvert már, nem mai készlet, meg nem ma lett összerakva

Italeri harcjárművekkel az a baj, hogy a lánctalp egy nagy gumilap tulajdonképp, amit én anno 2 lépésből raktam össze:
    a lánctalp egyik végén van 2 lyuk, a másik végén 2 pöcök. pöckök mennek a lyukakba, most lehet azt hogy pillanatragasztóval összefogjuk (ha sikerül), vagy felhevített csavarhúzóval megolvasztjuk kicsit a pöcök végét. én az utóbbit alkalmaztam. na de ez még nem a vége a dolognak, mert ugye a lánctalp nem lóg a levegőben, hanem a görgőkön van. ezt valahogy oda kell rögzíteni, megint vagy pillanatragasztó, vagy pl cérnával odakötözi az ember. puritán megoldás, de ha ügyesen csinálja az ember akkor semmi nem látszik belőle.

"Összeépítesz két három ilyet és utánna már az építés része a dolognak nem fog gondot okozni." azért messze van még az, hogy ne okozzon gondot. :) hol vagyunk még a tömítéstől, komolyabb makettektől, esetleg feljavítóktól.

"Ember legyen a talpán ugyanis, aki ecsettel valamirevaló festést csinál egy makettnek."
    nagyon sok olyan makettet lehet látni, amiről csak utólag derül ki, hogy ecsettel készültek, de eleinte azt hitted hogy szórópisztoly van a háttérben. :D szórópisztoly nem garancia a szép munkára, azt megint meg kell tanulni használni, az egy külön történet a festésben. nem feltétlen kell kezdésnek a 10 ezres (vagy drágább) szórópisztolyt megvenni. az kicsit macerásabb, szétszedni, megtisztítani, stb stb. vannak kezdőknek kialakított dolgok, Revell pisztoly + gáz, 7400,-. de én ettől függetlenül inkább ecsettel próbálkoznék kezdésnek, ha rendesen felkeveri a festéket, nem pamacsol, egyenletesen viszi fel a festéket, hagyja rendesen megszáradni, esetleg nem csak egy réteget visz fel, akkor lehet szép munkát is csinálni. nagyon sok múlik a szerzett tapasztalaton, meg hogy mennyire akar komolyan foglalkozni a dologgal. de ahogy olvastam túl akar azért lépni a gyerkőcnek készített terepasztal szinten. :) pl anno elég sok autót raktam össze, gondoltam összerakok egy kamiont is, jármű mind a kettő, nagy különbség nem lehet. gondoltam én, de a kabin összerakásánál totális agyrákot kaptam, szétvertem az egészet, és PVC vágóval rommá karistoltam. nem volt hajlandó az a kabin összerakódni. :) Italeri Merci Actros volt.

szóval kezdésnek jó az 1/35-ös Italeri makett (egyedül a lánctalp lesz egy finomabb procedúra, ha gumiból van), de az 1/72-es is ugyanúgy jó. kezdésnek nem ajánlok szórópisztolyt, de ha mindenképp szórni akarjuk a festéket, akkor meg a Revell féle kezdő cucc, az nem szívja le úgy a pénzünket mint egy komolyabb pisztoly.